Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Už žádné dojíždění stovky kilometrů daleko. Horní Benešov a Vrbno pod Pradědem mají nové zubní ordinace

Celý MS kraj |

Tisíce lidí na Bruntálsku se dočkaly. Po letech se tady otevřely dvě nové zubní ordinace. Jedna v Horním Benešově a druhá ve Vrbně pod Pradědem a brzy přibudou další. Dosud lidé museli dojíždět k zubaři desítky i stovky kilometrů daleko.

Moravskoslezský kraj spolu s obcemi a krnovskou nemocnicí řeší akutní nedostatek zubařů. Zatímco obce mají za úkol připravit vhodné prostory pro zubní ordinace, kraj zajišťuje jejich vybavení a nemocnice pak lékaře. Zatím se podařilo otevřít zubní ordinace v Horním Benešově a Vrbně pod Pradědem.

Ivo Vondrák (ANO), hejtman MS kraje: „To si myslím, že to je cesta jak se to dá udělat. My jsme do toho dali asi 6,8 milionů do vybavení.“

Jaroslav Kania (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: „Tady v Horním Benešově jsme poskytli dotaci ve výši 2 a půl milionů.“

Pavel König (nez.), starosta Horního Benešova: „Horní Benešovsko je bez zubaře dýl jak 4 roky.“

Velkou radost z nové zubní ordinace mají i ve Vrbně pod Pradědem, kde někteří lidé neměli zubaře více než 5 let.

Petr Kopinec (ANO), starosta Vrbna pod Pradědem: „Samozřejmě, že jsme rádi, máme tady dohromady dva lékaře zubní, Jeden je v důchodovém věku, druhý je v produktivním věku.

Jen za poslední týden se do nové zubní ordinace tady ve Vrbně pod Pradědem zaregistrovalo 700 lidí

Anketa, obyvatelé Vrbna pod Pradědem: „No řekli mi, že mám do Opavy nebo do Olomouce.“

„Zdravotní pojišťovna nás posílá na místa, která jsou více jak 35 minut vzdálená tady od tohoto místa, takže opravdu jako pacienti nemáme šanci.“

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: "Cílem je opravdu aby jsme měli dostatek zubařů a aby zubaři byli dostupní pro obyvatele našeho okresu.“

Další ambulance se ještě do konce letošního roku otevřou v Břidličné a v Krnově. Během příštího roku pak v Bruntále a ve Městě Albrechticích.

Nahlásit chybu


K tématu

Nová zubní ambulance v Novém Jičíně přijala za 4 dny na 5 600 žádostí o registraci

9. října 2023 10:17 | Nový Jičín | Jiří Cileček

Další nově otevřená zubní ambulance si připsala obrovský zájem pacientů. Za první 4 dny hlásili z novojičínské nemocnice 5 592 žádostí o registraci. Tento počet několikanásobně překročil kapacitu zařízení. Vstupní prohlídky komplikuje i fakt, že řada nově registrovaných pacientů navštívila zubaře ve stavu, kdy jejich chrup již vyžaduje zvýšenou péči, a tak není možné provádět registrační prohlídky rychleji. Do ambulance proto nyní nemocnice ke zkušenému lékaři hledá posilu.

Nemocnice ve Frýdku-Místku učí děti nebát se zubaře a správně pečovat o zuby

Nemocnice ve Frýdku-Místku učí děti nebát se zubaře. Preventivní program pro rodiče s dětmi se nově rozšířil o základní a mateřské školy. Děti navštíví ordinaci, kde si doslova vyzkouší práci zubních lékařů a zároveň se dozví, jak správně pečovat o zuby. Nový vzdělávací program podpořil magistrát.

Město vyčlenilo štědrou částku na dotace, podpoří i stomatology

5. ledna 2024 8:18 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Téměř 36 milionů korun z rozpočtu města půjde letos na podporu činnosti sportovních klubů, kulturních organizací, a také na sociální oblast. Dotační titul směřuje i do stomatologické péče.


