Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

​Studenti soutěžili v čepování piva

Opava |

Studenti hotelových škol i odborných učilišť soutěžili v čepování piva a také ve znalostech o tomto národním moku. Pod přísným dohledem poroty i publika museli předpisově načepovat pivo do sklenice a pak jej servírovat. Porota hodnotila nejen zda má pivo správnou míru, ale také hustotu pěny a způsob podávání.

Ve školním kole soutěže Zlatovar cup se nejprve utkali studenti opavské střední hotelové školy. Tříminutový limit jim musel stačit na to, aby stihli načepovat dvě půllitrová piva. A to podařenější z nich pak servírovat porotě.

Tříčlenná porota se zaměřila nejen na způsob čepování, ale kritickým okem sledovala práci soutěžící od chvíle, kdy si stoupli za výčepní pult. Tedy i úvodní představení a závěrečné servírování piva. Ještě předtím ale museli soutěžící zvládnout vědomostní test.

„Sledujeme výšku pěny, jestli dočepovali po rysku, hustotu pěny a potom hodnotíme správný způsob servisu.“ vysvětluje předsedkyně poroty Ludmila Černíková.

Obstát v konkurenci 26 soutěžících nebylo jednoduché. Výhodu měli ti, kteří dokázali ovládnout svou trému. Porotě totiž byla velmi kritická. A není se čemu divit: seděli v ní zkušení pracovníci v gastroslužbách i sládek. Nelíbila se jim často příprava slenic. Pak také příliš rychlé či příliš pomalé čepování. 

„V naší soutěži jde o to, abychom to pivo načepovali na dvakrát až na třikrát. Aby bylo vidět, jak to pivo září, jakou má hustou pěnu. Aby z něj vyzařovala kvalita." popisuje organizátor soutěže  Jiří Vizauer z opavské Střední školy hotelnictví a služeb a VOŠ

Nejlépe prezentovali své načepované pivo vítěz Jakub Benek a pak Iveta Urbášková a Andrea Škývarová. Všichni tři postoupili jako tým do krajského kola, ve kterém obsadili krásné třetí místo za nejlepší Vyšší odbornou školou z Havířova a druhou ostravskou střední školou prof. Zdeňka Matějčka.

Nahlásit chybu


Ostravské hřbitovy prodlužují provozní dobu. Nezapomeňte si pohlídat své věci

Blíží se památka zesnulých, kdy většina z nás směřuje na hřbitovy, abychom vzpomenuli na své předky. Na toto období se připravují také strážníci, kteří v okolí hřbitovů zesilují hlídky, aby dohlédli na bezpečnost návštěvníků, ale i na dopravu. Lidem pak vzkazují, aby byli opatrní na sebe i své věci. Na území města se nachází celkem 22 veřejných hřbitovů.

Hraniční přechod Závada- Golkowice bude na několik dní kvůli opravě silnice uzavřen

V Petrovicích u Karviné se momentálně opravuje silnice, ze které se řidiči dostanou na spojnici s hraničím přechodem do Polska Závada-Golkowice. Kvůli plánovanému asfaltování po celé šířce komunikace bude muset být na několik dní tento hraniční přechod uzavřen.

Hasiči v Ostravě zachránili mládě jestřába lesního z ochranné sítě

Dnes 19:17 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Profesionální hasiči z ostravské stanice Přívoz zasahovali ve čtvrtek dopoledne u záchrany mladého dravce v městské části Michálkovice. Jestřáb lesní se zamotal do ochranné sítě na kurníku pro drůbež. Hasiči dravce zachránili.

Ve Frýdku-Místku bude popovodňová benefiční akce Beskydy pro Jeseníky

Frýdek-Místek podpoří Jesenicko, které se vzpamatovává ze zářijových povodní. V Národním domě byla naplánována unikátní benefice. Organizátoři připravili atmosféru jesenických trhů s tamními prodejci, zajímavé hudební kapely i folklorní scénu s cimbálovou muzikou a dobrým vínem.

Letiště Leoše Janáčka Ostrava letos zaznamenalo historicky nejúspěšnější sezónu

Dnes 13:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

450 tisíc odbavených cestujících za prvních 9 měsíců roku 2024. Pro ostravské letiště jde o rekord. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se jedná o 45% nárůst. V letošní sezóně nabídlo letiště 31 destinací, z nichž 13 bylo nových, a už od začátku sezóny o ně byl velký zájem. Mezi nejpopulárnější novinky patřila Malaga ve Španělsku, egyptská Marsa Matrouh, tuniská Enfidha, Chania na řeckém ostrově Kréta, Dalamán v Tureku a albánská Tirana.

Začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi

Po dlouhých letech příprav začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi. Ta povede od Olešné a hotová má být do léta příštího roku. Náklady ve výši pod 16 milionů korun budou poměrově hradit obě obce. Velkou část pokryje také dotace.

