Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • POLICIE A ÚŘADY NADÁLE ŠETŘÍ ÚHYN RYB V RYBNÍKU MÍČOVEC
  • TECHNICKÉ SLUŽBY V HAVÍŘOVĚ POŘÍDILY DEFIBRILÁTORY, ZAMĚSTNANCI PROŠLI ŠKOLENÍM
  • CENY STARŠÍCH BYTŮ V MSK MEZIROČNĚ VZROSTLY NEJVÍCE ZE VŠECH KRAJŮ
  • V NEMOCNICI KARVINÁ-RÁJ OTEVŘELI KURZY PRVNÍ POMOCI ZAMĚŘENÉ NA MALÉ DĚTI
  • RADNICE V HAVÍŘOVĚ ROZDÁVÁ OPĚT NÁDOBY NA BIOODPAD
  • KARVINÁ CHYSTÁ PROMĚNU AREÁLU LODIČKY V PARKU BOŽENY NĚMCOVÉ
  • FRÝDEK-MÍSTEK PŘIPRAVUJE ARCHITEKTONICKOU SOUTĚŽ NA ČESKÝ DŮM
  • OBVOD SLEZSKÁ OSTRAVA SHÁNÍ VYUŽITÍ PRO BUDOVU NA CHITTUSSIHO ULICI
  • PODLE POVODÍ ODRY BYL BŘEZEN Z HYDROLOGICKÉHO POHLEDU SPÍŠE PODPRŮMĚRNÝ
  • REVOLUTION TRAIN JE V MS KRAJI, PRVNÍ ZASTÁVKOU BYLA STUDÉNKA
  • PŘI VÝBUCHU V RODINNÉM DOMĚ V NÝDKU SE VÁŽNĚ ZRANIL SENIOR
  • MENSTRUAČNÍ VLOŽKY JSOU DOSTUPNÉ NA VŠECH OSTRAVSKÝCH ZÁKLADNÍCH ŠKOLÁCH
  • HASIČI Z JABLUNKOVA OSLAVILI 30 LET ČINNOSTI JEDNOTKY JPO II
  • CYKLISTICKÝ ZÁVOD PORUBAJK MĚNÍ START. ZAČÍNÁ SE NA ALŠOVĚ NÁMĚSTÍ

Ve školní jídelně vařil oběd profesionální šéfkuchař

Studénka |  | Expres Studénky

Kuchyně v Základní škole Butovická se na jeden den ujal profesionální šéfkuchař. Školní kuchařky připravily oběd pro žáky pod jeho vedením. Děti měly možnost ochutnat šípkovou omáčku nebo řecký pokrm pasticcio.

Video Přehravač se načítá.
Aktuální čas 0:00
Doba trvání -:-
Načteno: 0%
Typ streamu ŽIVĚ
Zbývající čas 0:00
 
1x
    • Kapitoly
    • Bez popisů, vybráno
    • Bez titulků, vybráno

      Šéfkuchař Zbyněk Diatka vaří po celé České republice, především ve školách, domovech pro seniory nebo v nemocnicích. Všude, kde mají zájem, přijede a pomáhá připravovat atraktivní jídla podle nových receptů. Do Základní školy Butovická se po několika letech vrátil na pozvání vedoucí zdejší kuchyně.

      Šárka Zalacková, vedoucí kuchyně ZŠ Butovická: “Spolupráce vznikla v minulost, pan kuchař už u nás jednou byl, je tady podruhé. Náhodou jsem přišla na to, že tato možnost je, že je možné se zkontaktovat s panem kuchařem, ten nám nabídne nové atraktivní recepty, a že je můžeme vyzkoušet přímo s ním, pod jeho vedením, ve školní jídelně uvařit. Spolupráce je to perfektní.”
      Zbyněk Diatka, šéfkuchař: “Já jsem těch receptů posílal více a nechal jsem to na školní jídelně, které si vybere, protože nevím, co oni vaří nebo které recepty by je asi zajímaly.”