Alzheimer centrum, Domovinka, LDN i bydlení. Ve Frýdku-Místku se připravuje nová zástavba

Frýdek-Místek pokračuje v přípravách na vznik nové zástavby v lokalitě Berlín 2. K plánovanému Alzheimer centru a Domovince zde přibyl ještě další investor, který chce postavit i léčebnu dlouhodobě nemocných. V budoucnu mají být v lokalitě také nové byty.

Při střetu s autem utrpěl starší muž smrtelná zranění

Dnes 9:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tragické následky měla nehoda, která se stala v úterý dopoledne na silnici u Paskova na Frýdecko-Místecku. Přes poskytnutou první pomoc starší muž způsobeným zraněním podlehl.

Zdravotničtí záchranáři trénovali zásahy v horách s pomocí vrtulníku

Dnes 7:51 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V Beskydech a Olomouci se konal výcvik ostravských leteckých záchranářů, který byl zaměřený na trénink speciálních činností, tedy například na použití palubního jeřábu a vysazení posádky v šikmém terénu, kde vrtulník nemůže přistát.

Šesti řidičům při kontrole koloval v těle alkohol, dalším dvěma drogy

Dnes 7:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté Moravskoslezského kraje mají za sebou několik hodin trvající kontrolní akci, při které se zaměřili primárně na kontrolu dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek řidiči.

Ministr v Ostravě představil výzvu pro povodní poničené vodovody a kanalizaci

Do Ostravy přijel ministr životního prostředí Petr Hladík, aby představil novou výzvu Státního fondu životního prostředí na obnovu vodovodů a kanalizací po povodních. Největší problém má přímo krajské město, kde je velmi poškozena ústřední čistička odpadních vod. Ministerstvo prozatím vyčlenilo 2 miliardy korun.

Prodejem levných cigaret měla parta připravit státní kasu o 20 milionů

Dnes 7:31 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Moravskoslezská kriminálka odhalila pětici mužů z Frýdecko-Místecka, která se živila obstaráváním a následným prodejem cigaret, ze kterých neměla česká státní kasa ani korunu. Daňový únik je odhadován na 20 milionů korun.

Frýdek-Místek řeší možnosti úprav na průtahu městem

Frýdek-Místek postupně připravuje úpravy na průtahu. Uvažuje se o napojení některých ulic přímo na ulici Hlavní i o vybudování nových autobusových zastávek. O změnách jedná město s krajem, který je doposud vlastníkem průtahu.

Senioři slavili na nádvoří zámku mezinárodní den, déšť je neodradil

Na nádvoří Žerotínského zámku se konala oslava Mezinárodního dne seniorů. Pořádal ji spolek Být spolu aktivní. Ten funguje asi rok a sdružuje lidi, kteří už nejsou pracovně aktivní, ale mají plno energie a chtějí se bavit.

Na Krajský úřad MSK si přišli pro dokumentaci kriminalisté, případ dozoruje evropský žalobce

Včera 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Bez bližších informací probíhá vyšetřování, během něhož si pro příslušnou dokumentaci přišli na Krajský úřad MSK kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

V havířovské nemocnici se konal charitativní swap na podporu Kavárny života Jany Feberové

Nemocnice v Havířově získala v září cenu hejtmana kraje za společenskou odpovědnost. A to i za projekty, které mají charitativní podtext. Nyní se v nemocnici uskutečnil první výměnný obchod oblečení na podporu kavárny na hematoonkologickém oddělení.

Vrátní

Frýdek-Místek Nástup: od 1. listopadu 2024 od 116 Kč/hod.

Manželé zprvu hledali houby, pak se hledali navzájem, než je v lese našel policejní pes

Dnes 10:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Starší muž volal v pátek po poledni na linku 158 o pomoc při pátrání po své manželce, která se mu ztratila při sběru hub v lese nedaleko Jakubčovic u Hradce nad Moravicí.

Záchranáři projížděli náhodou kolem vážné nehody, uhasili hořícího řidiče

Včera 22:15, vydáno včera 7:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Velké dopravní komplikace způsobila nehoda na obchvatu Třince v lokalitě u obce Hrádek, kde se časně ráno srazilo několik vozidel. Po dobu hašení, likvidace havarovaných vozů a vyšetřování bylo nutné dopravu z vytíženého tahu odklonit na objízdnou trasu.

