Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Hudební vzdělávání dětí má v obci dlouholetou tradici

Stonava |

Stonavské děti, které se chtějí naučit hře na hudební nástroj jako jsou housle, flétna, kytara či klavír nemusí dojíždět do Karviné.

V prostorách školy na Holkovicích totiž funguje pobočka karvinské Základní umělecké školy Bedřicha Smetany. Navštěvuje ji pět desítek žáků.

Tomáš Mutina, vedoucí stonavské pobočky ZUŠ B. Smetany v Karviné: „Učíme tady hudební obor, kde máme zastoupení akustické, elektrické i basové kytary a ukulele. Paní kolegyně učí housle, flétnu a piano a máme tady ještě pana kolegu, který také učí hru na housle.“

Velkou podporu má stonavská základní umělecká škola i ve vedení obce.

Tomáš Wawrzyk (ANO), starosta Stonavy: „My dlouhodobě s karvinskou základní uměleckou školou spolupracujeme. Jsme rádi, že je tady ve Stonavě pobočka pro děti, které chodí na hudební obory. Rodiče to mají tím ulehčené, nemusí své děti dovážet do Karviné. Ty prostory, které jsou na to vyčleněné jsou nově opravené a vybaveny novým nábytkem a to prostředí je velmi příjemné.“

Do základní umělecké školy jsou přijímány děti už od pěti let. První stupeň vzdělávání má sedm ročníků, na druhém stupni se pak muzicírování žáci věnují další 4 roky. Oba stupně jsou zakončeny absolventským koncertem. Tím to ale ve Stonavě nekončí. Svůj hudební um pak mohou využít například v místním folklórním souboru Děcka ze Stonavy.

Bronislav Jeleń, učitel ZUŠ Stonava: „Naším cílem je nejen cvičit etudy a stupnice, ale aby to, co se naučí, děti někde uplatnily.“

Hře na basavou kytaru a ukulele se ve třídě Tomáše Mutiny věnuje například Damián Vícha.

Damián Vícha, žák ZUŠ Stonava: „Můj taťka i můj brácha umí hrát na kytaru. Mě to vždycky hrozně táhlo k těm strunným nástrojům, líbil se mi ten zvuk.“

Ale to už jsme ve třídě paní učitelky Alice Palové. Tady se na zobcovou flétnu učí hrát desetiletý Matouš.

Matouš Mutina, žák ZUŠ Stonava: „Líbí se mi ten zvuk a je super, že si to všude můžu vzít s sebou, je to menší nástroj, než kytara a klavír.“

Ve Stonavě jsou ale i žáci, kteří se učí hrát hned na dva rozdílné nástroje. Destiletá Radka si zvolila housle a klavír.

Radka Zdražilová, žákyně ZUŠ Stonava: „Je to trošku náročné, ale moc se mi to líbí, chci to dělat.“.

Podle paní učitelky má Radka velký talent, stejně jako osmnáctiletá Kristýna Zajoncová. Ta dokonce nedávno reprezentovala stonavskou ZUŠku v Senátu ČR.

Alice Palová, učitelka ZUŠ Stonava: „Vystavovala tam výtvarka z karvinské ZUŠ, a protože my jsme pobočka, tak jsme reprezentovali Stonavu.“
Kristýna Zajoncová, žákyně ZUŠ Stonava: „Byl to úžasný zážitek, bylo to něco neskutečného. Byla úžasná atmosféra, lidi byli úžasní, byla to pro mě nová a přínosná zkušenost.“

Výstavu, která prezentovala výtvarnou tvorbu žáků Základní umělecké školy Bedřicha Smetany v Karviné, zorganizoval v předsálí Jednacího sálu Senátu ČR senátor a současný místostarosta obce Stonava Ondřej Feber, který má velkou zásluhu na tom, že právě ve Stonavě funguje umělecká škola. S rukou ředitele Kamila Nováka proto před pár převzal Cenu roku, která je na této škole každoročně udělena.

Kamil Novák, ředitel ZUŠ B. Smetany v Karviné: „Tyto výroční ceny udělujeme pravidelně každým rokem. Je to poděkování všem osobnostem, které se podílejí na chodu života školy.“
Ondřej Feber (ANO), senátor a místostarosta obce Stonava: „Dlouhodobě mám takový zvláštní vztah k té škole, protože sám jsem jejím absolventem. Tenkrát to byla ještě Lidová škola umění, ale je to pořád stejné těleso a pořád jsou tam skvělí lidé. Je to pod dobrým vedením a ten, kdo tomu fandí, tak chce nějakým způsobem pomáhat.“

V rámci slavnostního večera byli v koncertním sále karvinské základní umělecké školy oceněni i žáci, kteří v minulém školním roce velmi úspěšně reprezentovali školu na různých soutěžích. Jednou z nich je Magdaléna Bařáková, která kromě zpěvu studuje i literárně dramatický obor.

