Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Klub nadaných dětí na ZŠ Englišova v Opavě

Opava |

Základní škola Englišova byla v r. 2011 zřejmě jednou z prvních, kde začali věnovat pozornost talentovaným dětem. Seznamují je s věcmi, které mají v osnovách jejich starší spolužáci. A to přesto, že třeba chemii a ani biologii zatím v rozvrhu nemají.

Program pro nadané děti, připravují učitelé ze Základní školy Englišova už osmým rokem. Od počátku spolupracují s Mendelovým gymnáziem. Naposledy žáci druhého ročníku secvičili pro děti pohádku plnou chemických pokusů.
Hlavní hrdinou je Honza,který  si musí zasloužit svou princeznu splněním tří neobvyklých přání: najít vodu ve studni, zapálit kapesník tak, aby neshořel nebo přečíst tajné písmo.

„Myslím, že děti to bavilo. Ať už to byla výroba vodíku,oxidace, redukce ,změny barev, exotermické a endotermické reakce, uvolňovali jsme teplo, vybuchovali jsme,“ shnul představení jeden z účinkujících studentů Mendelova Gymnázia Šimon Plaskura.

Vstupenkou do Klubu nadaných dětí, který patří pod Mensu ČR, je IQ vyšší než 120. Členů má  tři desítky. Mladší žáci se  tady mohou seznámit s věcmi, na které by si museli ve školních osnovách ještě nějaký ten rok počkat. Dozvědí se mnoho zajímavého z chemie, biologie či historie.

„Je strašně fajn, že mohou spolupracovat v určité skupině, pracují na věcech, které je baví a zároveň rozvíjejí věci, které jsou pro ně do života důležité,“ doplňuje  Jan Škrabal, ředitel ZŠ Englišova, Opava.

Učitelé ve výuce mnohdy věnují více pozornosti žákům, kterým učivo nejde dobře. Naopak těm samostatnějším se tolik pozornosti nedostává.

„Tyto děti Jsou v hodinách aktivní, snaživé, rády objevují nové věci a snaží se vypořádat s úlohami, které nejsou zcela běžné a tradiční,“ popisuje  Markéta Valtrová, která Klubu nadaných dětí na ZŠ Englišova v Opavě vede.

Jedním z takových dětí je i Bartoloměj  Valtr. Úspěšný řešitel Logické olympiády, který je 25. nejlepší v republice. Zapeklité úlohy jej od malička zajímaly: "Ano, ty  úlohy jsou těžké, ale mně prostě baví o  tom přemýšlet.“

Podle statistik tvoří nadané děti asi 2-3%.. Lidé s nadprůměrnou inteligencí jsou zastoupeni ve společnosti asi 20%.

Nahlásit chybu


K tématu

Laboratoře AGEL vyšetří v listopadu muže nad 45 let zdarma na rakovinu prostaty

30. října 2023 17:07 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Jako každý rok, i letos, se síť laboratoří AGELLAB v listopadu připojí k celosvětovému boji proti rakovině prostaty a varlat v rámci kampaně Movember. Až do konce měsíce tak nabídnou mužům nad 45 let věku zdarma vyšetření PSA.

Snímek žáků ZŠ Englišova boduje i ve světě. Z filmového festivalu ve Walesu si odvezl dvě hlavní ceny

4. listopadu 2023 22:33 | Opava | Yvona Fajtová

Dokumentární film žáků ZŠ Englišova Zapomenutá generace si připsal další úspěch. Tentokrát bodoval na mezinárodním filmovém festivalu ve Walesu, kde dokonce získal dvě hlavní ceny. Porazil tak i filmy, které natočili profesionálové v tomto oboru.

Noc vědců přírodovědecké fakulty se vrátila do Slezské Ostravy, návštěvnost byla enormní

Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity se připojila k vědeckým pracovištím dvou desítek českých vysokých škol a dalších institucí a přivítala stovky návštěvníků na letošní Noci vědců. Oproti loňskému roku se zájemcům představila ve vlastních prostorách na slezskoostravském Hladnově.


Obce v Moravskoslezském kraji dostanou podporu na stavbu nájemního bydlení

Moravskoslezskému kraji se nabízejí možnosti podpory výstavby nových bytů pro nájemní bydlení. O možných investicích v této oblasti se jednalo na odborném fóru na krajském úřadě.

