Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Už zase? Silný déšť opět úřadoval v MS kraji. Voda znovu zaplavila sklepy a domy, zasahují hasiči, policie i dobrovolníci

Celý MS kraj |

Další silná bouřka s přívalovými dešti se přehnala přes část Moravskoslezského kraje. Voda na některých místech opět vytopila rodinné domy, sklepy a pozemky. III. povodňový stupeň začal platit na řece Polančici, která protéká Polankou nad Odrou. Z pátku na sobotu zasahovali hasiči v kraji u 266 událostí.

zdroj: TV Polar, TV Odra, Jan Sendler, HZS MSK
Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Zasažená plocha není velká, jsou to spíše lokální oblasti. Vše je zatím bez evakuace, zranění. Spíše se bude jednat o čerpání vody."

Déšť zasáhl pruh od Jeseníku nad Odrou přes Studénku až na Ostravu. Na některých místech během bouřky začaly padat centimetrové kroupy. II. povodňový stupeň je hlášen na vodním toku Porubka ve Vřesině, I. povodňový stupeň pak na toku Luha v Jeseníku nad Odrou.

Tomáš Machýček, starosta Jeseníku: "Situace není tragická na poměry, na které jsme v Jeseníku zvyklí. Naštěstí nejde o nic vážného."

Podle mluvčího hasičů zasahovalo v Jeseníku nad Odrou pět jednotek, které odčerpávaly byt v domově seniorů, lagunu před tamním kulturním domem nebo kopali strouhu u trafostanice. 

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Vykopali několik provizorních kanálů ze vzniklé laguny do řeky a tím se jim podařilo udržet hladinu vody pod kritickým místem."

Velmi vážná situace byla také v Polance nad Odrou, kde protéká řeka Polančice, ta se během chvíle dostala nad třetí povodňový stupeň a vystoupala až do 250 cm.

Pavel Bochnia, starosta Polanky nad Odrou: "Máme zalité dvě ulice, dostalo se nám to k nemovitostem, kde jsme museli dát pytle s pískem. Situaci řešíme s dobrovolnými hasiči, naší údržbou a s dobrovolníky, kteří se nám přihlásili. Zatím jde o sklepy, není to nijak vážné, ale voda stéká z vrchu a pořád se postupně zvedá, takže se snažíme to ochránit a musíme jednat rychle. Podle předpovědi to navíc nevypadá dobře, tak doufáme, že nepřijde něco horšího."

Na sociálních sítích se okamžitě začaly objevovat fotografie a videa s přívalovými dešti. 

Scénář z minulých dnů se opakoval i ve Studénce. Voda tam zatopila některé ulice v obou částech města - ve Studénce 1 i v Butovicích. 

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Hasiči po opadnutí vody do pozdních večerních hodin odčerpávali zaplavené domy."

Hasiči zasahovali také v Ostravě. U Ferony spadl přes cestu obrovský strom. Zatarasil dva pruhy směrem na Vodárnu a zastavil tramvajovou dopravu. Při pádu totiž zasáhl i trolejové vedení.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Hasiči museli po dvacáté hodině odčerpávat vodu z několika garáží, uvolňovat kanálové vpustě či odstranit několik stromů. Na některých místech stavěli hasiči hráze z pytlů, aby usměrnili vodu do míst, kde nenapáchá škodu."

U mnoha událostí asistuje také Policie České republiky.

Zlatuše Viačková, mluvčí PČR Moravskoslezského kraje: "Silnice z Kunína na Bartošovice je neprůjezdná. Ve Studénce se vylil Butovický potok, voda je v ulicích Butovická a Malá Strana. Vylitý je i potok Závišice, na silnici v Sedlnicích. Přívalový déšť zatopil v Ostravě také křižovatky ulic Mariánskohorská, Cihelní, Havlíčkovo nábřeží. Zatopeny jsou podchody, kanalizace totiž nepobírá vodu. Několik stromů spadlo na silnice. Na dálnici D1 mezi půl osmou a osmou za Klimkovickým tunelem ve směru na Brno tekla voda z polí a byl neprůjezdný levý jízdní pruh, nicméně tam se podařilo vše rychle obnovit." 

