Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Fulnečtí zastupitelé odvolali starostku Krištofovou, novým starostou je Petr Ertelt

Celý MS kraj |

Zastupitelstvo města Fulneku v pondělí 27. ledna na svém 9. zasedání odvolalo z funkce starostky Ing. Radku Krištofovou (ČSSD). Tímto krokem vyvrcholilo dlouhodobé napětí mezi starostkou a většinou zastupitelů. Do funkce starosty byl zvolen Ing. Petr Ertelt (KDU-ČSL), členem Rady města Fulneku byl zvolen Ing. Antonín Zbožek (ZRF).

Ve vyjádření zastupitelů je uvedeno, že se v roce 2018 snažili patovou povolební situaci vyřešit vytvořením široké koalice. „Předpokládali jsme, že všechny strany a hnutí budou aktivně spolupracovat na rozvoji Fulneku. Na základě roční zkušenosti z fungování zastupitelstva jsme usoudili, že spolupráce s paní Ing. Krištofovou ve funkci starostky není dále možná,“ zní v úvodu dokumentu.

Důvodem pro  odvolání Radky Krištofové z funkce starostky města Fulneku je podle zastupitelů to, že naprosto nezvládla koordinační roli vyplývající z její funkce a svým jednáním a vyjádřeními zastupitelstvo spíše rozdělovala namísto toho, aby byla hlavním pojícím prvkem mezi jednotlivými stranami, osobou, která bude záležitosti posuzovat objektivně a s nadhledem. Přes mnohá upozornění nerespektovala vůli zastupitelů a nedokázala ji dostatečně přenést do činnosti městského úřadu a příspěvkových organizací města, či se od rozhodnutí zastupitelstva dokonce zcela distancovala a snažila se proti vůli zastupitelů prosadit vlastní řešení. Nedokázala podávat občanům objektivní informace z jednání zastupitelstva a naopak šířila mezi zaměstnanci úřadu i občany města dezinformace. Příkladem je její prezentace neschválení rozpočtu města na rok 2020, která mohla u zaměstnanců vyvolat obavy z propouštění a u občanů pocit, že nebudou peníze na uspokojení jejich požadavků. Přitom zastupitelé chtěli pouze snížit přebujelé provozní výdaje města a zvážit adekvátnost některých investic. Namísto toho, aby se tvorbu nového návrhu rozpočtu snažila maximálně urychlit, bojkotovala ji. ¨

Petr Ertelt (nar. 1962), jenž byl zvolen osmi hlasy patnáctičlenného zastupitelstva, kandidoval jako nezávislý za KDU-ČSL. Od roku 2018 je členem Rady města Fulneku, v předchozím volebním období byl členem finančního výboru města. Absolvent VŠB-TUO, obor strojírenství, má rozsáhlé zkušenosti z vysokých řídicích funkcí v soukromém sektoru. Ve Fulneku žije od svých čtyř let. „Byl jsem zvolen starostou. Název této funkce je odvozen od slova starat se. Tím je myšleno starat se o město a občany, kteří v něm žijí. To bude hlavní náplň mé práce,“ řekl Petr Ertelt po svém zvolení do funkce starosty města Fulneku. „Budu se rovněž starat o to, aby úkoly zastupitelstva, potažmo rady, byly jednoznačně a bez výjimek přenášeny a zadávány příslušným orgánům města k vyřešení v co nejkratší době. Chtěl bych rozvinout intenzivní diskuzi se všemi složkami města, jako jsou osadní výbory, sportovní, kulturní a zájmové spolky, školská zařízení. Nezbytná je podle mně komunikace s mladými rodinami, střední generací i občany v důchodovém věku. Jejich potřeby, názory a dotazy musejí být vždy vyslyšeny a zodpovězeny a všechna rozhodnutí, která se jich dotýkají, řádně zdůvodněna, aby nedocházelo k dezinformacím. Pokud jde o rozvoj města, chci se více zaměřit na turismus, který byl ve Fulneku až doposud trestuhodně opomíjen, chci věnovat mnohem větší pozornost školství, zabývat se problémy a potřebami seniorů. A v neposlední řadě chci udělat maximum pro to, aby lidé z Fulneku neodcházeli, ale aby město považovali za svůj domov, kde se cítí příjemně a mohou tu budovat svoji budoucnost. Mým cílem je také zprůhlednit a zrychlit veškerou činnost městského úřadu a přesvědčit jeho zaměstnance, že jejich úkolem je sloužit občanům a vycházet jim po všech stránkách vstříc.“

text: tisková zpráva, Lenka Gulašiová

Nahlásit chybu


K tématu

Osobní auto spadlo u Fulneku ze srázu, vytahoval ho hasičský speciál

25. listopadu 2023 10:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Tři hasičské jednotky se v sobotu dopoledne zapojily do řešení následků dopravní nehody osobního automobilu ve fulnecké místní části Děrné. Vůz spadl ze srázu a vytáhnout ho musel hasičský speciál Bison. Řidička skončila v péči záchranářů.


Mladíci v Havířově spáchali dvě loupeže, jeden byl obviněn, druhý není trestně odpovědný

Dnes 10:42 | Havířov | Lukáš Zavadil

Kriminalisté v Havířově během pátečního odpoledne 27. září rychle dopadli dva mladíky, kteří měli na svědomí loupežné přepadení seniorky. K přepadení došlo ve chvíli, kdy žena vyrazila na nákup. Během pátrání ale muži zákona objasnili i další loupež, ke které došlo o dva dny dříve.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Zvedací lávka přes Jičínku v Žilině má nové zábradlí a neklouže

Město nechalo opravit zvedací lávku přes Jičínku v místní části Žilina. Ta byla postavena rok po ničivých povodních v roce 2009. Od loňského podzimu byl ale dřevěný mostek už v nevyhovujícím stavu.

