Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Rodiny si opět užily na havířovském dopravním hřišti Den s BESIPEM

Havířov |

Na dopravním hřišti se tradičně konal Den s BESIPEM. Děti se zábavnou formou učily zásady bezpečnosti v dopravě. Tentokrát pro ně bylo připraveno i mnohou sportovních soutěží a nechyběla ani vozidla IZS.

Den s BESIPEM je jednou z nejoblíbenějších akcí pro celé rodiny. Areál dopravního hřiště se plnil ještě před zahájením. A není divu. Komise BESIPU pro děti opět připravila bohatý program.

Roman Skácel, předseda Komise BESIP: "My jsme to tentokrát pojmenovali s BESIPEM za sportem, ale je to samozřejmě směřováno k tomu, že ty děti jsou potom o prázdninách na kolech, chodí pěšky samy, čili je to opravdu ten důvod, ale tentokrát jsme to chtěli trochu zaměřit ke sportu z toho důvodu, že dneska jsou děti hodně na počítačích, telefonech, v digitálním světě a ten sport je trochu potlačovaný, stejně jako s tím BESIPEM ve školách. Ta výchova se mi zdá, že trochu pokulhává. Děti se učí zpívat, malovat, ale bohužel jak se mají chovat v provozu na kolech, tak to trochu kulhá, čili chceme trochu tímto způsobem to vlastně přiblížit a zase jim to zopakovat do hlaviček.”
anketa: “Tak určitě je zábavná, výchovná. Je tady spousta atrakcí, spousta možností, spousta her. Takže malý se vyžije, i když má čtyři roky. Celkem ho to tady baví, chodí stánek od stánku. Dívá se a zkouší všechno.”
anketa: “Já jsem si vyzkoušela složit obrázek a ještě jsem si tady vyzkoušela jezdit tady na koloběžce.”
anketa: “Já jsem tady přišel, protože si to chci tady užít. Nejvíce mě baví florbal.”
anketa: “My tady chodíme pravidelně. Byli jsme tady i loni dvakrát a vždy se nám to líbí, protože syn si může vyzkoušet hasičské auto, sanitku a letos tady vidíme poprvé autobus, takže z toho jsme úplně nadšení.”
anketa: “Jezdíme tady s dětmi pravidelně a přijde mi, že je to jedno z nejlepších dopravních hřišť tady v okolí. My jsme často jezdili do Ostravy, ale tam se nám tolik nelíbí. Takže toto dopravní hřiště je fakt super a tato dopravní akce akorát podpoří povědomí o tom hřišti.”

A kde podle odborníků hrozí dětem největší nebezpečí?

Roman Skácel, předseda Komise BESIP: “Já osobně si myslím, že jako chodci se chovat umí. Že se mají rozhlédnout, ten základ znají, ale jakmile sednou na kolo, tak zapomínají, že mají nosit přilbu, jakmile nasednou na kolo, zapomínají, že po přechodu se chodí pěšky a že se přes přechod nejezdí. Pak máme takový ten bum elektrokol, elektrokoloběžek. Zase koloběžka, která je v parametru toho jízdního kola, tak může být jen do rychlosti 25km za hodinu, to je vše, co ty děti podceňují a rodiče je v tom moc nehlídají. A tady asi já vidím ten problém.”

My jsme děti trochu vyzkoušeli.

anketa: Jak se zprávě přechází cesta? “Po levé straně.” Co musíš udělat než vstoupíš na cestu? “Rozhlédnout se.”
anketa: “Než vyjedu na kole, tak si musím dát chrániče, přilbu." A co když pojedeš přes přechod, musíš slézt z kola, nebo ne? “Přes přechod se nemůže jezdit na kole, protože tam chodí chodci.”

Další akce Dne s BESIPEM se tradičně uskuteční i na podzim.

Nahlásit chybu


K tématu

Děti si na dopravním hřišti v Havířově připomněly pravidla s BESIPEM

13. června 2024 8:39 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Dopravní hřiště v Havířově patřilo opět dětem a zážitkům. Komise BESIP pro ně připravila zábavné odpoledne, ze kterého si ale měli ratolesti odnést především informace, jak se správně chovat v silničním provozu.

