Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Hodoňovicích se bojovalo o nejlepší štrůdl

Celý MS kraj |

Štrůdl na slano a na sladko. Štrůdl ve tvaru hada, dítěte nebo třeba krokodýla. Ze všech těchto výrobků porota vybírala v Bašce Hodoňovicích ten nejlepší. A to na prvním ročníku Hodoňovického štrúdlování.

Do hostince v Hodoňovicích vchází místní obyvatelé se štrůdly. Každý přichází k takzvané zapisovatelce. Ta eviduje každou pochoutku a dává jí pořadové číslo. Brzy jich jsou na seznamu desítky.

Jindřiška Pobudová, zapisovatelka: "Postupně přicházejí hospodyňky. Pečou ale i muži, nebo jsou zapsány celé rodiny, s babičkami, dětmi. Zatím mám zapsaných 47 sladkých štrůdlů a 25 slaných."

Mezi soutěžícími prvního Hodoňovického štrúdlování je i 61letý Karel. Výrobek je jeho třetím pekařským pokusem. A navíc, svůj štrúdl si doslova vyběhal.

Karel Tysoň, účastník Hodoňovického štrúdlování: "Už o půl osmé jsem byl na Lysé hoře pro borůvky a udělal jsem štrůdl jeden borůvkový a jeden ořechový."

Anketa: "Dělala jsem štrůdl jablkový, protože mě to baví a chci poznat, jak kdo co peče, abych to také mohla zkusit." "Dělala jsem to tak, aby to zabralo co nejméně času, vypadalo to dobře a bylo to dobré. Takže já jsem měla jahodový a myslím, že takový štrůdl je tady jediný."

Když už jsou všechny štrůdly symetricky poskládány na dvou stolech, porota je začíná hodnotit.

Milan Hlisníkovský, předseda poroty, majitel pekárny: "My jsme hodnotili jak vzhled, tak i originalitu, protože není štrůdl jako štrůdl. Ale hlavně rozhodovala i chuť."

Po několika hodinách je jasno. Hoďoňovické štrúdlování má vítěze.

Jana Žídková, vítězka: "Pekli jsme závin sladký s jablky v podobě miminka a pekli jsme ještě závin slaný, ďábelského hada."

A kde jsou počátky štrůdlů?

Dajana Zápalková, hodoňovická kronikářka: "Štrůdl je čistě Rakouský výrobek - plněný jablkem, ochucený vanilkou, může se přidat i vanilková zmrzlina, pudink, pak je to úplná delikatesa. A fakt, že přišel do českých zemí, za to vděčíme našim kuchařům, kteří vždycky přejímají to nejlepší a nejchutnější pro naše české lidičky."

"Žaludek dostal zabrat. Každý vzorek jsme museli zapít vodou, abychom obnovili chuťové buňky." Těmito slovy okomentoval předseda Hodoňovického štrúdlování náročnost akce.  

Nahlásit chybu


Žhář zakládal požáry na Bruntálsku, hledá ho policie

Včera 12:11 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V neděli nestíhali hasiči na Bruntálsku přejíždět od požáru k požáru. Někdo totiž oheň postupně záměrně zapaloval. Případem se zabývá policie, která se nyní obrátila na veřejnost s žádostí o pomoc při pátrání po možném žháři.

V Jablunkově obnovili tradici, centrem prošel masopustní průvod

Masopustní průvod prošel v neděli 2. března centrem Jablunkova. Pořadatelem bylo Jablunkovské centrum kultury a informací, které také připravilo program pro děti i dospělé.

Festival Slunovrat v Opavě slibuje zážitky pro všechny generace. Nabídne koncerty, divadlo i provazochodce

1. března 2025 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Pomalu, ale jistě se blíží oblíbený festival Slunovrat. Letos se uskuteční už 12. ročník a pořadatelé opět slibují nejen hvězdná jména české i zahraniční hudební scény, ale také osobnosti z debatní scény, nový cirkus a pouliční divadlo.

