Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Novou tatrováckou knihou provází čtenáře rozšířená realita

Celý MS kraj |  | Kulturní okénko

Historie vozidel Tatra je zajímavá sama o sobě a Muzeum nákladních automobilů této značky v Kopřivnici se těší velkému zájmu. Jde o moderní expozici, kterou si návštěvníci procházejí za asistence mobilní aplikace, která jim poskytuje velké množství informací a obrazových dokumentů. A stejně moderně je pojata také nová kniha Síla Tatra, kterou rovněž doplnila interaktivní aplikace.

Radomír Smolka, autor knihy, člen představenstva Tatra Trucks: “Příběh vzniku tenhle knížky je poměrně zajímavý, protože to vznikal postupně ten nápad. Vůbec to nebylo v plánu, ale když jsme začali s lidmi z Muzea Novojičínska a s lidmi z Profure zpracovávat vůbec expozici tady toho krásného Muzea nákladních aut, k tomu vznikaly doprovodné plachty, které tady všude visí a takový cíl byl: Připrav prosím tě nějaký menší průvodce, abychom ho mohli rozdávat a ti návštěvníci si ho mohli vzít a mohli se procházet tím muzeem. Jenomže ta historie výroby nákladních aut v Tatře je tak rozsáhlá, že já jsem se rozepsal a najednou z toho bylo několik stovek stran textu a padlo rozhodnutí, že z toho vznikne teda knížka, která je unikátní v několika ohledech. Je unikátní v tom, že takhle obsáhlá knížka o historii výroby užitkových a nákladních vozidel Tatra ještě nevznikla, protože ty předchozí publikace se věnovaly primárně výrobě osobních aut. Unikátní je i tím svým rozsahem. Je to 580 stran textu, ale ta knížka je tištěna na velmi kvalitním papíru a točí se právě kolem těch exponátů, které tady máme a které mapují tu historii. Takže všechny ty exponáty, které tady muzeu Tatry jsou, tak vlastně kolem nich se točí ten příběh a jsou všechny nafocené v jednom duchu, jedou jedním směrem, takže v tom je ta kniha velmi unikátní. Krásně nasvícené, krásně barevně upravené fotky.”

Čtenáři mohou při prohlížení knihy využít rozšířenou realitu.

Zdeněk Miček, spoluautor knihy, Profure Technologies: “Já myslím, že bych měl začít asi tím, že s panem Smolkou byla ta spolupráce docela specifická v tom, že původní zadání bylo někde ke 200 stranám a skončili jsme na 550. Ale ono to má docela zajímavý příběh. 550 je v podstatě volnoběh motoru Tatra T148, která mimo jiné je vyfocená a je součástí expozice nákladních automobilů v Tatře v Kopřivnici, takže se bavíme o průvodci této expozice. Takže v tom bych řekl, že ta spolupráce byla fakt náročná, protože jsme ten kontent tlačili na minimum a díky tomu nám samozřejmě pomohla i technologická nástavba rozšířené reality, kde si v podstatě ten majitel knížky, ten čtenář může dále tou nástavbou prohlížet další kontent. Takže v tuhle chvíli se bavíme, že ta kniha má 550 stran, ale digitálního obsahu má třeba dalších 200 či 300 stran. Takže ta publikace je určitě rozsáhlá a není to určitě na jednodenní čtení a díky tomu, že jsme dělali takhle rozsáhlou publikaci, tak jsme společně s panem Tomášem Magnuskem a panem Jiřím Hromadou, coby dabérem, namluvili voiceover k této knize. Čtenáři, když si to budou prohlížet, tak si můžou pohodlně poslouchat tady tuto audio stopu, která je spjata pouze s touhle knihou, nebude k dispozici na jiných platformách, takže člověk si musí stáhnout aplikaci, zakoupit si knihu a naskenovat si jednotlivé stránky. Takže jednoduše řečeno, musím ji pročíst, abych získal tu audio stopu."