Klimkovický tunel musel operativně snížit rychlost aut na 40 kilometrů za hodinu, ale situace se tam rychle stabilizovala.

Na cestě z Opavy na Ostravu na Prodloužené Rudné, na úrovni Krásného Pole je hlášen sesuv půdy v pravém jízdním pruhu. Situace na místě je nebezpečná a nepřehledná, zasahují tam hasiči.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "V Dobroslavicích na Opavsku poškodil vítr eternitovou střechu a voda tak začala zatékat do domu. I v dalších částech tohoto regionu řešili hasiči následky přívalových srážek - voda zatopila přízemí rodinného domu v Kružberku, hasiči ve Štáblovicích odčerpávali vodu ze zatopené kanalizace. Voda zaplavila sklepy a komunikace rovněž na Frýdecko-Místecku. Několik příkopů museli hasiči odčerpat v Jablunkově a snížit tak riziko zaplavení přilehlých rodinných domů.


Situace by se podle meteorologů měla postupně uklidňovat. Během druhé poloviny noci je v předpovědi ustávání srážek a ubývání oblačnosti. K sobotnímu ránu ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost.

Nahlásit chybu


K tématu

Dobrovolným hasičům se při záchraně lidí převrátila cisterna

15. září 2024 17:47 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Jednotka dobrovolných hasičů z Krnova zachraňovala obyvatele z postižených oblastí. Na jednom z míst se pod jejich cisternou utrhla krajnice a stroj se převrátil. Evakuovat je musel vrtulník.

Velká voda řádila i ve Frýdku-Místku, město řeší následky

Velká voda se převalila i přes Frýdek-Místek. Díky vodní nádrži Šance ale nebyly následky katastrofální. Město řeší hlavně odklízení povodňového odpadu z cyklostezky a zatopené kolektory. Evakuace obyvatel nutná nebyla.

Jižní část Ostravy-Nové Vsi se podařilo zachránit. Severní část je bohužel pod vodou

Asi nejhůře zasaženou obydlenou lokalitou v Ostravě je podobně, jako při podvodních v roce 97 Nová Ves, kterou protéká Odra. Voda se ale prý chovala úplně jinak, než tehdy a kdyby se neprotrhla hráz na soutoku s Opavou, zřejmě by k záplavě vůbec nedošlo.


Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Dnes 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.

ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

Včera 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

Studenti vysazovali nový park v Ostravě-Třebovicích v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i normalizací života ve školách a firmách

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

Ostrava se snaží vyřešit čištění odpadních vod. Ústřední čističku voda značně poničila

Jedním z největších problémů Ostravy po povodních je vodohospodářská infrastruktura a hlavně zničená čistírna odpadních vod, která byla zcela pod vodou. Byla proto svolána mimořádná rada města, kde byly schváleny první finance na opravy.

Děti v MŠ Resslova v Havířově mají vlastního sportovního trenéra

Nedostatek pohybu u dětí nemusí vést jen k obezitě, ale i k dalším problémům. Mateřská škola Resslova v Havířově se proto zaměřuje na sport. Děti mají dokonce i vlastního trenéra, což rodiče vítají.

Ostrava hledá seniora roku 2024. Oceněni budou jednotlivci i klub seniorů

Při příležitosti Mezinárodního dne seniorů, který připadá na 1. října, vyhlašuje Ostrava již tradičně anketu Senior roku. Město ocení aktivní obyvatele starší 65 let. Kromě ocenění jednotlivců město hledá také Klub seniorů roku.

Voda z ulic v Nové Vsi už byla odčerpána. Zatopeny jsou stále některé sklepy a garáže

30. září 2024 11:30 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Voda v Ostravě Nové Vsi už díky vysokokapacitním čerpadlům klesla natolik, že ulice jsou průjezdné a majitelé se mohou dostat ke svým domům. Policie ale stále reguluje vjezd do této oblast, aby mohly plynule projíždět nákladní auta s odpadem. Voda je ale stále odčerpávána ze sklepů, garáží a také lagun u Mariánskohorské ulice.