Sylvie Mlynarčíková, učitelka ZUŠ B. Smetany v Karviné: „Kromě toho, že má skupinovou výuku literárně-dramatického oboru, tak se ji k tomu přidal také přednes. V rámci toho přednesu se ji podařilo dostat do celostátního kola, což je celostátní přehlídka dětského přednesu a dětského divadla ve Svitavách. Díky tomu, že se ji tam podařilo uspět, tak dostala od ZUŠ ocenění.“
Magdaléna Bařáková, oceněná žákyně: „Mě na tom přednesu baví to, že v tom textu můžu hledat svoje pohledy, a že můžu vidět ten text z více stran a můžu to říkat jinak, než by to řekl třeba někdo jiný.“

Ale pojďme zpátky do Stonavy. Jak sami vidíte i slyšíte, stonavští žáci se zde pilně připravují na svůj tradiční vánoční koncert.

Alice Palová, učitelka ZUŠ Stonava: „Připravujeme se na Vánoční koncert v domu PZKO. Konat se bude 13. prosince v 17.00 hod.“

Žáci stonavské základní umělecké školy vystoupí před Vánocemi také v domě s pečovatelskou službou ELIM a v místním evangelickém kostele.

Nahlásit chybu


Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Dnes 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

Včera 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.


Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Herci svým scénickým čtením knížek motivují karvinské děti ke čtení

V rámci místního akčního plánu rozvoje vzdělávání připravila karvinská regionální knihovna pro děti základních škol LiStOVáNí. Jde o scénické čtení, které má děti motivovat ke čtení knížek.

Déšť nepřekazil program zahradní slavnosti karvinského stacionáře

Karvinský denní stacionář Galaxie centrum pomoci pro své klienty i veřejnost připravil tradiční zahradní slavnost. I když akci nepřálo počasí, dobrá nálada návštěvníkům zůstala.

Hendikepovaní sportovci se utkali ve stolním tenise

Mladí lidé s hendikepem se setkali v Havířově na turnaji ve stolním tenise. Jednalo se už o desátý ročník, do kterého se letos poprvé zapojili i sportovci ze Slovenska.

Radnice bude muset znovu investovat do cyklostezky u Lučiny, povodně na ní napáchaly škody

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Havířov nařídil plošnou deratizaci potkanů, hlodavci řádili i v Globusu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom z hypermarketu.

Hudební vzdělávání dětí má v obci dlouholetou tradici
Vydáno 9. listopadu 2022 15:28, Stonava, Jiří Brzóska
Stonavské děti, které se chtějí naučit hře na hudební nástroj jako jsou housle, flétna, kytara či klavír nemusí dojíždět do Karviné.

V prostorách školy na Holkovicích totiž funguje pobočka karvinské Základní umělecké školy Bedřicha Smetany. Navštěvuje ji pět desítek žáků.

Tomáš Mutina, vedoucí stonavské pobočky ZUŠ B. Smetany v Karviné: „Učíme tady hudební obor, kde máme zastoupení akustické, elektrické i basové kytary a ukulele. Paní kolegyně učí housle, flétnu a piano a máme tady ještě pana kolegu, který také učí hru na housle.“

Velkou podporu má stonavská základní umělecká škola i ve vedení obce.

Tomáš Wawrzyk (ANO), starosta Stonavy: „My dlouhodobě s karvinskou základní uměleckou školou spolupracujeme. Jsme rádi, že je tady ve Stonavě pobočka pro děti, které chodí na hudební obory. Rodiče to mají tím ulehčené, nemusí své děti dovážet do Karviné. Ty prostory, které jsou na to vyčleněné jsou nově opravené a vybaveny novým nábytkem a to prostředí je velmi příjemné.“

Do základní umělecké školy jsou přijímány děti už od pěti let. První stupeň vzdělávání má sedm ročníků, na druhém stupni se pak muzicírování žáci věnují další 4 roky. Oba stupně jsou zakončeny absolventským koncertem. Tím to ale ve Stonavě nekončí. Svůj hudební um pak mohou využít například v místním folklórním souboru Děcka ze Stonavy.

