Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Smrtelná nehoda, požáry od pyrotechniky i rvačky. Přelom roku byl pro IZS náročný

Celý MS kraj |

Hasiči, záchranáři i policisté měli na přelomu roku tradičně pořádně plné ruce práce. V Moravskoslezském kraji řešili hasiči na 50 požárů. Převážně od pyrotechniky, ale i jeden v rodinném domě. Policisté evidují za Silvestr a první hodiny nového roku na 530 oznámení. Rušení nočního klidu, rvačky, krádeže, a bohužel i smrtelnou dopravní nehodu. Záchranáři řešili 459 událostí. Popáleniny, plno úrazů a zranění i těžké formy opilosti.

Od soboty večer až do novoročních ranních hodin likvidovali hasiči na území Moravskoslezského kraje 50 požárů. Většina z nich svou příčinou souvisí s oslavami příchodu nového roku 2023.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "V drtivé většině případů se jednalo o požáry křovin, živých plotů a krabic od použité pyrotechniky. V Opavě poškodil žár z požáru stromu rozvodnou krabici na sloupu nízkého napětí a vznikla škoda za 5 tisíc korun. Tato událost byla vůbec prvním zásahem v roce 2023, ohlášena byla dvě minuty po půlnoci. V Bílovecké ulici v Ostravě-Svinově byla škoda po požáru živého plotu vyčíslena na 60 tisíc korun, v obci Hlavnice podobný požár poškodil i fasádu domu, způsobil škodu za 50 tisíc korun."

Do Trojanovic spěchaly po půl čtvrté ráno tři jednotky hasičů k požáru u krbových kamen v rodinném domě.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Před jejich příjezdem objekt opustilo sedm osob, požár byl rychle zlikvidován jedním vodním proudem. Vyšetřovatel předběžně stanovil výši škody na 20 tisíc korun. U žádné z popisovaných událostí neevidujeme vážnější zranění."

Policisté řeší přes rok denně v průměru více než 300 událostí. Za sobotu 31. prosince to bylo téměř 330 a v prvních pěti hodinách nového roku přes 200. 

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Policisté řešili případy výtržností i narušení veřejného pořádku, zaznamenali jsme také fyzická napadání a skutky majetkové. V čase kolem půlnoci a v prvních chvílích nového roku vévodila oznámení na linku 158 jednoznačně na rušení nočního klidu a řekněme hlasité oslavy doprovázené pyrotechnikou. Početně se jim blížila oznámení na vzájemné konflikty a neshody. Nutno podotknout, že v mnoha případech hrál svou roli alkohol. Policisté řešili samozřejmě část událostí v úzké součinnosti se zdravotníky, hasiči a strážníky městské (obecní) policie – ať se jednalo o oblast veřejného pořádku, oznámení o podnapilých osobách, zahoření či škody způsobené pyrotechnikou."

Krátce po půlnoci se bohužel stala v Moravskoslezském kraji u Metylovic první smrtelná dopravní nehoda. Havaroval tam muž na podomácku vyrobeném stroji. Jel po komunikaci přilehlé hlavní silnici I/56.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "U silnice I/56 ve směru od Frýdlantu nad Ostravicí do Frýdku-Místku došlo k havárii podomácku vyrobeného vozidla, které nebylo způsobilé k jízdě na pozemních komunikacích. Při nehodě zemřel muž (přes 40 let). Policisté po dobu nezbytně nutnou korigovali v místě dopravu. I nadále se zabývají nehodovým dějem a veškerými okolnostmi."
Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Na místě zasahovali profesionální hasiči ze stanice Frýdek-Místek a dobrovolní hasiči z Frýdlantu nad Ostravicí. Provedli jsme zajištění místa nehody a vyproštění těla."

Ostravští strážníci vyjížděli na přelomu roku v více než padesáti oznámením.

