Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Sextet+ v mezinárodní výzvě uspěl, z výběrové soutěže přivezl stříbro

Nový Jičín |

Vokální soubor Sextet plus se zúčastnil mezinárodní soutěže ve Francii. V konkurenci výběrových pěveckých těles z celého světa dosáhl na svůj TOP úspěch a vyzpíval si krásné druhé místo.

Pěvecká soutěž v jihofrancouzském Provence, poblíž městečka Toulon, je vyhlášeným mezinárodním kláním. Úspěchem pro novojičínský Sextet+ vůbec bylo, se na tento soutěžní festival dostal.

Karel Dostál, umělecký vedoucí Sextetu+: “Součástí toho prvního předvýběru bylo zaslání zvukových ukázek každého tělesa a to, že jsem se na soutěž kvalifikovali, byla známka a záruka toho, že to těleso má jakousi úroveň.”

Sextet+ soutěžil v kategorii vokálních souborů, jeho soupeři bylo sedm vybraných pěveckých těles ze Spojených států, Indonésie, Uruguaye, Itálie, Švýcarska, Chorvatska a Francie.

Karel Dostál, umělecký vedoucí Sextetu+: “Už dopředu jsme tušili, že to bude opravdu těžké prosadit se v této konkurenci, bylo to největší sexteťácká výzva za dobu naší existence.”

Novojičíňáci vsadili na pestrost repertoáru a čistě a cappellový zpěv. Do svého vystoupení zařadil současnou duchovní i sborovou klasiku, lidové písně Leoše Janáčka, svěží skladbu Billyho Joela a na závěr srdcovku Kde domov můj.

    Vyhlašování výsledků od posledního místa pak bylo pro novojičínské vokalisty okamžikem nesmírného překvapení.

    Karel Dostál, umělecký vedoucí Sextetu+: “Říkali osmé, sedmé, šesté a pořád nebyl Sextet, čtvrté místo, třetí a nakonec jsme tedy skončili na úžasném druhém místě a předstihl nás tedy pouze mužský dospělácký sbor z Indonésie.”
    David Sochor, Sextet+: “Šli jsme do toho tak trochu naslepo s tím, že jsme neslyšeli nikoho před náma, takže pocity byly takové, že jsme vlastně moc nevěděli, co očekávat. Ale řekli jsme si, máme tuto příležitost, tak to pojďme zkusit. A přímo po té soutěži jsem z toho měli pocity více než dobré, byli jsme nadmíru spokojeni s tím, co jsem tam předvedli. A určitě další skvělý pocit byl, když jsme procházeli ulicemi Toulonu, lidé nám začali tleskat a začali vyvolávat Sextet+, znamená to, že byli spokojeni, když nás viděli při vystoupení v hale nebo když jsme zpívali v ulicích.”
    Jakub Dostál, Sextet+: “Upřímně nás překvapilo, jak pozitivní hodnocení bylo, protože jsme amatérské těleso a zpěvem se neživíme. Bylo skvělé slyšet slova chvály od lotyšské členky poroty, která loni se svým vokálním seskupením absolutně zvítězila v naší kategorii. A obecně neradili nám nic z hlediska intonace nebo vyváženosti hlasu a dynamiky, ale spíše se nás snažili posunout na vyšší level, abychom to, co my umíme, více prodali publiku.”

    Stoupající kvalitu tohoto souboru potvrdily i úspěchy z jara letošního roku.

    Andrea Dostálová, Sextet+: “Mám pocit, že se podařilo několik velmi pěkných momentů, prvním z nich rozhodně bylo v březnu zlaté pásmo na Young Prague, mezinárodní soutěži, kdy chlapci ve voláních tělesech naprosto jednoznačně převálcovali ostatní a získali zlaté pásmo, a teď to vlastně vrcholí tady tou to akcí. Byla to pro mě radost a jsem na ně pyšná.”

    Novojičínští vokalisté strávili na jihu Francie šesti dnů, kromě soutěžního vystoupení zpívali na slavnostním ceremoniálu nebo na koncertech v uličkách města.