Muže o berlích srazilo v Ostravě auto. Policie hledá svědky

Včera 10:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Policie zveřejnila výzvu k víkendové nehodě v Ostravě-Výškovicích. Hledají svědky události, kdy před jedoucí auto vstoupil 47letý muž o berlích. Řidič už nedokázal reagovat a muže srazil. Ten skončil v kritickém stavu v nemocnici.

Studénka zahájila cestu k založení technických služeb, nakupuje další stroje

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Od září fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město také pokračuje v nákupu techniky.

Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Dnes 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.

Vietnamská komunita slavila v Ostravě Den dětí

Možná vás překvapí, že následující reportáž bude o Dni dětí. Ten byl ale určen pro vietnamskou menšinu žijící v našem kraji. Hostil ho Dům kultury Akord Ostrava, program byl nabitý a děti i dospělí se výborně bavili.

V Doubravě slavnostně odhalili bustu významného Sokola, legionáře a národního hrdiny Jana Čapka

V Doubravě na Karvinsku slavnostně odhalili bustu Jana Čapka. Významného sokola, legionáře a národního hrdiny. Je považován za zakladatele československé legie v Itálii.

Policisté pokutovali během dopravní akce 90 řidičů, kteří překročili rychlost

30. září 2024 7:32 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezští policisté se zapojili do plánované celorepublikové dopravní akce, při které se zaměřili primárně na kontrolu dodržování rychlosti vozidel. Konkrétně pokutovali 90 řidičů. Řešili ale i jiné přestupky.

Letecká humanitární pomoc potěšila i děti v zatopeném Zátoru, vrtulník přivezl přímotopy i hračky

29. září 2024 19:48 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Dětem v zatopeném Zátoru přivezl alespoň trochu pohody a zábavy vrtulník s humanitární pomocí z Kunovic. Přestože místní škola ještě nebyla v provozu, školáci i s rodiči se již dopoledne sešli u přistání helikoptéry. S dopravou na místo pomohli i vojáci.

Novým senátorem za Opavu se stal primátor Tomáš Navrátil

28. září 2024 14:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Lidé ve volebním obvodu 68 Opava vybrali i třetího senátora z Moravskoslezského kraje. Stal se jím současný primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO), který prošel do druhého kola hlasování se současným senátorem Herbertem Paverou (TOP 09), ten tak svůj post už neobhájil.

Už zase? Silný déšť opět úřadoval v MS kraji. Voda znovu zaplavila sklepy a domy, zasahují hasiči, policie i dobrovolníci
Vydáno 26. června 2020 21:05, Celý MS kraj, Redakce
Další silná bouřka s přívalovými dešti se přehnala přes část Moravskoslezského kraje. Voda na některých místech opět vytopila rodinné domy, sklepy a pozemky. III. povodňový stupeň začal platit na řece Polančici, která protéká Polankou nad Odrou. Z pátku na sobotu zasahovali hasiči v kraji u 266 událostí.

foto: Michal Šajtar

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Zasažená plocha není velká, jsou to spíše lokální oblasti. Vše je zatím bez evakuace, zranění. Spíše se bude jednat o čerpání vody."

Déšť zasáhl pruh od Jeseníku nad Odrou přes Studénku až na Ostravu. Na některých místech během bouřky začaly padat centimetrové kroupy. II. povodňový stupeň je hlášen na vodním toku Porubka ve Vřesině, I. povodňový stupeň pak na toku Luha v Jeseníku nad Odrou.

Tomáš Machýček, starosta Jeseníku: "Situace není tragická na poměry, na které jsme v Jeseníku zvyklí. Naštěstí nejde o nic vážného."

Podle mluvčího hasičů zasahovalo v Jeseníku nad Odrou pět jednotek, které odčerpávaly byt v domově seniorů, lagunu před tamním kulturním domem nebo kopali strouhu u trafostanice. 