Kmotrem slavnostního křtu byl herec Vladimír Kratina proslavený jako filmový řidič osmikolové Tatry a zvaný Drtikol.

Nahlásit chybu


K tématu

Čtenáře provází novou tatrováckou knihou rozšířená realita

Historie vozidel Tatra je zajímavá sama o sobě a Muzeum nákladních automobilů této značky v Kopřivnici se těší velkému zájmu. Jde o moderní expozici, kterou si návštěvníci procházejí za asistence mobilní aplikace, která jim poskytuje velké množství informací a obrazových dokumentů. A stejně moderně je pojata také nová kniha Síla Tatra, kterou rovněž doplnila interaktivní aplikace.

Muzeum nákladních automobilů Tatra startuje svou třetí turistickou sezónu

26. února 2024 15:06 | Celý MS kraj | Andrea Holeszová | Kam vyrazit

80 vozů, přes 20 motorů a také množství modelů a jiných drobných exponátů. To vše je vystaveno v rámci 14 tematických celků s ohledem na časovou posloupnost výroby. Vítejte v Muzeu Nákladních automobilů Tatra v Kopřivnici.

V Galerii města Karviné byla pokřtěna kniha Karviná. Bohatství v různorodosti

11. července 2023 15:31 | Karviná | Monika Danková

V Galerii města Karviné se křtila jedna velmi speciální kniha o Karviné, na jejímž vzniku spolupracovalo několik významných osobností města, v čele se známým učencem lingvistiky a folklóru Karlem Danielem Kadłubcem.


Nová radnice v Ostravě byla zapsána mezi národní kulturní památky

Dominanta Ostravy Nová radnice byla zapsána mezi národní kulturní památky. Město díky tomu oficiálně získává další velmi významný turistický cíl, kterému zápis dodává na prestiži. Dodnes jde o největší a nejvyšší radnici v celé zemi.

Bývalý důl Barbora už podruhé ožívá společenskými akcemi pro veřejnost

Letní sezóna je v plném proudu a na různých místech v našem kraji se odehrává spoustu volnočasových akcí. Pestrým programem přes léto ožívá i bývalý Důl Barbora na Karvinsku.

MŠ v Malých Hošticích už uspokojí všechny děti. Díky přístavbě se její kapacita zvýšila o 28 míst

Včera 16:23 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mateřská škola v Malých Hošticích má nově o jednu třídu více. Vznikla přístavbou za 17 milion korun, která se stavěla necelý rok. Do nového oddělení v září nastoupí 28 dětí, což je plná kapacita.

Hejtman se v Novém Jičíně setkal se starosty z okolí a diskutoval i s občany

Hejtman Moravskoslezského kraje, Josef Bělica, navštívil Nový Jičín. Dopoledne se na radnici setkal také s občany, kterým více než hodinu odpovídal na jejich dotazy.

Stonavští premianti oceněni vedením obce

Včera 13:48 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Ke konci školního roku se stalo tradicí, že vedení obce Stonava organizuje setkání s nejlepšími žáky. Na této slavnostní akci jsou pravidelně oceňováni premianti jak z tříd s českým, tak i polským jazykem vyučovacím.

Bubenický workshop ve Studénce vedla studentka z Berklee

Základní umělecká škola Jana Amose Komenského pořádala bubenický workshop. Jeho lektorkou byla mladá talentovaná muzikantka z Ostravska, které se na bicí učí na nejslavnější hudební škole na světě - americké Berklee college.

Baník je zase o krok blíž k návratu domů na Bazaly, stavba nového stadionu je tady možná

Diskuze o stavbě nového ostravského fotbalového stadionu a možný návrat Baníku na Slezskou hýbal celým městem. Studie nyní potvrdila, že se na Bazalech skutečně stavět dá a slavný fotbalový klub je tak o krok blíže k tomu, aby se vrátil domů.

