Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Gastroden na zahradě hotelové školy podruhé

Opava |

Speciality, které připravili jak profesionální kuchaři, tak studenti opavské hotelové školy a Slezské univerzity mohli ochutnat návštěvníci Gastrodne. Ale nejen chuťové buňky si tady přišly na své: velkolepá podívaná byla také na barmany, kteří míchali letní drinky.

Zahrada u Restaurace Vesna se proměnila ve festival vůní a chutí. Po loňské úspěšné premiéře sem studenti hotelové školy a Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity opět pozvali milovníky dobrého jídla. S přípravou pokrmů pomáhali také profesionální kuchaři.

„Jsou to všechno firmy a dlouhodobí partneři naší školy, od kterých třeba odebíráme suroviny. Nebo s nimi spolupracujeme tak, že v jejich hotelích a restauracích máme naše studenty na praxi,“ osvětlil nám Milan Šmíd, zástupce ředitele Střední školy hotelnictví a služeb a VOŠ v Opavě.

Např. salát s rýžových nudlí, panna cotta s rebarborou, koláče s nádivkou nebo školní oplatky – to všechno mohli hosté na Gastrodnu ochutnat.

Hitem byl slow food, tzv.pomalé jídlo, které je založeno na konzumaci potravin od lokálních výrobců, a je protipólem unifikovaných fast foodů, je v posledních letech velmi populární.

„Tento trend přišel z Itálie, ale dá si říct, že nabírá na popularitě v celé Evropě, protože je to směr ke kvalitě, k ekologii,“ doplnil Alexandr Burda z Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity.

Nechyběla ani barmanská show v podání Adama Navrátila a studenta Dominika. Láhve létaly vzduchem a na závěr namíchaný drink opravdu zazářil.

„Barman by měl být showman, takže házení lahvemi nebo i oheň, jak jste mohli vidět, k tomu patří! Přitakal barman Adam Navrátil.

Nakonec se rozdávaly také ceny studentským účastníkům barmanské soutěže, kteří měli před zraky diváků namíchat podle vlastní receptury chutný nealkoholický nápoj.


Nahlásit chybu


K tématu

Studenti postavili v centru Ostravy první májku. Z akce chtějí udělat tradici

Na Masarykově náměstí v centru Ostravy stojí historicky první májka. Postavili ji tam studenti z vysokých a středních škol, kteří tím zahájili přípravy na majálesové oslavy.

Ostravský majáles je pro studenty všech škol v kraji

Ostravský majáles chce být symbolem všech studentů v kraji. Na letošní rok připravil kromě volby krále a královny, také volbu prince a princezny. Ti budou za střední školy. Vítězové dostanou 50 tisíc korun na studentské aktivity pro své školy.

Fakulta veřejných politik SU otevřela dveře zájemcům o studium. Ptát se mohli na vše, co je zajímá

21. února 2024 20:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Blíží se období přijímacích zkoušek a vysoké školy po celé republice se tak otevírají zájemcům o studium. Den otevřených dveří uspořádala i Fakulta veřejných politik Slezské univerzity v Opavě.


Požár rodinného domu v Kujavách, hasiči zachránili okolní stavby, škoda 900 tisíc

Dnes 9:33 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Pět hasičských jednotek bojovalo s požárem rodinného domu v obci Kujavy na Novojičínsku. Díky rychlému zásahu se podařilo zabránit rozšíření plamenů na okolní stavby. Škoda byly vyčíslena na 900 tisíc korun.

Městský útulek pro psy v Opavě čeká rekonstrukce. Po povodních funguje v omezeném provozu

10. ledna 2025 11:25 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Městský útulek pro psy v Opavě funguje v omezeném provozu. Podepsaly se na něm zářijové povodně, které zcela zničily venkovní kotce i oplocení a poškodily i samotnou budovu.

Hrdina za volantem sanitky, řidič krnovské nemocnice zachránil ženu z havarovaného auta

10. ledna 2025 15:31 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Řidič sanitky krnovské nemocnice Martin Ocásek se zachoval jako hrdina. Při povinné pauze na silnici u Brna byl svědkem vážné dopravní nehody. Bez zaváhání vyrazil na pomoc a dokázal zachránit ženu z havarované dodávky, která byla v ohrožení života.

Krajský úřad nechal odstranit nebezpečný odpad z Bohumína. Náklady budou vymáhány po Polsku

10. ledna 2025 11:59 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

V Bohumíně začala likvidace nebezpečného odpadu, který k nám byl nelegálně přivezen z Polska. Postaral se o to krajský úřad, ale účty by měli nakonec zaplatit Poláci. Nebezpečné látky budou zlikvidovány v Ostravě.

Tříkrálový průvod podpořil charitní sbírku i křesťanské tradice

Tříkrálový průvod k betlému na náměstí je novodobou tradicí, která oživuje atmosféru města po vánočních svátcích. Účastníci v kostýmech podporují nejen probíhající charitní sbírku, ale také připomínají křesťanské tradice.

VIDEO: Policisté hledají dvojici, která v Ostravě vstoupila do kolejí tramvaje, zranila se cestující

10. ledna 2025 15:11 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Policisté z dopravního inspektorátu Ostrava se zabývají okolnostmi dopravní nehody, ke které došlo ve čtvrtek 21. listopadu 2024 kolem 17. hodiny na ulici 28. října v Ostravě-Mariánských Horách, v blízkosti tramvajového ostrůvku zastávky MHD Mariánské náměstí.

Do procesu výroby klobouků dostane návštěvníky novojičínské expozice virtuální realita

Klobouková expozice v novojičínském Návštěvnickém centru představila novinku. Jedná se o virtuální realitu, které dává možnost nahlédnout do provozu výroby klobouků ve společnosti Tonak. Investorem inovativního prvku je Moravskoslezský kraj.

