Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Záchranná služba řeší mnoho případů pobodání hmyzem. Postižení by měli volat záchranku jen ve vážných situacích

Celý MS kraj |

Záchranná služba MS kraji řeší v této sezóně nezvykle mnoho případů pobodání hmyzem. Lidé ale bohužel často volají záchranku i k banálním případům, kdy si mohou snadno pomoci sami. Alergici by raději měli mít u sebe potřebné léky.

Bodnutí hmyzem je v létě velmi časté a zejména v horkých a suchých dnech, když mají např. vosy méně potravy a vody, přibližují se více lidem a tak se může zdát, že jsou pobodání častější. Podle odborníků to ale není zvýšenou agresivitou z horka. Letos řeší záchranná služba nezvykle mnoho podobných situací. 

Lukáš Humpl: mluvčí ZZS MS kraje: "Je třeba říci, že ty základní projevy alergické reakce, jako je třeba otok na končetině, začervenání apod., jsou fyziologickou reakcí organismu, pacient není v život ohrožujícím stavu a není tedy třeba panikařit a volat tísňovou linku 155. "
Petr Jaššo, vedoucí školícího střediska ZZS MS kraje: "První pomoc spočívá i v samozáchraně. Pokud víme, že nás bodla včela nebo vosa, tak to místo chladíme, případně užijeme běžně dostupné léky na alergie antihistaminika a sledujeme vlastní zdravotní stav."

Pak jsou ale stavy, kdy je nezbytné linku 155 volat. Je to například, když už měl pacient v minulosti po bodnutí hmyzem silnou alergickou reakci a nebo dokonce anafylaktický šok. Bohužel se to ale může stát poprvé v jakémkoliv věku a tak je důležité stav sledovat. 

Petr Jaššo, vedoucí školícího střediska ZZS MS kraje: 2,00 "Pokud by však pacient cítil nástupy horka, otoky, pocit svědění nebo škrábání v oblasti dekoltu, oteklé rty či dýchací cesty, tak voláme okamžitě linku 155."

Záchranáři v MS kraji už vyjížděli k asi 280 událostem spojeným s pobodáním hmyzem, nárůst oproti loňsku je téměř 80 procent.

Nahlásit chybu


K tématu

Vrtulník spěchal do Beskyd k ženě, kterou bodla vosa

5. srpna 2024 12:00 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Bodnutí hmyzem může být smrtelně nebezpečné. Do Beskyd spěchal o víkendu vrtulník záchranářů, aby pomohl ženě, kterou bodla vosa. Společně s členy horské služby ženu stabilizovali o transportovali do nemocnice. V podobných případech je důležité, aby měli alergici u sebe léky.

Pohotový muž vytáhl z Ostravice roční dítě. Za záchranu života byl oceněn starostou Slezské Ostravy

16. listopadu 2023 11:25 | Ostrava-Slezská Ostrava | Tomáš Kořistka

Drama se šťastným koncem se odehrálo v centru Ostravy. Ondřej Faldyna šel po nábřeží, když si všiml v Ostravici ženy volající o pomoc. Neváhal, přeplaval řeku a teprve v tu chvíli zjistil, že se snaží dostat z vody kočárek s kojencem. Dítě z vody vytáhl a poskytl mu i první pomoc. Za záchranu života byl oceněn starostou Slezské Ostravy.

Horská služba Beskydy už má první zásah na sněhu. Nepodceňujte počasí na horách

21. listopadu 2023 10:35 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Horská služba Beskydy ohlásila první zásah nové sezóny na sněhu. Čyřkolka a sněžný skútr vyrazil na pomoc ženě, která si při túře poranila nohu. Naštěstí šla se skupinou, která byla na hory dobře vybavena.


V sobotu se sousedé z Dubiny sejdou u jednoho 100 metrů dlouhého stolu

Dnes 18:35 | Ostrava-Jih | Libor Běčák

Neobvyklý sociální experiment podstoupí lidé, kteří se přijdou v sobotu odpoledne posadit k prostřenému 100 metrů dlouhému stolu na ostravském sídlišti Dubina. Otázkou je, zda a jak rychle se místa u stolu zaplní a zda si sousedé z okolních paneláků přinesou k povídání dostatek jídla a pití. Očekává se dobrá nálada a vyloučen není ani společný zpěv.

