Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Gastroden na zahradě hotelové školy podruhé

Opava |

Speciality, které připravili jak profesionální kuchaři, tak studenti opavské hotelové školy a Slezské univerzity mohli ochutnat návštěvníci Gastrodne. Ale nejen chuťové buňky si tady přišly na své: velkolepá podívaná byla také na barmany, kteří míchali letní drinky.

Zahrada u Restaurace Vesna se proměnila ve festival vůní a chutí. Po loňské úspěšné premiéře sem studenti hotelové školy a Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity opět pozvali milovníky dobrého jídla. S přípravou pokrmů pomáhali také profesionální kuchaři.

„Jsou to všechno firmy a dlouhodobí partneři naší školy, od kterých třeba odebíráme suroviny. Nebo s nimi spolupracujeme tak, že v jejich hotelích a restauracích máme naše studenty na praxi,“ osvětlil nám Milan Šmíd, zástupce ředitele Střední školy hotelnictví a služeb a VOŠ v Opavě.

Např. salát s rýžových nudlí, panna cotta s rebarborou, koláče s nádivkou nebo školní oplatky – to všechno mohli hosté na Gastrodnu ochutnat.

Hitem byl slow food, tzv.pomalé jídlo, které je založeno na konzumaci potravin od lokálních výrobců, a je protipólem unifikovaných fast foodů, je v posledních letech velmi populární.

„Tento trend přišel z Itálie, ale dá si říct, že nabírá na popularitě v celé Evropě, protože je to směr ke kvalitě, k ekologii,“ doplnil Alexandr Burda z Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity.

Nechyběla ani barmanská show v podání Adama Navrátila a studenta Dominika. Láhve létaly vzduchem a na závěr namíchaný drink opravdu zazářil.

„Barman by měl být showman, takže házení lahvemi nebo i oheň, jak jste mohli vidět, k tomu patří! Přitakal barman Adam Navrátil.

Nakonec se rozdávaly také ceny studentským účastníkům barmanské soutěže, kteří měli před zraky diváků namíchat podle vlastní receptury chutný nealkoholický nápoj.


Nahlásit chybu


K tématu

Slezská univerzita v Opavě se otevřela zájemcům o studium

13. února 2025 0:46 | Opava | Yvona Fajtová

Slezská univerzita v Opavě se otevřela zájemcům o studium. Měli tak jedinečnou možnost prohlédnout si prostory jednotlivých fakult a ústavů, seznámit se se studijními programy a zeptat se na vše, co je v souvislosti se studiem zajímá.

Rekonstrukce Mravenečku služby nezastavila. Azyl mu poskytla Slezská univerzita

17. února 2025 11:28 | Opava | Yvona Fajtová

Denní stacionář Mraveneček v Opavě prochází rozsáhlými stavebními úpravami. Je tak neobyvatelný a zaměstnanci a klienti se tak museli přestěhovat do náhradních prostor. Ty našli ve výukovém bytě Fakulty veřejných politik Slezské univerzity.

Projekt Slezské univerzity CEPIS v Karviné řeší poslední dokumentace ke stavebnímu povolení

25. března 2025 14:04 | Karviná | Gabriela Stašová

Obchodně podnikatelská fakulta připravuje projekt, který opět rozšíří kvalitu této karvinské pobočky Slezské univerzity. CEPIS, čili Centrum podnikání, profesních a mezinárodních studií, se bude pyšnit zcela novou moderní budovou, která bude navíc vyhovovat energeticky úsporným normám.


Opava děkovala bezpříspěvkovým dárcům krve. Převzali si zlaté medaile doktora Jánského a zlaté kříže

Dnes 11:18 | Opava | Yvona Fajtová

Obecní dům v Opavě se stal dějištěm slavnostního večera, který patřil lidem s velkým srdcem. Český červený kříž zde ocenil bezpříspěvkové dárce krve, kteří svým rozhodnutím pomáhají zachraňovat lidské životy.

