Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Slavnosti piva a guláše se v Karviné vydařily, navštívil je rekordní počet návštěvníků

Karviná |

V Karviné se uskutečnily Slavnosti piva a guláše. Do soutěže se zapojilo 11 týmů profesionálních i amatérských kuchařů z Karviné, Orlové a okolních obcí. Většina sázela na jistotu a připravovala klasický hovězí guláš, k ochutnání byl ale třeba i guláš hlívový nebo rybí.

Je sobota dopoledne a v areálu Lodiček začaly přípravy na soutěžní Slavnosti piva a guláše. Samotná akce začíná pro veřejnost až ve tři hodiny odpoledne, týmy ale různé varianty gulášů připravují přímo na místě. Každý z 11 přihlášených týmů chystá minimálně 100 porcí a snaží se vše dokonale ochutit, nic nepřesolit ani nepřipálit. Někteří vařili více druhů. Většina týmů je z Karviné, ale jsou tady i soutěžící z Orlové a okolních obcí.

Václav Heginger, Baumit tým z Orlové a Dětmarovice: "Budeme dělat hovězí guláš z kližky. Nic extra nemáme, standardní příprava, Tradiční guláš se jmenuje a asi 100 porcí bude."
Radek Špacír, soutěžní tým z pivnice Morava a Pasáž: "Před 14 dni, jak jsme byli na soutěži v Orlové, tak jsme to vyhráli a říkali jsme že zkusíme štěstí i v Karviné. Budeme připravovat hovězí guláš z hovězího zadního, jelikož kližku už jsme nesehnali.
Emil Dostál, soutěžní tým Loser cook: "Letos vaříme dva guláše, jeden bude hovězí a letos budeme dělat i rybí guláš. Těch ryb je tam víc, je tam sumec, tolstolobik, amuři, kapři, pár pstruhů, vaříme to ve vojenské kuchyni."

Celým areálem se ve vzduchu míchaly nejrůznější vůně a přicházející návštěvníci měli opravdu z čeho vybírat. Kapacitně areál Lodiček odpoledne doslova praskal ve švech, i pro organizátory byla účast nad očekávání mnohonásobně vyšší než sami počítali.

Lukáš Heczko, organizátor, předseda Iniciativy Dokořán: "Jednalo se o letos nejnáročnější ročník co se týče příprav, počasí přeje, lidí je tady spousta, je to nejvíc navštěvovaná akce v rámci slavností guláše ale všechno jsme zvládli."

Zatímco se lidé bavili u živé hudby, porota ochutnávala vzorky.

Všechny tři předešlé ročníky vyhrál tým Chacharů, ten se letos rozhodl neúčastnit se a přenechat chuť vítězství jinému týmu.

Kamil Franek, porotce, člen týmů Chacharů: "Tady je hodně týmů, které po tom prahnou a chtějí si to užít a šli jsme do poroty."

Kromě zatím nepřekonatelných Chacharů rozhodovali o vítězi i zástupci Iniciativy Dokořán, dobrovolní hasiči, moderátor a mluvčí města a protože panovala nerozhodnost při udělování druhého a třetího místa, byl přizváni další porotci, mezi kterými byl i kameraman televize Polar. A co nakonec porotu přesvědčilo o vybrání nejchutnějšího guláše?

Kamil Franek, porotce, člen týmů Chacharů: "Byly vzorky dobré i méně dobré, ne pokaždé se to podaří samozřejmě. Je to buď ingrediencemi nebo časem, buď se to rozvaří, nerozvaří. Nehodnotili jsme to tak, jakou chuť máme my, ale prostě klasickou hospodskou."
Tomáš Strzondala, porotce, člen týmů Chacharů: "Já jsme to kontroloval podle soli. Někteří hodně přesolili, někteří nedosolili, dosolit to vždycky jde, ale přesolený se nedá jíst, ale 70 procent gulášů byly výborné. Koštoval jsem ten hlívový, na ten jsem se těšil, ale jo, šel, rybí jsem okoštoval, ale je to takové, no my Češi nemáme rádi ryby a v guláši už vůbec ne, ale bio, ten byl výborný."

A na tom se shodli všichni porotci, guláš týmů Zdravé obědy Karviná v letošním ročníku zvítězil nejen u porotců, ale zpětnou pochvalnou vazbu dostal tento tým i od návštěvníků. Druhé místo získal Napoleonský guláš a na třetím místě pak skončil tým se svým gulášem Ovečka hovězí.

Nahlásit chybu


Absolutní vítěz mezi úřady: Moravskoslezský kraj triumfuje v Národní ceně kvality ČR

Včera 13:26 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Krajský úřad Moravskoslezského kraje obdržel nejvyšší možné ocenění za kvalitu ve veřejné správě. V Národní ceně kvality České republiky získal v programu Excelence titul excelentní organizace ve veřejném sektoru a stal se absolutním vítězem soutěže.

Policisté v kraji řeší případy internetových podvodů s pneumatikami, buďte obezřetní

Včera 13:38 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Moravskoslezská policie varuje před podvodnými e-shopy, které v posledních dnech způsobily škody v desítkách tisíc korun. Falešné internetové obchody slibují výhodné nabídky pneumatik, ale zboží po zaplacení nikdy nedorazí. Oběti zaznamenali policisté na Bruntálsku, Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Opavsku i v Ostravě.

