Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zranění dospělých i dětí od pyrotechniky. Záchranáři v MSK se na Silvestra nezastavili

Celý MS kraj |

Záchranáři v Moravskoslezském kraji mají na přelomu roku za 24 hodin na 400 zásahů. V prvních šesti hodinách roku 2024 museli ošetřit 116 pacientů. Ve většině případů se jednalo o různá lehká i těžká zranění spojená s odpalováním zábavní pyrotechniky. Hasiči zasahovali u čtyř desítek požárů. Policisté pak mají za prvních pět hodin nového roku na 230 výjezdů.

Oslavy příchodu nového roku bývají velmi náročné i pro záchranné složky. To se potvrdilo i letos. Moravskoslezští záchranáři zaznamenali přibližně 2,5krát více výjezdů než v běžný den. Za 24 hodin jich bylo na 400. Během novoročních oslav zasahovali záchranáři u sedmi událostí vzniklých při odpalování zábavní pyrotechniky. 

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "U pěti mužů se jednalo o lehká nebo středně těžká poranění hlavy nebo končetiny. U dvanáctiletého chlapce a patnáctileté dívky o vážná poranění prstů na ruce."

V posledních čtyřiadvaceti hodinách byli záchranáři voláni k více než stovce zranění, přičemž od půlnoci do ranních hodin 1. ledna jich museli ošetřovat přes pět desítek. 

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Mezi úrazy dominovaly pády se zraněními hlavy či končetin a řezná poranění od skla. Mezi ne zcela typická zranění patřil pád při nočním sestupu z Lysé Hory, či pád ze střechy, rovněž během silvestrovské noci."

Polovina zraněných během silvestrovské noci byla pod zjevným vlivem alkoholu, což je obdobný počet, jako v uplynulých letech. 

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Další dvě desítky pacientů posádkám ZZS uvedly, že byly napadeny a zraněny jinou osobou, nebo utrpěly poranění při potyčkách. Také většina z nich jevila známky ovlivnění psychotropní látkou. Mezi mechanismy napadení patřily údery pivní lahví, talířem, ale také golfovými holemi, či zranění bodného charakteru. S diagnózou opilosti či těžké opilosti musela být v našem kraji záchrannou službou ošetřena půl druhá desítka osob. Mezi nimi byli také patnáctiletý hoch a o rok starší dívka."

Pro hasiče byly oslavy klidnější

V průběhu oslav příchodu nového roku řešili hasiči v Moravskoslezském kraji od večerních 20:00 až do 6:00 ráno čtyři desítky událostí spojených především s používáním zábavní pyrotechniky. 

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Statisticky se ve srovnání s loňským rokem jednalo o klidnější noc - tehdy jsme evidovali o 10 událostí více. Nejčastěji se v podobných případech jedná o požáry odpadních nádob - košů, či kontejnerů, hořely rovněž papírové obaly od pyrotechniky. Velmi „běžným“ jevem byly požáry porostů, jako jsou keře, tráva či živé ploty. Prvním požárem roku 2024 byl právě požár tújí v délce asi 3 metry v Holčovicích. Způsobil škodu za 25 tisíc korun, hasiči svým zásahem uchránili hodnoty za 50 tisíc korun. Prvním uhašeným požárem roku 2024 byl požár tújí a plastové popelnice v ostravském Bělském Lese."

Prudký nárůst událostí nastal dle očekávání po půlnoci, od jedné hodiny pak četnost ustávala, poslední událost tohoto typu - požár odpadu v plechovém kontejneru - evidovali hasiči o půl čtvrté ráno.

Policie měla za pět hodin 230 výjezdů

Na přelomu roku nezaznamenali moravskoslezští policisté z hlediska bezpečnosti a veřejného pořádku mimořádnou nebo zcela výjimečnou událost. Z pohledu řešených událostí a hovorů na tísňovou linku 158 byl nejexponovanější čas od půlnoci do jedné hodiny ranní. 

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Do silvestrovské půlnoci byl „klid před bouří“, tedy žádný razantní nárůst přijatých oznámení na linku 158 nebo událostí, které by policisté řešili oproti běžnému dni. Situace se, stejně jako každý rok, změnila úderem „dvanácté“. Pro představu: policisté řeší v průběhu roku za den přes 300 věcí, přičemž jen za prvních pět hodin roku letošního bylo více než 230 takovýchto výjezdů a reakcí."

Rekordmanem byla první hodina - policisté řešili 85 událostí, tedy co 43 vteřin jednu. 