Dům dětí a mládeže v Rychvaldě je po vyplavení opět v provozu

Dům dětí a mládeže v Rychvaldě je po dvou měsících neplánovaných oprav opět v provozu. Důvodem uzavření byla havárie vody o vánočních prázdninách. Do azylu musely nejen zájmové kroužky, ale také jedna třída školáků, kteří se v DDM učí po dobu přístavby školy.

Oprava bývalé “ředitelny” technických služeb pokračuje, na třetí etapu bude město žádat dotaci

Město pokračuje v revitalizaci budovy na ulici Suvorovova, ve které je více než osm desítek místností k pronájmu. Zatím má nový plášť a okna, průběžnou úpravou prochází také interiér.

Radnice Ostravy-Jihu řeší odstavené autovraky v ulicích obvodu

Radnice Ostravy-Jihu řeší odstavené autovraky. Podle zákona nesmí na parkovištích stát vozidla, jejichž technická kontrola je propadlá déle než šest měsíců. Majitelé by je měli buď opravit, nebo ekologicky zlikvidovat. V praxi se to však často nedodržuje.

Soutěž v Novém Jičíně ukazuje, že každý hlas má svou krásu

Pěvecká soutěž, která dává dětem s mentálním postižením možnost projevit svůj hudební talent a vystoupit před publikem, se konala v Novém Jičíně. Ukázala, že každý hlas má svou jedinečnou krásu

V Karviné se čistí drobné vodní toky, například Mlýnka nebo Rájecký potok

1. března 2025 16:18 | Karviná | Gabriela Stašová | Karvinský expres

V Karviné probíhá ve všech částech města čištění drobných vodních toků. S tím je spojena také spousta vytěženého sedimentu, který bude postupně odklizen. V rámci tohoto čištění se jedná především o nejvíce kritické úseky vodních toků, zasažené loňskými povodněmi.

Opava slavnostně otevřela nový sběrný dvůr v Kylešovicích, je největší ve městě

1. března 2025 19:10 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava má nový sběrný dvůr. Vznikl v ulici Hlavní v lokalitě na Šlofárně v Kylešovicích a oproti ostatním sběrným dvorům ve městě má daleko větší kapacitu a je také dostupnější.

Podnikatelé z Frýdlantska se seznamovali s využíváním umělé inteligence

Další lekce Podnikatelské akademie seznámila její účastníky s umělou inteligencí, konkrétně s mnoha aplikacemi, které jim mohou pomoci v podnikání i běžném životě.

Ve Frýdku-Místku se konal další ročník festivalu Cyklocestování

1. března 2025 11:44 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Beskydský expres

V kině Vlast ve Frýdku-Místku se konal další ročník festivalu Cyklocestování. Lidé si mohli poslechnout řadu cestovatelských přednášek a inspirovat se k vlastním cestám.

K obřímu požáru cisteren s benzolem na Přerovsku vyrazili i moravskoslezští hasiči

28. února 2025 13:00 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Husté černé oblaky dýmu stoupající k nebi, plameny šlehající vysoko nad železniční trať a desítky hasičů v akci. Tak to vypadalo od pátečního poledne v Hustopečích nad Bečvou na Přerovsku. Vykolejil tam nákladní vlak převážející nebezpečný benzen, který následně začal hořet. Hasiči na místo povolali jednotky z několika krajů i ze Slovenska. Pomáhají i moravskoslezští kolegové.

Požár objektu přepravní společnosti ve Pstruží napáchal škody za 20 milionů

28. února 2025 9:01 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Požár objektu přepravní společnosti ve Pstruží na Frýdecko-Místecku zaměstnal ve čtvrtek večer osm jednotek hasičů. Oheň napáchal škodu za 20 milionů korun. Jeden z hasičů se zranil.

Policisté objasnili sérii krádeží v bohumínských obchodech

27. února 2025 17:50 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Osmnáct krádeží za čtyři měsíce a škoda přesahující 25 tisíc korun. Policisté z Bohumína objasnili sérii krádeží v místních obchodech. Podezřelý šestadvacetiletý muž měl zboží skrývat pod oblečení nebo do tašek a odcházet bez zaplacení.

