Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Radnice v Havířově schválila zvýšení nájemného v městských bytech

Havířov |

Radnice v Havířově musela přistoupit ke zvýšení nájemného v městských bytech. Tento nepopulární krok je prý nutný. Cena až 140 korun za metr čtvereční se však většiny nájemníků nedotkne.

Už v srpnu by Městské realitní agentuře došly zcela peníze na opravy a údržbu bytového fondu. Ty společnost získává jen z vybraného nájemného. Rada Havířova proto přistoupila k úpravám v ceníku.

anketa: “Není to dobré. Hlavně pro ty mladé rodiny a důchodce. Ti, co třeba jsou sami.”
anketa: “Je to pro nás tedy šok, ale musím říct, že my jsme utekli hrobníkovi z lopaty, protože jsme se přestěhovali do nového domu, tak nás to mine. Ale jak jsme si počítali výdaje, tak nás to teď vyjde levněji, než těm, kterým se to teď zvedá.”
anketa: “Je to šok, protože to nájemné na tento kraj bylo úměrné k výši našich platů tady na Karvinsku. Je to prostě šok, takové velké nájemné. 140 korun tady v Havířově mi přijde jako opravdu přestřelené.”

Většina stávajících nájemníků 140 korun za metr čtvereční platit ale nebude.

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “Drtivé většiny nájemců se nedotkne nový ceník nebo ta výchozí nová sazba za metr čtvereční, protože více než pět tisíc bytů, je to 5 666 bytů, má smlouvy na dobu neurčitou a tam dojde od 1.7. k úpravě ceny nájemného ze 75 korun na 82,50, což je o 10%. A musím uvést, že to je smluvní záležitost ve smlouvách. A nová cena nájemného pro nové smlouvy bude stanovena na 140 za metr čtvereční. To pro městské části Město a Podlesí a 100 korun za metr čtvereční v Prostřední Suché a na Šumbarku.”

Lidé na sociálních sítích vyjádřili obavy, že tímto krokem budou z města odcházet mladí lidé. To si radnice nemyslí.

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “ V Havířově ubývá počet obyvatel každoročně. Nám se daří na rozdíl od předchozích vedení města ten trend zpomalovat. Ale je liché si myslet, že jedinou motivací pro lidi, aby se sem vraceli, je cena nájemního bydlení. Navíc město je až třetím největším vlastníkem bytového fondu na území města. Takže my nejsme ti, kdo ten trh určují, ale máme možnost ho regulovat. A i tak zůstanou ty byty velmi dostupné pro všechny ostatní a možná by si tito diskutující měli zjistit, jaké ceny jsou bydlení v Ostravě. Takže pokud mi někdo argumentuje tím, že to bydlení bude drahé a bude lepší bydlet v Ostravě, tak v té Ostravě je to nájemní bydlení podstatně dražší než v Havířově. Potřebujeme ten bytový fond opravovat, udržovat a v případě, že by se na to nevybralo z nájmu, tak by to všichni ostatní, kteří bydlí v rodinných domech, kteří bydlí v bytech SBD, nebo kteří bydlí v bytech Heimstaden museli doplácet na ty ostatní. A to by také určitě nebylo fér.”

Ve smlouvách na dobu určitou a na dobu neurčitou je zásadní rozdíl.

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “Jak jsem řekl, u těch smluv na dobu neurčitou dojde k zvýšení o deset procent. A těch 140 a 120 korun se týká nových smluv a obnovovaných smluv, takže právně je to zcela v pořádku. To navýšení na 140 korun se týká zhruba 4% smluv a zhruba 18% smluv se bude měnit v tomto roce na 120 korun. Takže ti lidé, kteří jsou u nás už delší dobu a ty smlouvy jim vyprší v tomto roce, tak aby tam nebyl takový skok, tak jsme tam zvolili jako rada mezikrok 120 korun. A ti lidé, kteří mají smlouvy a vyprší jim příští rok, tak mají ještě rok ještě na to, aby se na to připravili.”

K úpravám nájemného došlo naposledy v roce 2019. Město má ve správě přes 7 600 bytů.

Nahlásit chybu


K tématu

Zálohy za teplo a vodu se v Havířově zvýší o stovky korun, vypnutím radiátorů lidé ale neušetří

18. ledna 2024 12:40 | Havířov | Bára Kelnerová

Za teplo a vodu si nájemníci v městských bytech v Havířově připlatí stovky korun. Nárůst cen od dodavatelů Městská realitní agentura promítne do záloh od února.