Katarzyna Kozyra představuje v ostravském Domě umění výstavu plnou metafor a multimédií

6. října 2024 20:20 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Unikátní výstavou, na které je možno trávit dlouhý čas poslechem, prohlídkou i pozorováním je výstava polské umělkyně Katarzyny Kozyra. Je průřezem její tvorby za poslední 3 roky a ve třech částech představuje všechny oblasti výtvarného spektra umělkyně.

Růže pro hraběnku byly největší slavností v roce na zámku Kunín

6. října 2024 20:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Největší letošní akcí na zámku v Kuníně byly Růže pro hraběnku. Slavnost, která vzdávala hold nejznámější majitelce zámku, hraběnce Marii Walburze, zaplnila prostory zámku květinami a jejich vazbami. Mezi nimi samozřejmě dominovaly hraběnčiny milované růže.

Široká Niva akutně potřebuje most nebo alespoň lávku pro pěší přes řeku Opavu

6. října 2024 14:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Zcela nové zásadní problémy teď řeší obce na Bruntálsku. Záchrana lidí po povodni byla pouze prvním krokem. Bourají se domy a zachraňují ty, co mohou přežít zimu. K tomu je ale potřeba zajistit další život v obcích především obnovou cest, silnic a mostů přes povodní rozvodněné řeky.

Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

5. října 2024 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Už žádné dojíždění stovky kilometrů daleko. Horní Benešov a Vrbno pod Pradědem mají nové zubní ordinace
Vydáno 12. října 2020 9:35, Celý MS kraj, Yvona Fajtová
Tisíce lidí na Bruntálsku se dočkaly. Po letech se tady otevřely dvě nové zubní ordinace. Jedna v Horním Benešově a druhá ve Vrbně pod Pradědem a brzy přibudou další. Dosud lidé museli dojíždět k zubaři desítky i stovky kilometrů daleko.

Moravskoslezský kraj spolu s obcemi a krnovskou nemocnicí řeší akutní nedostatek zubařů. Zatímco obce mají za úkol připravit vhodné prostory pro zubní ordinace, kraj zajišťuje jejich vybavení a nemocnice pak lékaře. Zatím se podařilo otevřít zubní ordinace v Horním Benešově a Vrbně pod Pradědem.

Ivo Vondrák (ANO), hejtman MS kraje: „To si myslím, že to je cesta jak se to dá udělat. My jsme do toho dali asi 6,8 milionů do vybavení.“

Jaroslav Kania (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: „Tady v Horním Benešově jsme poskytli dotaci ve výši 2 a půl milionů.“

Pavel König (nez.), starosta Horního Benešova: „Horní Benešovsko je bez zubaře dýl jak 4 roky.“

Velkou radost z nové zubní ordinace mají i ve Vrbně pod Pradědem, kde někteří lidé neměli zubaře více než 5 let.

Petr Kopinec (ANO), starosta Vrbna pod Pradědem: „Samozřejmě, že jsme rádi, máme tady dohromady dva lékaře zubní, Jeden je v důchodovém věku, druhý je v produktivním věku.

Jen za poslední týden se do nové zubní ordinace tady ve Vrbně pod Pradědem zaregistrovalo 700 lidí

Anketa, obyvatelé Vrbna pod Pradědem: „No řekli mi, že mám do Opavy nebo do Olomouce.“

„Zdravotní pojišťovna nás posílá na místa, která jsou více jak 35 minut vzdálená tady od tohoto místa, takže opravdu jako pacienti nemáme šanci.“

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: "Cílem je opravdu aby jsme měli dostatek zubařů a aby zubaři byli dostupní pro obyvatele našeho okresu.“

Další ambulance se ještě do konce letošního roku otevřou v Břidličné a v Krnově. Během příštího roku pak v Bruntále a ve Městě Albrechticích.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000022306/uz-zadne-dojizdeni-stovky-kilometru-daleko-horni-benesov-a-vrbno-pod-pradedem-maji-nove-zubni-ordinace