Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zavřené hospody zamávaly s produkcí pivovarů. Místo čepovaného teď lidé pijí z lahví a plechovek

Celý MS kraj |

Když si teď lidé nemohou zajít na pivo do restaurace, kupují ho více v lahvích a plechovkách. Přizpůsobit se tomu musely malé i velké pivovary. Neprodané navařené pivo však může skončit v kanále.

Nedávné uzavření všech restaurací nařízené vládou v době koronavirové krize se okamžitě projevilo ve spotřebě točeného piva. Pivovary musely omezit jeho produkci, kterou naopak posílily u piva v lahvích, PET obalech a plechovkách. 

Méně piva teď prodává například pivovar Koníček ve Vojkovicích na Frýdecko-Místecku. 

“Zásadní problém této situace je, že výrobní proces v pivovaru trvá zhruba 5 týdnů. Takže my máme vlastně navařeno na celý duben a byla očekávána nějaká spotřeba, kterou každý rok sledujeme podle statistik. Měli jsme naplánovanou spotřebu plus mínus 200 hektolitrů za týden, ale teď se nám ten proces bohužel trošku zasekl, protože náš pivovar vyrábí zhruba 80% sudového piva. To je skoro všechno pivo do restaurací, které jsou zavřené. Takže momentálně je naše produkce na 20 procentech a jenom díky tomu, že nově vyrábíme pivo v lahvích a v petkách. Pivo tedy nyní nevaříme a jenom stačíme do petek a lahví. Bohužel, sklady máme plné sudového piva, které teď momentálně stojí a vůbec nevím, kdy to pivo budeme schopni expedovat a jestli vůbec vydrží tu dobu trvanlivostí a jestli ho nebudeme muset vylít. Momentálně to je ještě brzo, ale v pivovaru máme okolo dvou tisíc hektolitrů, které dozrávají a už jsou uleželé a bylo by dobré je stáčet,” vysvětlil jednatel a sládek Pivovaru Koníček ve Vojkovicích.

Omezení se vedle těch menších dotklo i velkých pivovarů. 

“Pivovar Radegast, stejně jako ostatní pivovary v rámci plzeňského Prazdroje, je v plném provozu. Chceme našim spotřebitelům přinášet jejich oblíbené produkty v této nelehké situaci. V současné době zaznamenáváme zájem téměř výhradně o balené pivo, proto jsme posílili výrobu lahvového a plechovkového piva. Stáčení piva do sudů jsme dočasně pozastavili. Na nastalou situaci reagujeme i v logistice. Posílili jsme distribuci baleného piva do obchodů a do obchodních řetězců. Naopak prakticky ustaly dodávky sudového piva. Dodávky tankového piva jsme přerušili již před týdnem. Zároveň se velmi intenzivně bavíme s hospodskými a zjišťujeme aktuální potřeby a možnosti, jak bychom jim v této obtížné situaci mohli pomoci,” uvedl mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář. 

Pivovar Ostravar přijal v souvislosti s aktuální situací v Moravskoslezském kraji zpřísněná hygienická a bezpečnostní opatření. Zároveň se pivovar snaží přizpůsobit chod a plán výroby požadavkům těchto dní. Poptávka po baleném pivu totiž v celé skupině Pivovary Staropramen vzrostla momentálně zhruba o 15%.

“Naši lidé odvádějí skvělou práci. Díky pokračující výrobě si lidé doma mohou bez omezení dopřát své oblíbené pivo a alespoň trochu se v těchto náročných dnech odreagovat, když nemohou na pivo do své oblíbené hospůdky,” uvedl vrchní sládek pivovaru Ostravar Jan Řehůřek.

Pivovar ve výrobních provozech omezil setkávání pracovníků na nezbytné minimum, víc se dezinfikuje a zaměstnanci v ohrožených provozech jsou vybavení ochrannými pomůckami (rouškami, rukavicemi) a jsou poučeni, aby dodržovali doporučené rozestupy.

Jakékoliv prohlídky pivovaru a exkurze byly zrušeny.

“Všechna opatření jsme provedli s cílem co nejvíce ochránit zdraví našich zaměstnanců. Zároveň neustále dbáme na vysokou kvalitu našich výrobků,“ řekl Jan Řehůřek z Ostravaru.

Pivo přímo z pivovaru si lidé mohou dále nakoupit na Pivní pohotovosti v Hornopolní ulici v Ostravě, kde si lidé mohou vedle lahvového piva Ostravar koupit stále i pivo sudové. 

Stejně jako zákazníci čekají i pivovarníci na rychlé omezení vládních restrikcí a znovuotevření restaurací. 

Nahlásit chybu


K tématu

Dobrovolníci z celého světa pomáhají se záchranou Harrachovského pivovaru v Janovicích

11. července 2024 19:43 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Dobrovolníci z celého světa pomáhají se záchranou Harrachovského pivovaru v Janovicích u Rýmařova. Další kroky k záchraně historické stavby organizuje dobrovolnická organizace INEX která uspořádala work camp u janovického zámku.

Work camp společnosti INEX opět přilákal do janovického pivovaru dobrovolníky z celého světa

2. srpna 2024 7:49 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Dobrovolníci z celého světa pomáhají se záchranou Harrachovského pivovaru v Janovicích u Rýmařova. Další kroky k záchraně historické stavby organizuje dobrovolnická organizace Inex která uspořádala work camp u janovického zámku.

