Gastro soutěž "Zlatá vařečka" 2016 pořádalo v Novém Jičíně místní Odborné učiliště a Praktická škola. Byl to již 15. ročník putovního klání, kterého se zúčastnilo 14 škol z moravskoslezského a olomouckého kraje. Jako host sem zavítala škola ze slovenského Kysuckého Nového Mesta.
“Každá škola, která tu soutěž pořádá, si dělá vlastní organizaci a volí si své téma. A “Kysané zelí - zdroj vitamínů, já si myslím, že v současné době, kdy zdravá výživa je populární, a je to i nutnost změnit stravovací návyky, tak jsme vybrali téma právě z této oblasti,” vysvětlial Ilona Šustalová, ředitelka OU a PrŠ Nový Jičín.
Soutěžící měli na přípravu pokrmu 30 minut, zvolit si mohli mezi složitější teplou nebo studenou variantou.
“Zelný salát s oříšky. Je to jednoduché a dobře to chutná,” prozradila svůj recept jedna ze soutěžících. “Je to po studenu a netrvá to dlouho,” doplnila její spolužačka. “Budu vařit zelňáky. Budu připravovat vyprošťovací salát ze zelí. Prokládaný zelný salát. Placky z kyslé kapusty,” vyjmenovali své recepty další ze soutěžících.
“Máme tady 28 soutěžících, takže myslím si, že bude velice bohatá nabídka různých výrobků z toho kysaného zelí,” dodala Ilona Šustalová, ředitelka OU a PrŠ Nový Jičín.
S přípravou a secvičením receptů pomáhali žákům jejich učitelé, přímo na soutěž se ale museli spolehnout jen sami na sebe.