Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V roce 2020 se v karvinské porodnici narodilo 785 dětí. Všechna miminka byla covid negativní

Karviná |

V loňském roce se v karvinské porodnici narodilo 785 dětí. Mluvčí nemocnice a primářka dětského a novorozeneckého oddělení nám prozradily, jak náročný rok to kvůli opatřením byl nejen pro personál, ale i pro budoucí rodiče.

V karvinské rájecké nemocnici se v loňském roce narodilo celkem 785 dětí, z toho dvoje dvojčata. Od března začala platit přísná protiepidemiologická opatření. Jaká pravidla platila pro rodičky?

Věra Murínová, mluvčí NsP Karviná.Ráj: “Začátek epidemie v loňském roce byl poměrně hektický, chodily zběsilé informace, my jsme vždycky hledali individuální přístup pro naše rodičky. U nás nikdy nemuseli rodičky rodit v rouškách nebo respirátorech. Překlenuli jsme i období přísného zákazu, kdy tatínkové nesměli k porodu, ten trval naštěstí jen velmi krátce. Po celou drtivou dobu loňského roku jsme umožnili tatínkům přístup na porodní sál, tak, aby mohli společně se svými partnerkami přivítat svého potomka na svět.”


Za jakých podmínek mohli být otcové u porodu?

Věra Murínová, mluvčí NsP Karviná.Ráj: “My jsme chod porodnice přizpůsobili těm epidemiologickým podmínkám, tatínek měl respirátor, byla mu změřena teplota, což platí i aktuálně, včetně podpisu informačního dotazníku, kde tatínek svým podpisem stvrzuje, že není v karanténě ani infekční. My umožňujeme a velmi standardně rodíme maminky, které jsou covid pozitivní a tatínek je v karanténě. Celá ta opatření se dějí proto, abychom tu informaci měli a věděli. My se na ten porod připravíme, personál má ochranné osobní pomůcky, pro rodičku a jejího partnera se nic nemění, maminka rodí bez respirátoru."

Jaký je postup při porodu matky, která byla pozitivní?

Barbara Widenková, primářka dětského a novorozeneckého oddělení NsP Karviná-Ráj: “Péče o matku a novorozence se nemění. Takže pokud to zdravotní stav maminky a děťátka dovoluje, jsou po celou dobu spolu, od narození až po dobu propuštění z porodnice. Nezaznamenali jsme žádný případ, že bychom je museli oddělit. Samozřejmě platí hygienická opatření, to je sólo pokoj a ochranné pomůcky."

Musela nově narozená miminka projít testováním?

Barbara Widenková, primářka dětského a novorozeneckého oddělení NsP Karviná-Ráj: “Během pandemie se závažná doporučení měnila. Takže na začátku jsme PCR testovali novorozence pouze covid pozitivních matek, nikoliv negativních a to ještě s časovým odstupem. Dnes se přikláníme k epidemiologické anamnéze, ke klinickému a zdravotnímu stavu miminka a v neposlední řadě zohledňujeme i názor rodičů a jejich přání. Všechna naše miminka byla covid negativní a všem se daří dobře.”

Jak náročné to bylo pro personál?

Barbara Widenková, primářka dětského a novorozeneckého oddělení NsP Karviná-Ráj: “No někdy jsme měli pocit, že první, co miminko po narození uvidí, jsou kosmonauti a znejistí, zda se vůbec narodilo na správnou planetu. Pro personál bylo ze začátku obtížné sžít se se všemi ochrannými pomůckami, ale jsme profesionálové, takže to dnes bereme jako rutinu.” 

V případě, že otec nemohl být u porodu, jak pomáhal personál maminkám tuto životní situaci zvládnout?

Věra Murínová, mluvčí NsP Karviná.Ráj: “My volíme individuální a laskavý přístup. Jsme rodinná porodnice, kde chceme, aby se rodilo v příjemném a atraktivním prostředí. Maminkám jsme byli vždy k dispozici, respektujeme jejich porodní plány a myslíme si, že to je důvod, proč se k nám rády vrací. To je naše odměna, kdy máme opakovaná těhotenství a tady přivítáme potomky těch rodin na svět. Porodní plán je pro nás respektující. Vnímáme dnes narození dítěte v podstatě jako službu, kterou poskytujeme ve zdravotnickém zařízení, ale tady rozhoduje lékař, takže toto je pro maminku klid a bezpečí v případě, že by se dělo něco jinak než má, tak je vždy připravený lékařský personál pomoci."

Jak dlouho zůstává maminka s dítětem v porodnici?

