Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ve školní jídelně vařil oběd profesionální šéfkuchař

Studénka |

Kuchyně v Základní škole Butovická se na jeden den ujal profesionální šéfkuchař. Školní kuchařky připravily oběd pro žáky pod jeho vedením. Děti měly možnost ochutnat šípkovou omáčku nebo řecký pokrm pasticcio.

Šéfkuchař Zbyněk Diatka vaří po celé České republice, především ve školách, domovech pro seniory nebo v nemocnicích. Všude, kde mají zájem, přijede a pomáhá připravovat atraktivní jídla podle nových receptů. Do Základní školy Butovická se po několika letech vrátil na pozvání vedoucí zdejší kuchyně.

Šárka Zalacková, vedoucí kuchyně ZŠ Butovická: “Spolupráce vznikla v minulost, pan kuchař už u nás jednou byl, je tady podruhé. Náhodou jsem přišla na to, že tato možnost je, že je možné se zkontaktovat s panem kuchařem, ten nám nabídne nové atraktivní recepty, a že je můžeme vyzkoušet přímo s ním, pod jeho vedením, ve školní jídelně uvařit. Spolupráce je to perfektní.”
Zbyněk Diatka, šéfkuchař: “Já jsem těch receptů posílal více a nechal jsem to na školní jídelně, které si vybere, protože nevím, co oni vaří nebo které recepty by je asi zajímaly.”

Volba padla na zeleninovou polévku s kuskusem, kotletu s šípkovou omáčkou a celozrnným knedlíkem a pasticcio, řecký zapečený těstovinový pokrm s mletým masem a bešamelovou omáčkou.

žáci ZŠ Butovická:
“Ochutnala jsem obě jídla a obě mi moc chutnají. Takže za mě super.”
“Já jsem si vybrala kotletu s celozrnným knedlíkem, bylo to vynikající, pana kuchaře bychom tady mohli mít celou dobu.”
“Zkusil jsem to řecké jídlo a jsem s tím spokojený.”

Spolupráci se školní kuchyni, včetně jejího vybavení, si šéfkuchař pochvaloval.

Zbyněk Diatka, šéfkuchař: “Šlo nám to jak po másle, super spolupráce.”

Menší školáci z prvního stupně, kteří se na vaření přišli podívat, mu na památku nakreslili i obrázky, nejvíce ho asi potěšil ten s talířem rajské polévky.

Zbyněk Diatka, šéfkuchař: “V těch školních jídelnách se musíme držet takzvaného spotřebního koše, který zahrnuje velkou škálu surovin a na některé ty suroviny třeba některé děti nejsou z domu zvyklé. Zvláště třeba na zeleninu, což je i poměrně drahá složka, a ve spoustě rodin, než by koupili kilo paprik, tak koupí kilo masa, a zkrátka některé děti se s určitýma surovinami teprve seznamují i na té základní škole.”
Šárka Zalacková, vedoucí kuchyně ZŠ Butovická: “Vaříme denně přes tři sta obědů, vaříme i pro charitu a dále pro cizí strávníky, kteří k nám dochází, buď senioři nebo i pracovně aktivní lidé, kteří potřebují oběd zajistit.”
Nahlásit chybu


K tématu

Školní “uho” vyměnili studénečtí žáci za šípkovou omáčku

3. dubna 2025 8:50 | Studénka | Petra Dorazilová

Kuchyně v Základní škole Butovická se na jeden den ujal profesionální šéfkuchař. Školní kuchařky připravily oběd pro žáky pod jeho vedením. Děti měly možnost ochutnat šípkovou omáčku nebo řecké jídlo z těstovin.

Advent ve škole kardinála Tomáška začal jarmark s koncertem

9. prosince 2024 12:30 | Studénka | Petra Dorazilová

Do adventní nálady se zcela ponořila Základní škola Františka kardinála Tomáška. Uspořádala jarmark s tvořivými dílnami. Zahájil ho koncert v zahradě školy a rozsvícení vánočního stromu.

Tři projekty dle návrhů místních lidí jsou hotovy

12. prosince 2024 11:30 | Studénka | Petra Dorazilová

Hotovy jsou tři nové projekty, které vzešly z nápadů lidí v rámci participativního rozpočtu. Ve městě přibyla meteostanice, dále také nabíjecí stanice pro elektrokola a mobily a vzhledově se zlepšil prostor u Kotvice.