Havířov zvýšil investice do oprav městských bytů a posílil i kontroly nad provedenými pracemi

15. prosince 2023 11:38 | Havířov | Bára Kelnerová

Městská realitní agentura v Havířově opravuje byty podle nových pravidel. Na rekonstrukce vyčlenila více peněz. Tím se zvýší i kvalita použitých materiálu a vybavení. Rovněž dojde k zesílení kontroly nad prováděnými pracemi.

Havířov zvýšil investice do oprav městských bytů

15. prosince 2023 20:28 | Havířov | Bára Kelnerová

Městská realitní agentura v Havířově opravuje byty podle nových pravidel. Na rekonstrukce vyčlenila více peněz. Tím se zvýší i kvalita použitých materiálů a vybavení. Rovněž dojde k zesílení kontrol nad prováděnými pracemi.


Elektrárna Třebovice obnovila svůj provoz v rekordním čase

Zaměstnancům společnosti Veolia Energie se po 11 dnech po povodni podařilo zprovoznit Elektrárnu Třebovice v Ostravě, která byla odstavena od 15. září. A už také obnovuje dodávky i pro průmysl.

Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Včera 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Včera 12:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i chodem života ve školách a firmách

1. října 2024 18:09 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

1. října 2024 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

Ranní nehoda dvou nákladních aut v Ostravě zastavila dopravu, řidiče museli vyprostit hasiči

Včera 10:25 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ve středu ráno se v Ostravě na ulici Plzeňská srazila dvě nákladní vozidla. Nehoda zcela zastavila provoz. Hasiči museli vyprošťovat jednoho z řidičů pomocí hydraulického zařízení. Po vyproštění byl zraněný řidič předán do péče záchranářů.

Park u Zámku v Zábřeh láká k relaxaci i sportu. Revitalizace mu velmi prospěla

Ostrava patří k nejzelenějším městům v zemi a rozhodně nespí na vavřínech. Novou podobu nyní získal Park u Zámku Zábřeh. Nabízí spoustu místa pro relaxaci, ale i sport nebo pořádání menších akcí. Park ozdobil také nový mobiliář a umělecké plastiky.

Studenti vysazovali nový park v Ostravě-Třebovicích v rámci soutěže Lipová ratolest

1. října 2024 16:19 | Ostrava-město | Andrea Holeszová | Eko magazín

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Palkovice vybojovaly v soutěži Vesnice roku 2. místo

V letošním národním finále soutěže Vesnice roku měl Moravskoslezský kraj jako svého finalistu obec Palkovice. Ta nakonec v silné konkurenci obsadila 2. místo.

Ostrava se snaží vyřešit čištění odpadních vod. Ústřední čističku voda značně poničila

1. října 2024 10:50 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Jedním z největších problémů Ostravy po povodních je vodohospodářská infrastruktura a hlavně zničená čistírna odpadních vod, která byla zcela pod vodou. Byla proto svolána mimořádná rada města, kde byly schváleny první finance na opravy.


Relax centrum Orlová představilo své novinky

Relax centrum v Orlové nabízí jak krytý bazén, tak wellness. Nedávno zde bylo také nově zmodernizováno prostředí finské sauny v prvním patře.

Zvlněná silnice ve Stonavě prochází opravou, dva dny bude uzavřena

Kvůli poddolování došlo ve Stonavě k výraznému zvlnění silnice v délce jednoho kilometru. Lokálně se tato cesta opravovala už několikrát. Nyní po ukončení těžby na Darkově Moravskoslezský kraj ve spolupráci se státním podnikem Diamo zafinancoval souvislou opravu povrchu v celé její délce.

Výročí posvěcení kostela spojila stonavská farnost s dožínkami

Včera 13:37 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Stonavská farnost si připomněla 114. výročí posvěcení kostela svaté Máří Magdalény. Během slavnostní bohoslužby věřící děkovali také za letošní úrodu. Krmáš byl totiž spojen s farními dožínkami.

Týden knihoven ve Stonavě nabídne i zajímavou besedu

Včera 13:36 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

V rámci celorepublikového Týdne knihoven, připravila Místní knihovna Stonava pro své návštěvníky několik zajímavých akcí.

Stonava poprvé v sezóně nebodovala, podlehla lídrovi tabulky

Včera 13:35 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Stonavští fotbalisté mají za sebou velmi těžký zápas. Na domácí půdě hostili lídra tabulky. I přesto, že zápas byl velmi vyrovnaný, body si domů odvezly Kravaře.