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Vykopali několik provizorních kanálů ze vzniklé laguny do řeky a tím se jim podařilo udržet hladinu vody pod kritickým místem."

Velmi vážná situace byla také v Polance nad Odrou, kde protéká řeka Polančice, ta se během chvíle dostala nad třetí povodňový stupeň a vystoupala až do 250 cm.

Pavel Bochnia, starosta Polanky nad Odrou: "Máme zalité dvě ulice, dostalo se nám to k nemovitostem, kde jsme museli dát pytle s pískem. Situaci řešíme s dobrovolnými hasiči, naší údržbou a s dobrovolníky, kteří se nám přihlásili. Zatím jde o sklepy, není to nijak vážné, ale voda stéká z vrchu a pořád se postupně zvedá, takže se snažíme to ochránit a musíme jednat rychle. Podle předpovědi to navíc nevypadá dobře, tak doufáme, že nepřijde něco horšího."

Na sociálních sítích se okamžitě začaly objevovat fotografie a videa s přívalovými dešti. 

Scénář z minulých dnů se opakoval i ve Studénce. Voda tam zatopila některé ulice v obou částech města - ve Studénce 1 i v Butovicích. 

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Hasiči po opadnutí vody do pozdních večerních hodin odčerpávali zaplavené domy."

Hasiči zasahovali také v Ostravě. U Ferony spadl přes cestu obrovský strom. Zatarasil dva pruhy směrem na Vodárnu a zastavil tramvajovou dopravu. Při pádu totiž zasáhl i trolejové vedení.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Hasiči museli po dvacáté hodině odčerpávat vodu z několika garáží, uvolňovat kanálové vpustě či odstranit několik stromů. Na některých místech stavěli hasiči hráze z pytlů, aby usměrnili vodu do míst, kde nenapáchá škodu."

U mnoha událostí asistuje také Policie České republiky.

Zlatuše Viačková, mluvčí PČR Moravskoslezského kraje: "Silnice z Kunína na Bartošovice je neprůjezdná. Ve Studénce se vylil Butovický potok, voda je v ulicích Butovická a Malá Strana. Vylitý je i potok Závišice, na silnici v Sedlnicích. Přívalový déšť zatopil v Ostravě také křižovatky ulic Mariánskohorská, Cihelní, Havlíčkovo nábřeží. Zatopeny jsou podchody, kanalizace totiž nepobírá vodu. Několik stromů spadlo na silnice. Na dálnici D1 mezi půl osmou a osmou za Klimkovickým tunelem ve směru na Brno tekla voda z polí a byl neprůjezdný levý jízdní pruh, nicméně tam se podařilo vše rychle obnovit." 

Klimkovický tunel musel operativně snížit rychlost aut na 40 kilometrů za hodinu, ale situace se tam rychle stabilizovala.

Na cestě z Opavy na Ostravu na Prodloužené Rudné, na úrovni Krásného Pole je hlášen sesuv půdy v pravém jízdním pruhu. Situace na místě je nebezpečná a nepřehledná, zasahují tam hasiči.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "V Dobroslavicích na Opavsku poškodil vítr eternitovou střechu a voda tak začala zatékat do domu. I v dalších částech tohoto regionu řešili hasiči následky přívalových srážek - voda zatopila přízemí rodinného domu v Kružberku, hasiči ve Štáblovicích odčerpávali vodu ze zatopené kanalizace. Voda zaplavila sklepy a komunikace rovněž na Frýdecko-Místecku. Několik příkopů museli hasiči odčerpat v Jablunkově a snížit tak riziko zaplavení přilehlých rodinných domů.

Situace by se podle meteorologů měla postupně uklidňovat. Během druhé poloviny noci je v předpovědi ustávání srážek a ubývání oblačnosti. K sobotnímu ránu ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000020913/uz-zase-silny-dest-opet-uradoval-v-ms-kraji-voda-znovu-zaplavila-sklepy-a-domy-zasahuji-hasici-policie-i-dobrovolnici