Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Lidé zakládají petice za potrestání myslivce, který zastřelil fenku Dixie

Celý MS kraj |

Případ myslivce, který zastřelil v Darkovicích border kolii Dixie, vzbudil velký rozruch u veřejnosti. Lidé sepisují petice, prostřednictvím kterých žádají potrestání střelce a také náležité prošetření celého případu.

Myslivec zastřelil desetiletou fenku border kolie přímo z posedu, který je hned vedle cyklostezky. Následně se hájil, že si myslel, že střílí na lišku.

Jiří Smolka, myslivec: "Vidím, že tam je něco podobného jako liška, že tam je liška. Ona se vrátila a teďkom běží. Mířil jsem na ní a pak jsem vystřelil."
Sabina Plačková, majitelka psa: "Když jsme se otočila, Dixie už tady ležela, takže mé první myšlenky byly, že ji musím zachránit, protože byla jako mé dítě. Umírala mi pod rukama a já jsem s tím nemohla vůbec nic dělat. Už jsem si jen přála, ať to skončí."

Případ, o kterém jako první informovala Televize Polar, vzbudil u veřejnosti velký rozruch. Lidé nyní sepisují petice, prostřednictvím kterých žádají spravedlivé potrestání střelce.

Dixie - petice za spravedlivé potrestání

Jiřina Vůjtěchová, autorka petice: "Svým podpisem této listiny se připojuji a dávám veřejně najevo svůj názor a apeluji tímto na Okresní myslivecký spolek Opava, policii ČR a soudní systém ČR s žádostí o odejmutí zbrojního průkazu a myslivecké zbraně a řádného prošetření tragické události 28.2.2023 na cyklostezce mezi Darkovicemi a Vřesinou. Dle vyjádření Okresního mysliveckého spolku Opava, došlo k porušení nejen bezpečnosti střelby, ale i k porušení myslivecké etiky - jako selhání jedince, kdy zatím z neznámého důvodu střelil border kolii Dixie, majitelky Sabiny Plačkové."
Okresní myslivecký spolek Opava: "Je asi zbytečné soudit, zda šlo o omyl, nebo úmysl, to necháme na Policii. Co je však jednoznačné, že zde máme nešťastnou majitelku, která přišla o psí parťačku a na jejímž místě by nechtěl být žádný myslivec, kynolog ani majitel psa. Navíc došlo ze strany brojící veřejnosti proti myslivcům k vyjádření nedůvěry i k poškození naší pověsti, a to jen kvůli jednotlivci. Proto jednoznačně odmítáme jakékoliv nezodpovědné chování, které porušuje bezpečnost střelby a mysliveckou etiku a apelujeme na všechny myslivce, ať se při lovu řídí rozumem a zákony, aby k podobné události znovu nedošlo."
Jiřina Vůjtěchová, autorka petice: "Podpisem této petice dávám najevo nesouhlas, pokud by se na takovýto nepochopitelný čin mělo hledět jako na pouhý přestupek, kde pořizovací cena šteněte border kolie - nehledě na cenu osobní a ocenění všech jejích dovedností rozhodně přesahuje 5000,- Kč. Svým podpisem dávám najevo svůj názor, že takový člověk by nejen neměl mít zbrojní průkaz, zbraň, ale i s ohledem na bezpečnost, nejen zvířat ale i lidí v jeho okolí, by měl být sledován lékaři."

S další peticí se na Televizi Polar obrátil přímo občan, který založil online petici na Portálu veřejné správy Ministerstva vnitra České republiky.

Petice za změnu příslušných zákonů o myslivosti (v reakci na nezákonné zastřelení border kolie myslivcem na Opavsku

Jan Krista, autor petice: "Jsem pobouřen událostí, která se stala na konci února tohoto roku, kdy myslivec na Opavsku zastřelil border kolii v blízkosti cyklostezky před očima majitelky. O tomto zvěrstvu jste informovali i vy. Rozhodl jsem se obrátit na petiční výbor Poslanecké sněmovny dle zákona č. 85/1990 Sb. a také na dozorující státní zastupitelstvo s žádostí, aby byl tento případ řádně vyšetřen. Myslím, že už je třeba udělat těmto excesům přítrž. Žádáme změnu příslušných zákonů tak, aby již nebylo možné setkat se v lese s ozbrojenými myslivci, kteří i přes možný úbytek duševních sil a snížené smyslové vnímání mají zbrojní průkaz a platný lovecký lístek. Žádáme změnu příslušných zákonů tak, aby odpovídaly humánním a morálním standardům 21. století."

Případem se dál zabývá policie, která právě zjišťuje, zda šlo o trestný čin nebo o přestupek.

Nahlásit chybu


K tématu

Žena měla po hádce pobodat nožem partnera v Ostravě, ten na místě zemřel

11. listopadu 2023 17:17 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostravská kriminálka má na stole další případ násilného úmrtí. V jednom z bytů v Porubě byl v pátek večer nalezen pobodaný muž, který bohužel na následky zranění zemřel. Kriminalisté následně zadrželi jeho partnerku.

