Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Novojičínská synagoga se po letech otevřela veřejnosti

Nový Jičín |  | Novojičínský expres

V rámci Dne židovských památek se v Novém Jičíně otevřela veřejnosti budova bývalé synagogy. Objekt, který slouží jako archivní depozitář, není běžně přístupný. Budoucnost by ovšem mohla jeho osud změnit.

Budovu synagogy v Novém Jičíně spravuje Zemský archiv v Opavě, respektive jeho pobočka Státní okresní archiv Nový Jičín. Od konce 60. let slouží k archivním účelům.

Lenka Chobotová, Státní okresní archiv Nový Jičín: “Novojičínská synagoga byla otevřena pro veřejnost asi po deseti letech, naposledy jsme ji zveřejnili v rámci Mezinárodního dne archivů v roce 2016. A letos jsem se připojili ke dnům otevřených dveří v rámci Dne židovských památek.”
Martin Vitko, Státní okresní archiv v Novém Jičíně: “My sami jsme byli překvapeni, že lidé nejen z Nového Jičína, ale i z okolí měli zájem se podívat do bývalé židovské synagogy. tento objekt navštívilo v danou neděli až 700 lidí a mohli si prohlédnout

Vybudování této synagogy se začalo plánovat v roce 1896, kdy byla vyhlášena sbírka. Ta trvala několik let. Stavba začala v roce 1905.

Lenka Chobotová, Státní okresní archiv Nový Jičín: “Slavnostně byla otevřena v roce 1908 pod názvem Jubilejní synagoga císaře Františka Josefa. V té době si totiž veřejnost připomínala jubileum jeho nástupu na trůn a navíc také přispěl do sbírky na stavbu synagogy. Novojičínská židovská komunita užívala synagogu pouhých třicet let, do roku 1938. V dobách největší slávy měla až 300 členů, v období první republiky ty počty klesly, bylo jich kolem dvou set.”
Martin Vitko, Státní okresní archiv v Novém Jičíně: “Nový Jičín se od roku 1938 stal součástí nacistického Německa a tím pádem i pro Židy, kteří tu žili, nastaly velmi zlé časy. Do prosince toho roku se museli vystěhovat. Ti, kteří tak neučinili, skončili většinou v koncentračních táborech. Židovská synagoga byla uchráněna nejhoršího osudu. V rámci “křišťálové noci” v listopadu 1938 byla, v uvozovkách, pouze vydrancovaná, ale nebyla zapálená. A to díky tomu, že se nedaleko nacházela městská plynárna.”

Po skončení druhé světové války se do Nového Jičína vrátilo velmi málo původních židovských obyvatel. Koncem čtyřicátých let se Židovská obec v Ostravě rozhodla prodat synagogu Církvi československé, později československé husitské. Ta ji v 60tých let odprodává státu.

Martin Vitko, Státní okresní archiv v Novém Jičíně: “Zásluhou tehdejšího vlastivědného pracovníka Jaroslava Štindla dochází k tomu, že Okresní národní výbor v Novém Jičíně odkupuje synagogu a ta se stává majetkem státu. Od druhé poloviny šedesátých let slouží pro potřeby archivu.”
Lenka Chobotová, Státní okresní archiv Nový Jičín: ”V současnosti využívá budovu synagogy jako svůj depozitář Zemský archiv v Opavě. Jsou tady uloženy právě archiválie zemského archivu, to znamená Krajského soudu Ostrava, hutních závodů, Urxových závodů, což je dnešní DEZA, nebo například Krajského národního výboru v Ostravě.”

Osud této budovy by ale mohl nabrat jiný směr. Podmínky pro uchování archiválií tu, především kvůli vlhkosti a teplotě, nejsou ideální. Přesunout by se časem mohly do nového centrálního depozitáře, který se má stavět v Havířově.

Martin Vitko, Státní okresní archiv v Novém Jičíně: “Následně může stát rozhodnout, jak naloží s jejím dalším osudem.”
Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Je pravdou, že už v minulém roce na podzim jsme měli schůzku se zástupci židovské komunity z Krnova. Ta samotná myšlenka spočívá v tom, že město je nakloněno, abychom pomohli tuto budovu získat této židovské obci zpět, aby sloužila veřejnosti k těm kulturním a společenským akcím.”



Nahlásit chybu


K tématu

Novojičínskou synagogu, která přestála "Křišťálovou noc", snad čeká nový osud

Bývalá synagoga v Novém Jičíně slouží desítky let jako archivní depozitář. Není běžně přístupná. Veřejnosti se otevřela před pár dny v rámci Dne židovských památek. Budoucnost by ovšem mohla její osud změnit.