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Podotýkám, že počet hovorů na tísňovou linku 158 je o poznání vyšší, v některých chvílích může býti až dvojnásobný, ale ne vše oznámené patří k řešení policii, anebo k jedné věci přijmou operátoři tísňové linky 158 na operačním středisku více hovorů. Oznámení jsme přijímali od občanů průřezově z celého Moravskoslezského kraje a spektrum bylo opravdu široké."

Policisté řešili případy výtržností i narušení veřejného pořádku, zaznamenali jsme nejedno fyzické napadení i skutky majetkové. 

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Kolem půlnoci a v prvních chvílích nového roku si prim v oznámeních na linku 158 držela jednoznačně volání ohledně rušení nočního klidu a pro někoho hlasité oslavy doprovázené pyrotechnikou. Početně se jim blížila oznámení o vzájemných konfliktech a neshodách. Asi nepřekvapí, že v mnoha případech hrál svou roli alkohol. Policisté řešili samozřejmě část událostí v úzké součinnosti se zdravotníky, hasiči a strážníky městské policie – ať šlo o oblast veřejného pořádku, oznámení o podnapilých osobách, zahoření či škody způsobené pyrotechnikou. Konkrétněji, asistovali jsme hasičům u několika desítek zahoření například popelnic, věcí na balkonech či tújí od rachejtlí. Dále, asistovali jsme zdravotníkům u dvou případů v té chvíli drobných poraněních způsobených manipulací s pyrotechnikou, nicméně nemáme informace o vážnějších zraněních."

Městská policie Ostrava posílila službu

Větší množství lidí oslavujících příchod Nového roku v ulicích, drobné šarvátky, rušení nočního klidu, ležící podnapilce, to vše o uplynulé silvestrovské noci museli řešit i ostravští strážníci.

Jindřich Machů, mluvčí MP Ostrava: "Výkon služby byl o silvestrovské noci v ulicích posílen o desítky strážníků, kteří na zajištění veřejného pořádku a bezpečnosti podíleli ve spolupráci s Policií České republiky."

V průběhu silvestrovského večera a noci ostravští strážníci vyjížděli více než k šedesáti oznámením.

Jindřich Machů, mluvčí MP Ostrava: "Jednalo se o případy narušení veřejného pořádku, drobné výtržnosti či o rušení nočního klidu a drobné neshodám v domácnostech. U většiny případů sehrál samozřejmě svou roli alkohol. Z pohledu ostravských strážníků se však jednalo o klidnější přelom roku, kdy nebyla zaznamenána žádná mimořádná událost či hromadné narušení veřejného pořádku."
Nahlásit chybu


K tématu

Dívka poděkovala členům IZS za záchranu. Vytáhli ji z řeky Ostravice ve Frýdku-Místku

Chtěla chytit padající mobilní telefon, jenže uklouzla a skončila pod splavem v řece Ostravici. Mladá dívka pak se štěstím ve vodě dlouhé minuty čekala na záchranu. Tu nakonec díky perfektní spolupráci bleskově zvládli strážníci, policisté a hasiči.

Muž zemřel po pádu ze čtyřkolky na sjezdovce nedaleko Nového Jičína

14. října 2023 8:37 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Pátek třináctého měl tragický konec pro 44letého muže v novojičínské části Kojetín. Po pádu ze čtyřkolky na sjezdovce Svinec bohužel zemřel. Nehoda povolala do akce všechny složky integrovaného záchranného systému.

Letecká havárie na Opavsku byla námětem cvičení složek IZS

29. května 2024 18:21 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Letadlo mělo po startu z letiště technické potíže, vzápětí se zřítilo a narazilo do stroje, který se zrovna chystal na start. V obou strojích bylo 20 lidí, kteří utrpěli různá zranění. Na místě byli i mrtví. Takový byl námět taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému na Opavsku.


Investice spojené s dopravním omezením jsou pro centrum Ostravy klíčové

Centrum Ostravy čekají v následujících 5 letech velké investice. Nový koncertní sál, výstavba knihovny Černá kostka, proměna sadu Dr. Milady Horákové, revitalizace Náměstí republiky a Frýdlantských mostů, výstavba parkovacích domů a další stavby. Vše je bohužel spojeno i s řadou dopravních omezení. Ale tyto investice jsou klíčové pro další rozvoj města.

