Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Juniorští barmani soutěžili v Novém Jičíně

Nový Jičín |

Nový Jičín ovládli juniorští barmani. V místním hotelu Praha soutěžili o pohár náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje. Koktejly, které před porotou a diváky míchali, měly stejný základ - čistou tequilu.

Barmanskou soutěž juniorů organizuje Střední škola hotelnictví a gastronomie ve Frenštátu pod Radhoštěm ve spolupráci s Českou barmanskou asociací už po dvanácté. Čistá tequila jako základ drinku není na soutěžích obvyklá.

Šárka Janová, česká barmanskák asociace: "Tequila je specifická surovina, míchá se z ní hůř než třeba z vodky nebo karibských rumů. Je to základ, který musí být vlastně tequila a další suroviny jsou pouze na soutěžících."

O titul nejlepšího barmana se utkali soutěžící nejen z České republiky. Předvést své umění a kombinaci chutí přijeli i studenti ze zahraničí.

Ivo Herman, ředitel Střední školy hotelnictví a gastronomie, Frenštát p. R.: "Jsou to partnerské školy z jiných našich projektů, takže využíváme toho společného vzdělávání žáků, ať už ze Slovenska, Maďarska nebo České republiky. A ty zkušenosti máme už z minulých let."

Mezi našimi zástupci byla i talentovaná barmanka Petra Paličková z Ostravy - Hrabůvky. Ingredience, které použila do koktejlu, utvořily exotický a na první pohled zajímavý mix. S ním také vyhrála celou soutěž.

Petra Paličková, Střední škola společného stravování, Ostrava - Hrabůvka: "Měla jsem tam pomazánku neboli marmeládu, kde byl zázvor a pomeranč potom ananasový a jahodový juice, potom tequilu co tady byla a triple sec plus ještě sirup s příchutí jablečného koláče. My vymýšlime třeba nějaké ty drinky dva dny, potom vybereme ty nejlepší a trénujeme aby jsme zdokonalili techniku."

Ivo Herman, ředitel Střední školy hotelnictví a gastronomie, Frenštát p. R.: "Speciality jsou v každém případě, protože všechny nápoje jsou originály."

Možnost koktejlového freestylu měli i návštěvníci. Ti, kteří si na míchání drinků netroufli, alespoň ochutnali. Podle pořadatelů se nadějní barmani sejdou na stejném místě i příští rok.

Nahlásit chybu


Moravskoslezský kraj přikryla sněhová peřina. Po víkendu ale sníh zase roztaje

Moravskoslezský kraj přes noc přikryla sněhová peřina. Ráno si tak možná někteří lidé zanadávali, že musí odhrabávat auto, ale děti byly jistě nadšené. Silničáři hlavní tahy zprůjezdnili ještě v průběhu noci. Podle meteorologů by měl po víkendu sníh zase roztát.

Tragický požár v Ostravě: policisté evakuovali 16 lidí, hasiči našli v bytě mrtvého muže

Dnes 9:18 | Ostrava-Jih | Lukáš Zavadil

Dramatické chvíle zažili obyvatelé domu na ulici Smirnovova v Ostravě-Zábřehu. Noční požár bytu si tam vyžádal evakuaci šestnácti lidí, včetně malého dítěte. Zasažený byt hasiči prohledali a nalezli zde muže bez známek života.

Úzká a frekventovaná silnice na Mezidolí v Havířově se dočká chodníku

Radnice v Havířově zahájila výstavbu dlouho očekávaného chodníku na ulici Mezidolí. Stavba zahrnuje i osvětlení, odvodnění i přeložky nízkého napětí a má být dokončena v srpnu příštího roku. Vše ale bude záležet na počasí.

Krevní centrum přijelo odebírat krev na radnici Moravské Ostravy a Přívozu

Mobilní odběrové stanoviště Krevního centra Fakultní nemocnice Ostrava vyrazilo podruhé do terénu. Tentokrát zavítalo na radnici Moravské Ostravy a Přívozu, kde krev darovalo 30 úředníků, z toho 23 úplně poprvé.

Školáci si přejí fast food, to jim ale město splnit nemůže

V základních školách se konala mladá školní fóra. Žáci se mohli vyjádřit jednak ke své škole a také k dění ve městě. Třeba na Komenského 66 získal nejvíce hlasů požadavek na zřízení fast foodu.

Na Rudné ve Svinově postupně zdemolují mosty, provoz bude sveden vždy na druhou polovinu

Včera 8:24 | Ostrava-město | Libor Běčák

V úterý 26. listopadu 2024 začne rekonstrukce mostů na Rudné ulici v Ostravě-Svinově. Oba mosty silnice I/11 budou zdemolovány a do roku 2026 nahrazeny novými konstrukcemi. Po dobu prací bude zachován obousměrný provoz v jednom pruhu pro každý směr. Projekt za 95,6 milionu Kč slibuje životnost nových mostů minimálně 100 let.

Změna ve třídění odpadu ve Studénce nastane na jaře

Třídění odpadu ve Studénce bude snadnější. Domácnosti z rodinných domů dostanou v příštím roce zdarma vlastní popelnice na plast a papír - začne tu fungovat systém door to door.

