Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Reakce na útok ve FNO i častá napadení zdravotníků. Ve Slezské nemocnici Opava vznikla pobočka strážníků

Opava |

Ve Slezské nemocnici v Opavě se ve středu 20. května otevřelo nové kontaktní místo městské policie. Strážníci přímo v nemocnici by měli zvýšit bezpečnost pacientů i zaměstnanců nemocnice. Podle ředitele se totiž zdravotníci často setkávají s verbálními útoky agresivních nebo opilých lidí.

Časté verbální útoky opilců nebo agresivních lidí na zdravotníky a také smutná prosincová událost v poliklinice FNO v Porubě - to jsou impulsy, které ředitele Slezské nemocnice Opava vedly k nápadu zřídit kontaktní místo Městské policie Opava přímo v areálu, tedy co nejblíže zdravotníkům i pacientům.

Karel Siebert, ředitel Slezské nemocnice Opava: „Po bezprecedentním útoku k němuž došlo minulý rok ve fakultní nemocnici v Ostravě se všichni zabývají otázkou, jak zvýšit bezpečnost měkkých cílů. Napadlo mne, že přítomnost strážníků v nemocnici může být prvním významným krokem na cestě ke zvýšení bezpečnosti. Často se stává, že naši zdravotníci čelí verbálním útokům agresivních či opilých jedinců a právě rychlý zásah strážníků sníží riziko případné eskalace útoku."

Ředitel svůj nápad navrhl primátorovi města v lednu letošního roku a setkal se s pochopením.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: „Areál nemocnice je místem, kde se denně pohybuje několik tisíc lidí. Vzhledem k podzimnímu útoku v ostravské nemocnici nebo nynější koronavirové pandemii je vhodné, aby městští strážníci byli pacientům, zdravotníkům zaměstnancům i návštěvám nemocnice k dispozici. Využili jsme proto nabídky ředitele nemocnice a za poměrně krátkou dobu ve spolupráci s městskou policií jsme zde služebnu zřídili.“

Strážníci budou v areálu každý den, podle jejich ředitele ale nepravidelně. Na rozdíl od služebny totiž kontaktní místo funguje v jiném režimu.

Jiří Klein, ředitel MP Opava: "Chci poděkovat nemocnici za vytvoření důstojného zázemí pro kolegy. Kromě zvyšování bezpečnosti budou řešit například také plynulost dopravy v areálu nemocnice.“

Kontaktní místo strážníků lidé najdou v pavilonu W, tedy v samotném srdci areálu nemocnice. Strážníci budou nemocnici střežit i skrz kamerový systém. Některá oddělení a ambulance mají navíc také bezpečnostní tlačítka. Nápad ocenilo i vedení Moravskoslezského kraje.

Jaroslav Kania (ANO), náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje: „Jde o mimořádný nápad a líbí se nám, jak rychle a finančně nenákladně ho město Opava ve spolupráci s nemocnicí realizovalo. Slezská nemocnice je jediným zdravotnickým zařízením v našem kraji a jedním z mála zdravotnických zařízení ve střední Evropě, kde mají strážníci své zázemí. Tento projekt může být inspirací pro ostatní.“
Nahlásit chybu


K tématu

Seděl v dešti na lavičce, strážníkům nadýchal přes 6 promile

16. října 2023 18:53 | Krnov | Jiří Cileček

Alkohol jako smysl života? Nebo zkouška, kolik tělo vydrží? Otázky, na které možná nezná odpověď ani sám jistý muž v Krnově. Toho řešili tamní strážníci opilého pod obraz hned dvakrát za dva dny. Poprvé dokonce nadýchal přes 6 promile.

Strážníci přistihli na Stodolní téměř tři desítky nezletilých pod vlivem alkoholu

21. listopadu 2023 22:56 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Strážníci Městské policie Ostrava se o víkendu opět zaměřili na kontrolu alkoholu u nezletilých v barech na Stodolní ulici. Během jednoho večera nachytali 29 mladistvých pod vlivem alkoholu. Šest z nich nadýchalo přes jedno promile. Jednomu podniku dokonce hrozí velká pokuta.

Ostravští strážníci se ve školách zaměřují na prevenci kyberkriminality

10. října 2023 10:37 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Důležitou součástí práce ostravských strážníků je prevence, která se zaměřuje na aktuální problémy a rizika, kdy jedním z takovýchto rizik je pohyb ve virtuálním prostředí, včetně pohybu na sociálních sítích. Právě v těchto dnech tak ve vybraných ostravských školách preventisté po prázdninové pauze pokračují v projektu s názvem #onlineMPO.