Předvánoční atmosféru navodily jarmarky v Janovicích a na Bystrém

Dnes 9:04 | Janovice | Libor Běčák

Tradice rozsvícení vánočních stromů se drží i v Janovicích. Vánoční jarmark s mnoha stánky a hudebním programem se konal také v místní části Bystré.

Dobrovolníci pořádají Vánoční sbírku pro děti z ostravských nemocnic

Včera 17:48 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Dlouhé dny v nemocnici jsou pro děti náročné, zvlášť v období Vánoc. Skupina dobrovolníků z Ostravska proto organizuje Vánoční sbírku pro děti v ostravských nemocnicích, která má dětem přinést více radosti, hry a pocit, že na ně někdo myslí. A to na základě konkrétních přání zdravotníků z jednotlivých oddělení.

Auto v kolejišti zastavilo tramvaje. DPO zařídil náhradní dopravu

Dnes 1:19, vydáno včera 19:31 | Ostrava-Poruba | Jiří Cileček

V Ostravě skončilo další auto v kolejišti tramvají. Tentokrát u frekventované křižovatky ulic Martinovská a Opavská. Událost omezila provoz tramvají číslo 4. Dopravní podnik Ostrava zařídil náhradní dopravu.

Otužilci plavali na Žermanické přehradě Mikulášskou štafetu

Včera 13:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na Žermanické přehradě se v sobotu 6. prosince konala tradiční Mikulášská přeplavba. Jedná se o štafetu otužilců, kteří uplavali trať delší než 5 kilometrů.

Havířov velkolepě oslavil 70 let od založení města

Včera 10:20 | Havířov | Bára Kelnerová

Vladimír Hron, Big Band Felixe Slováčka, představení Kůň pátý element, kapela Mirai a nakonec ohňostroj. Tak takovou oslavu připravilo město k 70. výročí založení Havířova. Pozváni byli i všichni obyvatelé narození v roce 1955.

Opava-Jaktař rozsvítila dřevěný betlém: klienti Charity přidali vyřezávaného velblouda

Včera 14:45 | Opava | Yvona Fajtová

Už potřetí se v Opavě-Jaktaři slavnostně rozsvítil vyřezávaný betlém, který vyrábějí klienti a zaměstnanci Charity Opava. Letos k němu přibylo nové vyřezané zvířátko – velbloud. Betlém vznikl před třemi lety na přání místních obyvatel, kteří v městské části postrádali vánoční výzdobu.

Stavba vodovodu na ulici Na Stráni omezuje dopravu, potrvá do konce tohoto roku

Včera 13:20 | Karviná | Gabriela Stašová

V karvinském Ráji momentálně probíhá výměna vodovodního řadu. O veškerých opravách byli obyvatelé včas informováni.

Čerpali podporu určenou pro ukrajinské uprchlíky. Cizinci podvodem získali 2,8 milionu korun

5. prosince 2025 10:37 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Za dávky získali 2,8 milionu korun. Přitom na ně neměli nárok. Dva cizinci využili údaje několika ukrajinských žen a pobírali na ně příspěvek na bydlení. Společně se svými partnerkami peníze utráceli za dovolené a nákupy. Kriminalisté obvinili muže i jejich přítelkyně z trestného činu.

Modernizace střechy na zimním stadionu je dokončena

5. prosince 2025 10:54 | Havířov | Bára Kelnerová

Modernizovaná víceúčelová hala v Havířově je opět v provozu. Město představilo novou střechu, vylepšenou akustiku, moderní vzduchotechniku i osvětlení a současně oznámilo, že po sezóně plánuje výměnu chladící desky.

Glow Up University Tour zavítalo poprvé i do Karviné, studentům ukázalo možnosti vysokých škol

Včera 13:10 | Karviná | Gabriela Stašová

Veletrh vysokých škol v Moravskoslezském kraji, Glow Up University Tour, se zastavila i v Karviné, aby ukázala studentům, že jít na vysokou školu má smysl a že i oni mohou nalézt svůj vysněný obor v regionu.

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Studénce už také svítí vánoční strom

Včera 11:39 | Studénka | Jan Plášil

Už svítí! Tak zněl letošní program, kterým Studénka přivítala advent a vedl k rozsvícení jednoho z hlavních symbolů nadcházejících svátků. Stalo se tak v první adventní neděli 30. listopadu.

Jubileum chce klub připomenout hlavně na svahu

Včera 8:49 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Lyžařský areál na Svinci byl založen před šedesáti lety. Oddíl chce jubileum oslavit především na svahu. Věří v solidní zimní sezonu.

