Barmanskou soutěž juniorů organizuje Střední škola hotelnictví a gastronomie ve Frenštátu pod Radhoštěm ve spolupráci s Českou barmanskou asociací už po dvanácté. Čistá tequila jako základ drinku není na soutěžích obvyklá.
Šárka Janová, česká barmanskák asociace: "Tequila je specifická surovina, míchá se z ní hůř než třeba z vodky nebo karibských rumů. Je to základ, který musí být vlastně tequila a další suroviny jsou pouze na soutěžících."
O titul nejlepšího barmana se utkali soutěžící nejen z České republiky. Předvést své umění a kombinaci chutí přijeli i studenti ze zahraničí.
Ivo Herman, ředitel Střední školy hotelnictví a gastronomie, Frenštát p. R.: "Jsou to partnerské školy z jiných našich projektů, takže využíváme toho společného vzdělávání žáků, ať už ze Slovenska, Maďarska nebo České republiky. A ty zkušenosti máme už z minulých let."
Mezi našimi zástupci byla i talentovaná barmanka Petra Paličková z Ostravy - Hrabůvky. Ingredience, které použila do koktejlu, utvořily exotický a na první pohled zajímavý mix. S ním také vyhrála celou soutěž.
Petra Paličková, Střední škola společného stravování, Ostrava - Hrabůvka: "Měla jsem tam pomazánku neboli marmeládu, kde byl zázvor a pomeranč potom ananasový a jahodový juice, potom tequilu co tady byla a triple sec plus ještě sirup s příchutí jablečného koláče. My vymýšlime třeba nějaké ty drinky dva dny, potom vybereme ty nejlepší a trénujeme aby jsme zdokonalili techniku."
Ivo Herman, ředitel Střední školy hotelnictví a gastronomie, Frenštát p. R.: "Speciality jsou v každém případě, protože všechny nápoje jsou originály."
Možnost koktejlového freestylu měli i návštěvníci. Ti, kteří si na míchání drinků netroufli, alespoň ochutnali. Podle pořadatelů se nadějní barmani sejdou na stejném místě i příští rok.