Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Děti z Karvinska se hýbou společně s extraligovými házenkáři HCB Karviná

Karviná |  | Karvinský expres

Rozhýbat děti a posílit jejich fyzickou kondici si dali za úkol karvinští házenkáři společně s kvalifikovanými trenéry a pedagogy Základní a Mateřské školy Cihelní, se kterou úzce spolupracují. Nápad, který se zrodil před dvěma lety má velký úspěch, házenkáři motivovali i děti z jiných měst a obcí, kteří za nimi dojíždějí.

Do tělocvičen Základní a Mateřské školy Cihelní se několikrát týdně sjíždějí děti různého věku z celé Karviné, Orlové, Dětmarovic, Stonavy a dalších obcí, aby si tady pod vedením zkušených házenkářů a házenkářek zlepšily svou fyzickou kondici a rozhýbaly tělo. Motivují je hlavně slavní a úspěšní hráči karvinské házené jako je Dominik Solák, Denis Harabiš, Matěj Nantl nebo Patrik Fulnek, kteří si ve svém nabitém programu našli čas právě pro mladou generaci.

Zdeněk Jelínek, ředitel ZŠ a MŠ Cihelní: "Pro děti to je respekt v té profesionální úrovni a také ve zjištění, že to jsou normální obyčejní lidé, kteří s nimi přichází do kontaktu a předávají jim něco z toho, co mají rádi."
Dominik Solák, hráč HCB Karviná: "Je to kvůli tomu pohybu, aby se děti hýbaly, je to lepší než kdyby někde dělaly nevím co, to byla asi ta hlavní motivace pomoct nějakým způsobem k tomu,, aby našly lásku ke sportu tak, jak jsem ji našel konkrétně já.” 
Zdeněk Jelínek, ředitel ZŠ a MŠ Cihelní: "Domluvili jsme se na tom, že děti v rámci dnešní doby a toho, co společnost potřebuje, tak vyžadují všeobecnou pohybovou průpravu a toto je hlavní myšlenka celého toho dění v obou tělocvičnách, případně páteční trénink míváme v hale. Za ty dva roky se nám ty kategorie naplnily do té fáze, že máme řádově dvě stě dětí. Vycházeli jsme ze základny ve škole, polovina dětí je z naší základní a mateřské školy, zbytek to jsou děti nejen z ostatních karvinských škol nebo z celé Karviné, ale i dojíždějí z Dětmarovic, Stonavy, Petrovic, je to dostupné pro všechny, není to omezeno."


Děti jsou rozděleny do skupin podle věku tak, aby jim byly disciplíny a cvičení ušity doslova na míru. Pro ty nejmenší jsou to lehčí aktivity formou zábavy a hry, pro starší využívají trenéři i oblíbenou elektroniku.

Dominik Solák, hráč HCB Karviná: "Ta technologie jde dopředu a dotýká se to i sportů, každý z nás, trenérů, tady přináší nějaké nápady, konzultujeme to spolu, je nás tady víc, ty tréninky jsou různorodé, neopakuje se to."
Natálie Koch, trenérka, učitelka v MŠ: "Tady chodí věkové složení od tří do šesti let, děláme to formou her, děti se pohybově rozvíjí tady, všechno je zjednodušené, jsou tady obsaženy všechny druhy sportu, je tu atletika, míčové hry, takže potom, až ty děti půjdou do školy, tak to budou mít lepší v tom, že už teď v tom předškolním věku jsou na to zvyklé.” 
Zuzana Pomahačová, trenérka minižáků HCB Karviná: "Je pravda, že v dnešní době jsou na tom děti hůř, ale díky tomu, že naše škola má už Hýbáček v mateřinkách, tak musím říct, že tyhle děti jsou velmi šikovné. Prozatím máme více chlapců, ale už nám přichází i děvčata."

Důraz se tady klade hlavně na všeobecnou pohybovou průpravu, prvky házené nebo samotná házená, je tady ale také zařazena.

Jakub Forst, žák ZŠ Cihelní, Karviná: "Je to tu dobré, baví mě to tu dost. Chodil jsme na jiný kroužek a tam jsme dělali furt to stejné, tady děláme různé hry."
Jakub Válek, žák ZŠ Ke Studánce, Orlová: "Je to tady zajímavé, pestré, děláme tady všeobecný rozvoj. Je to občas celkem těžké s míčem některé tréninky, ale je to zábavné.”

Adam Csöllei, žák ZŠ U Studny, Karviná: "Mí rodiče to chtěli a mě se ta házená líbila, aspoň mám nějaké kamarády."

Tereza Pomahačová, žákyně ZŠ Borovského, Karviná: "My jsme minule skákali přes takové skokánky, mě nejvíc baví, když děláme lodičky."