Veletrh středních škol a zaměstnanosti nabídl škálu možností studia i praktických řemesel

Veletrh Artifex je pravidelnou příležitostí pro vycházející žáky základních škol, jak získat cenné informace. Na prezentacích středních škol i firem ze širokého regionu si mohou své budoucí povolání nebo studium na místě přímo osahat.

Bezpečnostní stojany používají cyklisté špatně, kolo se dá lehce odcizit

23. listopadu 2024 16:20 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Kamerový systém v Karviné vytrasoval cestu zloděje kola. Pachatel byl dopaden a jeho činem se zabývají policisté. Podle strážníků by ale k podobným krádežím nemuselo vůbec docházet, pokud by cyklisté využívali bezpečnostní stojany ve městě správným způsobem.

Změna ve třídění odpadu ve Studénce nastane na jaře

22. listopadu 2024 13:48 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Třídění odpadu ve Studénce bude snadnější. Domácnosti z rodinných domů dostanou v příštím roce zdarma vlastní popelnice na plast a papír - začne tu fungovat systém door to door.

Tragický incident na tramvajové zastávce v Ostravě, zemřel 32letý muž

22. listopadu 2024 21:49 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ostravští kriminalisté se zabývají okolnostmi tragického incidentu, ke kterému došlo dnes krátce před 18. hodinou na ulici Horní v Ostravě. Podle předběžných informací se 32letý muž pokoušel dostat do přijíždějící tramvaje, přitom však upadl pod její kola.

Americký developer představil novinářům projekt průmyslové zóny v Karviné

23. listopadu 2024 12:13 | Karviná | Tomáš Tikal | Karvinský expres

Americká developerská společnost spolu se zástupci MS kraje představila podobu plánované průmyslové zóny v Karviné. Moderní průmyslová zóna o velikosti 330 tisíc metrů čtverečních by měla po dokončení přinést Karvinsku 4500 nových pracovních míst.

Obce ovlivněné těžbou získaly od Nadace OKD 20 milionů korun

23. listopadu 2024 14:10 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Společnost OKD poskytla už podruhé své nadaci mimořádný finanční dar ze svého zisku. I tentokrát si peníze rozdělí sedm měst a obcí na Karvinsku, které jsou ovlivněny těžbou. Patří mezi ně opět i Karviná.

Speciální systém COBRA pomohl uhasit požár střechy v Rychvaldu

22. listopadu 2024 16:42 | Rychvald | Lukáš Zavadil

Požár střechy rodinného domu v Rychvaldu na Karvinsku způsobil škodu za 800 tisíc korun. K zásahu vyjíždělo pět jednotek hasičů, kteří díky rychlému zásahu uchránili majetek v hodnotě 2 milionů korun. Při hašení byl využit unikátní systém COBRA, který hasičům umožnil efektivní zásah přímo v ohnisku požáru.

Moravskoslezský kraj přikryla sněhová peřina. Po víkendu ale sníh zase roztaje

Moravskoslezský kraj přes noc přikryla sněhová peřina. Ráno si tak možná někteří lidé zanadávali, že musí odhrabávat auto, ale děti byly jistě nadšené. Silničáři hlavní tahy zprůjezdnili ještě v průběhu noci. Podle meteorologů by měl po víkendu sníh zase roztát.


Obchodní akademie i Střední škola ochrany osob a majetku pozvaly deváťáky na prohlídku

23. listopadu 2024 18:24 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Střední školy pořádají pro stále nerozhodnuté deváťáky dny otevřených dveří. Tuto příležitost měli i v Karviné, například při prohlídce budovy, ve které sídlí hned dvě různé střední školy.

O školení v první pomoci byl v havířovské nemocnici velký zájem

22. listopadu 2024 16:03 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Havířovská nemocnice uspořádala školení první pomoci, na kterém si účastníci osvojili postupy resuscitace a ošetření úrazů. Pod vedením odborníků si vyzkoušeli, jak správně stlačovat hrudník, kdy zahájit umělé dýchání a jak poskytnout pomoc dětem i dospělým.

Úzká a frekventovaná silnice na Mezidolí v Havířově se dočká chodníku

22. listopadu 2024 10:38 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Radnice v Havířově zahájila výstavbu dlouho očekávaného chodníku na ulici Mezidolí. Stavba zahrnuje i osvětlení, odvodnění i přeložky nízkého napětí a má být dokončena v srpnu příštího roku. Vše ale bude záležet na počasí.

Klub Kobiet v Horní Suché uspořádal výstavu “Co dovedou naše ruce”

22. listopadu 2024 10:30 | Horní Suchá | Bára Kelnerová | Miniexpres Horní Suché

V Horní Suché se uskutečnila výstava „Co dovedou naše ruce“, kterou připravil Klub Kobiet při PZKO. Návštěvníci mohli obdivovat rukodělné výrobky vytvořené různými technikami, jako je pletení, práce ze dřeva či pergamano. Akce, která spojila místní ženy i muže, byla velkým úspěchem.