Barbara Widenková, primářka dětského a novorozeneckého oddělení NsP Karviná-Ráj: “ Stále platí závažná doporučení české neonatologické společnosti ohledně délky hospitalizace novorozence. Ta je stanovena na 72 hodin. U nás preferujeme individuální přístup. Takže pokud je to přání nebo žádost rodičů a není problém jak na straně děťátka, tak na straně maminky, je tato doba kratší. To znamená, že pokud u miminka proběhla bezproblémově poporodní adaptace, úspěšně se rozbíhá laktace, jsou minimální váhové ubytky nebo je dokonce váhová křivka oploštělá, je absence jakýchkoliv rizik, po 48 hodinách provádíme povinná screeningová vyšetření a pokud si to rodiče přejí, miminko s maminkou propouštíme domů.”

Před epidemií covidu byly velmi žádané předporodní kurzy. Probíhaly vůbec a jak je to nyní?

Věra Murínová, mluvčí NsP Karviná.Ráj: “My jsme v loňském roce díky tomu, jak se uvolňovala a zpřísňovala protiepidemiologická opatření, několikrát porodní kurzy spustili, při dodržení tehdy platících opatřeních. Od 5.10. nám běží další lockdown, my jsme přemýšleli, jak maminkám v letošním roce přiblížit porodnici a od tohoto týdne běží individuální kurzy, na které se maminky můžou hlásit. Individuálně provázíme maminku s partnerem porodním sálem, novorozeneckým oddělením, děvčata společně tráví čas u dobré kávy či čaje tak, aby probrala všechny potřeby předporodní a porodní péče. Přítomná je porodní asistentka a novorozenecká sestra tak, aby si všechno mohly nasdílet. Děvčata spolu komunikují pak telefonicky nebo e-mailem. Pro nás je důležitý klid. Porození dítěte je přirozená součást každé ženy, ale v případě, že ta žena je v klidu a pohodě a o to my se snažíme. My bychom chtěli vzkázat rodičkám, které se chystají v letošním roce porodit, že v naší porodnici preferujeme individuální přístup v rodinném prostředí a takovou pikantností je, že v letošním roce budeme rekonstruovat rodinné pokoje. My bychom chtěli, aby si to porození miminka mohly maminky užít řekněme hotelovým standardem.”



Nahlásit chybu


Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

Dnes 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

Včera 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Opava ocenila významné osobnosti města. Díky 800. výročí města udělila mnohem více cen než obvykle

Včera 19:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské Slezské divadlo se stalo místem oceňování významných osobností města. Slavnostní galavečer byl vyvrcholením oslav 800 let od první písemné zmínky o Opavě.

Výtěžek z koncertu podpoří přístavbu domova v Heřmanicích, přibude osm bezbariérových pokojů

Na tři sta návštěvníků podpořilo svou účastí na benefičním koncertu přístavbu a rekonstrukci charitního domu v Heřmanicích. Domov se rozšíří o osm bezbariérových pokojů a doplní jej chybějící evakuační výtah. Stavět by se mělo začít ještě v tomto měsíci.

Od návrhu po realizaci. Studenti SŠPU v Opavě oživili vstupní prostor soc. rehabilitace Animy Vivy

Včera 20:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Centrum sociální rehabilitace Anima Opava v Kylešovicích zkvalitňuje své služby. Lidem s mentálním postižením poskytuje mimo jiné rehabilitace metodou snoezelen, kterou před pár lety zavedla jako první v Opavě díky spolupráci se Slezskou univerzitou.

Rehabilitace MNO disponuje moderní technikou i bazénem

Profesionální péči, moderní přístrojové vybavení, pomůcky a bazén - to vše mají k dispozici pacienti oddělení Rehabilitační a fyzikální medicíny Městské nemocnice Ostrava. Rehabilitace spolupracuje také s dalšími odděleními nemocnice a zabývá se tak širokým spektrem diagnóz - akutními i chronickými.

Čistička odpadních vod bude dlouho mimo provoz. Město žádá občany Ostravy o ohleduplnost.

ČOV bude mimo provoz ještě několik měsíců. Společnost OVAK ve spolupráci s městem proto vyzývají občany k důslednému respektování kanalizačního řádu.

Lékařská fakulta OU hostila zdravotnický veletrh KAM PAK

Workshopy, stánky zdravotnických zařízení a tombola s kvalitní kávou, vitamíny či fonendoskopy – to byl KAM PAK 2024. Veletrh pracovních příležitostí pro studenty a absolventy lékařských i nelékařských zdravotnických oborů se letos uskutečnil na Lékařské fakultě Ostravské univerzity už pošesté.