Ryby jsou pryč, jezírko v Novém Jičíně bude opět okrasné

25. října 2023 9:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Umělé jezírko v novojičínských Smetanových sadech muselo být vypuštěno, a to kvůli dlouhodobě špatné kvalitě vody. Do okrasného prvku totiž někdo nelegálně vypustil ryby, jejich krmení znečišťuje vodní filtry.

Ze zakaleného rybníka bude opět okrasné jezírko, město apeluje na lidi, aby tu nekrmili ani ptáky

26. října 2023 13:34 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Umělé jezírko ve Smetanových sadech muselo být vypuštěno, a to kvůli dlouhodobě špatné kvalitě vody. Do okrasného prvku totiž někdo nelegálně vypustil ryby, jejich krmení znečišťuje vodní filtry.


Elektrárna Třebovice obnovila svůj provoz v rekordním čase

Zaměstnancům společnosti Veolia Energie se po 11 dnech po povodni podařilo zprovoznit Elektrárnu Třebovice v Ostravě, která byla odstavena od 15. září. A už také obnovuje dodávky i pro průmysl.

Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Dnes 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i chodem života ve školách a firmách

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

Včera 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

Ranní nehoda dvou nákladních aut v Ostravě zastavila dopravu, řidiče museli vyprostit hasiči

Dnes 10:25 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ve středu ráno se v Ostravě na ulici Plzeňská srazila dvě nákladní vozidla. Nehoda zcela zastavila provoz. Hasiči museli vyprošťovat jednoho z řidičů pomocí hydraulického zařízení. Po vyproštění byl zraněný řidič předán do péče záchranářů.

Park u Zámku v Zábřeh láká k relaxaci i sportu. Revitalizace mu velmi prospěla

Ostrava patří k nejzelenějším městům v zemi a rozhodně nespí na vavřínech. Novou podobu nyní získal Park u Zámku Zábřeh. Nabízí spoustu místa pro relaxaci, ale i sport nebo pořádání menších akcí. Park ozdobil také nový mobiliář a umělecké plastiky.

Studenti vysazovali nový park v Ostravě-Třebovicích v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Palkovice vybojovaly v soutěži Vesnice roku 2. místo

V letošním národním finále soutěže Vesnice roku měl Moravskoslezský kraj jako svého finalistu obec Palkovice. Ta nakonec v silné konkurenci obsadila 2. místo.

Ostrava se snaží vyřešit čištění odpadních vod. Ústřední čističku voda značně poničila

Jedním z největších problémů Ostravy po povodních je vodohospodářská infrastruktura a hlavně zničená čistírna odpadních vod, která byla zcela pod vodou. Byla proto svolána mimořádná rada města, kde byly schváleny první finance na opravy.

Týden hokeje ve Studénce motivoval i zlatým úspěchem

Děti už od čtyř let mohly přijít na zimní stadion ve Studénce a v rámci Týdne hokeje si vyzkoušet tento populární sport. Na led vyrazily pod dohledem zkušených trenérů.

Svatováclavská jízda kroužila silnicemi Novojičínska, cíl byl na Masarykově náměstí

Historické automobily a motocykly projely v den státního svátku Novým Jičínem a okolím. Tradiční Svatováclavská jízda veteránů odstartovala v Odrách, zastavila u zámků ve Studénce a v Kuníně. Cílovou stanicí bylo novojičínské Masarykovo náměstí.

Studénka zahájila cestu k založení technických služeb, nakupuje další stroje

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Od září fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město také pokračuje v nákupu techniky.

Charita věnovala podzimní slavnost sousedům a svému patronovi

30. září 2024 15:58 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Charita otevřela bránu své zahrady i svého domu svaté Terezy a pozvala veřejnost na společné setkání. Konalo se u příležitosti svátku patrona Charity - svatého Vincence.

Do budovy úřadu na Divadelní vstoupí lidé jen z Tyršovy

30. září 2024 13:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Pět měsíců budou lidé vstupovat do budovy městského úřadu na Divadelní ulici náhradním vchodem. Odemčeny budou dveře z ulice Tyršova. Důvodem je rekonstrukce oficiální vstupní části.

Do zámecké podoby se začne měnit i druhé patro Nové Horky

30. září 2024 11:00 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Moravskoslezský kraj pokračuje v opravách areálu barokního zámku Nová Horka. Za pár dní začne rekonstrukce druhého podlaží. Ze zámku by mělo vzniknout centrum živé kultury propojující historická a současná témata.