Dobrovolní hasiči z Antošovic zachránili při povodních cyklistu. Vysíleného chlapce vytáhli do člunu

9. ledna 2025 9:48 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Povodně, které v září zasáhly celý náš region, byly plné nejrůznějších tragédií a příběhů, které se mnohdy dozvídáme až nyní se zpožděním. Jednou takovou událostí byla i záchrana cyklisty, kterého zcela vysíleného a podchlazeného vytáhli z vody antošovičtí hasiči.

Tři králové navštívili i radnici Ostravy-Jihu

10. ledna 2025 13:40 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Tříkrálová sbírka patří mezi největší dobročinné akce u nás. V loňském roce se celorepublikově vybralo 175 milionů korun. I letos od začátku roku koledníci tradičně vyrazili mezi lid. V Ostravě vybírají v čele s ředitelem ostravské charity.

Zpravodaj, web i facebookový profil Frýdku-Místku získaly ocenění

Nejlepší zpravodaj a web a druhý nejlepší facebookový profil v Moravskoslezském kraji. Takový úspěch si připsal Frýdek-Místek v celostátní soutěži radničních komunikačních kanálů.


Městský útulek pro psy v Opavě čeká rekonstrukce. Po povodních funguje omezeně

Včera 20:09 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Městský útulek pro psy v Opavě funguje v omezeném provozu. Podepsaly se na něm zářijové povodně, které zcela zničily venkovní kotce i oplocení a poškodily i samotnou budovu.

Knihovna v Kateřinkách projde modernizací. Po zářijových povodních se stále vysušuje

Včera 19:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Pobočka Knihovny Petra Bezruče v Opavě-Kateřinkách dostane moderní image i vybavení. Po povodních, které se jí prohnaly, je zcela vyklizená a vysušují se podlahy i zdi.

Opava vyrazila do boje proti zneužívání sběrných dvorů ve městě lidmi odjinud

Včera 19:44 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava vyrazila do boje proti zneužívání sběrných dvorů ve městě. Odpady do nich neoprávněně vozí nejen obyvatelé jiných obcí, ale i podnikatelé. Změnit to má odpadová karta.

Nejčastějším novoročním předsevzetím Opavanů je více sportovat

8. ledna 2025 16:51 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

S příchodem nového roku si mnoho z nás dává novoroční předsevzetí. Zatímco někdo je plní lehce, jinému se to nedaří a po pár týdnech to vzdá. Může za to nedostatek motivace a vytrvalosti a také příliš ambiciózní cíle. Nejčastějším předsevzetím Opavanů je více sportovat.

Tříkrálová sbírka pomáhá už 25 let. V Opavě se do ní každoročně zapojují i skauti

8. ledna 2025 15:08 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Tříkrálová sbírka pomáhá už 25 let. Malé i velké tříkrálové koledníky budeme v ulicích potkávat do poloviny ledna. Do domácností přinášejí radostné požehnání a koledují pro dobrou věc.

V Opavě žije bezmála 90 lidí bez domova. V těchto dnech plní denní centrum i noclehárny

6. ledna 2025 8:50 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě žije bezmála 90 lidí bez domova, z toho 20 žen, jejichž počet se za poslední 3 roky zvýšil na více než trojnásobek. V těchto mrazivých dnech lidé bez přístřeší plní nízkoprahové denní centrum i noclehárny ve městě.

Gastroden na zahradě hotelové školy podruhé
Vydáno 12. června 2019 13:21, Opava, Katka Geryková
Speciality, které připravili jak profesionální kuchaři, tak studenti opavské hotelové školy a Slezské univerzity mohli ochutnat návštěvníci Gastrodne. Ale nejen chuťové buňky si tady přišly na své: velkolepá podívaná byla také na barmany, kteří míchali letní drinky.

Zahrada u Restaurace Vesna se proměnila ve festival vůní a chutí. Po loňské úspěšné premiéře sem studenti hotelové školy a Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity opět pozvali milovníky dobrého jídla. S přípravou pokrmů pomáhali také profesionální kuchaři.

„Jsou to všechno firmy a dlouhodobí partneři naší školy, od kterých třeba odebíráme suroviny. Nebo s nimi spolupracujeme tak, že v jejich hotelích a restauracích máme naše studenty na praxi,“ osvětlil nám Milan Šmíd, zástupce ředitele Střední školy hotelnictví a služeb a VOŠ v Opavě.

Např. salát s rýžových nudlí, panna cotta s rebarborou, koláče s nádivkou nebo školní oplatky – to všechno mohli hosté na Gastrodnu ochutnat.

Hitem byl slow food, tzv.pomalé jídlo, které je založeno na konzumaci potravin od lokálních výrobců, a je protipólem unifikovaných fast foodů, je v posledních letech velmi populární.

„Tento trend přišel z Itálie, ale dá si říct, že nabírá na popularitě v celé Evropě, protože je to směr ke kvalitě, k ekologii,“ doplnil Alexandr Burda z Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity.

Nechyběla ani barmanská show v podání Adama Navrátila a studenta Dominika. Láhve létaly vzduchem a na závěr namíchaný drink opravdu zazářil.

„Barman by měl být showman, takže házení lahvemi nebo i oheň, jak jste mohli vidět, k tomu patří! Přitakal barman Adam Navrátil.

Nakonec se rozdávaly také ceny studentským účastníkům barmanské soutěže, kteří měli před zraky diváků namíchat podle vlastní receptury chutný nealkoholický nápoj.


Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000016315/gastroden-na-zahrade-hotelove-skoly-podruhe