Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ivan Strachoň (KSČM) hostem v předvolebním studiu

Celý MS kraj |

V dalším díle speciálu věnovaném volbám do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se představí kandidát Komunistické strany Čech a Moravy Ivan Strachoň.

Ivan Strachoň se narodil v roce 1972. Je absolventem Vysoké školy lesnické a dřevařské ve Zvolenu. Do politiky aktivně vstoupil v roce 2004 jako zastupitel Moravskoslezského kraje, kde působí dodnes, v současné době je předsedou zahraničního výboru. Je ženatý a má dvě děti.

TV Polar: Dobrý podvečer, vítám vás v našem předvolebním studiu. Počet dnů do voleb se krátí, jak se na volby připravujete a s čím do voleb jdete?

Ivan Strachoň (KSČM), kandidát do PSP ČR za MS kraj: "Tak snažím se s kolegy navštívit co nejvíce obcí v našem kraji a potkávat se s lidmi i v menších a větších obcích a představit jim náš program tak, aby byl pro ně srozumitelný."

TV Polar: Proč jste se rozhodl kandidovat do poslanecké sněmovny?

IS: "Právě proto, že se potkávám se spoustou lidí, kteří říkají: když  seš v krajském zastupitelstvu, zkus to i na té celostátní úrovni, protože jsou nespokojeni s věcmi, které momentálně ve svém životě zažívají. Doufejme, snad nejsem velký optimista, že se mi to podaří změnit."

TV Polar: Vaše motto je „Zajistit pro lidi podmínky pro plnohodnotný život, aby mohli žít, ne jenom přežívat." Můžete nám jej objasnit blíže?

IS: "Za hlavní považuji to, aby lidé měli práci a tu práci, aby měli dobře zaplacenu nebo na té úrovni, na které je ta práce odváděna. Kdo vystudoval, tak se musí snažit dostat práci na té jeho úrovni, pokud možno v oboru, v jakém byl. Takže pokud lidé budou mít práci, nebude třeba tolik sociálních dávek a budou spokojeni."

TV Polar: Jak byste podpořil cestovní ruch v MS kraji?

IS: "Co se týká cestovního ruchu, ten vidím hlavně v přírodě, Beskydy a Jeseníky. Sám pracovně zajíždím na Bruntálsko, je to krásná příroda, jen tam vidím, že tam není tolik příležitostí pro lidi, takže snížit nezaměstnanost těch lidí, obnovit některé penziony, podpořit i střední podnikatele, aby mohli přitáhnout, dejme tomu i na ekoturistiku."

TV Polar: Ve vašem programu je stejně jako i u jiných politických stran zlepšení ovzduší na Ostravsku. Jak toho chcete dosáhnout?

IS: "Tak určitě je to velký problém, já bych to viděl v tom, že se musí zjistit, kdo je tím velkým znečišťovatelem, zjistit, zda se jedná o velké podniky, zda se jedná o malé znečišťovatele a na základě toho pak vytvořit určitý plán a podle toho přinést určité finanční prostředky do daného segmentu, který je největším znečišťovatelem."

TV Polar: Odkud ty finanční  prostředky chcete vzít?

IS: "Tak samozřejmě, ty podniky odvádějí finance do Státního fondu životního prostředí, takže velká část by se měla vracet zpět a pomáhat lidem a i těm podnikům právě v těch opatřeních, které by měly zlepšovat životní prostředí."

TV Polar: Jednou z vašich priorit je podpora rodiny a bydlení pro mladé, jak?

IS: "Tak samozřejmě, v tomto chceme spolupracovat s obcemi a v našem volebním programu máme vytvoření desítky tisíc startovacích malometrážních bytů. Na ty malometrážní byty budeme chtít i státní podporu tak, aby potom ale nedošlo k překročení podpory z EU."

TV Polar: Jiné prostředky nechcete nějakým způsobem získávat?

IS: "Samozřejmě, jsou to i úvěry, které budou nízkoúročené, aby si lidé nemuseli půjčovat drahé hypotéky, ale aby měli možnost a jistotu, že se půjčkou nezadluží na svůj celý produktivní život."

TV Polar: Myslíte si, že těch bytů je tady třeba?

