Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Silně chrápající soused, děti otrávené alkoholem, dva úrazy při odpalování pyrotechniky. Silvestr v MSK byl relativně klidný, nejvíce práce měli záchranáři

Celý MS kraj |

Klidný rozhodně nebyl. Takto hodnotí záchranáři oslavu příchodu roku 2021. Od ranních hodin posledního dne roku 2020 do šesté hodiny ranní 1. ledna 2021 zaznamenali 453 případů. Podle mluvčího ZZS MSK je to o čtyři desítky více než v loňském roce. Daleko méně byl ale počet zásahů po silvestrovské půlnoci.

Lukáš Humpl, mluvčí ZSS MSK: "Od silvestrovské půlnoci do dnešního rána musely posádky ZZS vyjíždět v devadesáti případech, což je naopak oproti minulým letům podstatně méně – před rokem to např. bylo 126 zásahů. Nárůst událostí v této době činil zhruba dvojnásobek oproti běžným nocím. Celkově byl průběh silvestrovské noci ve srovnání s minulými roky zhruba o polovinu klidnější a obešel se bez mimořádných událostí. Během novoročních oslav zasahovali záchranáři v MS kraji pouze u dvou (2019: pět) poranění vzniklých při odpalování zábavní pyrotechniky. Jednalo se o středně těžké zranění prstů horní končetiny a oka, a to u případů na Frýdecko-Místecku."

Velká část úrazů se stala osobám pod vlivem alkoholu. Mezi zraněními, která museli záchranáři řešit od půlnoci do ranních hodin 1. ledna, bylo nejvíce pádů a řezných poranění od skla. Podle mluvčího ZZS MSK byli lidé asi v desítce případu napadeni jinou osobou. 

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "S diagnózou opilosti či otravou alkoholem muselo být v našem kraji záchrannou službou ošetřeno devět osob, mezi nimi také dvě děti ve věku 13 a 14 let. Ošetřit bylo nutno také dva cyklisty a v horských oblastech."

Jako velice klidný naopak hodnotí přelom roku hasiči v Moravskoslezském kraji.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "V době od včerejších 18:00 do dnešních 6:00 evidujeme pouze pět požárů kontejnerů, u nichž navíc není zřejmá souvislost s oslavami příchodu nového roku. Odpovídá tomu i stav v celé zemi - v době od 20:00 hodin 31. prosince 2020 do 6:00 hodin 1. ledna 2021 vyjeli hasiči na území celé České republiky celkem k 86 požárům, což je o 179 méně než ve stejném období loňských silvestrovských oslav."

Relativní klid zavládl také v ulicích Ostravy. Silvestr byl pro tamní strážníky zcela odlišný, než v předchozích letech. 

Jindřich Machů, mluvčí MP Ostrava: "V průběhu silvestrovského večera a noci ostravští strážníci vyjížděli více než k osmdesáti oznámením. Jednalo se o volný pohyb osob na veřejnosti po 21 hodině, dále výjezdy k odpalování zábavné pyrotechniky, výjezdy k rušení nočního klidu či drobným neshodám v domácnostech vlivem nadměrného požití alkoholu. Porušení vládních nařízení bylo ostravskými strážníky zaznamenáno celkem ve čtyřiceti dvou případech. Zákaz vycházení nerespektovalo třicet pět osob. Ve dvaceti osmi případech postačila domluva, sedm případů strážníci oznámili příslušnému správnímu orgánu k projednání. Roušky či jinak zakryté dýchací cesty nemělo sedm osob. V šesti případech strážníci věc vyřešili domluvou, v jednom případě pak uložili blokovou pokutu ve výši 200,- Kč. Kromě vážných situací nechyběl na lince 156 o silvestrovské noci ani kuriózní. Krátce před půlnocí se na lince 156 dotazovala silně rozrušená žena, jak má postupovat v případě rušení nočního klidu u nich v domě. Noční klid tam měl rušit hlasitě chrápající soused."

Policisté neřešili žádnou mimořádnou událost, oznámila to mluvčí Pavla Jiroušková.

