Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

LÉTA BĚŽÍ: Dny rodin propagují náhradní rodinnou péči v MSK

Celý MS kraj |

V Moravskoslezském kraji probíhají Dny rodin. Série tří akcí začala 5. září na hradě Sovinec a pokračovala 12. září na zámku ve Frýdku-Místku, kde získali ocenění nejlepší pěstouni. Poslední zastávkou bude 19. září Zámek Kunín.

Poděkování rodinám za výchovu dětí a také předání informací veřejnosti o možnostech pěstounství. Dny rodin na Sovinci zahájily svou minišňůru po zajímavých místech v kraji.

Jiří Carbol, předseda výboru sociální politiky Moravskoslezského kraje: "Cílem téhle akce je propagovat náhradní rodinnou péči, protože dochází k tomu se postupně utlumuje provoz různých zařízení, kde byly děti, které neměly možnost být ve své biologické rodině. Je potřeba zesílit tu nabídku a zesílit také tu možnost, aby tady byli pěstouni, aby fungoval systém náhradní rodinné péče. Moravskoslezský kraj je jeden z lídrů toho celého, takže já doufám, že se podaří získávat více pěstounů, aby více dětí mohlo být ve svých normálních rodinách."
Jiří Navrátil (KDU-ČSL), náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje: "Uvědomme si, že v Moravskoslezském kraji je stále asi 600 dětí, které vyrůstají v dětských domovech. Ne všechny jsou sice právně volné, ale mnoho z nich by mohlo vyrůstat právě v rodinném prostředí. Já bych chtěl tímto poděkovat všem, kteří se rozhodnou nějaké dítě vzít a rozhodnou se být náhradním rodičem nebo pěstounem. Za to velké poděkování."

12. září se akce přesunula na zámek ve Frýdku-Místku. Také tady čekal návštěvníky zajímavý program. Moravskoslezský kraj je jedním z nejúspěšnějších krajů v oblasti náhradní rodinné péče. V regionu je více než 2500 pěstounských rodin. Děti v jejich péči by jinak musely vyrůstat v ústavu. Příběhy náhradních rodin i dětí, které v nich vyrůstaly, by vydaly na několik knih.

Renáta Ochmanová, pěstounka: "My nemáme vlastní děti, nemůžeme mít. Děti jsou úžasné, máme z nich radost. Úplně se nám změnil život."
Vladimír Ochman, pěstoun: "Je to super, že člověk může dát úplně jiný start do života těm dětem, že nemusí být někde v ústavech. Mohou od malička vyrůstat v rodině a prožít normální život."
Renáta Ochmanová, pěstounka: "My jsme se původně chtěli stát adoptivními rodiči, ale protože jsme poznali Klaudinku a rozhodli jsme se, že budeme pěstouni. To byla taková jasná volba."

Zajímavou zkušenost v pozici náhradního rodiče má i Karel Záruba, také on byl na Dnech rodin oceněn.

Karel Záruba, pěstoun: "Byly to střídavé radosti i různé smutky, ale více bylo těch radostí. Jsem velmi rád, že jsme jim mohli ukázat cestu životem. Některé se daly na cestu, kterou jsme jim ukázali, u některých se to nepovedlo, ale více je těch, co se povedlo."

Potvrzuje to i Petra Rychetská, která v rodině Karla Záruby našla tu svou.

Petra Rychetská, dcera Karla Záruby: "Jsem ráda, že jsem mohla vyrůstat v normální rodině a že si mě vzali z dětského domova, že mi ukázali ten smysl rodiny a dali mi krásný start do života. Mohla jsem někomu říkat mamko a taťko. Je to moje rodina."

Už desáté dítě v přechodné péči má aktuálně Jiřina Bořucká, která má i vlastní dospělé děti. Moravskoslezskému kraji pomáhá od ledna roku 2013.

Jiřina Bořucká, pěstounka: "Když se malé najde dítě, tak budeme moc rádi, že se dostane do nové rodiny a tam to pro ni bude úžasné, protože bude mít svou trvalou rodinu. Vždycky to není lehké se loučit s těmi dětmi, ale vždycky máte radost z toho, že to dítě může jít dál, že bude mít krásnou budoucnost."
Jiří Navrátil (KDU-ČSL), náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje: "Samozřejmě, nestanu se pěstounem jen tak, že se rozhodnu a chci hned dítě. Musím projít přípravným kurzem, kde náhradní rodinu vybíráme, psychologicky posuzujeme a trvá to jeden rok. Pak je to čekání na dítě. Pak se musím rozhodnout, jestli se chci stát pěstounem trvalým nebo přechodným, který nahrazuje rodinu, aby se dítě nedostalo do dětského domova. To je u této rodiny maximálně 1 rok a pak přechází do náhradní či pěstounské rodiny."
Nahlásit chybu


K tématu

Frýdek-Místek pomáhá hledat pěstouny pro opuštěné děti

Frýdek-Místek hledá zájemce o pěstounskou péči. Cílem je zajistit plnohodnotný rodinný život dětem, které jsou opuštěné nebo z různých důvodů bez rodičů. Pěstouni mohou být i dočasní a starat se o děti různých věkových skupin.