Zdravotnice z havířovské nemocnice prošly kurzem sebeobrany, nakládačku od nich dostal i ředitel

Hned dva kurzy sebeobrany zaplnily zdravotnice z havířovské nemocnice. Strážníci je učili, jak reagovat na nejrůznější krizové situace. A že to ženy pochopily správně, pocítil na vlastní kůži i ředitel nemocnice.

Slezskoostravské ZŠ se zapojily do projektu proti menstruační chudobě, Škrobálkova je v první řadě

Základní škola Škrobálkova ve Slezské Ostravě je jednou ze čtyř pilotních škol v rámci projektu zaměřeného na menstruační chudobu. Jako jedna z prvních ostravských škol vstoupila do jeho druhé části, která žákyním zprostředkuje volný odběr menstruačních pomůcek.

Nemocnice v Havířově uspořádala již 11. ročník Dne zdraví

Havířovská nemocnice se dlouhodobě věnuje prevenci. Během roku pořádá mnoho různě zaměřených akcí. Tou největší a nejkomplexnější je Den zdraví.

DPO modernizuje zastávky v Ostravě. Nejvíc jich je v obvodu Ostrava-jih

V těchto dnech se dokončuje první fáze modernizace devíti tramvajových zastávek v obvodu. Cílem je jednotný vzhled podle nového městského standardu. DPO navíc aktuálně vypisuje výběrové řízení na zhotovitele modernizace dalších zastávek.

Dětské oddělení SNO dětem zajišťuje komplexní péči

Dětské oddělení SNO zajišťuje komplexní péči dětem od narození do 19 let věku na dvou standardních odděleních, JIP a novorozeneckém oddělení. Má také několik odborných ambulancí a jako novinku připravuje ambulanci endokrinologie.

Domov Bílá Opava vyčíslil škody po povodních. Voda zničila kotelnu, kuchyni i prádelnu

21. října 2024 11:58 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Domov Bílá Opava už vyčíslil škody, které napáchala zářijová povodeň. Částka se vyšplhala na více než 330 milionů korun. Voda zničila kotelnu, kuchyň, prádelnu a také nádvoří u hlavní budovy.

Na most v Ratibořské ulici v Opavě se v listopadou vrátí auta. Mostní provizorium už stojí

20. října 2024 20:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města z roku 1983

18. října 2024 11:55 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města. Ten vznikl na počátku 80. let v souvislosti s novým územním plánem a vystavuje se jen při výjimečných příležitostech.

V Opavě už stojí mostní provizorium přes řeku Opavu. Zprovozněno bude začátkem listopadu

17. října 2024 11:36 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

​Studenti soutěžili v čepování piva
Vydáno 1. března 2017 21:33, Opava, Katka Geryková
Studenti hotelových škol i odborných učilišť soutěžili v čepování piva a také ve znalostech o tomto národním moku. Pod přísným dohledem poroty i publika museli předpisově načepovat pivo do sklenice a pak jej servírovat. Porota hodnotila nejen zda má pivo správnou míru, ale také hustotu pěny a způsob podávání.

Ve školním kole soutěže Zlatovar cup se nejprve utkali studenti opavské střední hotelové školy. Tříminutový limit jim musel stačit na to, aby stihli načepovat dvě půllitrová piva. A to podařenější z nich pak servírovat porotě.

Tříčlenná porota se zaměřila nejen na způsob čepování, ale kritickým okem sledovala práci soutěžící od chvíle, kdy si stoupli za výčepní pult. Tedy i úvodní představení a závěrečné servírování piva. Ještě předtím ale museli soutěžící zvládnout vědomostní test.

„Sledujeme výšku pěny, jestli dočepovali po rysku, hustotu pěny a potom hodnotíme správný způsob servisu.“ vysvětluje předsedkyně poroty Ludmila Černíková.

Obstát v konkurenci 26 soutěžících nebylo jednoduché. Výhodu měli ti, kteří dokázali ovládnout svou trému. Porotě totiž byla velmi kritická. A není se čemu divit: seděli v ní zkušení pracovníci v gastroslužbách i sládek. Nelíbila se jim často příprava slenic. Pak také příliš rychlé či příliš pomalé čepování. 

„V naší soutěži jde o to, abychom to pivo načepovali na dvakrát až na třikrát. Aby bylo vidět, jak to pivo září, jakou má hustou pěnu. Aby z něj vyzařovala kvalita." popisuje organizátor soutěže  Jiří Vizauer z opavské Střední školy hotelnictví a služeb a VOŠ

Nejlépe prezentovali své načepované pivo vítěz Jakub Benek a pak Iveta Urbášková a Andrea Škývarová. Všichni tři postoupili jako tým do krajského kola, ve kterém obsadili krásné třetí místo za nejlepší Vyšší odbornou školou z Havířova a druhou ostravskou střední školou prof. Zdeňka Matějčka.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000007742/studenti-soutezili-v-cepovani-piva