Pavla Jiroušková, mluvčí PČR Moravskoslezského kraje: "Loňský rok byl zcela jiný, než ty předchozí a odrazilo se to také na oslavách konce roku. Počty oznámení oproti jiným silvestrovským oslavám byly nižší, nevymykající se zase až tak běžnému dni či noci. Policisté operačního střediska přijali oznámení charakterově širokého spektra – od narušení veřejného pořádku, výtržností, přes skutky majetkové či násilné. Občané oznamovali rušení nočního klidu v souvislosti s odpalováním pyrotechniky, ale naštěstí nebylo na linku 158 hlášeno žádné poranění při jejím používání. V průběhu noci jsme zjistili u několika řidičů jízdu pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek. Neřešili jsme žádnou mimořádnou událost. Lidé byli v rámci našeho kraje zodpovědní a dodržovali platná opatření. Pokud již došlo k porušení, tak se jednalo o pár desítek případů, které policisté řešili zejména domluvou a v jednotkách případů pokutou či oznámením správnímu orgánu."
Nahlásit chybu


K tématu

Mladý řidič Octavie přejel u Starého Jičína do protisměru a srazil se s domíchávačem

8. července 2024 14:50 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Hasiči, záchranáři a policisté zasahovali v pondělí dopoledne u vážné nehody ve Starém Jičíně. Domíchávač se tam srazil s osobním autem. Devatenáctiletého řidiče osobního auta museli vyprostit a v ohrožení života byl přepraven do nemocnice.

Běžci na Skalkách podpořili nemocného Šimonka, rodiče doufají v genovou terapii

Na Skalkách se uskutečnil 3. ročník benefiční akce Krok za Šimonka. Běžeckého závodu se zúčastnili i hasiči, policisté a zdravotničtí záchranáři - konal se na podporou chlapce, který trpí vzácnou metabolickou nemocí.

Ženu v Ostravě srazil vlak, policisté stále neznají její totožnost, poznáte ji podle oblečení?

23. října 2023 10:19 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté pátrají po totožnosti ženy, která byla 24. září ráno sražena vlakem v Ostravě-Mariánských Horách. Střet se soupravou nepřežila a vyšetřování vyloučilo cizí zavinění. Žena ale u sebe neměla žádný doklad totožnosti a dosud se ji nepodařilo zjistit.


Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

Včera 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Opava ocenila významné osobnosti města. Díky 800. výročí města udělila mnohem více cen než obvykle

Včera 19:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské Slezské divadlo se stalo místem oceňování významných osobností města. Slavnostní galavečer byl vyvrcholením oslav 800 let od první písemné zmínky o Opavě.

Výtěžek z koncertu podpoří přístavbu domova v Heřmanicích, přibude osm bezbariérových pokojů

Na tři sta návštěvníků podpořilo svou účastí na benefičním koncertu přístavbu a rekonstrukci charitního domu v Heřmanicích. Domov se rozšíří o osm bezbariérových pokojů a doplní jej chybějící evakuační výtah. Stavět by se mělo začít ještě v tomto měsíci.

Od návrhu po realizaci. Studenti SŠPU v Opavě oživili vstupní prostor soc. rehabilitace Animy Vivy

Včera 20:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Centrum sociální rehabilitace Anima Opava v Kylešovicích zkvalitňuje své služby. Lidem s mentálním postižením poskytuje mimo jiné rehabilitace metodou snoezelen, kterou před pár lety zavedla jako první v Opavě díky spolupráci se Slezskou univerzitou.

Rehabilitace MNO disponuje moderní technikou i bazénem

Profesionální péči, moderní přístrojové vybavení, pomůcky a bazén - to vše mají k dispozici pacienti oddělení Rehabilitační a fyzikální medicíny Městské nemocnice Ostrava. Rehabilitace spolupracuje také s dalšími odděleními nemocnice a zabývá se tak širokým spektrem diagnóz - akutními i chronickými.