Jediná ferrata na Ostravsku vznikla ve Slezské Ostravě, druhá nejbližší je odtud 100 kilometrů

Ve Slezské Ostravě byla otevřena nová ferrata a jedná se o první takový projekt v rámci celé Ostravy a širokého okolí. Kramle, stupy, úchyty a žebříky si může na cvičné lezecké stěně nově vyzkoušet opravdu každý od dětí až po seniory, a to zcela zdarma.

Dobrovolní hasiči v Oticích mají novou hasičskou zbrojnici. Z původní budovy zůstaly jen obvodové zdi

Včera 13:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Dobrovolní hasiči v Oticích se dočkali nové hasičské zbrojnice. Po dlouhých letech tak mají moderní budovu s veškerým zázemím včetně sociálního, které v původní budově chybělo.

Ve Stonavě se zřítil větroň, kluzák při pádu narazil do drátů vysokého napětí

2. července 2024 18:10 | Stonava | Lukáš Zavadil

Ve Stonavě se v úterý v podvečerních hodinách zřítil větroň. Podle informací policie měl na své trase narazit do drátů vysokého napětí a poté spadnout do pole.

Národní pohár v karate Gojo Ryu proběhl v bruntálské sportovní hale za velké účasti závodníků

Tak trochu ve stínu masových sportovních akcí cyklistů, gymnastů či běžců, proběhly na Bruntálsku velké a významné akce v jiných sportech. Jednou z nich je například 3. kolo Národního poháru v karate Gojo Ryu, které proběhlo v bruntálské sportovní hale.

Na jantarovém schodišti slávy Bolt Toweru přibyly 2 nové hvězdy. Poprvé obě in memoriam

2. července 2024 18:37 | Celý MS kraj | Andrea Holeszová

Dvě nové hvězdy byly odhaleny na Jantarovém schodišti slávy na Bolt Toweru v Dolních Vítkovicích. Nesou jména herce Norberta Lichého a sopranistky Patricii Burdy Janečkové. Úplně poprvé byla obě ocenění udělena in memoriam.

Domov Bílá Opava oslavil 120 let od svého vzniku. Z chudobince je moderní organizace s kvalitní péčí

2. července 2024 9:53 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Domov Bílá Opava slouží lidem už 120 let. Objekt domova na Rybářské ulici byl postaven v roce 1904 jako městský zaopatřovací dům, aktuálně nabízí sociální služby domova pro seniory a domova se zvláštním režimem.

Závody dračích lodí mládeže se konaly na Slezské Hartě úplně poprvé

2. července 2024 7:20 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Závody dračích lodí mládeže na Slezské Hartě měly být původně jen malou pozvánkou na velké závody dospělých v srpnu. Účast celkem 14 posádek základních i středních škol a atmosféra závodů si však za těmi velkými vůbec nezaostávala.

Bezúročné půjčky zaměstnancům Liberty, kraj jim vyplatil už skoro 14 milionů korun

1. července 2024 12:07 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Celkem 606 zaměstnanců Liberty si zažádalo o bezúročnou půjčku kvůli překlenutí období po krachu společnosti. Krajský úřad žádosti postupně zpracovává a dosud odeslal 13,85 milionu korun pro 554 žadatelů. Lidé mohou o půjčku stále žádat, ale nyní jen na podatelně krajského úřadu.

Bouřky opět zaměstnaly hasiče, vyjeli k desítkám událostí

30. června 2024 19:12 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Hasiči v Moravskoslezském kraji během neděle, od sedmé do osmnácté hodiny, museli vyjet celkem k 60 událostem spojených se silným větrem. Prozatím nejsou evidovány větší hmotné škody. Na projíždějící vozidlo ve Vrbně pod Pradědem ale dopoledne spadl vzrostlý strom, který vážně zranil cestující v projíždějícím osobním vozidle. Jeho řidička už nestihla zastavit. Jednoho člověka museli ve spolupráci se záchrannou službou na místě oživovat.