      Volba padla na zeleninovou polévku s kuskusem, kotletu s šípkovou omáčkou a celozrnným knedlíkem a pasticcio, řecký zapečený těstovinový pokrm s mletým masem a bešamelovou omáčkou.

      žáci ZŠ Butovická:
      “Ochutnala jsem obě jídla a obě mi moc chutnají. Takže za mě super.”
      “Já jsem si vybrala kotletu s celozrnným knedlíkem, bylo to vynikající, pana kuchaře bychom tady mohli mít celou dobu.”
      “Zkusil jsem to řecké jídlo a jsem s tím spokojený.”

      Spolupráci se školní kuchyni, včetně jejího vybavení, si šéfkuchař pochvaloval.

      Zbyněk Diatka, šéfkuchař: “Šlo nám to jak po másle, super spolupráce.”

      Menší školáci z prvního stupně, kteří se na vaření přišli podívat, mu na památku nakreslili i obrázky, nejvíce ho asi potěšil ten s talířem rajské polévky.

      Zbyněk Diatka, šéfkuchař: “V těch školních jídelnách se musíme držet takzvaného spotřebního koše, který zahrnuje velkou škálu surovin a na některé ty suroviny třeba některé děti nejsou z domu zvyklé. Zvláště třeba na zeleninu, což je i poměrně drahá složka, a ve spoustě rodin, než by koupili kilo paprik, tak koupí kilo masa, a zkrátka některé děti se s určitýma surovinami teprve seznamují i na té základní škole.”
      Šárka Zalacková, vedoucí kuchyně ZŠ Butovická: “Vaříme denně přes tři sta obědů, vaříme i pro charitu a dále pro cizí strávníky, kteří k nám dochází, buď senioři nebo i pracovně aktivní lidé, kteří potřebují oběd zajistit.”
      Nahlásit chybu


      K tématu

      Školní “uho” vyměnili studénečtí žáci za šípkovou omáčku

      Kuchyně v Základní škole Butovická se na jeden den ujal profesionální šéfkuchař. Školní kuchařky připravily oběd pro žáky pod jeho vedením. Děti měly možnost ochutnat šípkovou omáčku nebo řecké jídlo z těstovin.

      Trofej vítěze AHL skončila v rukou domácího týmu

      15. dubna 2024 17:42 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

      Zimní sezonu na ledové ploše ve Studénce uzavřelo finále amatérské hokejové ligy. Rozhodující zápas se odehrál poslední březnovou sobotu. Těsným rozdílem jediného gólu jej vyhrál tým domácích.

      Den Země smáčel déšť, Jarošův statek ve Studénce akci zopakuje

      Ekologický svátek, Den Země, připomněli také na Jarošově statku ve Studénce. Původně plánovaný program ovšem nabouralo nepříznivé počasí, proto jej tu v plné pestrosti zopakují ještě v květnu.


      CirkArena v Třinci se zaměří na energetické zpracování odpadů

      Unikátní projekt CirkAreny v Třinci se blíží ke své realizaci. V místě bývalé hokejové arény tak vznikne výzkumně vývojové centrum pro cirkulární ekonomiku, které se zaměří na výzkum odpadů. Hotovo by mělo být v roce 2028.

      Ironman má nový cíl, motivovat ke splnění výzev studenty

      Extrémní sportovec Jurij Tarča ze Studénky je třicetinásobným Ironmanem. Patří mezi nejlepší vytrvalce světa. Motivovat mladé lidi k dosažení cílů se teď snaží i formou besed ve školách.

      Exploze v rodinném domě na Frýdecko-Místecku, hasiči zasahovali u následného požáru sklepa

      Včera 23:11, vydáno včera 16:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

      Čtyři jednotky hasičů zasahovaly ve čtvrtek ráno u výbuchu propan-butanové lahve ve sklepě rodinného domu v Nýdku na Frýdecko-Místecku. Exploze způsobila požár, který hasiči rychle lokalizovali. Jeden muž byl zraněn, pět osob stihlo dům opustit ještě před příjezdem jednotek.