Jindřich Machů, mluvčí MP Ostrava: "Jednalo se o případy narušení veřejného pořádku, drobné výtržnosti či o výjezdy k odpalování a zahoření zábavné pyrotechniky, k rušení nočního klidu a drobným neshodám v domácnostech. U většiny případů sehrál samozřejmě svou roli alkohol. Z pohledu ostravských strážníků se však jednalo o klidnější přelom roku, kdy nebyla zaznamenána žádná mimořádná událost či hromadné narušení veřejného pořádku."

Záchranáři zasahovali v sobotu a neděli do půl sedmé ráno u 459 událostí.

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Jen od silvestrovské půlnoci do dnešního rána přitom musely posádky ZZS zasahovat ve 124 případech, což je srovnatelné se situací „předkovidových“ let. Nárůst zásahů v této době činil přibližně trojnásobek oproti běžným nocím. V prvních šesti hodinách roku 2023 tvořily události související s oslavami Silvestra více než třetinu všech řešených událostí."

Během novoročních oslav zasahovali záchranáři ZZS MSK u šesti událostí vzniklých při odpalování zábavní pyrotechniky.

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "U čtyř mužů se jednalo o lehká nebo středně těžká poranění hlavy, u dvanáctiletého chlapce pak zranění prstů horní končetiny a o dva roky starší hoch utrpěl poranění oka a obličeje."

V posledních čtyřiadvaceti hodinách byli záchranáři voláni k více než stovce zranění, přičemž od půlnoci do ranních hodin 1. ledna museli ošetřovat polovinu z nich.

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Mezi úrazy dominovaly pády se zraněními hlavy či končetin a řezná poranění od skla či jiných ostrých předmětů. Mezi ne zcela typická zranění patřil pád při noční jízdě na koloběžce, či podvečerní pád z vozu taženého koňmi. Více než tři desítky zranění se přitom přihodily osobám pod vlivem alkoholu, což je obdobný počet, jako v uplynulých letech. Téměř tři další desítky pacientů posádkám ZZS uvedly, že byly napadeny a zraněny jinou osobou, nebo utrpěly poranění při potyčkách. S diagnózou opilosti či těžké opilosti muselo být v našem kraji záchrannou službou ošetřeno 19 osob. Mezi nimi byli také dva patnáctiletí chlapci. Během noci zasahovali záchranáři na území Moravskoslezského kraje u několika dopravních nehod, které si kromě zranění vyžádaly také oběti na životě."

Kromě smrtelné nehody u Metylovic, srazil nedaleko od tohoto místa vlak v neděli před 5. hodinou ráno člověka, mezi stanicemi Frýdlant nad Ostravicí a Pržno. Do nedělní půlnoci policie stále neměla zjištěnou totožnost zemřelé osoby. Už v sobotu ráno přitom u Chotěbuzi zemřela 43letá žena, také po střetu s vlakem.

Nahlásit chybu


K tématu

Zranění dospělých i dětí od pyrotechniky. Záchranáři v MSK se na Silvestra nezastavili

1. ledna 2024 9:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři v Moravskoslezském kraji mají na přelomu roku za 24 hodin na 400 zásahů. V prvních šesti hodinách roku 2024 museli ošetřit 116 pacientů. Ve většině případů se jednalo o různá lehká i těžká zranění spojená s odpalováním zábavní pyrotechniky. Hasiči zasahovali u čtyř desítek požárů. Policisté pak mají za prvních pět hodin nového roku na 230 výjezdů.

Muž zemřel po pádu ze čtyřkolky na sjezdovce nedaleko Nového Jičína

14. října 2023 8:37 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Pátek třináctého měl tragický konec pro 44letého muže v novojičínské části Kojetín. Po pádu ze čtyřkolky na sjezdovce Svinec bohužel zemřel. Nehoda povolala do akce všechny složky integrovaného záchranného systému.