Novojičínská synagoga se po letech otevřela veřejnosti
Vydáno 26. srpna 2024 13:02, Nový Jičín, Petra Dorazilová
V rámci Dne židovských památek se v Novém Jičíně otevřela veřejnosti budova bývalé synagogy. Objekt, který slouží jako archivní depozitář, není běžně přístupný. Budoucnost by ovšem mohla jeho osud změnit.

Budovu synagogy v Novém Jičíně spravuje Zemský archiv v Opavě, respektive jeho pobočka Státní okresní archiv Nový Jičín. Od konce 60. let slouží k archivním účelům.

Lenka Chobotová, Státní okresní archiv Nový Jičín: “Novojičínská synagoga byla otevřena pro veřejnost asi po deseti letech, naposledy jsme ji zveřejnili v rámci Mezinárodního dne archivů v roce 2016. A letos jsem se připojili ke dnům otevřených dveří v rámci Dne židovských památek.”
Martin Vitko, Státní okresní archiv v Novém Jičíně: “My sami jsme byli překvapeni, že lidé nejen z Nového Jičína, ale i z okolí měli zájem se podívat do bývalé židovské synagogy. tento objekt navštívilo v danou neděli až 700 lidí a mohli si prohlédnout

Vybudování této synagogy se začalo plánovat v roce 1896, kdy byla vyhlášena sbírka. Ta trvala několik let. Stavba začala v roce 1905.

Lenka Chobotová, Státní okresní archiv Nový Jičín: “Slavnostně byla otevřena v roce 1908 pod názvem Jubilejní synagoga císaře Františka Josefa. V té době si totiž veřejnost připomínala jubileum jeho nástupu na trůn a navíc také přispěl do sbírky na stavbu synagogy. Novojičínská židovská komunita užívala synagogu pouhých třicet let, do roku 1938. V dobách největší slávy měla až 300 členů, v období první republiky ty počty klesly, bylo jich kolem dvou set.”
Martin Vitko, Státní okresní archiv v Novém Jičíně: “Nový Jičín se od roku 1938 stal součástí nacistického Německa a tím pádem i pro Židy, kteří tu žili, nastaly velmi zlé časy. Do prosince toho roku se museli vystěhovat. Ti, kteří tak neučinili, skončili většinou v koncentračních táborech. Židovská synagoga byla uchráněna nejhoršího osudu. V rámci “křišťálové noci” v listopadu 1938 byla, v uvozovkách, pouze vydrancovaná, ale nebyla zapálená. A to díky tomu, že se nedaleko nacházela městská plynárna.”

Po skončení druhé světové války se do Nového Jičína vrátilo velmi málo původních židovských obyvatel. Koncem čtyřicátých let se Židovská obec v Ostravě rozhodla prodat synagogu Církvi československé, později československé husitské. Ta ji v 60tých let odprodává státu.

Martin Vitko, Státní okresní archiv v Novém Jičíně: “Zásluhou tehdejšího vlastivědného pracovníka Jaroslava Štindla dochází k tomu, že Okresní národní výbor v Novém Jičíně odkupuje synagogu a ta se stává majetkem státu. Od druhé poloviny šedesátých let slouží pro potřeby archivu.”
Lenka Chobotová, Státní okresní archiv Nový Jičín: ”V současnosti využívá budovu synagogy jako svůj depozitář Zemský archiv v Opavě. Jsou tady uloženy právě archiválie zemského archivu, to znamená Krajského soudu Ostrava, hutních závodů, Urxových závodů, což je dnešní DEZA, nebo například Krajského národního výboru v Ostravě.”

Osud této budovy by ale mohl nabrat jiný směr. Podmínky pro uchování archiválií tu, především kvůli vlhkosti a teplotě, nejsou ideální. Přesunout by se časem mohly do nového centrálního depozitáře, který se má stavět v Havířově.

Martin Vitko, Státní okresní archiv v Novém Jičíně: “Následně může stát rozhodnout, jak naloží s jejím dalším osudem.”
Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Je pravdou, že už v minulém roce na podzim jsme měli schůzku se zástupci židovské komunity z Krnova. Ta samotná myšlenka spočívá v tom, že město je nakloněno, abychom pomohli tuto budovu získat této židovské obci zpět, aby sloužila veřejnosti k těm kulturním a společenským akcím.”



Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000044552/novojicinska-synagoga-se-po-letech-otevrela-verejnosti