Bruntálský Den archeologie připravil program pro děti i dospělé, praktický i poznávací.
Nikola Šuhejová, pořadatelka, Muzeum Bruntál: „Návštěvníci si můžou vyzkoušet vyrobit keramiku na hrnčířském kruhu nebo vyzkoušet, co dělají naši konzervátoři na zámku, slepit si nějakou keramickou nádobu, ochutnat nějakou pochoutku ze středověké kuchyně."
Ve sklepeních probíhaly také přednášky na různá archeologická témata. Velkou oblibu u dětí i dospělých si získala možnost praxe na hrnčířském kruhu.
Kateřina Olejníčková, keramička: „Tak tady mají zájemci možnost vyzkoušení točení na hrnčířském kruhu a já tady prezentuji svoji keramiku, kterou jsem vytvořila bez pomoci elektrické energie pod širým nebem.“
Zajímavé byly ukázky a ochutnávky středověké kuchyně.
Petr Rataj, Archeologický ústav AV Brno: „U nás mohou ochutnat základy středověké a novověké kuchyně. Máme tady šest takových receptů abychom ukázali rozdíl mezi takovou tou výše postavenou kuchyní a základní stravou pro to nižší obyvatelstvo."
Děti se seznámily s praxí archeologů a restaurátorů a mohly si odnést i vlastní výrobek.
Tereza Alex Kilnar, restaurátorka: „Tady se učíme, jak se konzervuje keramika, ukazujeme si nejzákladnější techniku."
Anketa, účastníci akce: „Řekni, co to je. Žížala. Slepili jsme si náš květináček malý.“
„Vyrábím takový košík.“
„Já vyrábím košík.“
Po skončení akce ve sklepeních pak na všechny čekala ještě pohádka Těšínského divadla na Sala terreně zámku.