Čistička odpadních vod bude dlouho mimo provoz. Město žádá občany Ostravy o ohleduplnost.

ČOV bude mimo provoz ještě několik měsíců. Společnost OVAK ve spolupráci s městem proto vyzývají občany k důslednému respektování kanalizačního řádu.

Lékařská fakulta OU hostila zdravotnický veletrh KAM PAK

Workshopy, stánky zdravotnických zařízení a tombola s kvalitní kávou, vitamíny či fonendoskopy – to byl KAM PAK 2024. Veletrh pracovních příležitostí pro studenty a absolventy lékařských i nelékařských zdravotnických oborů se letos uskutečnil na Lékařské fakultě Ostravské univerzity už pošesté.

Včelaři v Horní Suché působí už 90 let, výročí oslavili interaktivní výstavou

Včelaři v Horní Suché oslavili 90 let od svého založení velkou interaktivní výstavou. Na letošní sezonu si nemohou stěžovat, medu je hodně. Tak jako jiné spolky je ale trápí nedostatek mladých včelařů.

Důl Michal v Ostravě nabízí autentický vhled do práce horníků

Technicky a stavebně autenticky dochovaný areál kamenouhelného dolu. Jak se horníci připravovali na práci v první polovině 19. století, mohou zjistit návštěvníci dolu Michal v Ostravě. Těžit se zde začalo v roce 1842.

Vrátní

Ostrava Nástup: od 1. listopadu 2024 od 20 160 Kč/měsíc

Žáci Gymnázia Havířov pořádali sportovní hry

Včera 19:39 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Co pět let pořádá Gymnázium Havířov sportovní den, letos pod názvem Gymnaziální kolosální kreativní kratochvilné hry. A jednotlivé disciplíny vymýšleli samotní studenti.

Žáci SŠ technické a dopravní dostali nový automobil

Včera 19:21 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Žáci SŠ technické a dopravní v Ostravě – Vítkovicích se budou učit na zbrusu novém osobním voze, který škola získala od svého sponzora. Jde o vůz BMW, podívejte se na reportáž.

O Trh uplatnění a vzdělávání byl v Třinci velký zájem

Včera 19:13 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Trh uplatnění a vzdělávání 2024 cestuje po celém MS kraji, tentokrát si dal dostaveníčko v třinecké hale Stars. V Třinci se konal už po dvacáté sedmé.

V MNO funguje od října Kardiologický stacionář

Na oddělení Kardiologie v Městské nemocnici Ostrava nově funguje Kardiologický stacionář. Slouží pouze plánovaným pacientům se srdečním onemocněním, u kterých není nutná delší hospitalizace.

Silně chrápající soused, děti otrávené alkoholem, dva úrazy při odpalování pyrotechniky. Silvestr v MSK byl relativně klidný, nejvíce práce měli záchranáři
Vydáno 1. ledna 2021 10:02, Celý MS kraj, Lukáš Zavadil
Klidný rozhodně nebyl. Takto hodnotí záchranáři oslavu příchodu roku 2021. Od ranních hodin posledního dne roku 2020 do šesté hodiny ranní 1. ledna 2021 zaznamenali 453 případů. Podle mluvčího ZZS MSK je to o čtyři desítky více než v loňském roce. Daleko méně byl ale počet zásahů po silvestrovské půlnoci.

foto: PČR

Lukáš Humpl, mluvčí ZSS MSK: "Od silvestrovské půlnoci do dnešního rána musely posádky ZZS vyjíždět v devadesáti případech, což je naopak oproti minulým letům podstatně méně – před rokem to např. bylo 126 zásahů. Nárůst událostí v této době činil zhruba dvojnásobek oproti běžným nocím. Celkově byl průběh silvestrovské noci ve srovnání s minulými roky zhruba o polovinu klidnější a obešel se bez mimořádných událostí. Během novoročních oslav zasahovali záchranáři v MS kraji pouze u dvou (2019: pět) poranění vzniklých při odpalování zábavní pyrotechniky. Jednalo se o středně těžké zranění prstů horní končetiny a oka, a to u případů na Frýdecko-Místecku."