      Odborníci z celé republiky diskutovali téma transferu technologií

      Na VŠB – TU Ostrava se sjeli zástupci veřejných vysokých škol, výzkumných organizací a ministerstev, aby diskutovali problematiku transferu technologií. Tedy přesun výzkumu co nejrychleji a nejefektivněji rovnou do praxe.

      Moravská Ostrava a Přívoz ožije Velikonočním jarmarkem

      Masarykovo náměstí v centru Ostravy ožije velikonočním jarmarkem. Návštěvníci se mohou už od pondělí až do Velkého pátku těšit na tradiční řemesla, regionální speciality, tematickou výzdobu i kulturní program. Akci připravilo Centrum kultury a vzdělávání ve spolupráci s městským obvodem.

      Nicola salon: Kromě pedikúry nyní také laminace obočí a prodlužování řas

      28. března 2025 8:03 | Komerční sdělení

      Nicola salon na místeckém náměstí se specializuje na profesionální pedikúru a nyní rozšiřuje nabídku o laminaci obočí a řas, prodlužování řas.

      Poruba ocenila své nejlepší pedagogy. Akce se koná každoročně u příležitosti Dne učitelů

      Poruba opět ocenila své nejlepší pedagogy. Slavnostní setkání se uskutečnilo u příležitosti Dne učitelů v Komunitním centrum Všichni spolu.

      V Nemocnici Karviná-Ráj otevřeli kurzy první pomoci, které jsou zaměřeny na malé děti

      V nemocnici v Karviné - Ráji se uskutečnila preventivně osvětová akce, která lidem z veřejnosti pomohla lépe si vštípit, co znamená první pomoc pro děti a jak ji poskytnout. Mladá lékařka z této nemocnice v rámci odpoledne přinesla tipy, jak co nejeefektivněji pomoci dětem při nečekaných událostech.

      Tragická nehoda u Dobré: mladá řidička nedala přednost nákladnímu autu

      Včera 10:13 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

      Krátce před šestou hodinou ranní se na křižovatce u Dobré na Frýdecko-Místecku stala tragická dopravní nehoda. Řidička (25) osobního vozu zřejmě nedala přednost nákladnímu autu, čímž došlo ke střetu tří vozidel. Žena na místě zemřela, dvě další osoby utrpěly zranění.

      Těrličtí odmítají stavbu obchvatu s tunelem, který do obce přivede kamiony

      V sále Kulturního domu v Těrlicku se konalo setkání občanů s vedením obce k přípravám stavby silničního obchvatu.

      Obkladači

      Kopřivnice Nástup: od 1. května 2025 od 25 500 Kč/měsíc

      Obkladači

      Kopřivnice Nástup: od 1. května 2025 od 25 500 Kč/měsíc

      U letního stadionu vzniká tréninková plocha pro fotbalisty, mohou tak pošetřit hlavní trávník

      Bývalé škvárové hřiště u letního stadionu bude opět užitečnou plochou. Návozem hlíny a jednoduchou úpravou tu vznikne tréninkové hřiště, které budou využívat fotbalisté.

      Rekonstrukce venkovního bazénu začíná, firma má na práce rok

      Začíná rekonstrukce venkovního bazénu, starého téměř padesát let. Od tohoto týdne je areál oficiálně staveništěm. Vybraná firma má na jeho modernizaci dvanáct měsíců.

      Muzeum připomíná Velikonoce v souvislostech, v sobotu zve do zámku na setkání s tradicemi

      Velikonoční tradice připomíná v těchto dnech Muzeum Novojičínska. Připravilo program, ve kterém vysvětluje podstatu tohoto křesťanského svátku. Jeho součástí jsou tvořivé dílny s malováním kraslic a výrobou pomlázek.

      Revolution train je v kraji, první zastávkou byla Studénka

      Revolution train opět protnul hranice Moravskoslezského kraje. Jeho první zastávkou tu byla Studénka. Odstrašující příběh varující před závislostí, a to nejen drogovou, prožili v jeho vagonech místní školáci.

