Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Soutěž Jak šmakuje Moravskoslezsko vyvrcholila gastrofestivalem na Hukvaldech

Celý MS kraj |

Vydatná polévka Bigos se stala pro rok 2011 jídlem Moravskoslezského kraje. Rozhodla o tom soutěž Jak šmakuje Moravskoslezsko. Její vyvrcholení se uskutečnilo první říjnovou neděli na hradě Hukvaldy. Nádherné počasí, vynikající atmosféra, zábava pro děti i pro dospělé a hlavně tradiční regionální delikatesy přivábily na hrad 5 tisíc lidí.

Jak vypadá typická kuchyně našeho regionu? Které sousední kuchyně na ní mají vliv? Co je nejoblíbenějším pokrmem obyvatel Moravskoslezského kraje? Na tyto a další otázky hledala právě soutěž Jak šmakuje Moravskoslezsko odpovědi. Patronaci nad ní převzal známý gastroexpert Mirek Horák.

Mirek Horák, gastroexpert: „Nápad vzešel z hejtmanství a já jsem moc rád, že jsem mohl pomoci. Právě takové aktivity zvyšují povědomí o tomto regionu."

Do soutěže o nejlepší recept našeho regionu přišlo na sedmdesát přihlášek. Do finále postoupilo osm nejlepších receptů, které připravili kuchaři pod vedením Mirka Horáka v hotelu Park Inn.

Vojtěch Poštulka, šéfkuchař hotelu Park Inn: „Nejvíce mě zaujal závin z listového těsta s červenou řepou, ten byl opravdu zajímavý."

Chybět nemohlo ani profesionální focení pro novou kuchařku, ve které budou nejlepší recepty zveřejněny.

Odborná porota v čele s Mirkem Horákem, expertem na cestovní ruch, Tomiem Okamurou, šéfem Pražského kulinářského institutu, Romanem Vaňkem a náměstky hejtmana, Jiřím Vzientkem a Věrou Palkovou, vybírala tři nejlepší recepty.

Třetí místo obsadily Starobělské zmrzlé brambory, druhé Závin z listového těsta s červenou řepou a jedničkou pro rok 2011 se stala vydatná polévka Bigos. Cenu médií získa Lovecký závitek.

Jiří Vzientek, náměstek hejtmana MS kraje: „Ochutnali jsme osm pokrmů a všechny byly vynikající. U většiny z nich byla opravdu škoda, že jsme dostali pouze degustační porce."

Tomio Okamura, expert na cestovní ruch: „U nás už začínáme pomalu chápat, že turista se potřebuje dobře najíst, aby na návštěvu daného regionu vzpomínal v dobrém. Doufám, že se tyto recepty uchytí i v restauracích Moravskoslezského kraje."

Roman Vaněk, šéf Pražského kulinářského institutu: „Úplně jsme zapomněli, že platí rovnice: dobré jídlo = dobrá nálada = dobré zdraví. Tato soutěž nám to připomněla."

To pravé vyvrcholení krajské kulinářské soutěže přišlo první říjnovou neděli na hradě Hukvaldy. Nádherné počasí, vynikající atmosféra, zábava pro děti i pro dospělé a hlavně tradiční regionální delikatesy přivábily na hrad 5 tisíc lidí. A nutno dodat, že si to užili opravdu všichni.

Klaun Hopsalín, kouzelnice Radana a pohádka o Honzovi ovládli druhé nádvoří hradu. Hlavní program v Mottě byl pak prošpikován představením kulinářských receptů, tanečním vystoupením, barmanskou show a hlavně, hlavně výborným jídlem, které v našem regionu vařily a pekly už naše babičky a prababičky.

Autoři vítězných receptur pak byli po zásluze odměněni a dojatá vítězka prozradila, v čem je kouzlo Bigosu zbojníka Ondráše: „Kromě hlávkového a kyselého zelí, vepřového masa a ostravské klobásy je takovou zvláštností tohoto pokrmu sušená švestka, která polévku zjemní."

Mirek Horák, gastroexpert: „Gastrofestival se povedl po všech stránkách, měli jsme nádherné počasí a houfy spokojených lidí, takže to určitě splnilo účel."

Jiří Vzientek, náměstek hejtmana: „Příští rok budeme určitě pokračovat, chceme s touto soutěží procestovat celý kraj. Slavnostní vyhlášení příštího ročníku by mohlo být někde v Jeseníkách."

