Ve školním kole soutěže Zlatovar cup se nejprve utkali studenti opavské střední hotelové školy. Tříminutový limit jim musel stačit na to, aby stihli načepovat dvě půllitrová piva. A to podařenější z nich pak servírovat porotě.
Tříčlenná porota se zaměřila nejen na způsob čepování, ale kritickým okem sledovala práci soutěžící od chvíle, kdy si stoupli za výčepní pult. Tedy i úvodní představení a závěrečné servírování piva. Ještě předtím ale museli soutěžící zvládnout vědomostní test.
„Sledujeme výšku pěny, jestli dočepovali po rysku, hustotu pěny a potom hodnotíme správný způsob servisu.“ vysvětluje předsedkyně poroty Ludmila Černíková.
Obstát v konkurenci 26 soutěžících nebylo jednoduché. Výhodu měli ti, kteří dokázali ovládnout svou trému. Porotě totiž byla velmi kritická. A není se čemu divit: seděli v ní zkušení pracovníci v gastroslužbách i sládek. Nelíbila se jim často příprava slenic. Pak také příliš rychlé či příliš pomalé čepování.
„V naší soutěži jde o to, abychom to pivo načepovali na dvakrát až na třikrát. Aby bylo vidět, jak to pivo září, jakou má hustou pěnu. Aby z něj vyzařovala kvalita." popisuje organizátor soutěže Jiří Vizauer z opavské Střední školy hotelnictví a služeb a VOŠ
Nejlépe prezentovali své načepované pivo vítěz Jakub Benek a pak Iveta Urbášková a Andrea Škývarová. Všichni tři postoupili jako tým do krajského kola, ve kterém obsadili krásné třetí místo za nejlepší Vyšší odbornou školou z Havířova a druhou ostravskou střední školou prof. Zdeňka Matějčka.