V kauze zakázek jsou mezi obviněnými exnáměstek hejtmana a jedna krajská firma

Dnes 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi v pondělí v Moravskoslezském kraji osm osob v souvislosti s manipulacemi veřejných zakázek malého rozsahu zadávaných Moravskoslezským energetickým centrem. Pět fyzických a jedna právnická osoba byly následně obviněny z korupčních trestných činů, přičemž bývalému náměstkovi hejtmana hrozí až 10 let odnětí svobody.

Karviná má svého mistra České republiky ve skoku o tyči. Je žákem ZŠ Borovského

Teď vás seznámíme s talentovaným sportovcem Lukášem Uchytilem. Žije v Karviné a je čerstvým mistrem České republiky ve skoku o tyči. A nejen to. Před pár dny zvítězil i na závodech v Chorvatsku.

Mládež si užila v knihovně knižní festival Book!Con

K-Klub havířovské pobočky knihovny v Šrámkově ulici se zaměřuje na mládež. Velmi oblíbenou se stala dvoudenní akce Book!Con. A program byl opět hodně pestrý.

Manželé zprvu hledali houby, pak se hledali navzájem, než je v lese našel policejní pes

Dnes 10:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Starší muž volal v pátek po poledni na linku 158 o pomoc při pátrání po své manželce, která se mu ztratila při sběru hub v lese nedaleko Jakubčovic u Hradce nad Moravicí.

Alzheimer centrum, Domovinka, LDN i bydlení. Ve Frýdku-Místku se připravuje nová zástavba

Frýdek-Místek pokračuje v přípravách na vznik nové zástavby v lokalitě Berlín 2. K plánovanému Alzheimer centru a Domovince zde přibyl ještě další investor, který chce postavit i léčebnu dlouhodobě nemocných. V budoucnu mají být v lokalitě také nové byty.

Při střetu s autem utrpěl starší muž smrtelná zranění

Dnes 9:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tragické následky měla nehoda, která se stala v úterý dopoledne na silnici u Paskova na Frýdecko-Místecku. Přes poskytnutou první pomoc starší muž způsobeným zraněním podlehl.

Zdravotničtí záchranáři trénovali zásahy v horách s pomocí vrtulníku

Dnes 7:51 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V Beskydech a Olomouci se konal výcvik ostravských leteckých záchranářů, který byl zaměřený na trénink speciálních činností, tedy například na použití palubního jeřábu a vysazení posádky v šikmém terénu, kde vrtulník nemůže přistát.

Šesti řidičům při kontrole koloval v těle alkohol, dalším dvěma drogy

Dnes 7:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté Moravskoslezského kraje mají za sebou několik hodin trvající kontrolní akci, při které se zaměřili primárně na kontrolu dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek řidiči.

Ministr v Ostravě představil výzvu pro povodní poničené vodovody a kanalizaci

Do Ostravy přijel ministr životního prostředí Petr Hladík, aby představil novou výzvu Státního fondu životního prostředí na obnovu vodovodů a kanalizací po povodních. Největší problém má přímo krajské město, kde je velmi poškozena ústřední čistička odpadních vod. Ministerstvo prozatím vyčlenilo 2 miliardy korun.

Vrátní

Frýdek-Místek Nástup: od 1. listopadu 2024 od 116 Kč/hod.

Velkou vodou poškozené oblasti v kraji si prohlédl ministr zemědělství Marek Výborný

Dnes 13:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil v úterý Moravskoslezský kraj, kde si prošel místa postižená nedávnou povodní. Jednal například o harmonogramu realizace protipovodňových opatření na řece Opavě nebo přípravě stavby Vodního díla Nové Heřminovy.

Ekologická havárie v Ostravě nehrozí. Splašky z kanalizace prý nejsou toxické

Ekologická havárie kvůli nefunkční čistírně odpadních vod v Ostravě prý nehrozí. Splašky z kanalizace nejsou podle ředitele Ostravských vodáren a kanalizací toxické a navíc jsou díky silnému průtoku řeky Odry velmi významně ředěny.