Na zámku Hošťálkovy objevili dosud neznámé fresky

4. července 2024 19:24 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Na zámku Hošťálkovy mezi Krnovem a Bruntálem objevili provozovatelé nové malby, o kterých nevěděli ani restaurátoři. Zámek měl v historii velké štěstí v tom, že nebyl zásadně devastován, pouze výmalby byly kompletně zatřeny. Před válkou patřil rodu Skrbenských a následně rodu Arco.

V Havířově se konalo diskuzní fórum zástupců zdravotnictví v MSK

Ředitelé nemocnic a pověření zástupci zdravotních pojišťoven společně se zástupci vedení Moravskoslezského kraje a Lékařské fakulty OU diskutovali o situaci ve zdravotnictví a problémech, se kterými se v našem kraji potýkají.

Jednotka dobrovolných hasičů ve Městě Albrechticích je nejstarší v okrese, oslavila 150 let

4. července 2024 19:42 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

V MS kraji působí na 260 profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Z toho je téměř 250 jednotek dobrovolných. Nejdéle existující Sbor dobrovolných hasičů v okrese působí ve Městě Albrechticích a velkou akcí právě oslavil svých 150 let.

Na návěsu kamionu ve Zbyslavicích začal hořet koks, škoda milion korun

Včera 12:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V noci na pátek 5. července začal hořet koks na návěsu kamionu ve Zbyslavicích. Po telefonátu na tísňovou linku v jednu hodinu v noci na místo zamířily tři jednotky hasičů. Požár napáchal škodu za zhruba milion korun.

Mariánskohorská radnice dál opravuje silnice. Teď přišla na řadu ulice Karasova, která byla samá boule

Ulice Karasova v Ostravě-Mariánských Horách prochází kompletní rekonstrukcí. Potřebovala ji už dlouhou dobu, byla totiž tak zvlněná, že připomínala spíše přírodní tankodrom, po kterém se téměř nedalo jezdit.

Na rozvoj sociálních služeb přispěje Ostrava 6 mil. korun. Podpoří 29 žádostí

4. července 2024 8:58 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava podpoří celkem 29 projektů, které rozvíjejí sociální služby. Nejčastěji se jedná o podporu zlepšování životních podmínek pro seniory nebo osoby se zdravotním postižením.

Děti ve Frýdku-Místku soutěžily na dopravním hřišti o Putovní pohár

Městská policie pořádala na dopravním hřišti ve Frýdku-Místku soutěž Putovní pohár. Žáci čtvrtých tříd mezi sebou poměřili znalosti z teorie i v praktickém simulovaném provozu. Ti nejlepší si odnesli pohár i věcné ceny.

Mladí lidé z několika zemí řešili digitální technologie, umělou inteligenci nebo fake news

4. července 2024 8:58 | Jablunkov | Libor Běčák

V rámci mezinárodního výměnného programu Erasmus+ se na Jablunkovsku opět setkaly skupiny studentů z několika evropských zemí, které tam řešily problematiku související s jejich studijními obory nebo zájmy.

Zastupitelé Ostravy schválili memorandum k Bazalům. Nový stadion pojme asi 17 tisíc lidí

4. července 2024 13:23 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Zastupitelstvo Ostravy se napříč politickým spektrem shodlo, že Baník potřebuje nový fotbalový stadion na Bazalech. Bylo schváleno memorandum, které deklaruje další konkrétní kroky k přípravě projektu. Stavba by měla být zahájena za 3 roky.

Z rekordní účasti se letos těšil tradiční Bike maraton kolem Slezské Harty

4. července 2024 19:30 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Tradiční Bike maraton kolem Slezské Harty se stal již velmi oblíbeným cyklo závodem. Svědčí o tom stále rostoucí účast závodníků z celé republiky. V Nové Pláni na břehu přehrady odstartoval již 13. ročník a provedl závodníky terény i cestami různých délek a obtížností.

Národní pohár v karate Gojo Ryu proběhl v bruntálské sportovní hale za velké účasti závodníků

3. července 2024 9:50 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Tak trochu ve stínu masových sportovních akcí cyklistů, gymnastů či běžců, proběhly na Bruntálsku velké a významné akce v jiných sportech. Jednou z nich je například 3. kolo Národního poháru v karate Gojo Ryu, které proběhlo v bruntálské sportovní hale.