Při požáru bytu v Krnově našli mrtvou ženu, 30 lidí se muselo evakuovat

29. července 2024 10:03 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Hasiči, záchranáři a policisté zasahovali v neděli v podvečer u požáru bytu ve výškovém domě v Krnově. Požár vyhnal z okolních bytů tři desítky lidí, 17 z nich museli evakuovat hasiči. Bohužel po násilném vstupu do hořícího bytu našli hasiči uvnitř mrtvou ženu.


V Karviné opravují chodníky a staví parkoviště, práce probíhají na několika místech

11. října 2024 16:30 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

V těchto dnech probíhají na několika místech v Karviné nejrůznější opravy a realizují se další investiční akce. Například řidiči se brzy dočkají nového parkoviště na ulici Na Kopci a pro cyklisty a inline bruslaře se zase vylepšuje cyklostezka poblíž sportoviště v Hranicích.

Hřiště s umělým povrchem v různých částech Havířova prokoukla díky vyčištění

11. října 2024 15:59 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Než stále investovat do stavění nových hřišť, zkusíme je opravit a vyčistit. Touto cestou jde Správa sportovních a rekreačních zařízení v Havířově.

Hlavní třída v Ostravě-Porubě projde revitalizací zeleně i mobiliáře. Získá tak modernější vzhled

10. října 2024 17:45 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Poruba mění koncepci zeleně na Hlavní třídě. Ta současná je totiž zastaralá a už neodpovídá moderním trendům. Navíc je finančně náročná na údržbu.

20letý mladík v Ostravě umlátil na ulici muže. Za vraždu mu hrozí výjimečný trest

Kriminalisté řeší velmi brutální vraždu v Ostravě. 20letý mladík přímo na ulici před vchodem do domu doslova umlátil muže a ukradl mu osobní věci. Díky svědkům ho ale policisté za pár minut zadrželi. Hrozí mu výjimečný trest.

Povodňovým zachráncům se dostalo poděkování za obětavost a nasazení

Poděkování za obětavé nasazení se dostalo všem záchranářům, kteří pomáhali v průběhu letošních povodní. Ocenění se jim dostalo v areálu LIBROS v Ostravě-Přívoze, který byl povodňovou vodou také zcela zaplaven.

Staršího turistu zradilo v Jeseníkách srdce, záchranáři ho nesli přes řeku

10. října 2024 21:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na záchraně muže, kterého postihly náhlé srdeční potíže, spolupracovali nedaleko Karlovy Studánky v Jeseníkách se zdravotníky záchranné služby také horští záchranáři a dobrovolní hasiči.

Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

10. října 2024 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

9. října 2024 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Policisté vyšetřují okradení seniora, poznáte muže na fotografii z bankomatu

11. října 2024 18:01 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté z obvodního oddělení Frýdek-Místek prověřují okolnosti protiprávního jednání, ke kterému došlo v polovině srpna letošního roku. Dosud neznámý pachatel měl pod legendou prodeje nožů využít nepozornosti poškozeného seniora, který vybíral peníze na zboží z bankomatu, a vybrat bez jeho vědomí finanční hotovost 20 tisíc korun.

Sotva policisté na noční vyřešili zdrogovaného řidiče, zadrželi opilého šoféra

11. října 2024 17:43 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přesto, že jsou v Bohumíně kvůli povodním posílené policejní hlídky, někteří řidiči podstupují riziko zadržení, když vědomě usedají za volant v době uloženého zákazu řízení a navíc pod vlivem alkoholu nebo drog.

Lidé s policisty zachránili muže, který několik hodin či dnů trpěl bezmocně v bytě

11. října 2024 17:30 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Podezření obyvatel domu v Karlovicích na Bruntálsku, že jeden z jejich sousedů může být v ohrožení života se potvrdilo, když do bytu po vyražení dveří vstoupili policisté a nájemníka tam našli bezvládně ležícího.

