Uzeniny, sýry, jogurty, další masné a mléční výrobky, těstoviny, cukrovinky nebo alkoholické i nealko nápoje. Až 129 produktů místních výrobců zabojovalo o ocenění Regionální potraviny. To se uděluje každoročně ve všech krajích republiky.
Jindřich Fialka, ředitel sekce potravinářství, Ministerstvo zemědělství: „Je to forma podpory. Aby se lidé nebáli dělat kvalitní výrobky z našich českých regionů a tím, že zvítězí v této soutěži, tak spotřebitel uvidí na první pohled značku regionální potravina a ví, že tento výrobek je kvalitní a z naší země.“
Na devět stolů a tedy do devíti kategorií umístilo své výrobky přes 40 regionálních producentů.
Radek Podstawka, porotce, náměstek hejtmana MS kraje: „Těším se. Budu poprvé dneska v porotě, ale vím, že na Severní Moravě je spousta lidí, kteří vyrábějí vynikající potraviny, takže už teď vím, že to bude složité vybrat ty nejlepší.“
Jindřich Fialka, ředitel sekce potravinářství, Ministerstvo zemědělství: „Máme na to platnou metodiku. Máme tady senzorické vlastnosti, kvalitativní vlastnosti, budeme hodnotit ty obaly a zejména vztah k regionu.“
Vítěze kategorií čeká také reprezentace na řadě regionálních i celostátních výstav.
Jindřich Fialka, ředitel sekce potravinářství, Ministerstvo zemědělství: „Účastní se i země živitelky v českých Budějovicích, což je skutečně přehlídka toho nejlepšího, co v daném roce vyhrálo v rámci celé České republiky.“