Svatováclavský hudební festival nabídl v Albrechticích kulturní zážitek

Svatováclavský hudební festival je největší mezinárodní festival duchovní a tzv. staré hudby v České republice. Už 21 let probíhá v mnoha chrámech celého Moravskoslezského kraje. Letošní ročník nabídl v průběhu měsíce září 22 koncertů, tradičně i v obci Albrechtice, které tento festival podporuje od roku 2016.

V Havířově hrozilo zřícení mostu, radnice staví nový

Radnice v Havířově musí pravidelně kontrolovat stavy svých mostů přes železnice, či potoky. V Dolní Suché už byl v tak havarijním stavu, že se musel most strhnout a staví se zcela nový.

Komunikace v ulici Na Stráni prošla celkovou rekonstrukcí

V Orlové Lutyni byly na přelomu července a srpna zahájeny stavební práce na rozsáhlé investiční akci, a to rekonstrukce komunikace na ulici Na Stráni.

13. zasedání Zastupitelstva obce Stonava

Včera 13:00 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Velmi nabitý program měli na svém 13. zasedání zastupitelé obce Stonava. Kromě schválení rozpočtových opatření, se zastupitelé mimo jiné zabývali dotačními programy, které každý rok obec vyhlašuje.

O víkendu si můžete pochutnat na bramborácích

Včera 12:59 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

O víkendu si můžete opět pochutnat na domácích bramborácích. Opět po roce je totiž budou ve své klubovně smažit stonavských zahrádkáři. Po třech letošních úspěšných akcích, smažení vaječiny, letního grilování a výstavy ovoce a zeleniny je to další z řady, kterou spolek organizuje pro širokou veřejnost.

Stonavští evangelíci děkovali za letošní úrodu

Včera 12:58 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

V neděli 6. října se ve stonavském evangelickém kostele konala tradiční děkovná bohoslužba za letošní úrodu. Ke slavnostní atmosféře zcela jistě přispělo vystoupení Smíšeného pěveckého sboru Stonava pod vedením Marty Orszulikové.

V roce 2020 se v karvinské porodnici narodilo 785 dětí. Všechna miminka byla covid negativní
Vydáno 26. ledna 2021 10:28, Karviná, Monika Danková
V loňském roce se v karvinské porodnici narodilo 785 dětí. Mluvčí nemocnice a primářka dětského a novorozeneckého oddělení nám prozradily, jak náročný rok to kvůli opatřením byl nejen pro personál, ale i pro budoucí rodiče.

V karvinské rájecké nemocnici se v loňském roce narodilo celkem 785 dětí, z toho dvoje dvojčata. Od března začala platit přísná protiepidemiologická opatření. Jaká pravidla platila pro rodičky?

Věra Murínová, mluvčí NsP Karviná.Ráj: “Začátek epidemie v loňském roce byl poměrně hektický, chodily zběsilé informace, my jsme vždycky hledali individuální přístup pro naše rodičky. U nás nikdy nemuseli rodičky rodit v rouškách nebo respirátorech. Překlenuli jsme i období přísného zákazu, kdy tatínkové nesměli k porodu, ten trval naštěstí jen velmi krátce. Po celou drtivou dobu loňského roku jsme umožnili tatínkům přístup na porodní sál, tak, aby mohli společně se svými partnerkami přivítat svého potomka na svět.”


Za jakých podmínek mohli být otcové u porodu?

Věra Murínová, mluvčí NsP Karviná.Ráj: “My jsme chod porodnice přizpůsobili těm epidemiologickým podmínkám, tatínek měl respirátor, byla mu změřena teplota, což platí i aktuálně, včetně podpisu informačního dotazníku, kde tatínek svým podpisem stvrzuje, že není v karanténě ani infekční. My umožňujeme a velmi standardně rodíme maminky, které jsou covid pozitivní a tatínek je v karanténě. Celá ta opatření se dějí proto, abychom tu informaci měli a věděli. My se na ten porod připravíme, personál má ochranné osobní pomůcky, pro rodičku a jejího partnera se nic nemění, maminka rodí bez respirátoru."

Jaký je postup při porodu matky, která byla pozitivní?

Barbara Widenková, primářka dětského a novorozeneckého oddělení NsP Karviná-Ráj: “Péče o matku a novorozence se nemění. Takže pokud to zdravotní stav maminky a děťátka dovoluje, jsou po celou dobu spolu, od narození až po dobu propuštění z porodnice. Nezaznamenali jsme žádný případ, že bychom je museli oddělit. Samozřejmě platí hygienická opatření, to je sólo pokoj a ochranné pomůcky."