Karvinsko se zachvělo důlním otřesem, báňští záchranáři ověřují stav v dolech

Dnes 16:00, vydáno dnes 15:10 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Poměrně citelný záchvěv pocítili ve středu odpoledne lidé na Karvinsku. Příčinou byl důlní otřes způsobený těžbou černého uhlí.

Žloutenkou nakažená žena v opilosti útočila na Havířovany

Dnes 12:56 | Havířov | Libor Běčák

Škrábance, do kterých se mohly dostat sliny ženy, která o sobě ví, že je nakažená žloutenkou, utrpěla nakupující zákaznice večerky v centru Havířova. Případ už vyšetřuje policie.

Muž se zranil na horách. Záchranáři kvůli silnému větru museli přistát na vrcholu Lysé hory

Dnes 9:48 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Při výstupu na Lysou horu uklouzl na ledě a poranil si kotník. Turistu v Beskydech zachraňovala horská služba a letečtí záchranáři. Kvůli nepřístupnému terénu a silnému větru musel vrtulník přistát na vrcholu Lysé hory. Záchranáři museli cestu ke zraněnému dojít pěšky. Turista byl transportován do nemocnice.

Rozpočet na rok 2026 v Havířově počítá se 194 miliony korun na nepedagogické pracovníky

Dnes 11:28 | Havířov | Bára Kelnerová

Havířov má schválený rozpočet na příští rok. Počítá s výdaji ve výši 2,7 miliardy korun, kde je zahrnuta i značná rezerva na platy nepedagogických pracovníků.


Žáci a kantoři z Palkovic si společně zazpívali vánoční písně na školních schodech

Dnes 9:17 | Palkovice | Libor Běčák

Schodiště před Základní školou v Palkovicích se opět stalo dějištěm svátečního zpívání, do kterého se zapojili nejen samotní školáci, ale také kantoři. a schodech.

Havířov je dalším screeningovým mamografickým centrem

Včera 16:08 | Havířov | Bára Kelnerová

Ženy z Havířova a okolí už kvůli screeningu nebudou muset dojíždět do jiných měst. Nemocnice se stala mamografickým centrem. Tím se zvýší šance na včasný záchyt rakoviny prsu.

Děti byly na karvinské radnici oceněny za své ptačí budky, budou zdobit nový sad

Včera 15:58 | Karviná | Gabriela Stašová

V souvislosti s projektem Náš sad vyráběly děti z Karviné budky, které obohatí právě nový ovocný sad v parku Boženy Němcové. Děti za ně na karvinské radnici dostaly diplomy přímo od zástupců města.

Stonavští šachisté chtějí postoupit do krajského přeboru

Dnes 11:35 | Stonava | Jiří Brzóska

Sportovní klub Stonava není jen o fotbale – výrazných úspěchů dosahují také místní šachisté.

Seniorka přecházela mimo přechod a srazilo ji auto. Zemřela v nemocnici

Včera 14:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

73letá seniorka přecházela v Ostravě silnici mimo přechod. Řidič ji zřejmě přehlédl a srazil. Žena utrpěla velmi vážná zranění, svědci i záchranáři ji oživovali. Byla přepravena do nemocnice, kde následně zemřela.

Charita Opava hledá koledníky do Tříkrálové sbírky. Chybí na tři desítky skupinek

11. prosince 2025 10:58 | Opava | Yvona Fajtová

S příchodem nového roku odstartuje tradiční Tříkrálová sbírka. Na Opavsku ji každoročně organizuje Charita Opava. Přestože je tato sbírka dlouhodobě jednou z nejúspěšnějších akcí zaměřených na pomoc lidem v nouzi, potýká se s nedostatkem koledníků, a to zejména přímo v Opavě.

Opavou projel mikulášský trolejbus plný světýlek, čertů i dětské radosti

6. prosince 2025 15:03 | Opava | Yvona Fajtová

Opavský Městský dopravní podnik opět vypravil oblíbený mikulášský vůz. Vánočně vyzdobený trolejbus jezdil po celém městě mimo jízdní řád a všichni mikuláši, čerti a andělé si užili jízdu zdarma.