Na jantarovém schodišti slávy Bolt Toweru přibyly 2 nové hvězdy. Poprvé obě in memoriam

2. července 2024 18:37 | Celý MS kraj | Andrea Holeszová

Dvě nové hvězdy byly odhaleny na Jantarovém schodišti slávy na Bolt Toweru v Dolních Vítkovicích. Nesou jména herce Norberta Lichého a sopranistky Patricii Burdy Janečkové. Úplně poprvé byla obě ocenění udělena in memoriam.

Domov Bílá Opava oslavil 120 let od svého vzniku. Z chudobince je moderní organizace s kvalitní péčí

2. července 2024 9:53 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Domov Bílá Opava slouží lidem už 120 let. Objekt domova na Rybářské ulici byl postaven v roce 1904 jako městský zaopatřovací dům, aktuálně nabízí sociální služby domova pro seniory a domova se zvláštním režimem.

Závody dračích lodí mládeže se konaly na Slezské Hartě úplně poprvé

2. července 2024 7:20 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Závody dračích lodí mládeže na Slezské Hartě měly být původně jen malou pozvánkou na velké závody dospělých v srpnu. Účast celkem 14 posádek základních i středních škol a atmosféra závodů si však za těmi velkými vůbec nezaostávala.

Bezúročné půjčky zaměstnancům Liberty, kraj jim vyplatil už skoro 14 milionů korun

1. července 2024 12:07 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Celkem 606 zaměstnanců Liberty si zažádalo o bezúročnou půjčku kvůli překlenutí období po krachu společnosti. Krajský úřad žádosti postupně zpracovává a dosud odeslal 13,85 milionu korun pro 554 žadatelů. Lidé mohou o půjčku stále žádat, ale nyní jen na podatelně krajského úřadu.

Zranění dospělých i dětí od pyrotechniky. Záchranáři v MSK se na Silvestra nezastavili
Vydáno 1. ledna 2024 9:25, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Záchranáři v Moravskoslezském kraji mají na přelomu roku za 24 hodin na 400 zásahů. V prvních šesti hodinách roku 2024 museli ošetřit 116 pacientů. Ve většině případů se jednalo o různá lehká i těžká zranění spojená s odpalováním zábavní pyrotechniky. Hasiči zasahovali u čtyř desítek požárů. Policisté pak mají za prvních pět hodin nového roku na 230 výjezdů.

ilustrační snímek; zdroj foto: ZZS MSK

Oslavy příchodu nového roku bývají velmi náročné i pro záchranné složky. To se potvrdilo i letos. Moravskoslezští záchranáři zaznamenali přibližně 2,5krát více výjezdů než v běžný den. Za 24 hodin jich bylo na 400. Během novoročních oslav zasahovali záchranáři u sedmi událostí vzniklých při odpalování zábavní pyrotechniky. 

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "U pěti mužů se jednalo o lehká nebo středně těžká poranění hlavy nebo končetiny. U dvanáctiletého chlapce a patnáctileté dívky o vážná poranění prstů na ruce."

V posledních čtyřiadvaceti hodinách byli záchranáři voláni k více než stovce zranění, přičemž od půlnoci do ranních hodin 1. ledna jich museli ošetřovat přes pět desítek. 

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Mezi úrazy dominovaly pády se zraněními hlavy či končetin a řezná poranění od skla. Mezi ne zcela typická zranění patřil pád při nočním sestupu z Lysé Hory, či pád ze střechy, rovněž během silvestrovské noci."

Polovina zraněných během silvestrovské noci byla pod zjevným vlivem alkoholu, což je obdobný počet, jako v uplynulých letech. 

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Další dvě desítky pacientů posádkám ZZS uvedly, že byly napadeny a zraněny jinou osobou, nebo utrpěly poranění při potyčkách. Také většina z nich jevila známky ovlivnění psychotropní látkou. Mezi mechanismy napadení patřily údery pivní lahví, talířem, ale také golfovými holemi, či zranění bodného charakteru. S diagnózou opilosti či těžké opilosti musela být v našem kraji záchrannou službou ošetřena půl druhá desítka osob. Mezi nimi byli také patnáctiletý hoch a o rok starší dívka."

Pro hasiče byly oslavy klidnější

V průběhu oslav příchodu nového roku řešili hasiči v Moravskoslezském kraji od večerních 20:00 až do 6:00 ráno čtyři desítky událostí spojených především s používáním zábavní pyrotechniky. 