Dálnici z Ostravy na Olomouc nad ránem zatarasil převrácený kamion a jeho náklad

Dnes 11:26 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Několik hodin trvalo vyšetřování a odklízení trosek po nehodě kamionu na dálnici D1 na úrovni Nové Vsi v Ostravě. Provoz ve směru na Olomouc byl zastaven a odkláněn na objízdné trasy.

Maratonský závod omezí i uzavře páteřní dopravní tepny a ulice v Ostravě

Včera 21:09 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava zažije v sobotu 26. října první ročník Zlatého maratonu Emila Zátopka. Jeho součástí bude také 12. ročník Českého běhu žen Ostrava. Poběží se na certifikovaném městském okruhu, který povede napříč nejrušnějšími ulicemi a dopravními tepnami. Řidiči proto musí počítat s řadou uzavírek i dopravních omezení.

Ostravské hřbitovy prodlužují provozní dobu. Nezapomeňte si pohlídat své věci

Blíží se památka zesnulých, kdy většina z nás směřuje na hřbitovy, abychom vzpomenuli na své předky. Na toto období se připravují také strážníci, kteří v okolí hřbitovů zesilují hlídky, aby dohlédli na bezpečnost návštěvníků, ale i na dopravu. Lidem pak vzkazují, aby byli opatrní na sebe i své věci. Na území města se nachází celkem 22 veřejných hřbitovů.

Hraniční přechod Závada- Golkowice bude na několik dní kvůli opravě silnice uzavřen

V Petrovicích u Karviné se momentálně opravuje silnice, ze které se řidiči dostanou na spojnici s hraničím přechodem do Polska Závada-Golkowice. Kvůli plánovanému asfaltování po celé šířce komunikace bude muset být na několik dní tento hraniční přechod uzavřen.

Hasiči v Ostravě zachránili mládě jestřába lesního z ochranné sítě

Včera 19:17 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Profesionální hasiči z ostravské stanice Přívoz zasahovali ve čtvrtek dopoledne u záchrany mladého dravce v městské části Michálkovice. Jestřáb lesní se zamotal do ochranné sítě na kurníku pro drůbež. Hasiči dravce zachránili.

Ve Frýdku-Místku bude popovodňová benefiční akce Beskydy pro Jeseníky

Frýdek-Místek podpoří Jesenicko, které se vzpamatovává ze zářijových povodní. V Národním domě byla naplánována unikátní benefice. Organizátoři připravili atmosféru jesenických trhů s tamními prodejci, zajímavé hudební kapely i folklorní scénu s cimbálovou muzikou a dobrým vínem.

Letiště Leoše Janáčka Ostrava letos zaznamenalo historicky nejúspěšnější sezónu

Včera 13:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

450 tisíc odbavených cestujících za prvních 9 měsíců roku 2024. Pro ostravské letiště jde o rekord. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se jedná o 45% nárůst. V letošní sezóně nabídlo letiště 31 destinací, z nichž 13 bylo nových, a už od začátku sezóny o ně byl velký zájem. Mezi nejpopulárnější novinky patřila Malaga ve Španělsku, egyptská Marsa Matrouh, tuniská Enfidha, Chania na řeckém ostrově Kréta, Dalamán v Tureku a albánská Tirana.

Začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi

Po dlouhých letech příprav začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi. Ta povede od Olešné a hotová má být do léta příštího roku. Náklady ve výši pod 16 milionů korun budou poměrově hradit obě obce. Velkou část pokryje také dotace.

Zdravotnice z havířovské nemocnice prošly kurzem sebeobrany, nakládačku od nich dostal i ředitel

23. října 2024 16:16 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Hned dva kurzy sebeobrany zaplnily zdravotnice z havířovské nemocnice. Strážníci je učili, jak reagovat na nejrůznější krizové situace. A že to ženy pochopily správně, pocítil na vlastní kůži i ředitel nemocnice.

Dětské oddělení SNO dětem zajišťuje komplexní péči

Dětské oddělení SNO zajišťuje komplexní péči dětem od narození do 19 let věku na dvou standardních odděleních, JIP a novorozeneckém oddělení. Má také několik odborných ambulancí a jako novinku připravuje ambulanci endokrinologie.