      Plavci opustili vodu a na souši oslavili půl století existence klubu

      Novojičínský plavecký klub si připomíná půl století od svého založení. To je úzce spjato se stavbou a otevřením bazénu, k čemuž došlo právě před padesáti let v roce 1975.

      Knihovna připravila další výstavu a čtenářům nabídne jako novinku e-audioknihy

      9. dubna 2025 16:13 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

      Knihovna pokračuje v projektu Studénečtí výtvarníci se představují a připravila další výstavu. Kromě toho zve na přednášky, třeba místního amatérského astronoma, a brzy nabídne i novou službu - půjčování e-audioknih.

      Ve školní jídelně vařil oběd profesionální šéfkuchař
      Vydáno 4. dubna 2025 12:40, Studénka, Petra Dorazilová
      Kuchyně v Základní škole Butovická se na jeden den ujal profesionální šéfkuchař. Školní kuchařky připravily oběd pro žáky pod jeho vedením. Děti měly možnost ochutnat šípkovou omáčku nebo řecký pokrm pasticcio.

      Šéfkuchař Zbyněk Diatka vaří po celé České republice, především ve školách, domovech pro seniory nebo v nemocnicích. Všude, kde mají zájem, přijede a pomáhá připravovat atraktivní jídla podle nových receptů. Do Základní školy Butovická se po několika letech vrátil na pozvání vedoucí zdejší kuchyně.

      Šárka Zalacková, vedoucí kuchyně ZŠ Butovická: “Spolupráce vznikla v minulost, pan kuchař už u nás jednou byl, je tady podruhé. Náhodou jsem přišla na to, že tato možnost je, že je možné se zkontaktovat s panem kuchařem, ten nám nabídne nové atraktivní recepty, a že je můžeme vyzkoušet přímo s ním, pod jeho vedením, ve školní jídelně uvařit. Spolupráce je to perfektní.”
      Zbyněk Diatka, šéfkuchař: “Já jsem těch receptů posílal více a nechal jsem to na školní jídelně, které si vybere, protože nevím, co oni vaří nebo které recepty by je asi zajímaly.”

      Volba padla na zeleninovou polévku s kuskusem, kotletu s šípkovou omáčkou a celozrnným knedlíkem a pasticcio, řecký zapečený těstovinový pokrm s mletým masem a bešamelovou omáčkou.

      žáci ZŠ Butovická:
      “Ochutnala jsem obě jídla a obě mi moc chutnají. Takže za mě super.”
      “Já jsem si vybrala kotletu s celozrnným knedlíkem, bylo to vynikající, pana kuchaře bychom tady mohli mít celou dobu.”
      “Zkusil jsem to řecké jídlo a jsem s tím spokojený.”

      Spolupráci se školní kuchyni, včetně jejího vybavení, si šéfkuchař pochvaloval.

      Zbyněk Diatka, šéfkuchař: “Šlo nám to jak po másle, super spolupráce.”

      Menší školáci z prvního stupně, kteří se na vaření přišli podívat, mu na památku nakreslili i obrázky, nejvíce ho asi potěšil ten s talířem rajské polévky.

      Zbyněk Diatka, šéfkuchař: “V těch školních jídelnách se musíme držet takzvaného spotřebního koše, který zahrnuje velkou škálu surovin a na některé ty suroviny třeba některé děti nejsou z domu zvyklé. Zvláště třeba na zeleninu, což je i poměrně drahá složka, a ve spoustě rodin, než by koupili kilo paprik, tak koupí kilo masa, a zkrátka některé děti se s určitýma surovinami teprve seznamují i na té základní škole.”
      Šárka Zalacková, vedoucí kuchyně ZŠ Butovická: “Vaříme denně přes tři sta obědů, vaříme i pro charitu a dále pro cizí strávníky, kteří k nám dochází, buď senioři nebo i pracovně aktivní lidé, kteří potřebují oběd zajistit.”
      Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/novojicinsko/studenka/11000048041/ve-skolni-jidelne-varil-obed-profesionalni-sefkuchar