IS: "Určitě si myslím, že těch malometrážních bytů je tady třeba velké množství, očekávám, že sčítání lidí určí, kolik bytů  je volných a zda nedochází k nějakým spekulacím s nimi."

TV Polar: Oslovili jsme také  jiné politické strany, které se ucházejí o přízeň voličů a položili jsme jim otázku: „Jaký  je váš názor na nezaměstnanost v MS kraji a jak byste ji řešili?" Pojďme se společně podívat na jejich reakce v anketě.

Robert Adámek (Česká pirátská strana) lídr za MS kraj: "My se budeme snažit řešit nezaměstnanost pobídkami a příležitostmi, které jsou pro podnikatele výhodnější, protože především podnikatelé malí a střední představují tu hlavní skupinu, která zaměstnává občany. Budu se snažit, aby se snížila daňová zátěž podnikatelů, aby se snížily odvody státu, ale zároveň aby se zvýšil minimální plat, aby ten konečný efekt byl takový, že ten podnikatel státu zaplatí méně a zaměstnanec dostane mnohem větší plat."

Roman Kratochvíl, Moravané: "Nezaměstnanost je urputná a tady je potřeba podporovat drobné podnikatele a živnostníky tak, aby vznikala nová pracovní místa."

Kristýna Kočí (Věci veřejné) lídryně za MS kraj: "Podporovat malé a střední podnikatele, kteří vytvářejí pracovní místa, pro to my máme speciální program, zavedení jednotného inkasního místa, platba DPH až po zaplacení faktury vlastně, aby existovala nějaká podpora pro ty, kteří pracovní místa vytvářejí. Další je efektivní čerpání peněz z fondů EU, pro ČR bylo připraveno 800 miliard korun v rámci EU a my jsme z těch peněz převedli pouze 107 miliard."

TV Polar: Viděl jste anketu, chcete na ni reagovat?

IS: "Tak já bych jen řekl, že transformací bývalého hospodářství došlo ke zrušení spousty pracovních míst a ač se současná společnost snaží ta místa nahradit, tak není toho momentálně schopná, takže ta nová místa, která vznikají v průmyslových zónách, jsou sice dobrá, ale ještě to nenahradilo to, co tady v minulosti bylo."

TV Polar: Ve vašem předvolebním programu jsem se dočetla, že chcete zlepšit podmínky pro seniory, jak?

IS: "Tak odchod do důchodu by měl být poděkováním společnosti za jejich celoživotní práci pro společnost, takže vytvořit jim takové podmínky, aby se důchodu nebáli, a pokud jsou toho schopni, tak to jsou lidé, jak je můžu poznat, aktivní a činorodí, tak aby měli čas na své koníčky na zábavu, aby mohli chodit do divadel, aby mohli cestovat, mohli si to ještě užívat."

TV Polar: Jaká by měla být podle vás věková hranice odchodu do důchodu?

IS: "Jsme pro to, aby se hranice důchodová už dále nezvyšovala, a já osobně bych byl pro její snížení, aby se uvolnila místa pro lidi, kteří budou nastupovat po absolvování školy."

TV Polar: Chcete podporovat alternativní zdroje tepla a  zateplování budov, proč?

IS: "Tak, jsem toho názoru, že nejlepší energie je ta, která se nemusí vyrobit, a energií se musí šetřit, všichni to poznáme na vyúčtování, která nám přichází. Takže z toho důvodu jsem pro využívání programu Zelená úsporám, tady bych chtěl jen připomenout, že to jsou investice, nebo že můžeme tyto prostředky využívat, je zásluha spousty firem, které se rozhodly jít do úsporných a ekologických řešení."

TV Polar: Čas, který  máme určený pro naše předvolební studio, se pomalu chýlí ke konci. Nyní budete mít 30 vteřin na to, abyste se představil voličům a případně získal jejich hlasy.

IS: "Vážení spoluobčané, chtěl bych vás pozvat k parlamentním volbám a nabídnout vám kandidátní listinu číslo šest, najdete na nich spoustu žen a mladých lidí. Lidí, kteří byli schopni prokázat své znalosti v komunální i celostátní politice a prokázali, že umí řešit vaše problémy. Pokud půjdete k volbám, rozhodněte se správně a volte KSČM."