    Nahlásit chybu


    K tématu

    Výstava “Paříž ve víru olympijských her” v knihovně je počinem nového Francouzsko-českého spolku

    20. července 2024 13:14 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

    Městská knihovna vystavuje kresby dětí na téma “Paříž ve víru olympijských her.” Obrázky vzešly z výtvarné soutěže, kterou vyhlásila ve spolupráci s novojičínským Francouzsko-českým spolkem.

    Čeští hasiči po příjezdu do Francie spustili velkokapacitní čerpadla

    5. ledna 2024 18:23 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

    18 profesionálních hasičů z HZS Moravskoslezského kraje a Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín dorazilo na sever Francie ve čtvrtek večer. V pátek zmapovali situaci a rovnou se pustili do pomoci s odklízením následků tamních povodní.

    Stěna z Máchovy ulice zmizí, mozaiku se pokouší zachránit

    5. října 2023 8:10 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

    Zídka na Máchově ulici, na které je sgrafito s dětskými motivy z 60tých let, se bude bourat. Nicméně samotná mozaika by mohla být zachráněna. Restaurátor připravuje její komplikované stěhování.


    Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

    Dnes 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

    Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

    V Ostravě-Třebovicích vznikl nový park. Vysadili ho studenti v rámci soutěže Lipová ratolest

    Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

    Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

    Včera 12:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

    Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

    Novojičínská vila byla domovem lékaře, 30 let je v ní mateřinka

    Mateřská škola Beruška v Novém Jičíně otevřela historickou vilu, ve které sídlí 30 let, veřejnosti. Představila její příběh rodinného domu, který kdysi patřil významnému lékaři.

    Elektrárna Třebovice obnovila svůj provoz v rekordním čase

    Zaměstnancům společnosti Veolia Energie se po 11 dnech po povodni podařilo zprovoznit Elektrárnu Třebovice v Ostravě, která byla odstavena od 15. září. A už také obnovuje dodávky i pro průmysl.

    Krnov bojuje s následky povodně, odpady i chodem života ve školách a firmách

    1. října 2024 18:09 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

    V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

    Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

    Včera 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

    Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

    ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

    1. října 2024 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

    Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

    Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

    Včera 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

    Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.

    Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

    Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

    Týden hokeje ve Studénce motivoval i zlatým úspěchem

    Děti už od čtyř let mohly přijít na zimní stadion ve Studénce a v rámci Týdne hokeje si vyzkoušet tento populární sport. Na led vyrazily pod dohledem zkušených trenérů.

    Svatováclavská jízda kroužila silnicemi Novojičínska, cíl byl na Masarykově náměstí

    Historické automobily a motocykly projely v den státního svátku Novým Jičínem a okolím. Tradiční Svatováclavská jízda veteránů odstartovala v Odrách, zastavila u zámků ve Studénce a v Kuníně. Cílovou stanicí bylo novojičínské Masarykovo náměstí.

    Studénka zahájila cestu k založení technických služeb, nakupuje další stroje

    Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Od září fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město také pokračuje v nákupu techniky.

    Charita věnovala podzimní slavnost sousedům a svému patronovi

    30. září 2024 15:58 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

    Charita otevřela bránu své zahrady i svého domu svaté Terezy a pozvala veřejnost na společné setkání. Konalo se u příležitosti svátku patrona Charity - svatého Vincence.

    Do budovy úřadu na Divadelní vstoupí lidé jen z Tyršovy

    30. září 2024 13:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

    Pět měsíců budou lidé vstupovat do budovy městského úřadu na Divadelní ulici náhradním vchodem. Odemčeny budou dveře z ulice Tyršova. Důvodem je rekonstrukce oficiální vstupní části.

    Sextet+ v mezinárodní výzvě uspěl, z výběrové soutěže přivezl stříbro
    Vydáno 26. července 2023 10:10, Nový Jičín, Petra Dorazilová
    Vokální soubor Sextet plus se zúčastnil mezinárodní soutěže ve Francii. V konkurenci výběrových pěveckých těles z celého světa dosáhl na svůj TOP úspěch a vyzpíval si krásné druhé místo.