LÉTA BĚŽÍ: Moravskoslezský kraj i letos výrazně podpoří sociální služby pro lidi v regionu

11. ledna 2024 13:39 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Moravskoslezský kraj v prosinci schválil rozpočet na letošní rok. Zavázal se v něm, že opět pomůže neziskovým organizacím, které na čekají peníze od státu. Zároveň byly schváleny také dotace na investice v sociálních službách a peníze jsou vyčleněny i na oblíbené Senior Pointy.

LÉTA BĚŽÍ: Centrum pro rodinu a sociální péči bude mít nové sídlo

12. ledna 2024 9:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Dříve opuštěný dům v areálu Městské nemocnice, který od září slouží jako protialkoholní záchytná stanice. Za necelé dva roky, po rekonstrukci, která právě začala, se z něj stane i nové místo Centra pro rodinu a sociální péči. Dosavadní sídlo je určeno k likvidaci.


Hlavní třída v Ostravě-Porubě projde revitalizací zeleně i mobiliáře. Získá tak modernější vzhled

Poruba mění koncepci zeleně na Hlavní třídě. Ta současná je totiž zastaralá a už neodpovídá moderním trendům. Navíc je finančně náročná na údržbu.

20letý mladík v Ostravě umlátil na ulici muže. Za vraždu mu hrozí výjimečný trest

Kriminalisté řeší velmi brutální vraždu v Ostravě. 20letý mladík přímo na ulici před vchodem do domu doslova umlátil muže a ukradl mu osobní věci. Díky svědkům ho ale policisté za pár minut zadrželi. Hrozí mu výjimečný trest.

Povodňovým zachráncům se dostalo poděkování za obětavost a nasazení

Poděkování za obětavé nasazení se dostalo všem záchranářům, kteří pomáhali v průběhu letošních povodní. Ocenění se jim dostalo v areálu LIBROS v Ostravě-Přívoze, který byl povodňovou vodou také zcela zaplaven.

Staršího turistu zradilo v Jeseníkách srdce, záchranáři ho nesli přes řeku

Včera 21:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na záchraně muže, kterého postihly náhlé srdeční potíže, spolupracovali nedaleko Karlovy Studánky v Jeseníkách se zdravotníky záchranné služby také horští záchranáři a dobrovolní hasiči.

Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

Včera 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

9. října 2024 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Opava ocenila významné osobnosti města. Díky 800. výročí města udělila mnohem více cen než obvykle

9. října 2024 19:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské Slezské divadlo se stalo místem oceňování významných osobností města. Slavnostní galavečer byl vyvrcholením oslav 800 let od první písemné zmínky o Opavě.

Výtěžek z koncertu podpoří přístavbu domova v Heřmanicích, přibude osm bezbariérových pokojů

Na tři sta návštěvníků podpořilo svou účastí na benefičním koncertu přístavbu a rekonstrukci charitního domu v Heřmanicích. Domov se rozšíří o osm bezbariérových pokojů a doplní jej chybějící evakuační výtah. Stavět by se mělo začít ještě v tomto měsíci.

Policisté vyšetřují okradení seniora, poznáte muže na fotografii z bankomatu

Dnes 18:01 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté z obvodního oddělení Frýdek-Místek prověřují okolnosti protiprávního jednání, ke kterému došlo v polovině srpna letošního roku. Dosud neznámý pachatel měl pod legendou prodeje nožů využít nepozornosti poškozeného seniora, který vybíral peníze na zboží z bankomatu, a vybrat bez jeho vědomí finanční hotovost 20 tisíc korun.

Sotva policisté na noční vyřešili zdrogovaného řidiče, zadrželi opilého šoféra

Dnes 17:43 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přesto, že jsou v Bohumíně kvůli povodním posílené policejní hlídky, někteří řidiči podstupují riziko zadržení, když vědomě usedají za volant v době uloženého zákazu řízení a navíc pod vlivem alkoholu nebo drog.

Lidé s policisty zachránili muže, který několik hodin či dnů trpěl bezmocně v bytě

Dnes 17:30 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Podezření obyvatel domu v Karlovicích na Bruntálsku, že jeden z jejich sousedů může být v ohrožení života se potvrdilo, když do bytu po vyražení dveří vstoupili policisté a nájemníka tam našli bezvládně ležícího.

Policie obvinila 20letého mladíka z vraždy 59letého Ostravana

Dnes 8:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Vzájemný konflikt stál a vraždou, kterou v těchto chvílích vyšetřují kriminalisté v Ostravy. Mladší z mužů staršího opakovaně napadl tak surově, že mu život nezachránila ani rychlá první pomoc. Oběť navíc okradl.

Města i obce dusí všechny druhy odpadů po povodních a demolicích, řeší jejich třídění, drcení a odvozy

Každá povodní postižená obec má na svém pozemku obrovské haldy odpadů. Jde o vystěhované vybavení bytů, komunální odpady i odpady z demolovaných domů. Skládky se prohýbají pod náporem ze všech stran a obce musí řešit redukci odpadů na co nejmenší objem.