Slavné osobnosti lákají lidi k investování. Je to podvod

Ostravští policisté vyšetřují další případ kyberkriminality. Jde o podvod, ke kterému pachatelé zneužívají fotky slavných osobností, které je lákají k snadnému zbohatnutí. Investované peníze ale zmizeli neznámých účtech a oběti přišly o statisíce.

Na Krajský úřad MSK si přišli pro dokumentaci kriminalisté, případ dozoruje evropský žalobce

Včera 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Bez bližších informací probíhá vyšetřování, během něhož si pro příslušnou dokumentaci přišli na Krajský úřad MSK kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Záchranáři projížděli náhodou kolem vážné nehody, uhasili hořícího řidiče

Včera 22:15, vydáno včera 7:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Velké dopravní komplikace způsobila nehoda na obchvatu Třince v lokalitě u obce Hrádek, kde se časně ráno srazilo několik vozidel. Po dobu hašení, likvidace havarovaných vozů a vyšetřování bylo nutné dopravu z vytíženého tahu odklonit na objízdnou trasu.

Katarzyna Kozyra představuje v ostravském Domě umění výstavu plnou metafor a multimédií

6. října 2024 20:20 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Unikátní výstavou, na které je možno trávit dlouhý čas poslechem, prohlídkou i pozorováním je výstava polské umělkyně Katarzyny Kozyra. Je průřezem její tvorby za poslední 3 roky a ve třech částech představuje všechny oblasti výtvarného spektra umělkyně.

Záchranná služba řeší mnoho případů pobodání hmyzem. Postižení by měli volat záchranku jen ve vážných situacích
Vydáno 3. srpna 2022 12:42, Celý MS kraj, Tomáš Kořistka
Záchranná služba MS kraji řeší v této sezóně nezvykle mnoho případů pobodání hmyzem. Lidé ale bohužel často volají záchranku i k banálním případům, kdy si mohou snadno pomoci sami. Alergici by raději měli mít u sebe potřebné léky.

Bodnutí hmyzem je v létě velmi časté a zejména v horkých a suchých dnech, když mají např. vosy méně potravy a vody, přibližují se více lidem a tak se může zdát, že jsou pobodání častější. Podle odborníků to ale není zvýšenou agresivitou z horka. Letos řeší záchranná služba nezvykle mnoho podobných situací. 

Lukáš Humpl: mluvčí ZZS MS kraje: "Je třeba říci, že ty základní projevy alergické reakce, jako je třeba otok na končetině, začervenání apod., jsou fyziologickou reakcí organismu, pacient není v život ohrožujícím stavu a není tedy třeba panikařit a volat tísňovou linku 155. "
Petr Jaššo, vedoucí školícího střediska ZZS MS kraje: "První pomoc spočívá i v samozáchraně. Pokud víme, že nás bodla včela nebo vosa, tak to místo chladíme, případně užijeme běžně dostupné léky na alergie antihistaminika a sledujeme vlastní zdravotní stav."

Pak jsou ale stavy, kdy je nezbytné linku 155 volat. Je to například, když už měl pacient v minulosti po bodnutí hmyzem silnou alergickou reakci a nebo dokonce anafylaktický šok. Bohužel se to ale může stát poprvé v jakémkoliv věku a tak je důležité stav sledovat. 

Petr Jaššo, vedoucí školícího střediska ZZS MS kraje: 2,00 "Pokud by však pacient cítil nástupy horka, otoky, pocit svědění nebo škrábání v oblasti dekoltu, oteklé rty či dýchací cesty, tak voláme okamžitě linku 155."

Záchranáři v MS kraji už vyjížděli k asi 280 událostem spojeným s pobodáním hmyzem, nárůst oproti loňsku je téměř 80 procent.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000032700/zachranna-sluzba-resi-mnoho-pripadu-pobodani-hmyzem-postizeni-by-meli-volat-zachranku-jen-ve-vaznych-situacich