Musela nově narozená miminka projít testováním?

Barbara Widenková, primářka dětského a novorozeneckého oddělení NsP Karviná-Ráj: “Během pandemie se závažná doporučení měnila. Takže na začátku jsme PCR testovali novorozence pouze covid pozitivních matek, nikoliv negativních a to ještě s časovým odstupem. Dnes se přikláníme k epidemiologické anamnéze, ke klinickému a zdravotnímu stavu miminka a v neposlední řadě zohledňujeme i názor rodičů a jejich přání. Všechna naše miminka byla covid negativní a všem se daří dobře.”

Jak náročné to bylo pro personál?

Barbara Widenková, primářka dětského a novorozeneckého oddělení NsP Karviná-Ráj: “No někdy jsme měli pocit, že první, co miminko po narození uvidí, jsou kosmonauti a znejistí, zda se vůbec narodilo na správnou planetu. Pro personál bylo ze začátku obtížné sžít se se všemi ochrannými pomůckami, ale jsme profesionálové, takže to dnes bereme jako rutinu.” 

V případě, že otec nemohl být u porodu, jak pomáhal personál maminkám tuto životní situaci zvládnout?

Věra Murínová, mluvčí NsP Karviná.Ráj: “My volíme individuální a laskavý přístup. Jsme rodinná porodnice, kde chceme, aby se rodilo v příjemném a atraktivním prostředí. Maminkám jsme byli vždy k dispozici, respektujeme jejich porodní plány a myslíme si, že to je důvod, proč se k nám rády vrací. To je naše odměna, kdy máme opakovaná těhotenství a tady přivítáme potomky těch rodin na svět. Porodní plán je pro nás respektující. Vnímáme dnes narození dítěte v podstatě jako službu, kterou poskytujeme ve zdravotnickém zařízení, ale tady rozhoduje lékař, takže toto je pro maminku klid a bezpečí v případě, že by se dělo něco jinak než má, tak je vždy připravený lékařský personál pomoci."

Jak dlouho zůstává maminka s dítětem v porodnici?

Barbara Widenková, primářka dětského a novorozeneckého oddělení NsP Karviná-Ráj: “ Stále platí závažná doporučení české neonatologické společnosti ohledně délky hospitalizace novorozence. Ta je stanovena na 72 hodin. U nás preferujeme individuální přístup. Takže pokud je to přání nebo žádost rodičů a není problém jak na straně děťátka, tak na straně maminky, je tato doba kratší. To znamená, že pokud u miminka proběhla bezproblémově poporodní adaptace, úspěšně se rozbíhá laktace, jsou minimální váhové ubytky nebo je dokonce váhová křivka oploštělá, je absence jakýchkoliv rizik, po 48 hodinách provádíme povinná screeningová vyšetření a pokud si to rodiče přejí, miminko s maminkou propouštíme domů.”

Před epidemií covidu byly velmi žádané předporodní kurzy. Probíhaly vůbec a jak je to nyní?

Věra Murínová, mluvčí NsP Karviná.Ráj: “My jsme v loňském roce díky tomu, jak se uvolňovala a zpřísňovala protiepidemiologická opatření, několikrát porodní kurzy spustili, při dodržení tehdy platících opatřeních. Od 5.10. nám běží další lockdown, my jsme přemýšleli, jak maminkám v letošním roce přiblížit porodnici a od tohoto týdne běží individuální kurzy, na které se maminky můžou hlásit. Individuálně provázíme maminku s partnerem porodním sálem, novorozeneckým oddělením, děvčata společně tráví čas u dobré kávy či čaje tak, aby probrala všechny potřeby předporodní a porodní péče. Přítomná je porodní asistentka a novorozenecká sestra tak, aby si všechno mohly nasdílet. Děvčata spolu komunikují pak telefonicky nebo e-mailem. Pro nás je důležitý klid. Porození dítěte je přirozená součást každé ženy, ale v případě, že ta žena je v klidu a pohodě a o to my se snažíme. My bychom chtěli vzkázat rodičkám, které se chystají v letošním roce porodit, že v naší porodnici preferujeme individuální přístup v rodinném prostředí a takovou pikantností je, že v letošním roce budeme rekonstruovat rodinné pokoje. My bychom chtěli, aby si to porození miminka mohly maminky užít řekněme hotelovým standardem.”



Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/karvina/11000023774/v-roce-2020-se-v-karvinske-porodnici-narodilo-785-deti-vsechna-miminka-byla-covid-negativni