Tragédie při lovu. Myslivci v Ostravě vyrazili na divočáky, místo prasete zastřelili rybáře

25. listopadu 2023 12:13 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ostravští kriminalisté prověřují úmrtí muže, který zemřel na následky střelného zranění při lovu divočáků. V té souvislosti byly zadrženy dvě osoby a zajištěny také střelné zbraně.

Policie prověřuje, zda zastřelený muž v Ostravě rybařil v lokalitě oprávněně

26. listopadu 2023 12:06 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Policie zveřejnila další podrobnosti k páteční tragické události u slepého ramena řeky Odry v Ostravě-Petřkovicích. 44letý myslivec tam při večerním lovu divočáků zastřelil 52letého muže, který v místě rybařil. Policie bude také prověřovat, zda zastřelený chytal v lokalitě ryby oprávněně. V místě se totiž rybařit nesmí.


V Karviné opravují chodníky a staví parkoviště, práce probíhají na několika místech

11. října 2024 16:30 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

V těchto dnech probíhají na několika místech v Karviné nejrůznější opravy a realizují se další investiční akce. Například řidiči se brzy dočkají nového parkoviště na ulici Na Kopci a pro cyklisty a inline bruslaře se zase vylepšuje cyklostezka poblíž sportoviště v Hranicích.

Hřiště s umělým povrchem v různých částech Havířova prokoukla díky vyčištění

11. října 2024 15:59 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Než stále investovat do stavění nových hřišť, zkusíme je opravit a vyčistit. Touto cestou jde Správa sportovních a rekreačních zařízení v Havířově.

Hlavní třída v Ostravě-Porubě projde revitalizací zeleně i mobiliáře. Získá tak modernější vzhled

10. října 2024 17:45 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Poruba mění koncepci zeleně na Hlavní třídě. Ta současná je totiž zastaralá a už neodpovídá moderním trendům. Navíc je finančně náročná na údržbu.

20letý mladík v Ostravě umlátil na ulici muže. Za vraždu mu hrozí výjimečný trest

Kriminalisté řeší velmi brutální vraždu v Ostravě. 20letý mladík přímo na ulici před vchodem do domu doslova umlátil muže a ukradl mu osobní věci. Díky svědkům ho ale policisté za pár minut zadrželi. Hrozí mu výjimečný trest.

Povodňovým zachráncům se dostalo poděkování za obětavost a nasazení

Poděkování za obětavé nasazení se dostalo všem záchranářům, kteří pomáhali v průběhu letošních povodní. Ocenění se jim dostalo v areálu LIBROS v Ostravě-Přívoze, který byl povodňovou vodou také zcela zaplaven.

Staršího turistu zradilo v Jeseníkách srdce, záchranáři ho nesli přes řeku

10. října 2024 21:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na záchraně muže, kterého postihly náhlé srdeční potíže, spolupracovali nedaleko Karlovy Studánky v Jeseníkách se zdravotníky záchranné služby také horští záchranáři a dobrovolní hasiči.

Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

10. října 2024 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

9. října 2024 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Pokrývači

Hlučín Nástup: od 1. listopadu 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Policisté vyšetřují okradení seniora, poznáte muže na fotografii z bankomatu

11. října 2024 18:01 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté z obvodního oddělení Frýdek-Místek prověřují okolnosti protiprávního jednání, ke kterému došlo v polovině srpna letošního roku. Dosud neznámý pachatel měl pod legendou prodeje nožů využít nepozornosti poškozeného seniora, který vybíral peníze na zboží z bankomatu, a vybrat bez jeho vědomí finanční hotovost 20 tisíc korun.

Sotva policisté na noční vyřešili zdrogovaného řidiče, zadrželi opilého šoféra

11. října 2024 17:43 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přesto, že jsou v Bohumíně kvůli povodním posílené policejní hlídky, někteří řidiči podstupují riziko zadržení, když vědomě usedají za volant v době uloženého zákazu řízení a navíc pod vlivem alkoholu nebo drog.

Lidé s policisty zachránili muže, který několik hodin či dnů trpěl bezmocně v bytě

11. října 2024 17:30 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Podezření obyvatel domu v Karlovicích na Bruntálsku, že jeden z jejich sousedů může být v ohrožení života se potvrdilo, když do bytu po vyražení dveří vstoupili policisté a nájemníka tam našli bezvládně ležícího.

Policie obvinila 20letého mladíka z vraždy 59letého Ostravana

11. října 2024 8:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Vzájemný konflikt stál a vraždou, kterou v těchto chvílích vyšetřují kriminalisté v Ostravy. Mladší z mužů staršího opakovaně napadl tak surově, že mu život nezachránila ani rychlá první pomoc. Oběť navíc okradl.

Města i obce dusí všechny druhy odpadů po povodních a demolicích, řeší jejich třídění, drcení a odvozy

11. října 2024 7:33 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Každá povodní postižená obec má na svém pozemku obrovské haldy odpadů. Jde o vystěhované vybavení bytů, komunální odpady i odpady z demolovaných domů. Skládky se prohýbají pod náporem ze všech stran a obce musí řešit redukci odpadů na co nejmenší objem.