Policie obvinila 20letého mladíka z vraždy 59letého Ostravana

11. října 2024 8:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Vzájemný konflikt stál a vraždou, kterou v těchto chvílích vyšetřují kriminalisté v Ostravy. Mladší z mužů staršího opakovaně napadl tak surově, že mu život nezachránila ani rychlá první pomoc. Oběť navíc okradl.

Města i obce dusí všechny druhy odpadů po povodních a demolicích, řeší jejich třídění, drcení a odvozy

11. října 2024 7:33 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Každá povodní postižená obec má na svém pozemku obrovské haldy odpadů. Jde o vystěhované vybavení bytů, komunální odpady i odpady z demolovaných domů. Skládky se prohýbají pod náporem ze všech stran a obce musí řešit redukci odpadů na co nejmenší objem.

Opavská Urologie nabízí široké spektrum operací

10. října 2024 17:37 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Magazín TV medicína

Urologické oddělení Slezské nemocnice v Opavě je na velmi vysoké úrovni. Zaměřuje se především na laparoskopické operace ledvin, nadledvin, močového měchýře a močovodu.

Smrtelná nehoda, požáry od pyrotechniky i rvačky. Přelom roku byl pro IZS náročný
Vydáno 1. ledna 2023 7:29, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Hasiči, záchranáři i policisté měli na přelomu roku tradičně pořádně plné ruce práce. V Moravskoslezském kraji řešili hasiči na 50 požárů. Převážně od pyrotechniky, ale i jeden v rodinném domě. Policisté evidují za Silvestr a první hodiny nového roku na 530 oznámení. Rušení nočního klidu, rvačky, krádeže, a bohužel i smrtelnou dopravní nehodu. Záchranáři řešili 459 událostí. Popáleniny, plno úrazů a zranění i těžké formy opilosti.

zdroj foto: HZS MSK

Od soboty večer až do novoročních ranních hodin likvidovali hasiči na území Moravskoslezského kraje 50 požárů. Většina z nich svou příčinou souvisí s oslavami příchodu nového roku 2023.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "V drtivé většině případů se jednalo o požáry křovin, živých plotů a krabic od použité pyrotechniky. V Opavě poškodil žár z požáru stromu rozvodnou krabici na sloupu nízkého napětí a vznikla škoda za 5 tisíc korun. Tato událost byla vůbec prvním zásahem v roce 2023, ohlášena byla dvě minuty po půlnoci. V Bílovecké ulici v Ostravě-Svinově byla škoda po požáru živého plotu vyčíslena na 60 tisíc korun, v obci Hlavnice podobný požár poškodil i fasádu domu, způsobil škodu za 50 tisíc korun."

Do Trojanovic spěchaly po půl čtvrté ráno tři jednotky hasičů k požáru u krbových kamen v rodinném domě.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Před jejich příjezdem objekt opustilo sedm osob, požár byl rychle zlikvidován jedním vodním proudem. Vyšetřovatel předběžně stanovil výši škody na 20 tisíc korun. U žádné z popisovaných událostí neevidujeme vážnější zranění."

Policisté řeší přes rok denně v průměru více než 300 událostí. Za sobotu 31. prosince to bylo téměř 330 a v prvních pěti hodinách nového roku přes 200. 

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Policisté řešili případy výtržností i narušení veřejného pořádku, zaznamenali jsme také fyzická napadání a skutky majetkové. V čase kolem půlnoci a v prvních chvílích nového roku vévodila oznámení na linku 158 jednoznačně na rušení nočního klidu a řekněme hlasité oslavy doprovázené pyrotechnikou. Početně se jim blížila oznámení na vzájemné konflikty a neshody. Nutno podotknout, že v mnoha případech hrál svou roli alkohol. Policisté řešili samozřejmě část událostí v úzké součinnosti se zdravotníky, hasiči a strážníky městské (obecní) policie – ať se jednalo o oblast veřejného pořádku, oznámení o podnapilých osobách, zahoření či škody způsobené pyrotechnikou."