Opava-Jaktař rozsvítila dřevěný betlém: klienti Charity přidali vyřezávaného velblouda

6. prosince 2025 14:45 | Opava | Yvona Fajtová

Už potřetí se v Opavě-Jaktaři slavnostně rozsvítil vyřezávaný betlém, který vyrábějí klienti a zaměstnanci Charity Opava. Letos k němu přibylo nové vyřezané zvířátko – velbloud. Betlém vznikl před třemi lety na přání místních obyvatel, kteří v městské části postrádali vánoční výzdobu.

Radost v Opavě rozdává vánoční atmosféru. Ručně vyrobené dárky a dekorace jdou na dračku

6. prosince 2025 14:15 | Opava | Yvona Fajtová

Už jen do 11. prosince máte možnost navštívit Vánoční obchůdek sociálně terapeutické dílny Radost. Klienti a zaměstnanci tohoto charitního střediska zde nabízejí mnoho rozmanitých a velmi žádaných vánočních dárků a dekorací.

Opavská věznice rozdává radost, poprvé se připojila k Andělskému stromu

3. prosince 2025 18:21 | Opava | Yvona Fajtová

Opavská věznice se zapojila do darovací kampaně s názvem Andělský strom. Tou už 15. rokem nezisková organizace Mezinárodní vězeňské společenství pomáhá propojovat děti a jejich odsouzené rodiče prostřednictvím vánočního dárku.

Historická budova bývalé opavské pošty po letech znovu ožila. Ožila Koncept Marketem

3. prosince 2025 18:07 | Opava | Yvona Fajtová

Koncept Market se letos odehrál na opravdu výjimečném místě, a to v prostorách dlouho nepřístupné staré opavské pošty. Tato historická budova na Masarykově třídě, která po letech čekání míří k nové budoucnosti jako domov pro seniory, tak ožila sváteční atmosférou, designem a lokální tvorbou.

Gastroden na zahradě hotelové školy podruhé
Vydáno 12. června 2019 13:21, Opava, Katka Geryková
Speciality, které připravili jak profesionální kuchaři, tak studenti opavské hotelové školy a Slezské univerzity mohli ochutnat návštěvníci Gastrodne. Ale nejen chuťové buňky si tady přišly na své: velkolepá podívaná byla také na barmany, kteří míchali letní drinky.

Zahrada u Restaurace Vesna se proměnila ve festival vůní a chutí. Po loňské úspěšné premiéře sem studenti hotelové školy a Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity opět pozvali milovníky dobrého jídla. S přípravou pokrmů pomáhali také profesionální kuchaři.

„Jsou to všechno firmy a dlouhodobí partneři naší školy, od kterých třeba odebíráme suroviny. Nebo s nimi spolupracujeme tak, že v jejich hotelích a restauracích máme naše studenty na praxi,“ osvětlil nám Milan Šmíd, zástupce ředitele Střední školy hotelnictví a služeb a VOŠ v Opavě.

Např. salát s rýžových nudlí, panna cotta s rebarborou, koláče s nádivkou nebo školní oplatky – to všechno mohli hosté na Gastrodnu ochutnat.

Hitem byl slow food, tzv.pomalé jídlo, které je založeno na konzumaci potravin od lokálních výrobců, a je protipólem unifikovaných fast foodů, je v posledních letech velmi populární.

„Tento trend přišel z Itálie, ale dá si říct, že nabírá na popularitě v celé Evropě, protože je to směr ke kvalitě, k ekologii,“ doplnil Alexandr Burda z Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity.

Nechyběla ani barmanská show v podání Adama Navrátila a studenta Dominika. Láhve létaly vzduchem a na závěr namíchaný drink opravdu zazářil.

„Barman by měl být showman, takže házení lahvemi nebo i oheň, jak jste mohli vidět, k tomu patří! Přitakal barman Adam Navrátil.

Nakonec se rozdávaly také ceny studentským účastníkům barmanské soutěže, kteří měli před zraky diváků namíchat podle vlastní receptury chutný nealkoholický nápoj.


Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000016315/gastroden-na-zahrade-hotelove-skoly-podruhe