Bronislav Jeleń, učitel ZUŠ Stonava: „Naším cílem je nejen cvičit etudy a stupnice, ale aby to, co se naučí, děti někde uplatnily.“

Hře na basavou kytaru a ukulele se ve třídě Tomáše Mutiny věnuje například Damián Vícha.

Damián Vícha, žák ZUŠ Stonava: „Můj taťka i můj brácha umí hrát na kytaru. Mě to vždycky hrozně táhlo k těm strunným nástrojům, líbil se mi ten zvuk.“

Ale to už jsme ve třídě paní učitelky Alice Palové. Tady se na zobcovou flétnu učí hrát desetiletý Matouš.

Matouš Mutina, žák ZUŠ Stonava: „Líbí se mi ten zvuk a je super, že si to všude můžu vzít s sebou, je to menší nástroj, než kytara a klavír.“

Ve Stonavě jsou ale i žáci, kteří se učí hrát hned na dva rozdílné nástroje. Destiletá Radka si zvolila housle a klavír.

Radka Zdražilová, žákyně ZUŠ Stonava: „Je to trošku náročné, ale moc se mi to líbí, chci to dělat.“.

Podle paní učitelky má Radka velký talent, stejně jako osmnáctiletá Kristýna Zajoncová. Ta dokonce nedávno reprezentovala stonavskou ZUŠku v Senátu ČR.

Alice Palová, učitelka ZUŠ Stonava: „Vystavovala tam výtvarka z karvinské ZUŠ, a protože my jsme pobočka, tak jsme reprezentovali Stonavu.“
Kristýna Zajoncová, žákyně ZUŠ Stonava: „Byl to úžasný zážitek, bylo to něco neskutečného. Byla úžasná atmosféra, lidi byli úžasní, byla to pro mě nová a přínosná zkušenost.“

Výstavu, která prezentovala výtvarnou tvorbu žáků Základní umělecké školy Bedřicha Smetany v Karviné, zorganizoval v předsálí Jednacího sálu Senátu ČR senátor a současný místostarosta obce Stonava Ondřej Feber, který má velkou zásluhu na tom, že právě ve Stonavě funguje umělecká škola. S rukou ředitele Kamila Nováka proto před pár převzal Cenu roku, která je na této škole každoročně udělena.

Kamil Novák, ředitel ZUŠ B. Smetany v Karviné: „Tyto výroční ceny udělujeme pravidelně každým rokem. Je to poděkování všem osobnostem, které se podílejí na chodu života školy.“
Ondřej Feber (ANO), senátor a místostarosta obce Stonava: „Dlouhodobě mám takový zvláštní vztah k té škole, protože sám jsem jejím absolventem. Tenkrát to byla ještě Lidová škola umění, ale je to pořád stejné těleso a pořád jsou tam skvělí lidé. Je to pod dobrým vedením a ten, kdo tomu fandí, tak chce nějakým způsobem pomáhat.“

V rámci slavnostního večera byli v koncertním sále karvinské základní umělecké školy oceněni i žáci, kteří v minulém školním roce velmi úspěšně reprezentovali školu na různých soutěžích. Jednou z nich je Magdaléna Bařáková, která kromě zpěvu studuje i literárně dramatický obor.

Sylvie Mlynarčíková, učitelka ZUŠ B. Smetany v Karviné: „Kromě toho, že má skupinovou výuku literárně-dramatického oboru, tak se ji k tomu přidal také přednes. V rámci toho přednesu se ji podařilo dostat do celostátního kola, což je celostátní přehlídka dětského přednesu a dětského divadla ve Svitavách. Díky tomu, že se ji tam podařilo uspět, tak dostala od ZUŠ ocenění.“
Magdaléna Bařáková, oceněná žákyně: „Mě na tom přednesu baví to, že v tom textu můžu hledat svoje pohledy, a že můžu vidět ten text z více stran a můžu to říkat jinak, než by to řekl třeba někdo jiný.“

Ale pojďme zpátky do Stonavy. Jak sami vidíte i slyšíte, stonavští žáci se zde pilně připravují na svůj tradiční vánoční koncert.

Alice Palová, učitelka ZUŠ Stonava: „Připravujeme se na Vánoční koncert v domu PZKO. Konat se bude 13. prosince v 17.00 hod.“

Žáci stonavské základní umělecké školy vystoupí před Vánocemi také v domě s pečovatelskou službou ELIM a v místním evangelickém kostele.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/stonava/11000034248/hudebni-vzdelavani-deti-ma-v-obci-dlouholetou-tradici