Nahlásit chybu


Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Dnes 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

Včera 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD + Trikilora + PRO

Včera 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Ivan Strachoň (KSČM) hostem v předvolebním studiu
Vydáno 14. května 2010 13:06, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
V dalším díle speciálu věnovaném volbám do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se představí kandidát Komunistické strany Čech a Moravy Ivan Strachoň.

Ivan Strachoň se narodil v roce 1972. Je absolventem Vysoké školy lesnické a dřevařské ve Zvolenu. Do politiky aktivně vstoupil v roce 2004 jako zastupitel Moravskoslezského kraje, kde působí dodnes, v současné době je předsedou zahraničního výboru. Je ženatý a má dvě děti.

TV Polar: Dobrý podvečer, vítám vás v našem předvolebním studiu. Počet dnů do voleb se krátí, jak se na volby připravujete a s čím do voleb jdete?

Ivan Strachoň (KSČM), kandidát do PSP ČR za MS kraj: "Tak snažím se s kolegy navštívit co nejvíce obcí v našem kraji a potkávat se s lidmi i v menších a větších obcích a představit jim náš program tak, aby byl pro ně srozumitelný."

TV Polar: Proč jste se rozhodl kandidovat do poslanecké sněmovny?

IS: "Právě proto, že se potkávám se spoustou lidí, kteří říkají: když  seš v krajském zastupitelstvu, zkus to i na té celostátní úrovni, protože jsou nespokojeni s věcmi, které momentálně ve svém životě zažívají. Doufejme, snad nejsem velký optimista, že se mi to podaří změnit."

TV Polar: Vaše motto je „Zajistit pro lidi podmínky pro plnohodnotný život, aby mohli žít, ne jenom přežívat." Můžete nám jej objasnit blíže?

IS: "Za hlavní považuji to, aby lidé měli práci a tu práci, aby měli dobře zaplacenu nebo na té úrovni, na které je ta práce odváděna. Kdo vystudoval, tak se musí snažit dostat práci na té jeho úrovni, pokud možno v oboru, v jakém byl. Takže pokud lidé budou mít práci, nebude třeba tolik sociálních dávek a budou spokojeni."

TV Polar: Jak byste podpořil cestovní ruch v MS kraji?

IS: "Co se týká cestovního ruchu, ten vidím hlavně v přírodě, Beskydy a Jeseníky. Sám pracovně zajíždím na Bruntálsko, je to krásná příroda, jen tam vidím, že tam není tolik příležitostí pro lidi, takže snížit nezaměstnanost těch lidí, obnovit některé penziony, podpořit i střední podnikatele, aby mohli přitáhnout, dejme tomu i na ekoturistiku."

TV Polar: Ve vašem programu je stejně jako i u jiných politických stran zlepšení ovzduší na Ostravsku. Jak toho chcete dosáhnout?

IS: "Tak určitě je to velký problém, já bych to viděl v tom, že se musí zjistit, kdo je tím velkým znečišťovatelem, zjistit, zda se jedná o velké podniky, zda se jedná o malé znečišťovatele a na základě toho pak vytvořit určitý plán a podle toho přinést určité finanční prostředky do daného segmentu, který je největším znečišťovatelem."

TV Polar: Odkud ty finanční  prostředky chcete vzít?

IS: "Tak samozřejmě, ty podniky odvádějí finance do Státního fondu životního prostředí, takže velká část by se měla vracet zpět a pomáhat lidem a i těm podnikům právě v těch opatřeních, které by měly zlepšovat životní prostředí."

TV Polar: Jednou z vašich priorit je podpora rodiny a bydlení pro mladé, jak?

IS: "Tak samozřejmě, v tomto chceme spolupracovat s obcemi a v našem volebním programu máme vytvoření desítky tisíc startovacích malometrážních bytů. Na ty malometrážní byty budeme chtít i státní podporu tak, aby potom ale nedošlo k překročení podpory z EU."

TV Polar: Jiné prostředky nechcete nějakým způsobem získávat?

IS: "Samozřejmě, jsou to i úvěry, které budou nízkoúročené, aby si lidé nemuseli půjčovat drahé hypotéky, ale aby měli možnost a jistotu, že se půjčkou nezadluží na svůj celý produktivní život."

TV Polar: Myslíte si, že těch bytů je tady třeba?