V Opavě pokračují s odklízením následků povodně, těžká technika brzy zamíří i do zahrádkářských osad

Včera 17:59 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Práce na odklízení následků ničivé povodně stále nekončí. Lidé stále uklízí své domovy, veškeré zničené věci mohou nechávat před domy. Hromady poté odváží těžká technika.

V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Jaké formy pomoci nyní potřebují lidé postižení povodněmi

Dobrovolnická, materiální, finanční a psychosociální - to jsou druhy pomocí, které jsou nyní potřebné v oblastech zasažených povodněmi. Jejich rozdělení obstarávají nevládní organizace, ale mohou se zapojit i lidé, zejména prostřednictvím sbírek.

Elektrotechnická výstava řešila úspory energií

2. října 2024 12:31 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Třetí ročník elektrotechnické výstavy Volty.cz na Černé louce v Ostravě představil zájemcům novinky a chytrá řešení v elektrotechnice a úsporách energií.

Fulnečtí zastupitelé odvolali starostku Krištofovou, novým starostou je Petr Ertelt
Vydáno 28. ledna 2020 9:51, Celý MS kraj, Redakce
Zastupitelstvo města Fulneku v pondělí 27. ledna na svém 9. zasedání odvolalo z funkce starostky Ing. Radku Krištofovou (ČSSD). Tímto krokem vyvrcholilo dlouhodobé napětí mezi starostkou a většinou zastupitelů. Do funkce starosty byl zvolen Ing. Petr Ertelt (KDU-ČSL), členem Rady města Fulneku byl zvolen Ing. Antonín Zbožek (ZRF).

Ve vyjádření zastupitelů je uvedeno, že se v roce 2018 snažili patovou povolební situaci vyřešit vytvořením široké koalice. „Předpokládali jsme, že všechny strany a hnutí budou aktivně spolupracovat na rozvoji Fulneku. Na základě roční zkušenosti z fungování zastupitelstva jsme usoudili, že spolupráce s paní Ing. Krištofovou ve funkci starostky není dále možná,“ zní v úvodu dokumentu.

Důvodem pro  odvolání Radky Krištofové z funkce starostky města Fulneku je podle zastupitelů to, že naprosto nezvládla koordinační roli vyplývající z její funkce a svým jednáním a vyjádřeními zastupitelstvo spíše rozdělovala namísto toho, aby byla hlavním pojícím prvkem mezi jednotlivými stranami, osobou, která bude záležitosti posuzovat objektivně a s nadhledem. Přes mnohá upozornění nerespektovala vůli zastupitelů a nedokázala ji dostatečně přenést do činnosti městského úřadu a příspěvkových organizací města, či se od rozhodnutí zastupitelstva dokonce zcela distancovala a snažila se proti vůli zastupitelů prosadit vlastní řešení. Nedokázala podávat občanům objektivní informace z jednání zastupitelstva a naopak šířila mezi zaměstnanci úřadu i občany města dezinformace. Příkladem je její prezentace neschválení rozpočtu města na rok 2020, která mohla u zaměstnanců vyvolat obavy z propouštění a u občanů pocit, že nebudou peníze na uspokojení jejich požadavků. Přitom zastupitelé chtěli pouze snížit přebujelé provozní výdaje města a zvážit adekvátnost některých investic. Namísto toho, aby se tvorbu nového návrhu rozpočtu snažila maximálně urychlit, bojkotovala ji. ¨

Petr Ertelt (nar. 1962), jenž byl zvolen osmi hlasy patnáctičlenného zastupitelstva, kandidoval jako nezávislý za KDU-ČSL. Od roku 2018 je členem Rady města Fulneku, v předchozím volebním období byl členem finančního výboru města. Absolvent VŠB-TUO, obor strojírenství, má rozsáhlé zkušenosti z vysokých řídicích funkcí v soukromém sektoru. Ve Fulneku žije od svých čtyř let. „Byl jsem zvolen starostou. Název této funkce je odvozen od slova starat se. Tím je myšleno starat se o město a občany, kteří v něm žijí. To bude hlavní náplň mé práce,“ řekl Petr Ertelt po svém zvolení do funkce starosty města Fulneku. „Budu se rovněž starat o to, aby úkoly zastupitelstva, potažmo rady, byly jednoznačně a bez výjimek přenášeny a zadávány příslušným orgánům města k vyřešení v co nejkratší době. Chtěl bych rozvinout intenzivní diskuzi se všemi složkami města, jako jsou osadní výbory, sportovní, kulturní a zájmové spolky, školská zařízení. Nezbytná je podle mně komunikace s mladými rodinami, střední generací i občany v důchodovém věku. Jejich potřeby, názory a dotazy musejí být vždy vyslyšeny a zodpovězeny a všechna rozhodnutí, která se jich dotýkají, řádně zdůvodněna, aby nedocházelo k dezinformacím. Pokud jde o rozvoj města, chci se více zaměřit na turismus, který byl ve Fulneku až doposud trestuhodně opomíjen, chci věnovat mnohem větší pozornost školství, zabývat se problémy a potřebami seniorů. A v neposlední řadě chci udělat maximum pro to, aby lidé z Fulneku neodcházeli, ale aby město považovali za svůj domov, kde se cítí příjemně a mohou tu budovat svoji budoucnost. Mým cílem je také zprůhlednit a zrychlit veškerou činnost městského úřadu a přesvědčit jeho zaměstnance, že jejich úkolem je sloužit občanům a vycházet jim po všech stránkách vstříc.“

text: tisková zpráva, Lenka Gulašiová

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000018918/fulnecti-zastupitele-odvolali-starostku-kristofovou-novym-starostou-je-petr-ertelt