Komise BESIP v Havířově představila lidem novinky v silničním provozu

22. března 2024 12:46 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Od 1. ledna platí novela silničního zákona. Proto komise BESIP uspořádala pro veřejnost na dopravním hřišti setkání, kde se mohli řidiči s novinkami seznámit.

Komise BESIP uspořádala na dopravním hřišti pro děti opět o zábavné a vzdělávací odpoledne

14. června 2024 11:06 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Formou her a soutěží se děti v Havířově učily dopravní značky, jak se mají rozhlížet, když chtějí přejít silnici, nebo jak bezpečně jezdit na kole či koloběžce. Velkým lákadlem byla i vozidla Integrovaného záchranného systému.


Elektrárna Třebovice obnovila svůj provoz v rekordním čase

Zaměstnancům společnosti Veolia Energie se po 11 dnech po povodni podařilo zprovoznit Elektrárnu Třebovice v Ostravě, která byla odstavena od 15. září. A už také obnovuje dodávky i pro průmysl.

Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Včera 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Včera 12:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i chodem života ve školách a firmách

1. října 2024 18:09 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

1. října 2024 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

Ranní nehoda dvou nákladních aut v Ostravě zastavila dopravu, řidiče museli vyprostit hasiči

Včera 10:25 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ve středu ráno se v Ostravě na ulici Plzeňská srazila dvě nákladní vozidla. Nehoda zcela zastavila provoz. Hasiči museli vyprošťovat jednoho z řidičů pomocí hydraulického zařízení. Po vyproštění byl zraněný řidič předán do péče záchranářů.

Park u Zámku v Zábřeh láká k relaxaci i sportu. Revitalizace mu velmi prospěla

Ostrava patří k nejzelenějším městům v zemi a rozhodně nespí na vavřínech. Novou podobu nyní získal Park u Zámku Zábřeh. Nabízí spoustu místa pro relaxaci, ale i sport nebo pořádání menších akcí. Park ozdobil také nový mobiliář a umělecké plastiky.

Studenti vysazovali nový park v Ostravě-Třebovicích v rámci soutěže Lipová ratolest

1. října 2024 16:19 | Ostrava-město | Andrea Holeszová | Eko magazín

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Palkovice vybojovaly v soutěži Vesnice roku 2. místo

V letošním národním finále soutěže Vesnice roku měl Moravskoslezský kraj jako svého finalistu obec Palkovice. Ta nakonec v silné konkurenci obsadila 2. místo.

Ostrava se snaží vyřešit čištění odpadních vod. Ústřední čističku voda značně poničila

1. října 2024 10:50 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Jedním z největších problémů Ostravy po povodních je vodohospodářská infrastruktura a hlavně zničená čistírna odpadních vod, která byla zcela pod vodou. Byla proto svolána mimořádná rada města, kde byly schváleny první finance na opravy.

Relax centrum Orlová představilo své novinky

Relax centrum v Orlové nabízí jak krytý bazén, tak wellness. Nedávno zde bylo také nově zmodernizováno prostředí finské sauny v prvním patře.

Zvlněná silnice ve Stonavě prochází opravou, dva dny bude uzavřena

Kvůli poddolování došlo ve Stonavě k výraznému zvlnění silnice v délce jednoho kilometru. Lokálně se tato cesta opravovala už několikrát. Nyní po ukončení těžby na Darkově Moravskoslezský kraj ve spolupráci se státním podnikem Diamo zafinancoval souvislou opravu povrchu v celé její délce.

Výročí posvěcení kostela spojila stonavská farnost s dožínkami

Včera 13:37 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Stonavská farnost si připomněla 114. výročí posvěcení kostela svaté Máří Magdalény. Během slavnostní bohoslužby věřící děkovali také za letošní úrodu. Krmáš byl totiž spojen s farními dožínkami.

Týden knihoven ve Stonavě nabídne i zajímavou besedu

Včera 13:36 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

V rámci celorepublikového Týdne knihoven, připravila Místní knihovna Stonava pro své návštěvníky několik zajímavých akcí.

Stonava poprvé v sezóně nebodovala, podlehla lídrovi tabulky

Včera 13:35 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Stonavští fotbalisté mají za sebou velmi těžký zápas. Na domácí půdě hostili lídra tabulky. I přesto, že zápas byl velmi vyrovnaný, body si domů odvezly Kravaře.