Krátce po půlnoci se bohužel stala v Moravskoslezském kraji u Metylovic první smrtelná dopravní nehoda. Havaroval tam muž na podomácku vyrobeném stroji. Jel po komunikaci přilehlé hlavní silnici I/56.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "U silnice I/56 ve směru od Frýdlantu nad Ostravicí do Frýdku-Místku došlo k havárii podomácku vyrobeného vozidla, které nebylo způsobilé k jízdě na pozemních komunikacích. Při nehodě zemřel muž (přes 40 let). Policisté po dobu nezbytně nutnou korigovali v místě dopravu. I nadále se zabývají nehodovým dějem a veškerými okolnostmi."
Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Na místě zasahovali profesionální hasiči ze stanice Frýdek-Místek a dobrovolní hasiči z Frýdlantu nad Ostravicí. Provedli jsme zajištění místa nehody a vyproštění těla."

Ostravští strážníci vyjížděli na přelomu roku v více než padesáti oznámením.

Jindřich Machů, mluvčí MP Ostrava: "Jednalo se o případy narušení veřejného pořádku, drobné výtržnosti či o výjezdy k odpalování a zahoření zábavné pyrotechniky, k rušení nočního klidu a drobným neshodám v domácnostech. U většiny případů sehrál samozřejmě svou roli alkohol. Z pohledu ostravských strážníků se však jednalo o klidnější přelom roku, kdy nebyla zaznamenána žádná mimořádná událost či hromadné narušení veřejného pořádku."

Záchranáři zasahovali v sobotu a neděli do půl sedmé ráno u 459 událostí.

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Jen od silvestrovské půlnoci do dnešního rána přitom musely posádky ZZS zasahovat ve 124 případech, což je srovnatelné se situací „předkovidových“ let. Nárůst zásahů v této době činil přibližně trojnásobek oproti běžným nocím. V prvních šesti hodinách roku 2023 tvořily události související s oslavami Silvestra více než třetinu všech řešených událostí."

Během novoročních oslav zasahovali záchranáři ZZS MSK u šesti událostí vzniklých při odpalování zábavní pyrotechniky.

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "U čtyř mužů se jednalo o lehká nebo středně těžká poranění hlavy, u dvanáctiletého chlapce pak zranění prstů horní končetiny a o dva roky starší hoch utrpěl poranění oka a obličeje."

V posledních čtyřiadvaceti hodinách byli záchranáři voláni k více než stovce zranění, přičemž od půlnoci do ranních hodin 1. ledna museli ošetřovat polovinu z nich.

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Mezi úrazy dominovaly pády se zraněními hlavy či končetin a řezná poranění od skla či jiných ostrých předmětů. Mezi ne zcela typická zranění patřil pád při noční jízdě na koloběžce, či podvečerní pád z vozu taženého koňmi. Více než tři desítky zranění se přitom přihodily osobám pod vlivem alkoholu, což je obdobný počet, jako v uplynulých letech. Téměř tři další desítky pacientů posádkám ZZS uvedly, že byly napadeny a zraněny jinou osobou, nebo utrpěly poranění při potyčkách. S diagnózou opilosti či těžké opilosti muselo být v našem kraji záchrannou službou ošetřeno 19 osob. Mezi nimi byli také dva patnáctiletí chlapci. Během noci zasahovali záchranáři na území Moravskoslezského kraje u několika dopravních nehod, které si kromě zranění vyžádaly také oběti na životě."

Kromě smrtelné nehody u Metylovic, srazil nedaleko od tohoto místa vlak v neděli před 5. hodinou ráno člověka, mezi stanicemi Frýdlant nad Ostravicí a Pržno. Do nedělní půlnoci policie stále neměla zjištěnou totožnost zemřelé osoby. Už v sobotu ráno přitom u Chotěbuzi zemřela 43letá žena, také po střetu s vlakem.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000035055/smrtelna-nehoda-pozary-od-pyrotechniky-i-rvacky-prelom-roku-byl-pro-izs-narocny