Roman Vaněk, šéf Pražského kulinářského institutu: „Měli bychom probudit svou gastrohrdost, která v nás je hluboce zakořeněna. Tato soutěž k tomu určitě pomůže."
Odborná porota v čele s náměstkem hejtmana Jiřím Vzientkem a gastroexpertem Mirkem Horákem ochutnala osm finálových jídel a každé bodovala. Za vítězným Bigosem se umístil závin z listového těsta s červenou řepou a na třetím místě pak starobělské zmrzlé brambory. Cenu médií pak získal lovecký závitek.
Tomio Okamura, specialista na turistický ruch: „Každý region by měl turisty něčím zaujmout, tak proč ne zrovna tím, co každý turista denně potřebuje - jídlem. Věřím, že se tyto recepty brzy uchytí i moravskoslezských restauracích."
Podle náměstkyně hejtmana Věry Palkové podpoří tato soutěž i zájem o gastroškoly.
Věra Palková, náměstkyně hejtmana MS kraje: „Musíme začít u škol, které vychovávají mladé kuchaře. Oni by si měli vzít za své, že zdejší kuchyně je výborná, a oživovat tradici starších jídel, která se bohužel v poslední době přestala vařit."
Slavnostní vyvrcholení soutěže Jak šmakuje Moravskoslezsko s koncertem skupiny Kryštof je v plánu v neděli 2. října na hradě v Hukvaldech.