Spotkanie ku pamięci Klemensa Słowioczka

Z okazji pierwszej rocznicy śmierci Klemensa Słowioczka członkowie zespołu śpiewaczego TA Grupa przygotowali wieczór wspomień. Słowioczek po powrocie na Zaolzie stał się członkiem, solistą i nauczycielem tego zespołu.

Radnice v Havířově schválila zvýšení nájemného v městských bytech
Vydáno 4. května 2023 13:50, Havířov, Bára Kelnerová
Radnice v Havířově musela přistoupit ke zvýšení nájemného v městských bytech. Tento nepopulární krok je prý nutný. Cena až 140 korun za metr čtvereční se však většiny nájemníků nedotkne.

Už v srpnu by Městské realitní agentuře došly zcela peníze na opravy a údržbu bytového fondu. Ty společnost získává jen z vybraného nájemného. Rada Havířova proto přistoupila k úpravám v ceníku.

anketa: “Není to dobré. Hlavně pro ty mladé rodiny a důchodce. Ti, co třeba jsou sami.”
anketa: “Je to pro nás tedy šok, ale musím říct, že my jsme utekli hrobníkovi z lopaty, protože jsme se přestěhovali do nového domu, tak nás to mine. Ale jak jsme si počítali výdaje, tak nás to teď vyjde levněji, než těm, kterým se to teď zvedá.”
anketa: “Je to šok, protože to nájemné na tento kraj bylo úměrné k výši našich platů tady na Karvinsku. Je to prostě šok, takové velké nájemné. 140 korun tady v Havířově mi přijde jako opravdu přestřelené.”

Většina stávajících nájemníků 140 korun za metr čtvereční platit ale nebude.

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “Drtivé většiny nájemců se nedotkne nový ceník nebo ta výchozí nová sazba za metr čtvereční, protože více než pět tisíc bytů, je to 5 666 bytů, má smlouvy na dobu neurčitou a tam dojde od 1.7. k úpravě ceny nájemného ze 75 korun na 82,50, což je o 10%. A musím uvést, že to je smluvní záležitost ve smlouvách. A nová cena nájemného pro nové smlouvy bude stanovena na 140 za metr čtvereční. To pro městské části Město a Podlesí a 100 korun za metr čtvereční v Prostřední Suché a na Šumbarku.”

Lidé na sociálních sítích vyjádřili obavy, že tímto krokem budou z města odcházet mladí lidé. To si radnice nemyslí.

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “ V Havířově ubývá počet obyvatel každoročně. Nám se daří na rozdíl od předchozích vedení města ten trend zpomalovat. Ale je liché si myslet, že jedinou motivací pro lidi, aby se sem vraceli, je cena nájemního bydlení. Navíc město je až třetím největším vlastníkem bytového fondu na území města. Takže my nejsme ti, kdo ten trh určují, ale máme možnost ho regulovat. A i tak zůstanou ty byty velmi dostupné pro všechny ostatní a možná by si tito diskutující měli zjistit, jaké ceny jsou bydlení v Ostravě. Takže pokud mi někdo argumentuje tím, že to bydlení bude drahé a bude lepší bydlet v Ostravě, tak v té Ostravě je to nájemní bydlení podstatně dražší než v Havířově. Potřebujeme ten bytový fond opravovat, udržovat a v případě, že by se na to nevybralo z nájmu, tak by to všichni ostatní, kteří bydlí v rodinných domech, kteří bydlí v bytech SBD, nebo kteří bydlí v bytech Heimstaden museli doplácet na ty ostatní. A to by také určitě nebylo fér.”

Ve smlouvách na dobu určitou a na dobu neurčitou je zásadní rozdíl.

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “Jak jsem řekl, u těch smluv na dobu neurčitou dojde k zvýšení o deset procent. A těch 140 a 120 korun se týká nových smluv a obnovovaných smluv, takže právně je to zcela v pořádku. To navýšení na 140 korun se týká zhruba 4% smluv a zhruba 18% smluv se bude měnit v tomto roce na 120 korun. Takže ti lidé, kteří jsou u nás už delší dobu a ty smlouvy jim vyprší v tomto roce, tak aby tam nebyl takový skok, tak jsme tam zvolili jako rada mezikrok 120 korun. A ti lidé, kteří mají smlouvy a vyprší jim příští rok, tak mají ještě rok ještě na to, aby se na to připravili.”

K úpravám nájemného došlo naposledy v roce 2019. Město má ve správě přes 7 600 bytů.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/havirov/11000037035/radnice-v-havirove-schvalila-zvyseni-najemneho-v-mestskych-bytech