Opavská Urologie nabízí široké spektrum operací

Urologické oddělení Slezské nemocnice v Opavě je na velmi vysoké úrovni. Zaměřuje se především na laparoskopické operace ledvin, nadledvin, močového měchýře a močovodu.

LÉTA BĚŽÍ: Dny rodin propagují náhradní rodinnou péči v MSK
Vydáno 16. září 2021 13:40, Celý MS kraj, Lukáš Zavadil
V Moravskoslezském kraji probíhají Dny rodin. Série tří akcí začala 5. září na hradě Sovinec a pokračovala 12. září na zámku ve Frýdku-Místku, kde získali ocenění nejlepší pěstouni. Poslední zastávkou bude 19. září Zámek Kunín.

Poděkování rodinám za výchovu dětí a také předání informací veřejnosti o možnostech pěstounství. Dny rodin na Sovinci zahájily svou minišňůru po zajímavých místech v kraji.

Jiří Carbol, předseda výboru sociální politiky Moravskoslezského kraje: "Cílem téhle akce je propagovat náhradní rodinnou péči, protože dochází k tomu se postupně utlumuje provoz různých zařízení, kde byly děti, které neměly možnost být ve své biologické rodině. Je potřeba zesílit tu nabídku a zesílit také tu možnost, aby tady byli pěstouni, aby fungoval systém náhradní rodinné péče. Moravskoslezský kraj je jeden z lídrů toho celého, takže já doufám, že se podaří získávat více pěstounů, aby více dětí mohlo být ve svých normálních rodinách."
Jiří Navrátil (KDU-ČSL), náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje: "Uvědomme si, že v Moravskoslezském kraji je stále asi 600 dětí, které vyrůstají v dětských domovech. Ne všechny jsou sice právně volné, ale mnoho z nich by mohlo vyrůstat právě v rodinném prostředí. Já bych chtěl tímto poděkovat všem, kteří se rozhodnou nějaké dítě vzít a rozhodnou se být náhradním rodičem nebo pěstounem. Za to velké poděkování."

12. září se akce přesunula na zámek ve Frýdku-Místku. Také tady čekal návštěvníky zajímavý program. Moravskoslezský kraj je jedním z nejúspěšnějších krajů v oblasti náhradní rodinné péče. V regionu je více než 2500 pěstounských rodin. Děti v jejich péči by jinak musely vyrůstat v ústavu. Příběhy náhradních rodin i dětí, které v nich vyrůstaly, by vydaly na několik knih.

Renáta Ochmanová, pěstounka: "My nemáme vlastní děti, nemůžeme mít. Děti jsou úžasné, máme z nich radost. Úplně se nám změnil život."
Vladimír Ochman, pěstoun: "Je to super, že člověk může dát úplně jiný start do života těm dětem, že nemusí být někde v ústavech. Mohou od malička vyrůstat v rodině a prožít normální život."
Renáta Ochmanová, pěstounka: "My jsme se původně chtěli stát adoptivními rodiči, ale protože jsme poznali Klaudinku a rozhodli jsme se, že budeme pěstouni. To byla taková jasná volba."

Zajímavou zkušenost v pozici náhradního rodiče má i Karel Záruba, také on byl na Dnech rodin oceněn.

Karel Záruba, pěstoun: "Byly to střídavé radosti i různé smutky, ale více bylo těch radostí. Jsem velmi rád, že jsme jim mohli ukázat cestu životem. Některé se daly na cestu, kterou jsme jim ukázali, u některých se to nepovedlo, ale více je těch, co se povedlo."

Potvrzuje to i Petra Rychetská, která v rodině Karla Záruby našla tu svou.

Petra Rychetská, dcera Karla Záruby: "Jsem ráda, že jsem mohla vyrůstat v normální rodině a že si mě vzali z dětského domova, že mi ukázali ten smysl rodiny a dali mi krásný start do života. Mohla jsem někomu říkat mamko a taťko. Je to moje rodina."

Už desáté dítě v přechodné péči má aktuálně Jiřina Bořucká, která má i vlastní dospělé děti. Moravskoslezskému kraji pomáhá od ledna roku 2013.

Jiřina Bořucká, pěstounka: "Když se malé najde dítě, tak budeme moc rádi, že se dostane do nové rodiny a tam to pro ni bude úžasné, protože bude mít svou trvalou rodinu. Vždycky to není lehké se loučit s těmi dětmi, ale vždycky máte radost z toho, že to dítě může jít dál, že bude mít krásnou budoucnost."
Jiří Navrátil (KDU-ČSL), náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje: "Samozřejmě, nestanu se pěstounem jen tak, že se rozhodnu a chci hned dítě. Musím projít přípravným kurzem, kde náhradní rodinu vybíráme, psychologicky posuzujeme a trvá to jeden rok. Pak je to čekání na dítě. Pak se musím rozhodnout, jestli se chci stát pěstounem trvalým nebo přechodným, který nahrazuje rodinu, aby se dítě nedostalo do dětského domova. To je u této rodiny maximálně 1 rok a pak přechází do náhradní či pěstounské rodiny."
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000027503/leta-bezi-dny-rodin-propaguji-nahradni-rodinnou-peci-v-msk