Vítězné recepty najdete na webové stránce www.msregion.cz. Dobrou chuť a na viděnou při soutěži Jak šmakuje Moravskoslezsko 2012.

Nahlásit chybu


Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Dnes 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.

ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

Včera 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

Studenti vysazovali nový park v Ostravě-Třebovicích v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i normalizací života ve školách a firmách

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

Ostrava se snaží vyřešit čištění odpadních vod. Ústřední čističku voda značně poničila

Jedním z největších problémů Ostravy po povodních je vodohospodářská infrastruktura a hlavně zničená čistírna odpadních vod, která byla zcela pod vodou. Byla proto svolána mimořádná rada města, kde byly schváleny první finance na opravy.

Děti v MŠ Resslova v Havířově mají vlastního sportovního trenéra

Nedostatek pohybu u dětí nemusí vést jen k obezitě, ale i k dalším problémům. Mateřská škola Resslova v Havířově se proto zaměřuje na sport. Děti mají dokonce i vlastního trenéra, což rodiče vítají.

Ostrava hledá seniora roku 2024. Oceněni budou jednotlivci i klub seniorů

Při příležitosti Mezinárodního dne seniorů, který připadá na 1. října, vyhlašuje Ostrava již tradičně anketu Senior roku. Město ocení aktivní obyvatele starší 65 let. Kromě ocenění jednotlivců město hledá také Klub seniorů roku.

Voda z ulic v Nové Vsi už byla odčerpána. Zatopeny jsou stále některé sklepy a garáže

30. září 2024 11:30 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Voda v Ostravě Nové Vsi už díky vysokokapacitním čerpadlům klesla natolik, že ulice jsou průjezdné a majitelé se mohou dostat ke svým domům. Policie ale stále reguluje vjezd do této oblast, aby mohly plynule projíždět nákladní auta s odpadem. Voda je ale stále odčerpávána ze sklepů, garáží a také lagun u Mariánskohorské ulice.

Muže o berlích srazilo v Ostravě auto. Policie hledá svědky

Včera 10:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Policie zveřejnila výzvu k víkendové nehodě v Ostravě-Výškovicích. Hledají svědky události, kdy před jedoucí auto vstoupil 47letý muž o berlích. Řidič už nedokázal reagovat a muže srazil. Ten skončil v kritickém stavu v nemocnici.

Studénka zahájila cestu k založení technických služeb, nakupuje další stroje

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Od září fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město také pokračuje v nákupu techniky.

Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Dnes 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.

Vietnamská komunita slavila v Ostravě Den dětí

Možná vás překvapí, že následující reportáž bude o Dni dětí. Ten byl ale určen pro vietnamskou menšinu žijící v našem kraji. Hostil ho Dům kultury Akord Ostrava, program byl nabitý a děti i dospělí se výborně bavili.

V Doubravě slavnostně odhalili bustu významného Sokola, legionáře a národního hrdiny Jana Čapka

V Doubravě na Karvinsku slavnostně odhalili bustu Jana Čapka. Významného sokola, legionáře a národního hrdiny. Je považován za zakladatele československé legie v Itálii.

Policisté pokutovali během dopravní akce 90 řidičů, kteří překročili rychlost

30. září 2024 7:32 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezští policisté se zapojili do plánované celorepublikové dopravní akce, při které se zaměřili primárně na kontrolu dodržování rychlosti vozidel. Konkrétně pokutovali 90 řidičů. Řešili ale i jiné přestupky.

Letecká humanitární pomoc potěšila i děti v zatopeném Zátoru, vrtulník přivezl přímotopy i hračky

29. září 2024 19:48 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Dětem v zatopeném Zátoru přivezl alespoň trochu pohody a zábavy vrtulník s humanitární pomocí z Kunovic. Přestože místní škola ještě nebyla v provozu, školáci i s rodiči se již dopoledne sešli u přistání helikoptéry. S dopravou na místo pomohli i vojáci.

Novým senátorem za Opavu se stal primátor Tomáš Navrátil

28. září 2024 14:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Lidé ve volebním obvodu 68 Opava vybrali i třetího senátora z Moravskoslezského kraje. Stal se jím současný primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO), který prošel do druhého kola hlasování se současným senátorem Herbertem Paverou (TOP 09), ten tak svůj post už neobhájil.