Velká část úrazů se stala osobám pod vlivem alkoholu. Mezi zraněními, která museli záchranáři řešit od půlnoci do ranních hodin 1. ledna, bylo nejvíce pádů a řezných poranění od skla. Podle mluvčího ZZS MSK byli lidé asi v desítce případu napadeni jinou osobou. 

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "S diagnózou opilosti či otravou alkoholem muselo být v našem kraji záchrannou službou ošetřeno devět osob, mezi nimi také dvě děti ve věku 13 a 14 let. Ošetřit bylo nutno také dva cyklisty a v horských oblastech."

Jako velice klidný naopak hodnotí přelom roku hasiči v Moravskoslezském kraji.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "V době od včerejších 18:00 do dnešních 6:00 evidujeme pouze pět požárů kontejnerů, u nichž navíc není zřejmá souvislost s oslavami příchodu nového roku. Odpovídá tomu i stav v celé zemi - v době od 20:00 hodin 31. prosince 2020 do 6:00 hodin 1. ledna 2021 vyjeli hasiči na území celé České republiky celkem k 86 požárům, což je o 179 méně než ve stejném období loňských silvestrovských oslav."

Relativní klid zavládl také v ulicích Ostravy. Silvestr byl pro tamní strážníky zcela odlišný, než v předchozích letech. 

Jindřich Machů, mluvčí MP Ostrava: "V průběhu silvestrovského večera a noci ostravští strážníci vyjížděli více než k osmdesáti oznámením. Jednalo se o volný pohyb osob na veřejnosti po 21 hodině, dále výjezdy k odpalování zábavné pyrotechniky, výjezdy k rušení nočního klidu či drobným neshodám v domácnostech vlivem nadměrného požití alkoholu. Porušení vládních nařízení bylo ostravskými strážníky zaznamenáno celkem ve čtyřiceti dvou případech. Zákaz vycházení nerespektovalo třicet pět osob. Ve dvaceti osmi případech postačila domluva, sedm případů strážníci oznámili příslušnému správnímu orgánu k projednání. Roušky či jinak zakryté dýchací cesty nemělo sedm osob. V šesti případech strážníci věc vyřešili domluvou, v jednom případě pak uložili blokovou pokutu ve výši 200,- Kč. Kromě vážných situací nechyběl na lince 156 o silvestrovské noci ani kuriózní. Krátce před půlnocí se na lince 156 dotazovala silně rozrušená žena, jak má postupovat v případě rušení nočního klidu u nich v domě. Noční klid tam měl rušit hlasitě chrápající soused."

Policisté neřešili žádnou mimořádnou událost, oznámila to mluvčí Pavla Jiroušková.

Pavla Jiroušková, mluvčí PČR Moravskoslezského kraje: "Loňský rok byl zcela jiný, než ty předchozí a odrazilo se to také na oslavách konce roku. Počty oznámení oproti jiným silvestrovským oslavám byly nižší, nevymykající se zase až tak běžnému dni či noci. Policisté operačního střediska přijali oznámení charakterově širokého spektra – od narušení veřejného pořádku, výtržností, přes skutky majetkové či násilné. Občané oznamovali rušení nočního klidu v souvislosti s odpalováním pyrotechniky, ale naštěstí nebylo na linku 158 hlášeno žádné poranění při jejím používání. V průběhu noci jsme zjistili u několika řidičů jízdu pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek. Neřešili jsme žádnou mimořádnou událost. Lidé byli v rámci našeho kraje zodpovědní a dodržovali platná opatření. Pokud již došlo k porušení, tak se jednalo o pár desítek případů, které policisté řešili zejména domluvou a v jednotkách případů pokutou či oznámením správnímu orgánu."
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000023445/silne-chrapajici-soused-deti-otravene-alkoholem-dva-urazy-pri-odpalovani-pyrotechniky-silvestr-v-msk-byl-relativne-klidny-nejvice-prace-meli-zachranari