IS: "Určitě si myslím, že těch malometrážních bytů je tady třeba velké množství, očekávám, že sčítání lidí určí, kolik bytů  je volných a zda nedochází k nějakým spekulacím s nimi."

TV Polar: Oslovili jsme také  jiné politické strany, které se ucházejí o přízeň voličů a položili jsme jim otázku: „Jaký  je váš názor na nezaměstnanost v MS kraji a jak byste ji řešili?" Pojďme se společně podívat na jejich reakce v anketě.

Robert Adámek (Česká pirátská strana) lídr za MS kraj: "My se budeme snažit řešit nezaměstnanost pobídkami a příležitostmi, které jsou pro podnikatele výhodnější, protože především podnikatelé malí a střední představují tu hlavní skupinu, která zaměstnává občany. Budu se snažit, aby se snížila daňová zátěž podnikatelů, aby se snížily odvody státu, ale zároveň aby se zvýšil minimální plat, aby ten konečný efekt byl takový, že ten podnikatel státu zaplatí méně a zaměstnanec dostane mnohem větší plat."

Roman Kratochvíl, Moravané: "Nezaměstnanost je urputná a tady je potřeba podporovat drobné podnikatele a živnostníky tak, aby vznikala nová pracovní místa."

Kristýna Kočí (Věci veřejné) lídryně za MS kraj: "Podporovat malé a střední podnikatele, kteří vytvářejí pracovní místa, pro to my máme speciální program, zavedení jednotného inkasního místa, platba DPH až po zaplacení faktury vlastně, aby existovala nějaká podpora pro ty, kteří pracovní místa vytvářejí. Další je efektivní čerpání peněz z fondů EU, pro ČR bylo připraveno 800 miliard korun v rámci EU a my jsme z těch peněz převedli pouze 107 miliard."

TV Polar: Viděl jste anketu, chcete na ni reagovat?

IS: "Tak já bych jen řekl, že transformací bývalého hospodářství došlo ke zrušení spousty pracovních míst a ač se současná společnost snaží ta místa nahradit, tak není toho momentálně schopná, takže ta nová místa, která vznikají v průmyslových zónách, jsou sice dobrá, ale ještě to nenahradilo to, co tady v minulosti bylo."

TV Polar: Ve vašem předvolebním programu jsem se dočetla, že chcete zlepšit podmínky pro seniory, jak?

IS: "Tak odchod do důchodu by měl být poděkováním společnosti za jejich celoživotní práci pro společnost, takže vytvořit jim takové podmínky, aby se důchodu nebáli, a pokud jsou toho schopni, tak to jsou lidé, jak je můžu poznat, aktivní a činorodí, tak aby měli čas na své koníčky na zábavu, aby mohli chodit do divadel, aby mohli cestovat, mohli si to ještě užívat."

TV Polar: Jaká by měla být podle vás věková hranice odchodu do důchodu?

IS: "Jsme pro to, aby se hranice důchodová už dále nezvyšovala, a já osobně bych byl pro její snížení, aby se uvolnila místa pro lidi, kteří budou nastupovat po absolvování školy."

TV Polar: Chcete podporovat alternativní zdroje tepla a  zateplování budov, proč?

IS: "Tak, jsem toho názoru, že nejlepší energie je ta, která se nemusí vyrobit, a energií se musí šetřit, všichni to poznáme na vyúčtování, která nám přichází. Takže z toho důvodu jsem pro využívání programu Zelená úsporám, tady bych chtěl jen připomenout, že to jsou investice, nebo že můžeme tyto prostředky využívat, je zásluha spousty firem, které se rozhodly jít do úsporných a ekologických řešení."

TV Polar: Čas, který  máme určený pro naše předvolební studio, se pomalu chýlí ke konci. Nyní budete mít 30 vteřin na to, abyste se představil voličům a případně získal jejich hlasy.

IS: "Vážení spoluobčané, chtěl bych vás pozvat k parlamentním volbám a nabídnout vám kandidátní listinu číslo šest, najdete na nich spoustu žen a mladých lidí. Lidí, kteří byli schopni prokázat své znalosti v komunální i celostátní politice a prokázali, že umí řešit vaše problémy. Pokud půjdete k volbám, rozhodněte se správně a volte KSČM."

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/3706/ivan-strachon-kscm-hostem-v-predvolebnim-studiu