Experti na energetiku: neřešme barvu vodíku

27. února 2025 11:19 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Moravskoslezský expres

750 milionů korun je v rámci operačního programu Spravedlivé transformace připraveno pro rozvoj vodíkových technologií v našem kraji. Na členské schůzi Vodíkové klastru MS kraje jeho členové mimo jiné řešili, které projekty budou těmito penězi podpořeny.

MS kraj investuje do nového gastrocentra na SŠ Matějčka v Porubě

27. února 2025 11:04 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Moravskoslezský expres

Střední škola profesora Zdeňka Matějčka v Ostravě – Porubě vzdělává zdravé i handicapované žáky. Zázemí školy se výrazně vylepší vybudováním nového gastrocentra, které slavnostně zahájí svůj provoz už na začátku příštího školního roku.

V Hodoňovicích se bojovalo o nejlepší štrůdl
Vydáno 24. listopadu 2010 0:00, Celý MS kraj, Michal Hulva
Štrůdl na slano a na sladko. Štrůdl ve tvaru hada, dítěte nebo třeba krokodýla. Ze všech těchto výrobků porota vybírala v Bašce Hodoňovicích ten nejlepší. A to na prvním ročníku Hodoňovického štrúdlování.

Do hostince v Hodoňovicích vchází místní obyvatelé se štrůdly. Každý přichází k takzvané zapisovatelce. Ta eviduje každou pochoutku a dává jí pořadové číslo. Brzy jich jsou na seznamu desítky.

Jindřiška Pobudová, zapisovatelka: "Postupně přicházejí hospodyňky. Pečou ale i muži, nebo jsou zapsány celé rodiny, s babičkami, dětmi. Zatím mám zapsaných 47 sladkých štrůdlů a 25 slaných."

Mezi soutěžícími prvního Hodoňovického štrúdlování je i 61letý Karel. Výrobek je jeho třetím pekařským pokusem. A navíc, svůj štrúdl si doslova vyběhal.

Karel Tysoň, účastník Hodoňovického štrúdlování: "Už o půl osmé jsem byl na Lysé hoře pro borůvky a udělal jsem štrůdl jeden borůvkový a jeden ořechový."

Anketa: "Dělala jsem štrůdl jablkový, protože mě to baví a chci poznat, jak kdo co peče, abych to také mohla zkusit." "Dělala jsem to tak, aby to zabralo co nejméně času, vypadalo to dobře a bylo to dobré. Takže já jsem měla jahodový a myslím, že takový štrůdl je tady jediný."

Když už jsou všechny štrůdly symetricky poskládány na dvou stolech, porota je začíná hodnotit.

Milan Hlisníkovský, předseda poroty, majitel pekárny: "My jsme hodnotili jak vzhled, tak i originalitu, protože není štrůdl jako štrůdl. Ale hlavně rozhodovala i chuť."

Po několika hodinách je jasno. Hoďoňovické štrúdlování má vítěze.

Jana Žídková, vítězka: "Pekli jsme závin sladký s jablky v podobě miminka a pekli jsme ještě závin slaný, ďábelského hada."

A kde jsou počátky štrůdlů?

Dajana Zápalková, hodoňovická kronikářka: "Štrůdl je čistě Rakouský výrobek - plněný jablkem, ochucený vanilkou, může se přidat i vanilková zmrzlina, pudink, pak je to úplná delikatesa. A fakt, že přišel do českých zemí, za to vděčíme našim kuchařům, kteří vždycky přejímají to nejlepší a nejchutnější pro naše české lidičky."

"Žaludek dostal zabrat. Každý vzorek jsme museli zapít vodou, abychom obnovili chuťové buňky." Těmito slovy okomentoval předseda Hodoňovického štrúdlování náročnost akce.  

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/5576/v-hodonovicich-se-bojovalo-o-nejlepsi-strudl