Yvetta Kalužová, ředitelka SŠTaS Karviná: „Myšlenka vznikla v době covidové, kdy gastro zažilo útlum. Slibujeme si od toho zvýšení prestiže tohoto povolání, této služby lidem. Hlavně ale chceme ukázat rodičům žáků, že se nemusí ničeho bát, protože je to práce v krásném prostředí s moderní technologií a pod vedením odborníků.“
Pozvednutí spolupráce na vyšší úroveň přivítali i zástupci Zámečku Petrovice.
Jolanta Burkotová, majitelka Zámečku Petrovice: „Povolání kuchař nebo číšník je dlouhodobě podceňované a my bychom chtěli, aby žáci byli rádi, že u nás mohou pracovat. Chceme se podílet na jejich vývoji.“
Na žáky karvinské školy jsou připravení opravdoví gastroodborníci.
Vojtěch Beseda, šéfkuchař Zámečku Petrovice: „Začínají pomocnými pracemi – vakuováním, krájením, založením vývaru. Poté připravují snídaně a když jsou šikovní, dostanou se pak ke všemu.“
Podpis spolupráce posvětil i MS pakt zaměstnanosti.
Martin Navrátil, ředitel MS paktu zaměstnanosti: „Věříme, že spolupráce školy s firmou je nutnou podmínkou odborného vzdělávání. Na základě těch nejlepších praxí chceme ukázat, jak se to dá dělat opravdu dobře. A chceme pomoci firmám se k těm dobrým školám dostat.“
Spolupráce Zámečku Petrovice a SŠ techniky a služeb Karviná může být vzorovým příkladem pro další školy a firmy.