Čistička odpadních vod bude dlouho mimo provoz. Město žádá občany Ostravy o ohleduplnost.

ČOV bude mimo provoz ještě několik měsíců. Společnost OVAK ve spolupráci s městem proto vyzývají občany k důslednému respektování kanalizačního řádu.

Důl Michal v Ostravě nabízí autentický vhled do práce horníků

Technicky a stavebně autenticky dochovaný areál kamenouhelného dolu. Jak se horníci připravovali na práci v první polovině 19. století, mohou zjistit návštěvníci dolu Michal v Ostravě. Těžit se zde začalo v roce 1842.

Nový Jičín přidá do ulic sídliště parkovací místa. Některá jsou nová, jiná stavbou legalizuje

V Novém Jičíně letos přibudou nová parkovací místa. První už jsou dokončena na Vančurově ulici, kde vzniká ještě jedno menší parkoviště. Další budou na ulici Dlouhá a v Žilině.

V sobotu se sousedé z Dubiny sejdou u jednoho 100 metrů dlouhého stolu

8. října 2024 18:35 | Ostrava-Jih | Libor Běčák

Neobvyklý sociální experiment podstoupí lidé, kteří se přijdou v sobotu odpoledne posadit k prostřenému 100 metrů dlouhému stolu na ostravském sídlišti Dubina. Otázkou je, zda a jak rychle se místa u stolu zaplní a zda si sousedé z okolních paneláků přinesou k povídání dostatek jídla a pití. Očekává se dobrá nálada a vyloučen není ani společný zpěv.

Velkou vodou poškozené oblasti v kraji si prohlédl ministr zemědělství Marek Výborný

8. října 2024 13:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil v úterý Moravskoslezský kraj, kde si prošel místa postižená nedávnou povodní. Jednal například o harmonogramu realizace protipovodňových opatření na řece Opavě nebo přípravě stavby Vodního díla Nové Heřminovy.

Ekologická havárie v Ostravě nehrozí. Splašky z kanalizace prý nejsou toxické

8. října 2024 13:21 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ekologická havárie kvůli nefunkční čistírně odpadních vod v Ostravě prý nehrozí. Splašky z kanalizace nejsou podle ředitele Ostravských vodáren a kanalizací toxické a navíc jsou díky silnému průtoku řeky Odry velmi významně ředěny.

Mladí zpěváci z Havířova uspěli na Karvinském talentu

8. října 2024 9:45 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Na prestižní soutěž Karvinský talent se přihlásily desítky nadaných mladých zpěváků z různých měst republiky. Ta nejcennější ocenění putovala do Havířova.

Výročí slavila studénecká škola i se svými prvními absolventy

Základní škola Sjednocení ve Studénce slaví 60. výročí svého otevření. Svůj první školní rok připomněla i Dnem otevřených dveří, na který pozvala první absolventy.

ZŠ Borovského oslavila čtyřicátiny. Do tříd znovu nahlédli bývalé učitelé i absolventi

8. října 2024 17:48 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Nejmladší škola v Karviné - Základní a Mateřská škola Borovského - oslavila 40. narozeniny. Na prohlídku školy i připravenou akademii žáků pozvala kromě rodičů a přátel školy i bývalé pedagogy a absolventy.

Mládež si užila v knihovně knižní festival Book!Con

8. října 2024 9:49 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

K-Klub havířovské pobočky knihovny v Šrámkově ulici se zaměřuje na mládež. Velmi oblíbenou se stala dvoudenní akce Book!Con. A program byl opět hodně pestrý.

Od návrhu po realizaci. Studenti SŠPU v Opavě oživili vstupní prostor soc. rehabilitace Animy Vivy

Včera 20:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Centrum sociální rehabilitace Anima Opava v Kylešovicích zkvalitňuje své služby. Lidem s mentálním postižením poskytuje mimo jiné rehabilitace metodou snoezelen, kterou před pár lety zavedla jako první v Opavě díky spolupráci se Slezskou univerzitou.