To, že jsou děti v kontaktu s úspěšnými hráči házené, je motivuje sportovat, více se hýbat a být aktivní.

Jakub Forst, žák ZŠ Cihelní, Karviná: "Je to dobré, protože oni to umí a můžu dostávat návyky od nich.”
Jakub Válek, žák ZŠ Ke Studánce, Orlová: "Můj strejda je házenkář a nechal jsem se jím inspirovat a proto jsem začal chodit na házenou a moc mě to baví.” 

Děti, které dochází do Základní školy Cihelní mají v běžné výuce na prvním stupni rozšířenou výuku tělěsné výchovy na 3 hodiny týdně a od nového školního roku by měla být otevřena i sportovní třída s 5 hodinami tělesné výchovy týdně.

Zdeněk Jelínek, ředitel ZŠ a MŠ Cihelní: "Těch pět hodin tělesné výchovy by mohlo pomoct k tomu, že děti budou zdravé a snad budou mít radost z pohybu, což si myslím, že v téhle době jednoznačně chybí."
Nahlásit chybu


K tématu

Děti z Karvinska zlepšují svou fyzickou kondici pod vedením extraligových házenkářů

22. února 2024 16:06 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Rozhýbat děti a posílit jejich fyzickou kondici si dali za úkol karvinští házenkáři společně s pedagogy Základní a Mateřské školy Cihelní, se kterou úzce spolupracují. Nápad, který se zrodil před dvěma lety má velký úspěch, házenkáři motivovali i děti z jiných měst a obcí, kteří za nimi dojíždějí.

Házenkáři HCB Karviná četli dětem úryvky z několika knih

30. ledna 2024 15:52 | Karviná | Monika Danková

V rámci celorepublikové akce Celé Česko čte dětem si na malé čtenáře udělali čas karvinští házenkáři. Čtení se uskutečnilo v pobočce knihovny v Karviné-Novém Městě.

Karvinští házenkáři si našli čas na čtení knížek pro děti v knihovně

29. ledna 2024 16:12 | Celý MS kraj | Monika Danková

V rámci celorepublikové akce Celé Česko čte dětem si na malé čtenáře udělali čas karvinští házenkáři. Čtení se uskutečnilo v pobočce knihovny v Karviné-Novém Městě.


Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Dnes 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

Včera 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.


Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Herci svým scénickým čtením knížek motivují karvinské děti ke čtení

V rámci místního akčního plánu rozvoje vzdělávání připravila karvinská regionální knihovna pro děti základních škol LiStOVáNí. Jde o scénické čtení, které má děti motivovat ke čtení knížek.

Déšť nepřekazil program zahradní slavnosti karvinského stacionáře

Karvinský denní stacionář Galaxie centrum pomoci pro své klienty i veřejnost připravil tradiční zahradní slavnost. I když akci nepřálo počasí, dobrá nálada návštěvníkům zůstala.

Hendikepovaní sportovci se utkali ve stolním tenise

Mladí lidé s hendikepem se setkali v Havířově na turnaji ve stolním tenise. Jednalo se už o desátý ročník, do kterého se letos poprvé zapojili i sportovci ze Slovenska.

Radnice bude muset znovu investovat do cyklostezky u Lučiny, povodně na ní napáchaly škody

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Havířov nařídil plošnou deratizaci potkanů, hlodavci řádili i v Globusu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom z hypermarketu.

Děti z Karvinska se hýbou společně s extraligovými házenkáři HCB Karviná
Vydáno 24. února 2024 11:06, Karviná, Monika Danková
Rozhýbat děti a posílit jejich fyzickou kondici si dali za úkol karvinští házenkáři společně s kvalifikovanými trenéry a pedagogy Základní a Mateřské školy Cihelní, se kterou úzce spolupracují. Nápad, který se zrodil před dvěma lety má velký úspěch, házenkáři motivovali i děti z jiných měst a obcí, kteří za nimi dojíždějí.

Do tělocvičen Základní a Mateřské školy Cihelní se několikrát týdně sjíždějí děti různého věku z celé Karviné, Orlové, Dětmarovic, Stonavy a dalších obcí, aby si tady pod vedením zkušených házenkářů a házenkářek zlepšily svou fyzickou kondici a rozhýbaly tělo. Motivují je hlavně slavní a úspěšní hráči karvinské házené jako je Dominik Solák, Denis Harabiš, Matěj Nantl nebo Patrik Fulnek, kteří si ve svém nabitém programu našli čas právě pro mladou generaci.

