Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Přes zimu skoupou na sníh chtějí v beskydské Bílé lyžovat minimálně do konce března

Celý MS kraj |

Na mnohé sjezdovky v Beskydech je letos smutný pohled. Tam, kde nemají výkonné zasněžování, už sezonu museli ukončit. V provozu zůstávají jen areály v nejvyšších polohách, například ten v Bílé. V neděli si tam mohou zazávodit i amatéři.

Letošní nadprůměrně teplá zima lyžování v Beskydech příliš nepřála. Některé areály už sezonu odpískaly. Jedním z mála, kde se ještě lyžuje, je ten v Bílé. Díky své vyšší poloze a umělému zasněžování tam chtějí udržet sjezdovky v provozu minimálně do konce března.

“Letošní sezona začala optimisticky. Sezonu jsme odstartovali začátkem prosince, nicméně poté přišlo oteplení a vítr s deštěm, takže jsme byli nuceni vlastně po Vánocích uzavřít areál na tři dny, což byla taková ta hlavní rána a největší ztráta. Co se týče letošní zimy, následoval leden, který byl nadprůměrný oproti loňsku, ale jen lehce. V únoru začalo takové počasí jako na houpačce, to znamená napadl sníh, byla zima a pak zase oteplení. Ten únor už se jevil lehce podprůměrný oproti loňsku, nicméně loni byla krásná zima, taková troufnu si říct 10letá. Takže to až tak nebereme úplně negativně a teď v březnu uvidíme, jaké ty podmínky ještě nakonec budou. Opět očekáváme počasí jako na houpačce. Napadne sníh a bude to tady jako v pohádce, ale třeba za dva tři dny opět sníh sleze. Střídá se to s takovým aprílovým počasím, kdy často prší nebo fouká vítr od západu, který to počasí výrazně ovlivňuje. Sezonu však úplně negativně nehodnotíme. Nám se podařilo zasněžit areál v tom prosinci a hlavně v tom lednu. V provozu jsme měli téměř celou sezonu všechny sjezdovky, což je u nás pět a půl kilometru. Bohužel ten přírodní sníh nebyl, takže běžkaři si letos na to své nepřišli, ale lyžaři, sáňkaři a bobaři ano,” řekl za provozovatele Ski Areálu Bílá Václav Vrzgula. 

“My jsme z Holešova. Jezdíme tady celkem často, ale ta letošní zima je slabá. Je to hodně mokrý, málo sněhu. Sezona není příliš povedená. Myslím, že ani provozovatelé areálu nejsou moc spokojení,” hodnotil jeden z návštěvníků.  

V Bílé si dobře zalyžují zkušení lyžaři i závodníci. Současně však areál provozuje lyžařskou školu pro nejmenší. Lyžařské kurzy v Bílé absolvují školy z celé Moravy, ale dojíždějí také z Polska a Slovenska.  

“Ty svahy jsou tady docela oblíbené protože my tady máme spektrum jak modrých jednoduchých sjezdovek, tak právě těch těžších červených, takže se zde naučí lyžovat jak úplný začátečník, tak už třeba i pokročilejší lyžař,” uvedl Václav Vrzgula.

“Jsme z Janovic a jsme tady na lyžařském kurzu ze 7. a 8. ročníku. Líbí se nám tady hodně, děcka jsou spokojená,” řekla mladá lyžařka.  

Užít si pravou zimu mají lidé možnost i o tomto víkendu. 

“Tento víkend bude zde jak testování lyží, tak v neděli den na lyžích s Moravskoslezským krajem. Součástí tohoto dne budou veřejné závody pro širokou nezávodní veřejnost a také zábavný den se soutěžemi pro děti. Budeme tady mít snowbike, horu na boby, takže děti a rodiče s dětmi si určitě užijí krásný zimní den,” dodal Jaroslav Vrzgula. 

Nahlásit chybu


K tématu

V jesenických ski areálech se nejen naplno rekreačně lyžuje, ale také závodí

19. ledna 2024 10:06 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Provozovatelům lyžařských areálů v Jeseníkách se podařilo nahradit výpadky, způsobené oblevou na přelomu roku. V plném provozu budou nyní všechny sjezdovky, nejen rekreační, ale i ty závodní. První FIS závody proběhly v Karlově a další se již blíží.

V Jeseníkách si poradili s následky oblevy, jedou všechny vleky a pořádají se závody

19. ledna 2024 9:52 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Provozovatelům lyžařských areálů v Jeseníkách se podařilo nahradit výpadky, způsobené oblevou na přelomu roku. V plném provozu budou nyní všechny sjezdovky, nejen rekreační, ale i ty závodní. První FIS ( čti fis) závody proběhly v Karlově a další se již blíží.