Novou tatrováckou knihou provází čtenáře rozšířená realita
Vydáno 8. června 2024 9:59, Celý MS kraj, Libor Běčák
Historie vozidel Tatra je zajímavá sama o sobě a Muzeum nákladních automobilů této značky v Kopřivnici se těší velkému zájmu. Jde o moderní expozici, kterou si návštěvníci procházejí za asistence mobilní aplikace, která jim poskytuje velké množství informací a obrazových dokumentů. A stejně moderně je pojata také nová kniha Síla Tatra, kterou rovněž doplnila interaktivní aplikace.

Radomír Smolka, autor knihy, člen představenstva Tatra Trucks: “Příběh vzniku tenhle knížky je poměrně zajímavý, protože to vznikal postupně ten nápad. Vůbec to nebylo v plánu, ale když jsme začali s lidmi z Muzea Novojičínska a s lidmi z Profure zpracovávat vůbec expozici tady toho krásného Muzea nákladních aut, k tomu vznikaly doprovodné plachty, které tady všude visí a takový cíl byl: Připrav prosím tě nějaký menší průvodce, abychom ho mohli rozdávat a ti návštěvníci si ho mohli vzít a mohli se procházet tím muzeem. Jenomže ta historie výroby nákladních aut v Tatře je tak rozsáhlá, že já jsem se rozepsal a najednou z toho bylo několik stovek stran textu a padlo rozhodnutí, že z toho vznikne teda knížka, která je unikátní v několika ohledech. Je unikátní v tom, že takhle obsáhlá knížka o historii výroby užitkových a nákladních vozidel Tatra ještě nevznikla, protože ty předchozí publikace se věnovaly primárně výrobě osobních aut. Unikátní je i tím svým rozsahem. Je to 580 stran textu, ale ta knížka je tištěna na velmi kvalitním papíru a točí se právě kolem těch exponátů, které tady máme a které mapují tu historii. Takže všechny ty exponáty, které tady muzeu Tatry jsou, tak vlastně kolem nich se točí ten příběh a jsou všechny nafocené v jednom duchu, jedou jedním směrem, takže v tom je ta kniha velmi unikátní. Krásně nasvícené, krásně barevně upravené fotky.”

Čtenáři mohou při prohlížení knihy využít rozšířenou realitu.

Zdeněk Miček, spoluautor knihy, Profure Technologies: “Já myslím, že bych měl začít asi tím, že s panem Smolkou byla ta spolupráce docela specifická v tom, že původní zadání bylo někde ke 200 stranám a skončili jsme na 550. Ale ono to má docela zajímavý příběh. 550 je v podstatě volnoběh motoru Tatra T148, která mimo jiné je vyfocená a je součástí expozice nákladních automobilů v Tatře v Kopřivnici, takže se bavíme o průvodci této expozice. Takže v tom bych řekl, že ta spolupráce byla fakt náročná, protože jsme ten kontent tlačili na minimum a díky tomu nám samozřejmě pomohla i technologická nástavba rozšířené reality, kde si v podstatě ten majitel knížky, ten čtenář může dále tou nástavbou prohlížet další kontent. Takže v tuhle chvíli se bavíme, že ta kniha má 550 stran, ale digitálního obsahu má třeba dalších 200 či 300 stran. Takže ta publikace je určitě rozsáhlá a není to určitě na jednodenní čtení a díky tomu, že jsme dělali takhle rozsáhlou publikaci, tak jsme společně s panem Tomášem Magnuskem a panem Jiřím Hromadou, coby dabérem, namluvili voiceover k této knize. Čtenáři, když si to budou prohlížet, tak si můžou pohodlně poslouchat tady tuto audio stopu, která je spjata pouze s touhle knihou, nebude k dispozici na jiných platformách, takže člověk si musí stáhnout aplikaci, zakoupit si knihu a naskenovat si jednotlivé stránky. Takže jednoduše řečeno, musím ji pročíst, abych získal tu audio stopu."

Kmotrem slavnostního křtu byl herec Vladimír Kratina proslavený jako filmový řidič osmikolové Tatry a zvaný Drtikol.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000043460/novou-tatrovackou-knihou-provazi-ctenare-rozsirena-realita