Zdeněk Jelínek, ředitel ZŠ a MŠ Cihelní: "Pro děti to je respekt v té profesionální úrovni a také ve zjištění, že to jsou normální obyčejní lidé, kteří s nimi přichází do kontaktu a předávají jim něco z toho, co mají rádi."
Dominik Solák, hráč HCB Karviná: "Je to kvůli tomu pohybu, aby se děti hýbaly, je to lepší než kdyby někde dělaly nevím co, to byla asi ta hlavní motivace pomoct nějakým způsobem k tomu,, aby našly lásku ke sportu tak, jak jsem ji našel konkrétně já.” 
Zdeněk Jelínek, ředitel ZŠ a MŠ Cihelní: "Domluvili jsme se na tom, že děti v rámci dnešní doby a toho, co společnost potřebuje, tak vyžadují všeobecnou pohybovou průpravu a toto je hlavní myšlenka celého toho dění v obou tělocvičnách, případně páteční trénink míváme v hale. Za ty dva roky se nám ty kategorie naplnily do té fáze, že máme řádově dvě stě dětí. Vycházeli jsme ze základny ve škole, polovina dětí je z naší základní a mateřské školy, zbytek to jsou děti nejen z ostatních karvinských škol nebo z celé Karviné, ale i dojíždějí z Dětmarovic, Stonavy, Petrovic, je to dostupné pro všechny, není to omezeno."


Děti jsou rozděleny do skupin podle věku tak, aby jim byly disciplíny a cvičení ušity doslova na míru. Pro ty nejmenší jsou to lehčí aktivity formou zábavy a hry, pro starší využívají trenéři i oblíbenou elektroniku.

Dominik Solák, hráč HCB Karviná: "Ta technologie jde dopředu a dotýká se to i sportů, každý z nás, trenérů, tady přináší nějaké nápady, konzultujeme to spolu, je nás tady víc, ty tréninky jsou různorodé, neopakuje se to."
Natálie Koch, trenérka, učitelka v MŠ: "Tady chodí věkové složení od tří do šesti let, děláme to formou her, děti se pohybově rozvíjí tady, všechno je zjednodušené, jsou tady obsaženy všechny druhy sportu, je tu atletika, míčové hry, takže potom, až ty děti půjdou do školy, tak to budou mít lepší v tom, že už teď v tom předškolním věku jsou na to zvyklé.” 
Zuzana Pomahačová, trenérka minižáků HCB Karviná: "Je pravda, že v dnešní době jsou na tom děti hůř, ale díky tomu, že naše škola má už Hýbáček v mateřinkách, tak musím říct, že tyhle děti jsou velmi šikovné. Prozatím máme více chlapců, ale už nám přichází i děvčata."

Důraz se tady klade hlavně na všeobecnou pohybovou průpravu, prvky házené nebo samotná házená, je tady ale také zařazena.

Jakub Forst, žák ZŠ Cihelní, Karviná: "Je to tu dobré, baví mě to tu dost. Chodil jsme na jiný kroužek a tam jsme dělali furt to stejné, tady děláme různé hry."
Jakub Válek, žák ZŠ Ke Studánce, Orlová: "Je to tady zajímavé, pestré, děláme tady všeobecný rozvoj. Je to občas celkem těžké s míčem některé tréninky, ale je to zábavné.”

Adam Csöllei, žák ZŠ U Studny, Karviná: "Mí rodiče to chtěli a mě se ta házená líbila, aspoň mám nějaké kamarády."

Tereza Pomahačová, žákyně ZŠ Borovského, Karviná: "My jsme minule skákali přes takové skokánky, mě nejvíc baví, když děláme lodičky."

To, že jsou děti v kontaktu s úspěšnými hráči házené, je motivuje sportovat, více se hýbat a být aktivní.

Jakub Forst, žák ZŠ Cihelní, Karviná: "Je to dobré, protože oni to umí a můžu dostávat návyky od nich.”
Jakub Válek, žák ZŠ Ke Studánce, Orlová: "Můj strejda je házenkář a nechal jsem se jím inspirovat a proto jsem začal chodit na házenou a moc mě to baví.” 

Děti, které dochází do Základní školy Cihelní mají v běžné výuce na prvním stupni rozšířenou výuku tělěsné výchovy na 3 hodiny týdně a od nového školního roku by měla být otevřena i sportovní třída s 5 hodinami tělesné výchovy týdně.

Zdeněk Jelínek, ředitel ZŠ a MŠ Cihelní: "Těch pět hodin tělesné výchovy by mohlo pomoct k tomu, že děti budou zdravé a snad budou mít radost z pohybu, což si myslím, že v téhle době jednoznačně chybí."
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/karvina/11000041642/deti-z-karvinska-se-hybou-spolecne-s-extraligovymi-hazenkari-hcb-karvina