Den na lyžích s MS krajem přilákal do Jeseníků stovky návštěvníků, dětí i dospělých

22. ledna 2024 16:16 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V Malé Morávce v areálu Kopřivná se konal Den na lyžích, již tradiční každoroční akce, kterou pro veřejnost pořádá MS kraj. Za slunečného počasí zavítaly do areálu stovky návštěvníků a užily si celodenní zimní zábavu jak pro děti, tak pro dospělé.


V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Jaké formy pomoci nyní potřebují lidé postižení povodněmi

Dobrovolnická, materiální, finanční a psychosociální - to jsou druhy pomocí, které jsou nyní potřebné v oblastech zasažených povodněmi. Jejich rozdělení obstarávají nevládní organizace, ale mohou se zapojit i lidé, zejména prostřednictvím sbírek.

Přes zimu skoupou na sníh chtějí v beskydské Bílé lyžovat minimálně do konce března
Vydáno 4. března 2020 18:30, Celý MS kraj, Libor Běčák
Na mnohé sjezdovky v Beskydech je letos smutný pohled. Tam, kde nemají výkonné zasněžování, už sezonu museli ukončit. V provozu zůstávají jen areály v nejvyšších polohách, například ten v Bílé. V neděli si tam mohou zazávodit i amatéři.

Letošní nadprůměrně teplá zima lyžování v Beskydech příliš nepřála. Některé areály už sezonu odpískaly. Jedním z mála, kde se ještě lyžuje, je ten v Bílé. Díky své vyšší poloze a umělému zasněžování tam chtějí udržet sjezdovky v provozu minimálně do konce března.

“Letošní sezona začala optimisticky. Sezonu jsme odstartovali začátkem prosince, nicméně poté přišlo oteplení a vítr s deštěm, takže jsme byli nuceni vlastně po Vánocích uzavřít areál na tři dny, což byla taková ta hlavní rána a největší ztráta. Co se týče letošní zimy, následoval leden, který byl nadprůměrný oproti loňsku, ale jen lehce. V únoru začalo takové počasí jako na houpačce, to znamená napadl sníh, byla zima a pak zase oteplení. Ten únor už se jevil lehce podprůměrný oproti loňsku, nicméně loni byla krásná zima, taková troufnu si říct 10letá. Takže to až tak nebereme úplně negativně a teď v březnu uvidíme, jaké ty podmínky ještě nakonec budou. Opět očekáváme počasí jako na houpačce. Napadne sníh a bude to tady jako v pohádce, ale třeba za dva tři dny opět sníh sleze. Střídá se to s takovým aprílovým počasím, kdy často prší nebo fouká vítr od západu, který to počasí výrazně ovlivňuje. Sezonu však úplně negativně nehodnotíme. Nám se podařilo zasněžit areál v tom prosinci a hlavně v tom lednu. V provozu jsme měli téměř celou sezonu všechny sjezdovky, což je u nás pět a půl kilometru. Bohužel ten přírodní sníh nebyl, takže běžkaři si letos na to své nepřišli, ale lyžaři, sáňkaři a bobaři ano,” řekl za provozovatele Ski Areálu Bílá Václav Vrzgula. 

“My jsme z Holešova. Jezdíme tady celkem často, ale ta letošní zima je slabá. Je to hodně mokrý, málo sněhu. Sezona není příliš povedená. Myslím, že ani provozovatelé areálu nejsou moc spokojení,” hodnotil jeden z návštěvníků.  

V Bílé si dobře zalyžují zkušení lyžaři i závodníci. Současně však areál provozuje lyžařskou školu pro nejmenší. Lyžařské kurzy v Bílé absolvují školy z celé Moravy, ale dojíždějí také z Polska a Slovenska.  

“Ty svahy jsou tady docela oblíbené protože my tady máme spektrum jak modrých jednoduchých sjezdovek, tak právě těch těžších červených, takže se zde naučí lyžovat jak úplný začátečník, tak už třeba i pokročilejší lyžař,” uvedl Václav Vrzgula.

“Jsme z Janovic a jsme tady na lyžařském kurzu ze 7. a 8. ročníku. Líbí se nám tady hodně, děcka jsou spokojená,” řekla mladá lyžařka.  

Užít si pravou zimu mají lidé možnost i o tomto víkendu. 

“Tento víkend bude zde jak testování lyží, tak v neděli den na lyžích s Moravskoslezským krajem. Součástí tohoto dne budou veřejné závody pro širokou nezávodní veřejnost a také zábavný den se soutěžemi pro děti. Budeme tady mít snowbike, horu na boby, takže děti a rodiče s dětmi si určitě užijí krásný zimní den,” dodal Jaroslav Vrzgula. 

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000019366/pres-zimu-skoupou-na-snih-chteji-v-beskydske-bile-lyzovat-minimalne-do-konce-brezna