Spotkanie ku pamięci Klemensa Słowioczka

Z okazji pierwszej rocznicy śmierci Klemensa Słowioczka członkowie zespołu śpiewaczego TA Grupa przygotowali wieczór wspomień. Słowioczek po powrocie na Zaolzie stał się członkiem, solistą i nauczycielem tego zespołu.

Rodiny si opět užily na havířovském dopravním hřišti Den s BESIPEM
Vydáno 3. června 2023 14:31, Havířov, Bára Kelnerová
Na dopravním hřišti se tradičně konal Den s BESIPEM. Děti se zábavnou formou učily zásady bezpečnosti v dopravě. Tentokrát pro ně bylo připraveno i mnohou sportovních soutěží a nechyběla ani vozidla IZS.

Den s BESIPEM je jednou z nejoblíbenějších akcí pro celé rodiny. Areál dopravního hřiště se plnil ještě před zahájením. A není divu. Komise BESIPU pro děti opět připravila bohatý program.

Roman Skácel, předseda Komise BESIP: "My jsme to tentokrát pojmenovali s BESIPEM za sportem, ale je to samozřejmě směřováno k tomu, že ty děti jsou potom o prázdninách na kolech, chodí pěšky samy, čili je to opravdu ten důvod, ale tentokrát jsme to chtěli trochu zaměřit ke sportu z toho důvodu, že dneska jsou děti hodně na počítačích, telefonech, v digitálním světě a ten sport je trochu potlačovaný, stejně jako s tím BESIPEM ve školách. Ta výchova se mi zdá, že trochu pokulhává. Děti se učí zpívat, malovat, ale bohužel jak se mají chovat v provozu na kolech, tak to trochu kulhá, čili chceme trochu tímto způsobem to vlastně přiblížit a zase jim to zopakovat do hlaviček.”
anketa: “Tak určitě je zábavná, výchovná. Je tady spousta atrakcí, spousta možností, spousta her. Takže malý se vyžije, i když má čtyři roky. Celkem ho to tady baví, chodí stánek od stánku. Dívá se a zkouší všechno.”
anketa: “Já jsem si vyzkoušela složit obrázek a ještě jsem si tady vyzkoušela jezdit tady na koloběžce.”
anketa: “Já jsem tady přišel, protože si to chci tady užít. Nejvíce mě baví florbal.”
anketa: “My tady chodíme pravidelně. Byli jsme tady i loni dvakrát a vždy se nám to líbí, protože syn si může vyzkoušet hasičské auto, sanitku a letos tady vidíme poprvé autobus, takže z toho jsme úplně nadšení.”
anketa: “Jezdíme tady s dětmi pravidelně a přijde mi, že je to jedno z nejlepších dopravních hřišť tady v okolí. My jsme často jezdili do Ostravy, ale tam se nám tolik nelíbí. Takže toto dopravní hřiště je fakt super a tato dopravní akce akorát podpoří povědomí o tom hřišti.”

A kde podle odborníků hrozí dětem největší nebezpečí?

Roman Skácel, předseda Komise BESIP: “Já osobně si myslím, že jako chodci se chovat umí. Že se mají rozhlédnout, ten základ znají, ale jakmile sednou na kolo, tak zapomínají, že mají nosit přilbu, jakmile nasednou na kolo, zapomínají, že po přechodu se chodí pěšky a že se přes přechod nejezdí. Pak máme takový ten bum elektrokol, elektrokoloběžek. Zase koloběžka, která je v parametru toho jízdního kola, tak může být jen do rychlosti 25km za hodinu, to je vše, co ty děti podceňují a rodiče je v tom moc nehlídají. A tady asi já vidím ten problém.”

My jsme děti trochu vyzkoušeli.

anketa: Jak se zprávě přechází cesta? “Po levé straně.” Co musíš udělat než vstoupíš na cestu? “Rozhlédnout se.”
anketa: “Než vyjedu na kole, tak si musím dát chrániče, přilbu." A co když pojedeš přes přechod, musíš slézt z kola, nebo ne? “Přes přechod se nemůže jezdit na kole, protože tam chodí chodci.”

Další akce Dne s BESIPEM se tradičně uskuteční i na podzim.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/havirov/11000037487/rodiny-si-opet-uzily-na-havirovskem-dopravnim-hristi-den-s-besipem