Přibyly další kontejnery ukryté pod zemí

5. prosince 2025 13:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Ve městě přibyly další stanoviště s polopodzemními kontejnery. Místa jsou esteticky vzhlednější a nádoby pojmou větší objem odpadu.

Výstava zachycuje náladu adventu, Vánoc a Silvestra

5. prosince 2025 12:23 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

“Od adventu po Nový rok” - to je název výstavy, která je v prosinci k vidění na Staré poště. Prezentuje fotografie pěti autorů a k tomu výtvarná díla dětí ze základních škol, včetně základní umělecké školy.

Podzim v duchu workshopů nabídl i tvoření obrazů z mechu

5. prosince 2025 11:50 | Studénka | Petra Dorazilová

Zpestřit si čas trochou kreativního tvoření mohou zájemci na sérii workshopů, které pořádá organizace Sport a kultura. Jeden z nich se věnoval tvorbě mechových obrazů.

Novojičínský bazén už je v nerezu, práce nesmí zima zastavit

5. prosince 2025 9:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Rekonstrukce venkovního bazénu v Novém Jičíně probíhá devátý měsíc. Uvnitř areálu už je položená nerezová vana a hotova je většina staveb pro nové technologie. Dílo má být dokončeno příští rok v dubnu.

Ve školní jídelně vařil oběd profesionální šéfkuchař
Vydáno 4. dubna 2025 12:40, Studénka, Petra Dorazilová
Kuchyně v Základní škole Butovická se na jeden den ujal profesionální šéfkuchař. Školní kuchařky připravily oběd pro žáky pod jeho vedením. Děti měly možnost ochutnat šípkovou omáčku nebo řecký pokrm pasticcio.

Šéfkuchař Zbyněk Diatka vaří po celé České republice, především ve školách, domovech pro seniory nebo v nemocnicích. Všude, kde mají zájem, přijede a pomáhá připravovat atraktivní jídla podle nových receptů. Do Základní školy Butovická se po několika letech vrátil na pozvání vedoucí zdejší kuchyně.

Šárka Zalacková, vedoucí kuchyně ZŠ Butovická: “Spolupráce vznikla v minulost, pan kuchař už u nás jednou byl, je tady podruhé. Náhodou jsem přišla na to, že tato možnost je, že je možné se zkontaktovat s panem kuchařem, ten nám nabídne nové atraktivní recepty, a že je můžeme vyzkoušet přímo s ním, pod jeho vedením, ve školní jídelně uvařit. Spolupráce je to perfektní.”
Zbyněk Diatka, šéfkuchař: “Já jsem těch receptů posílal více a nechal jsem to na školní jídelně, které si vybere, protože nevím, co oni vaří nebo které recepty by je asi zajímaly.”

Volba padla na zeleninovou polévku s kuskusem, kotletu s šípkovou omáčkou a celozrnným knedlíkem a pasticcio, řecký zapečený těstovinový pokrm s mletým masem a bešamelovou omáčkou.

žáci ZŠ Butovická:
“Ochutnala jsem obě jídla a obě mi moc chutnají. Takže za mě super.”
“Já jsem si vybrala kotletu s celozrnným knedlíkem, bylo to vynikající, pana kuchaře bychom tady mohli mít celou dobu.”
“Zkusil jsem to řecké jídlo a jsem s tím spokojený.”

Spolupráci se školní kuchyni, včetně jejího vybavení, si šéfkuchař pochvaloval.

Zbyněk Diatka, šéfkuchař: “Šlo nám to jak po másle, super spolupráce.”

Menší školáci z prvního stupně, kteří se na vaření přišli podívat, mu na památku nakreslili i obrázky, nejvíce ho asi potěšil ten s talířem rajské polévky.

Zbyněk Diatka, šéfkuchař: “V těch školních jídelnách se musíme držet takzvaného spotřebního koše, který zahrnuje velkou škálu surovin a na některé ty suroviny třeba některé děti nejsou z domu zvyklé. Zvláště třeba na zeleninu, což je i poměrně drahá složka, a ve spoustě rodin, než by koupili kilo paprik, tak koupí kilo masa, a zkrátka některé děti se s určitýma surovinami teprve seznamují i na té základní škole.”
Šárka Zalacková, vedoucí kuchyně ZŠ Butovická: “Vaříme denně přes tři sta obědů, vaříme i pro charitu a dále pro cizí strávníky, kteří k nám dochází, buď senioři nebo i pracovně aktivní lidé, kteří potřebují oběd zajistit.”
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/novojicinsko/studenka/11000048041/ve-skolni-jidelne-varil-obed-profesionalni-sefkuchar