Opavská Urologie nabízí široké spektrum operací

10. října 2024 17:37 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Magazín TV medicína

Urologické oddělení Slezské nemocnice v Opavě je na velmi vysoké úrovni. Zaměřuje se především na laparoskopické operace ledvin, nadledvin, močového měchýře a močovodu.

Lidé zakládají petice za potrestání myslivce, který zastřelil fenku Dixie
Vydáno 12. března 2023 15:15, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Případ myslivce, který zastřelil v Darkovicích border kolii Dixie, vzbudil velký rozruch u veřejnosti. Lidé sepisují petice, prostřednictvím kterých žádají potrestání střelce a také náležité prošetření celého případu.

fenka Dixie; zdroj foto: Sabina Plačková

Myslivec zastřelil desetiletou fenku border kolie přímo z posedu, který je hned vedle cyklostezky. Následně se hájil, že si myslel, že střílí na lišku.

Jiří Smolka, myslivec: "Vidím, že tam je něco podobného jako liška, že tam je liška. Ona se vrátila a teďkom běží. Mířil jsem na ní a pak jsem vystřelil."
Sabina Plačková, majitelka psa: "Když jsme se otočila, Dixie už tady ležela, takže mé první myšlenky byly, že ji musím zachránit, protože byla jako mé dítě. Umírala mi pod rukama a já jsem s tím nemohla vůbec nic dělat. Už jsem si jen přála, ať to skončí."

Případ, o kterém jako první informovala Televize Polar, vzbudil u veřejnosti velký rozruch. Lidé nyní sepisují petice, prostřednictvím kterých žádají spravedlivé potrestání střelce.

Dixie - petice za spravedlivé potrestání

Jiřina Vůjtěchová, autorka petice: "Svým podpisem této listiny se připojuji a dávám veřejně najevo svůj názor a apeluji tímto na Okresní myslivecký spolek Opava, policii ČR a soudní systém ČR s žádostí o odejmutí zbrojního průkazu a myslivecké zbraně a řádného prošetření tragické události 28.2.2023 na cyklostezce mezi Darkovicemi a Vřesinou. Dle vyjádření Okresního mysliveckého spolku Opava, došlo k porušení nejen bezpečnosti střelby, ale i k porušení myslivecké etiky - jako selhání jedince, kdy zatím z neznámého důvodu střelil border kolii Dixie, majitelky Sabiny Plačkové."
Okresní myslivecký spolek Opava: "Je asi zbytečné soudit, zda šlo o omyl, nebo úmysl, to necháme na Policii. Co je však jednoznačné, že zde máme nešťastnou majitelku, která přišla o psí parťačku a na jejímž místě by nechtěl být žádný myslivec, kynolog ani majitel psa. Navíc došlo ze strany brojící veřejnosti proti myslivcům k vyjádření nedůvěry i k poškození naší pověsti, a to jen kvůli jednotlivci. Proto jednoznačně odmítáme jakékoliv nezodpovědné chování, které porušuje bezpečnost střelby a mysliveckou etiku a apelujeme na všechny myslivce, ať se při lovu řídí rozumem a zákony, aby k podobné události znovu nedošlo."
Jiřina Vůjtěchová, autorka petice: "Podpisem této petice dávám najevo nesouhlas, pokud by se na takovýto nepochopitelný čin mělo hledět jako na pouhý přestupek, kde pořizovací cena šteněte border kolie - nehledě na cenu osobní a ocenění všech jejích dovedností rozhodně přesahuje 5000,- Kč. Svým podpisem dávám najevo svůj názor, že takový člověk by nejen neměl mít zbrojní průkaz, zbraň, ale i s ohledem na bezpečnost, nejen zvířat ale i lidí v jeho okolí, by měl být sledován lékaři."

S další peticí se na Televizi Polar obrátil přímo občan, který založil online petici na Portálu veřejné správy Ministerstva vnitra České republiky.

Petice za změnu příslušných zákonů o myslivosti (v reakci na nezákonné zastřelení border kolie myslivcem na Opavsku

Jan Krista, autor petice: "Jsem pobouřen událostí, která se stala na konci února tohoto roku, kdy myslivec na Opavsku zastřelil border kolii v blízkosti cyklostezky před očima majitelky. O tomto zvěrstvu jste informovali i vy. Rozhodl jsem se obrátit na petiční výbor Poslanecké sněmovny dle zákona č. 85/1990 Sb. a také na dozorující státní zastupitelstvo s žádostí, aby byl tento případ řádně vyšetřen. Myslím, že už je třeba udělat těmto excesům přítrž. Žádáme změnu příslušných zákonů tak, aby již nebylo možné setkat se v lese s ozbrojenými myslivci, kteří i přes možný úbytek duševních sil a snížené smyslové vnímání mají zbrojní průkaz a platný lovecký lístek. Žádáme změnu příslušných zákonů tak, aby odpovídaly humánním a morálním standardům 21. století."

Případem se dál zabývá policie, která právě zjišťuje, zda šlo o trestný čin nebo o přestupek.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000036153/lide-zakladaji-petice-za-potrestani-myslivce-ktery-zastrelil-fenku-dixie