Rozsvícení vánočních stromů bude letos na obou náměstích ve Frýdku i v Místku

Frýdek-Místek letos poprvé uskuteční rozsvěcení stromu v obou částech města. K tradičnímu hojně navštěvovanému rozsvěcení na náměstí Svobody přidá komornější akci na Zámeckém náměstí. To bude navíc během dvou adventních víkendů bez aut.

Diamantová svatba znamená 60 let společného života

Včera 11:07 | Bruntál | Karel Soukop | Jesenický expres

Psal se říjen roku 1964. Do společného svazku manželského tehdy vstoupili v Táboře dva snoubenci Bohuslav a Helena. V tomto svazku přečkali mnohá dobrá i složitá období a dnes jejich krásné manželství trvá přesné 60 let. Ve stupnici našich svateb se tato svatba nazývá svatbou diamantovou.

Novojičínská Mozaika splní dětem více než 60 vánočních přání

Rodinné centrum Mozaika ve spolupráci se sociálním odborem města Nového Jičína připravuje další ročník projektu Vánoční překvapení. Jeho cílem je obstarat pod stromeček dárky pro novojičínské děti ze sociálně znevýhodněného prostředí.

Změna ve třídění odpadu ve Studénce nastane na jaře

Třídění odpadu ve Studénce bude snadnější. Domácnosti z rodinných domů dostanou v příštím roce zdarma vlastní popelnice na plast a papír - začne tu fungovat systém door to door.

Školáci si přejí fast food, to jim ale město splnit nemůže

V základních školách se konala mladá školní fóra. Žáci se mohli vyjádřit jednak ke své škole a také k dění ve městě. Třeba na Komenského 66 získal nejvíce hlasů požadavek na zřízení fast foodu.

Novojičínské podnikatele podpořila roadshow CzechInvestu, informovala o dotačních programech

Agentura CzechInvest představila v Novém Jičíně aktuální možnosti v oblasti podpory podnikání. V jeden okamžik, na jednom místě tak mohli podnikatelé konzultovat své záměry a získat informace o dotačních programech a dalších možnostech financování.

Festival v zahradě Nového Slunce připomněl hodnoty svobody a demokracie

19. listopadu 2024 11:50 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Nový Jičín oslavil 35. výročí sametové revoluce dvoudenním Festivalem svobody. Setkání s připomínkou hodnot demokracie se zúčastnili místní pamětníci těchto událostí. Akci provázely koncerty, besedy a výstava.

Děti s lampiony vyrazily za svatým Martinem a Zimní královnou

19. listopadu 2024 10:30 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Studénkou prošel Svatomartinský lampionový průvod. Děti rozsvítily město a na konci procházky, která se konala přesně 11. listopadu, je čekala i kupa sněhu.

Juniorští barmani soutěžili v Novém Jičíně
Vydáno 6. dubna 2012 0:30, Nový Jičín, Lukáš Zavadil
Nový Jičín ovládli juniorští barmani. V místním hotelu Praha soutěžili o pohár náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje. Koktejly, které před porotou a diváky míchali, měly stejný základ - čistou tequilu.

Barmanskou soutěž juniorů organizuje Střední škola hotelnictví a gastronomie ve Frenštátu pod Radhoštěm ve spolupráci s Českou barmanskou asociací už po dvanácté. Čistá tequila jako základ drinku není na soutěžích obvyklá.

Šárka Janová, česká barmanskák asociace: "Tequila je specifická surovina, míchá se z ní hůř než třeba z vodky nebo karibských rumů. Je to základ, který musí být vlastně tequila a další suroviny jsou pouze na soutěžících."

O titul nejlepšího barmana se utkali soutěžící nejen z České republiky. Předvést své umění a kombinaci chutí přijeli i studenti ze zahraničí.

Ivo Herman, ředitel Střední školy hotelnictví a gastronomie, Frenštát p. R.: "Jsou to partnerské školy z jiných našich projektů, takže využíváme toho společného vzdělávání žáků, ať už ze Slovenska, Maďarska nebo České republiky. A ty zkušenosti máme už z minulých let."

Mezi našimi zástupci byla i talentovaná barmanka Petra Paličková z Ostravy - Hrabůvky. Ingredience, které použila do koktejlu, utvořily exotický a na první pohled zajímavý mix. S ním také vyhrála celou soutěž.

Petra Paličková, Střední škola společného stravování, Ostrava - Hrabůvka: "Měla jsem tam pomazánku neboli marmeládu, kde byl zázvor a pomeranč potom ananasový a jahodový juice, potom tequilu co tady byla a triple sec plus ještě sirup s příchutí jablečného koláče. My vymýšlime třeba nějaké ty drinky dva dny, potom vybereme ty nejlepší a trénujeme aby jsme zdokonalili techniku."

Ivo Herman, ředitel Střední školy hotelnictví a gastronomie, Frenštát p. R.: "Speciality jsou v každém případě, protože všechny nápoje jsou originály."

Možnost koktejlového freestylu měli i návštěvníci. Ti, kteří si na míchání drinků netroufli, alespoň ochutnali. Podle pořadatelů se nadějní barmani sejdou na stejném místě i příští rok.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/10591/juniorsti-barmani-soutezili-v-novem-jicine