    Pěvecká soutěž v jihofrancouzském Provence, poblíž městečka Toulon, je vyhlášeným mezinárodním kláním. Úspěchem pro novojičínský Sextet+ vůbec bylo, se na tento soutěžní festival dostal.

    Karel Dostál, umělecký vedoucí Sextetu+: “Součástí toho prvního předvýběru bylo zaslání zvukových ukázek každého tělesa a to, že jsem se na soutěž kvalifikovali, byla známka a záruka toho, že to těleso má jakousi úroveň.”

    Sextet+ soutěžil v kategorii vokálních souborů, jeho soupeři bylo sedm vybraných pěveckých těles ze Spojených států, Indonésie, Uruguaye, Itálie, Švýcarska, Chorvatska a Francie.

    Karel Dostál, umělecký vedoucí Sextetu+: “Už dopředu jsme tušili, že to bude opravdu těžké prosadit se v této konkurenci, bylo to největší sexteťácká výzva za dobu naší existence.”

    Novojičíňáci vsadili na pestrost repertoáru a čistě a cappellový zpěv. Do svého vystoupení zařadil současnou duchovní i sborovou klasiku, lidové písně Leoše Janáčka, svěží skladbu Billyho Joela a na závěr srdcovku Kde domov můj.

      Vyhlašování výsledků od posledního místa pak bylo pro novojičínské vokalisty okamžikem nesmírného překvapení.

      Karel Dostál, umělecký vedoucí Sextetu+: “Říkali osmé, sedmé, šesté a pořád nebyl Sextet, čtvrté místo, třetí a nakonec jsme tedy skončili na úžasném druhém místě a předstihl nás tedy pouze mužský dospělácký sbor z Indonésie.”
      David Sochor, Sextet+: “Šli jsme do toho tak trochu naslepo s tím, že jsme neslyšeli nikoho před náma, takže pocity byly takové, že jsme vlastně moc nevěděli, co očekávat. Ale řekli jsme si, máme tuto příležitost, tak to pojďme zkusit. A přímo po té soutěži jsem z toho měli pocity více než dobré, byli jsme nadmíru spokojeni s tím, co jsem tam předvedli. A určitě další skvělý pocit byl, když jsme procházeli ulicemi Toulonu, lidé nám začali tleskat a začali vyvolávat Sextet+, znamená to, že byli spokojeni, když nás viděli při vystoupení v hale nebo když jsme zpívali v ulicích.”
      Jakub Dostál, Sextet+: “Upřímně nás překvapilo, jak pozitivní hodnocení bylo, protože jsme amatérské těleso a zpěvem se neživíme. Bylo skvělé slyšet slova chvály od lotyšské členky poroty, která loni se svým vokálním seskupením absolutně zvítězila v naší kategorii. A obecně neradili nám nic z hlediska intonace nebo vyváženosti hlasu a dynamiky, ale spíše se nás snažili posunout na vyšší level, abychom to, co my umíme, více prodali publiku.”

      Stoupající kvalitu tohoto souboru potvrdily i úspěchy z jara letošního roku.

      Andrea Dostálová, Sextet+: “Mám pocit, že se podařilo několik velmi pěkných momentů, prvním z nich rozhodně bylo v březnu zlaté pásmo na Young Prague, mezinárodní soutěži, kdy chlapci ve voláních tělesech naprosto jednoznačně převálcovali ostatní a získali zlaté pásmo, a teď to vlastně vrcholí tady tou to akcí. Byla to pro mě radost a jsem na ně pyšná.”

      Novojičínští vokalisté strávili na jihu Francie šesti dnů, kromě soutěžního vystoupení zpívali na slavnostním ceremoniálu nebo na koncertech v uličkách města.

      Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000038250/sextet+-v-mezinarodni-vyzve-uspel-z-vyberove-souteze-privezl-stribro