Havířovská nemocnice pomáhá veřejnosti zvládnout základy první pomoci

22. listopadu 2024 10:18 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Havířovská nemocnice uspořádala školení první pomoci, na kterém si účastníci osvojili postupy resuscitace a ošetření úrazů. Pod vedením odborníků si vyzkoušeli, jak správně stlačovat hrudník, kdy zahájit umělé dýchání a jak poskytnout pomoc dětem i dospělým.

Slavnosti piva a guláše se v Karviné vydařily, navštívil je rekordní počet návštěvníků
Vydáno 10. srpna 2021 20:15, Karviná, Monika Danková
V Karviné se uskutečnily Slavnosti piva a guláše. Do soutěže se zapojilo 11 týmů profesionálních i amatérských kuchařů z Karviné, Orlové a okolních obcí. Většina sázela na jistotu a připravovala klasický hovězí guláš, k ochutnání byl ale třeba i guláš hlívový nebo rybí.

Je sobota dopoledne a v areálu Lodiček začaly přípravy na soutěžní Slavnosti piva a guláše. Samotná akce začíná pro veřejnost až ve tři hodiny odpoledne, týmy ale různé varianty gulášů připravují přímo na místě. Každý z 11 přihlášených týmů chystá minimálně 100 porcí a snaží se vše dokonale ochutit, nic nepřesolit ani nepřipálit. Někteří vařili více druhů. Většina týmů je z Karviné, ale jsou tady i soutěžící z Orlové a okolních obcí.

Václav Heginger, Baumit tým z Orlové a Dětmarovice: "Budeme dělat hovězí guláš z kližky. Nic extra nemáme, standardní příprava, Tradiční guláš se jmenuje a asi 100 porcí bude."
Radek Špacír, soutěžní tým z pivnice Morava a Pasáž: "Před 14 dni, jak jsme byli na soutěži v Orlové, tak jsme to vyhráli a říkali jsme že zkusíme štěstí i v Karviné. Budeme připravovat hovězí guláš z hovězího zadního, jelikož kližku už jsme nesehnali.
Emil Dostál, soutěžní tým Loser cook: "Letos vaříme dva guláše, jeden bude hovězí a letos budeme dělat i rybí guláš. Těch ryb je tam víc, je tam sumec, tolstolobik, amuři, kapři, pár pstruhů, vaříme to ve vojenské kuchyni."

Celým areálem se ve vzduchu míchaly nejrůznější vůně a přicházející návštěvníci měli opravdu z čeho vybírat. Kapacitně areál Lodiček odpoledne doslova praskal ve švech, i pro organizátory byla účast nad očekávání mnohonásobně vyšší než sami počítali.

Lukáš Heczko, organizátor, předseda Iniciativy Dokořán: "Jednalo se o letos nejnáročnější ročník co se týče příprav, počasí přeje, lidí je tady spousta, je to nejvíc navštěvovaná akce v rámci slavností guláše ale všechno jsme zvládli."

Zatímco se lidé bavili u živé hudby, porota ochutnávala vzorky.

Všechny tři předešlé ročníky vyhrál tým Chacharů, ten se letos rozhodl neúčastnit se a přenechat chuť vítězství jinému týmu.

Kamil Franek, porotce, člen týmů Chacharů: "Tady je hodně týmů, které po tom prahnou a chtějí si to užít a šli jsme do poroty."

Kromě zatím nepřekonatelných Chacharů rozhodovali o vítězi i zástupci Iniciativy Dokořán, dobrovolní hasiči, moderátor a mluvčí města a protože panovala nerozhodnost při udělování druhého a třetího místa, byl přizváni další porotci, mezi kterými byl i kameraman televize Polar. A co nakonec porotu přesvědčilo o vybrání nejchutnějšího guláše?

Kamil Franek, porotce, člen týmů Chacharů: "Byly vzorky dobré i méně dobré, ne pokaždé se to podaří samozřejmě. Je to buď ingrediencemi nebo časem, buď se to rozvaří, nerozvaří. Nehodnotili jsme to tak, jakou chuť máme my, ale prostě klasickou hospodskou."
Tomáš Strzondala, porotce, člen týmů Chacharů: "Já jsme to kontroloval podle soli. Někteří hodně přesolili, někteří nedosolili, dosolit to vždycky jde, ale přesolený se nedá jíst, ale 70 procent gulášů byly výborné. Koštoval jsem ten hlívový, na ten jsem se těšil, ale jo, šel, rybí jsem okoštoval, ale je to takové, no my Češi nemáme rádi ryby a v guláši už vůbec ne, ale bio, ten byl výborný."

A na tom se shodli všichni porotci, guláš týmů Zdravé obědy Karviná v letošním ročníku zvítězil nejen u porotců, ale zpětnou pochvalnou vazbu dostal tento tým i od návštěvníků. Druhé místo získal Napoleonský guláš a na třetím místě pak skončil tým se svým gulášem Ovečka hovězí.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/karvina/11000026935/slavnosti-piva-a-gulase-se-v-karvine-vydarily-navstivil-je-rekordni-pocet-navstevniku