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Statisticky se ve srovnání s loňským rokem jednalo o klidnější noc - tehdy jsme evidovali o 10 událostí více. Nejčastěji se v podobných případech jedná o požáry odpadních nádob - košů, či kontejnerů, hořely rovněž papírové obaly od pyrotechniky. Velmi „běžným“ jevem byly požáry porostů, jako jsou keře, tráva či živé ploty. Prvním požárem roku 2024 byl právě požár tújí v délce asi 3 metry v Holčovicích. Způsobil škodu za 25 tisíc korun, hasiči svým zásahem uchránili hodnoty za 50 tisíc korun. Prvním uhašeným požárem roku 2024 byl požár tújí a plastové popelnice v ostravském Bělském Lese."

Prudký nárůst událostí nastal dle očekávání po půlnoci, od jedné hodiny pak četnost ustávala, poslední událost tohoto typu - požár odpadu v plechovém kontejneru - evidovali hasiči o půl čtvrté ráno.

Policie měla za pět hodin 230 výjezdů

Na přelomu roku nezaznamenali moravskoslezští policisté z hlediska bezpečnosti a veřejného pořádku mimořádnou nebo zcela výjimečnou událost. Z pohledu řešených událostí a hovorů na tísňovou linku 158 byl nejexponovanější čas od půlnoci do jedné hodiny ranní. 

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Do silvestrovské půlnoci byl „klid před bouří“, tedy žádný razantní nárůst přijatých oznámení na linku 158 nebo událostí, které by policisté řešili oproti běžnému dni. Situace se, stejně jako každý rok, změnila úderem „dvanácté“. Pro představu: policisté řeší v průběhu roku za den přes 300 věcí, přičemž jen za prvních pět hodin roku letošního bylo více než 230 takovýchto výjezdů a reakcí."

Rekordmanem byla první hodina - policisté řešili 85 událostí, tedy co 43 vteřin jednu. 

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Podotýkám, že počet hovorů na tísňovou linku 158 je o poznání vyšší, v některých chvílích může býti až dvojnásobný, ale ne vše oznámené patří k řešení policii, anebo k jedné věci přijmou operátoři tísňové linky 158 na operačním středisku více hovorů. Oznámení jsme přijímali od občanů průřezově z celého Moravskoslezského kraje a spektrum bylo opravdu široké."

Policisté řešili případy výtržností i narušení veřejného pořádku, zaznamenali jsme nejedno fyzické napadení i skutky majetkové. 

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Kolem půlnoci a v prvních chvílích nového roku si prim v oznámeních na linku 158 držela jednoznačně volání ohledně rušení nočního klidu a pro někoho hlasité oslavy doprovázené pyrotechnikou. Početně se jim blížila oznámení o vzájemných konfliktech a neshodách. Asi nepřekvapí, že v mnoha případech hrál svou roli alkohol. Policisté řešili samozřejmě část událostí v úzké součinnosti se zdravotníky, hasiči a strážníky městské policie – ať šlo o oblast veřejného pořádku, oznámení o podnapilých osobách, zahoření či škody způsobené pyrotechnikou. Konkrétněji, asistovali jsme hasičům u několika desítek zahoření například popelnic, věcí na balkonech či tújí od rachejtlí. Dále, asistovali jsme zdravotníkům u dvou případů v té chvíli drobných poraněních způsobených manipulací s pyrotechnikou, nicméně nemáme informace o vážnějších zraněních."

Městská policie Ostrava posílila službu

Větší množství lidí oslavujících příchod Nového roku v ulicích, drobné šarvátky, rušení nočního klidu, ležící podnapilce, to vše o uplynulé silvestrovské noci museli řešit i ostravští strážníci.

Jindřich Machů, mluvčí MP Ostrava: "Výkon služby byl o silvestrovské noci v ulicích posílen o desítky strážníků, kteří na zajištění veřejného pořádku a bezpečnosti podíleli ve spolupráci s Policií České republiky."

V průběhu silvestrovského večera a noci ostravští strážníci vyjížděli více než k šedesáti oznámením.

Jindřich Machů, mluvčí MP Ostrava: "Jednalo se o případy narušení veřejného pořádku, drobné výtržnosti či o rušení nočního klidu a drobné neshodám v domácnostech. U většiny případů sehrál samozřejmě svou roli alkohol. Z pohledu ostravských strážníků se však jednalo o klidnější přelom roku, kdy nebyla zaznamenána žádná mimořádná událost či hromadné narušení veřejného pořádku."
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000040809/zraneni-dospelych-i-deti-od-pyrotechniky-zachranari-v-msk-se-na-silvestra-nezastavili