Starostové měst a obcí se sešli s ministry. Řešili financování povodňových škod

23. října 2024 17:35 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Financování obnovy území, pomoc státu, výstavba protipovodňových opatření i zpětná vazba ze strany povodněmi zasažených obcí. O tom všem jednali ministři práce a sociálních věcí, financí, místního rozvoje, životního prostředí, zemědělství a dopravy se starosty a zástupci měst a obcí Moravskoslezského kraje. Na jednání nechybělo ani vedení Opavy.

Zaplavené opavské MŠ už fungují pro všechny děti. Některé třídy však v náhradních prostorách

23. října 2024 16:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mateřské školy, které se postupně zprovozňují po zářijových záplavách, už jsou otevřeny pro všechny děti. Dosud musely děti rodičů na mateřské a nezaměstnaných zůstávat doma.

V Opavě se v rámci Dnů architektury uskutečnila komentovaná procházka Po stavbách Otto Reichnera

23. října 2024 15:12 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava se také letos zapojila do celostátní akce Dny architektury. V rámci nich se lidé mohli mimo jiné vydat na komentovanou procházku Po stopách Otto Reichnera. Jde o jednoho z nejvýraznějších architektů meziválečné Opavy.

Domov Bílá Opava vyčíslil škody po povodních. Voda zničila kotelnu, kuchyni i prádelnu

21. října 2024 11:58 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Domov Bílá Opava už vyčíslil škody, které napáchala zářijová povodeň. Částka se vyšplhala na více než 330 milionů korun. Voda zničila kotelnu, kuchyň, prádelnu a také nádvoří u hlavní budovy.

Klub nadaných dětí na ZŠ Englišova v Opavě
Vydáno 9. ledna 2019 20:02, Opava, Katka Geryková
Základní škola Englišova byla v r. 2011 zřejmě jednou z prvních, kde začali věnovat pozornost talentovaným dětem. Seznamují je s věcmi, které mají v osnovách jejich starší spolužáci. A to přesto, že třeba chemii a ani biologii zatím v rozvrhu nemají.

Program pro nadané děti, připravují učitelé ze Základní školy Englišova už osmým rokem. Od počátku spolupracují s Mendelovým gymnáziem. Naposledy žáci druhého ročníku secvičili pro děti pohádku plnou chemických pokusů.
Hlavní hrdinou je Honza,který  si musí zasloužit svou princeznu splněním tří neobvyklých přání: najít vodu ve studni, zapálit kapesník tak, aby neshořel nebo přečíst tajné písmo.

„Myslím, že děti to bavilo. Ať už to byla výroba vodíku,oxidace, redukce ,změny barev, exotermické a endotermické reakce, uvolňovali jsme teplo, vybuchovali jsme,“ shnul představení jeden z účinkujících studentů Mendelova Gymnázia Šimon Plaskura.

Vstupenkou do Klubu nadaných dětí, který patří pod Mensu ČR, je IQ vyšší než 120. Členů má  tři desítky. Mladší žáci se  tady mohou seznámit s věcmi, na které by si museli ve školních osnovách ještě nějaký ten rok počkat. Dozvědí se mnoho zajímavého z chemie, biologie či historie.

„Je strašně fajn, že mohou spolupracovat v určité skupině, pracují na věcech, které je baví a zároveň rozvíjejí věci, které jsou pro ně do života důležité,“ doplňuje  Jan Škrabal, ředitel ZŠ Englišova, Opava.

Učitelé ve výuce mnohdy věnují více pozornosti žákům, kterým učivo nejde dobře. Naopak těm samostatnějším se tolik pozornosti nedostává.

„Tyto děti Jsou v hodinách aktivní, snaživé, rády objevují nové věci a snaží se vypořádat s úlohami, které nejsou zcela běžné a tradiční,“ popisuje  Markéta Valtrová, která Klubu nadaných dětí na ZŠ Englišova v Opavě vede.

Jedním z takových dětí je i Bartoloměj  Valtr. Úspěšný řešitel Logické olympiády, který je 25. nejlepší v republice. Zapeklité úlohy jej od malička zajímaly: "Ano, ty  úlohy jsou těžké, ale mně prostě baví o  tom přemýšlet.“

Podle statistik tvoří nadané děti asi 2-3%.. Lidé s nadprůměrnou inteligencí jsou zastoupeni ve společnosti asi 20%.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000015036/klub-nadanych-deti-na-zs-englisova-v-opave