Soutěž Jak šmakuje Moravskoslezsko vyvrcholila gastrofestivalem na Hukvaldech
Vydáno 5. října 2011 0:00, Celý MS kraj, Tomáš Tikal
Vydatná polévka Bigos se stala pro rok 2011 jídlem Moravskoslezského kraje. Rozhodla o tom soutěž Jak šmakuje Moravskoslezsko. Její vyvrcholení se uskutečnilo první říjnovou neděli na hradě Hukvaldy. Nádherné počasí, vynikající atmosféra, zábava pro děti i pro dospělé a hlavně tradiční regionální delikatesy přivábily na hrad 5 tisíc lidí.

Jak vypadá typická kuchyně našeho regionu? Které sousední kuchyně na ní mají vliv? Co je nejoblíbenějším pokrmem obyvatel Moravskoslezského kraje? Na tyto a další otázky hledala právě soutěž Jak šmakuje Moravskoslezsko odpovědi. Patronaci nad ní převzal známý gastroexpert Mirek Horák.

Mirek Horák, gastroexpert: „Nápad vzešel z hejtmanství a já jsem moc rád, že jsem mohl pomoci. Právě takové aktivity zvyšují povědomí o tomto regionu."

Do soutěže o nejlepší recept našeho regionu přišlo na sedmdesát přihlášek. Do finále postoupilo osm nejlepších receptů, které připravili kuchaři pod vedením Mirka Horáka v hotelu Park Inn.

Vojtěch Poštulka, šéfkuchař hotelu Park Inn: „Nejvíce mě zaujal závin z listového těsta s červenou řepou, ten byl opravdu zajímavý."

Chybět nemohlo ani profesionální focení pro novou kuchařku, ve které budou nejlepší recepty zveřejněny.

Odborná porota v čele s Mirkem Horákem, expertem na cestovní ruch, Tomiem Okamurou, šéfem Pražského kulinářského institutu, Romanem Vaňkem a náměstky hejtmana, Jiřím Vzientkem a Věrou Palkovou, vybírala tři nejlepší recepty.

Třetí místo obsadily Starobělské zmrzlé brambory, druhé Závin z listového těsta s červenou řepou a jedničkou pro rok 2011 se stala vydatná polévka Bigos. Cenu médií získa Lovecký závitek.

Jiří Vzientek, náměstek hejtmana MS kraje: „Ochutnali jsme osm pokrmů a všechny byly vynikající. U většiny z nich byla opravdu škoda, že jsme dostali pouze degustační porce."

Tomio Okamura, expert na cestovní ruch: „U nás už začínáme pomalu chápat, že turista se potřebuje dobře najíst, aby na návštěvu daného regionu vzpomínal v dobrém. Doufám, že se tyto recepty uchytí i v restauracích Moravskoslezského kraje."

Roman Vaněk, šéf Pražského kulinářského institutu: „Úplně jsme zapomněli, že platí rovnice: dobré jídlo = dobrá nálada = dobré zdraví. Tato soutěž nám to připomněla."

To pravé vyvrcholení krajské kulinářské soutěže přišlo první říjnovou neděli na hradě Hukvaldy. Nádherné počasí, vynikající atmosféra, zábava pro děti i pro dospělé a hlavně tradiční regionální delikatesy přivábily na hrad 5 tisíc lidí. A nutno dodat, že si to užili opravdu všichni.

Klaun Hopsalín, kouzelnice Radana a pohádka o Honzovi ovládli druhé nádvoří hradu. Hlavní program v Mottě byl pak prošpikován představením kulinářských receptů, tanečním vystoupením, barmanskou show a hlavně, hlavně výborným jídlem, které v našem regionu vařily a pekly už naše babičky a prababičky.

Autoři vítězných receptur pak byli po zásluze odměněni a dojatá vítězka prozradila, v čem je kouzlo Bigosu zbojníka Ondráše: „Kromě hlávkového a kyselého zelí, vepřového masa a ostravské klobásy je takovou zvláštností tohoto pokrmu sušená švestka, která polévku zjemní."

Mirek Horák, gastroexpert: „Gastrofestival se povedl po všech stránkách, měli jsme nádherné počasí a houfy spokojených lidí, takže to určitě splnilo účel."

Jiří Vzientek, náměstek hejtmana: „Příští rok budeme určitě pokračovat, chceme s touto soutěží procestovat celý kraj. Slavnostní vyhlášení příštího ročníku by mohlo být někde v Jeseníkách."

Vítězné recepty najdete na webové stránce www.msregion.cz. Dobrou chuť a na viděnou při soutěži Jak šmakuje Moravskoslezsko 2012.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/8266/soutez-jak-smakuje-moravskoslezsko-vyvrcholila-gastrofestivalem-na-hukvaldech