Školy v kraji protestovaly, v Novém Jičíně stávkovali i studenti gymnázia, které ovšem učilo

27. listopadu 2023 14:40 | Celý MS kraj | Petra Dorazilová

K výstražné stávce se v pondělí zapojily školy napříč Moravskoslezským krajem. Některé zavřely, jiné fungovaly v omezeném režimu. Třeba novojičínské gymnázium výuku zachovalo, nicméně studenti tu zorganizovali i svou stávku na podporu učitelů.


V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Jaké formy pomoci nyní potřebují lidé postižení povodněmi

Dobrovolnická, materiální, finanční a psychosociální - to jsou druhy pomocí, které jsou nyní potřebné v oblastech zasažených povodněmi. Jejich rozdělení obstarávají nevládní organizace, ale mohou se zapojit i lidé, zejména prostřednictvím sbírek.

Zavřené hospody zamávaly s produkcí pivovarů. Místo čepovaného teď lidé pijí z lahví a plechovek
Vydáno 25. března 2020 7:17, Celý MS kraj, Libor Běčák
Když si teď lidé nemohou zajít na pivo do restaurace, kupují ho více v lahvích a plechovkách. Přizpůsobit se tomu musely malé i velké pivovary. Neprodané navařené pivo však může skončit v kanále.

Nedávné uzavření všech restaurací nařízené vládou v době koronavirové krize se okamžitě projevilo ve spotřebě točeného piva. Pivovary musely omezit jeho produkci, kterou naopak posílily u piva v lahvích, PET obalech a plechovkách. 

Méně piva teď prodává například pivovar Koníček ve Vojkovicích na Frýdecko-Místecku. 

“Zásadní problém této situace je, že výrobní proces v pivovaru trvá zhruba 5 týdnů. Takže my máme vlastně navařeno na celý duben a byla očekávána nějaká spotřeba, kterou každý rok sledujeme podle statistik. Měli jsme naplánovanou spotřebu plus mínus 200 hektolitrů za týden, ale teď se nám ten proces bohužel trošku zasekl, protože náš pivovar vyrábí zhruba 80% sudového piva. To je skoro všechno pivo do restaurací, které jsou zavřené. Takže momentálně je naše produkce na 20 procentech a jenom díky tomu, že nově vyrábíme pivo v lahvích a v petkách. Pivo tedy nyní nevaříme a jenom stačíme do petek a lahví. Bohužel, sklady máme plné sudového piva, které teď momentálně stojí a vůbec nevím, kdy to pivo budeme schopni expedovat a jestli vůbec vydrží tu dobu trvanlivostí a jestli ho nebudeme muset vylít. Momentálně to je ještě brzo, ale v pivovaru máme okolo dvou tisíc hektolitrů, které dozrávají a už jsou uleželé a bylo by dobré je stáčet,” vysvětlil jednatel a sládek Pivovaru Koníček ve Vojkovicích.

Omezení se vedle těch menších dotklo i velkých pivovarů. 

“Pivovar Radegast, stejně jako ostatní pivovary v rámci plzeňského Prazdroje, je v plném provozu. Chceme našim spotřebitelům přinášet jejich oblíbené produkty v této nelehké situaci. V současné době zaznamenáváme zájem téměř výhradně o balené pivo, proto jsme posílili výrobu lahvového a plechovkového piva. Stáčení piva do sudů jsme dočasně pozastavili. Na nastalou situaci reagujeme i v logistice. Posílili jsme distribuci baleného piva do obchodů a do obchodních řetězců. Naopak prakticky ustaly dodávky sudového piva. Dodávky tankového piva jsme přerušili již před týdnem. Zároveň se velmi intenzivně bavíme s hospodskými a zjišťujeme aktuální potřeby a možnosti, jak bychom jim v této obtížné situaci mohli pomoci,” uvedl mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář. 

Pivovar Ostravar přijal v souvislosti s aktuální situací v Moravskoslezském kraji zpřísněná hygienická a bezpečnostní opatření. Zároveň se pivovar snaží přizpůsobit chod a plán výroby požadavkům těchto dní. Poptávka po baleném pivu totiž v celé skupině Pivovary Staropramen vzrostla momentálně zhruba o 15%.

“Naši lidé odvádějí skvělou práci. Díky pokračující výrobě si lidé doma mohou bez omezení dopřát své oblíbené pivo a alespoň trochu se v těchto náročných dnech odreagovat, když nemohou na pivo do své oblíbené hospůdky,” uvedl vrchní sládek pivovaru Ostravar Jan Řehůřek.

Pivovar ve výrobních provozech omezil setkávání pracovníků na nezbytné minimum, víc se dezinfikuje a zaměstnanci v ohrožených provozech jsou vybavení ochrannými pomůckami (rouškami, rukavicemi) a jsou poučeni, aby dodržovali doporučené rozestupy.

Jakékoliv prohlídky pivovaru a exkurze byly zrušeny.

“Všechna opatření jsme provedli s cílem co nejvíce ochránit zdraví našich zaměstnanců. Zároveň neustále dbáme na vysokou kvalitu našich výrobků,“ řekl Jan Řehůřek z Ostravaru.

Pivo přímo z pivovaru si lidé mohou dále nakoupit na Pivní pohotovosti v Hornopolní ulici v Ostravě, kde si lidé mohou vedle lahvového piva Ostravar koupit stále i pivo sudové. 

Stejně jako zákazníci čekají i pivovarníci na rychlé omezení vládních restrikcí a znovuotevření restaurací. 

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000019625/zavrene-hospody-zamavaly-s-produkci-pivovaru-misto-cepovaneho-ted-lide-piji-z-lahvi-a-plechovek