Opava ocenila významné osobnosti města. Díky 800. výročí města udělila mnohem více cen než obvykle

Včera 19:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské Slezské divadlo se stalo místem oceňování významných osobností města. Slavnostní galavečer byl vyvrcholením oslav 800 let od první písemné zmínky o Opavě.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

Včera 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný nenávratně poškodila extrémní povodeň

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Studenti grafického designu SŠPU v Opavě oživili vstupní prostor soc. rehabilitace Animy Vivy

7. října 2024 10:18 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Centrum sociální rehabilitace Anima Opava v Kylešovicích zkvalitňuje své služby. Lidem s mentálním postižením poskytuje mimo jiné rehabilitace metodou snoezelen, kterou před pár lety zavedla jako první v Opavě díky spolupráci se Slezskou univerzitou.

Požár v panelovém domě v Opavě, záchranáři bojovali o život popáleného muže

6. října 2024 18:14 | Opava | Lukáš Zavadil

V neděli 6. října dopoledne zasahovaly složky integrovaného záchranného systému u požáru v panelovém bytě v Opavě. Třicetiletý muž se nadýchal horkých zplodin a utrpěl popáleniny, byl převezen do popáleninového centra FN Ostrava. Další osoby utrpěly lehčí zranění.

Reakce na útok ve FNO i častá napadení zdravotníků. Ve Slezské nemocnici Opava vznikla pobočka strážníků
Vydáno 20. května 2020 21:19, Opava, Lukáš Zavadil
Ve Slezské nemocnici v Opavě se ve středu 20. května otevřelo nové kontaktní místo městské policie. Strážníci přímo v nemocnici by měli zvýšit bezpečnost pacientů i zaměstnanců nemocnice. Podle ředitele se totiž zdravotníci často setkávají s verbálními útoky agresivních nebo opilých lidí.

Časté verbální útoky opilců nebo agresivních lidí na zdravotníky a také smutná prosincová událost v poliklinice FNO v Porubě - to jsou impulsy, které ředitele Slezské nemocnice Opava vedly k nápadu zřídit kontaktní místo Městské policie Opava přímo v areálu, tedy co nejblíže zdravotníkům i pacientům.

Karel Siebert, ředitel Slezské nemocnice Opava: „Po bezprecedentním útoku k němuž došlo minulý rok ve fakultní nemocnici v Ostravě se všichni zabývají otázkou, jak zvýšit bezpečnost měkkých cílů. Napadlo mne, že přítomnost strážníků v nemocnici může být prvním významným krokem na cestě ke zvýšení bezpečnosti. Často se stává, že naši zdravotníci čelí verbálním útokům agresivních či opilých jedinců a právě rychlý zásah strážníků sníží riziko případné eskalace útoku."

Ředitel svůj nápad navrhl primátorovi města v lednu letošního roku a setkal se s pochopením.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: „Areál nemocnice je místem, kde se denně pohybuje několik tisíc lidí. Vzhledem k podzimnímu útoku v ostravské nemocnici nebo nynější koronavirové pandemii je vhodné, aby městští strážníci byli pacientům, zdravotníkům zaměstnancům i návštěvám nemocnice k dispozici. Využili jsme proto nabídky ředitele nemocnice a za poměrně krátkou dobu ve spolupráci s městskou policií jsme zde služebnu zřídili.“

Strážníci budou v areálu každý den, podle jejich ředitele ale nepravidelně. Na rozdíl od služebny totiž kontaktní místo funguje v jiném režimu.

Jiří Klein, ředitel MP Opava: "Chci poděkovat nemocnici za vytvoření důstojného zázemí pro kolegy. Kromě zvyšování bezpečnosti budou řešit například také plynulost dopravy v areálu nemocnice.“

Kontaktní místo strážníků lidé najdou v pavilonu W, tedy v samotném srdci areálu nemocnice. Strážníci budou nemocnici střežit i skrz kamerový systém. Některá oddělení a ambulance mají navíc také bezpečnostní tlačítka. Nápad ocenilo i vedení Moravskoslezského kraje.

Jaroslav Kania (ANO), náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje: „Jde o mimořádný nápad a líbí se nám, jak rychle a finančně nenákladně ho město Opava ve spolupráci s nemocnicí realizovalo. Slezská nemocnice je jediným zdravotnickým zařízením v našem kraji a jedním z mála zdravotnických zařízení ve střední Evropě, kde mají strážníci své zázemí. Tento projekt může být inspirací pro ostatní.“
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000020420/reakce-na-utok-ve-fno-i-casta-napadeni-zdravotniku-ve-slezske-nemocnici-opava-vznikla-pobocka-strazniku