Ačkoliv jim ještě mnohdy ani není osmnáct a tudíž alkohol pít nemohou, soutěžili v čepování piva. 24 studentů ze středních škol z Moravskoslezského kraje, kteří se připravují na povolání v pohostinství, se zúčastnilo 16. ročníku soutěže Zlatovar cup.
Pivo mohli načepovat na hladinku, tedy najednou a nebo maximálně na třikrát. Soutěžící bedlivým okem sledovala tříčlenná porota.
Porota ale hodnotila také celkový projev a body za čepování piva sčítala s výslednky teoretického testu. Soutěžící museli vědět třeba co je to spilka, museli znát správnou teplotu vychlazeného piva nebo co je to křemelina. Často šlo o znalosti nad rámec běžného učiva, takže se budoucí výčepní museli poctivě na soutěž připravovat.
Na přípravu dvou nápojů měl každý 3 minuty. Ten povedenější pak posuzovala porota. Většina soutěžících celý časový limit ani nevyužila a servírovala pivo mnohem dříve. A tak se leckdy nevyhnuli kritice.
Porota ocenila nejen správně načepované pivo, ale také přirozenost soutěžících a nadšení pro profesi.
Soutěžící se vzájemně povzbuzovali a zvlášť vyvedené pivo odměnili potleskem.
Vítězem regionálního kola Zlatovar cup se nakonec stal s nejvyšším součtem bodů za teorii i praxi Adam Žyla z pořádající opavské hotelové školy.
Druhé místo patřilo Denisu Willertovi ze Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce. A třetí příčku obsadil opět domácí soutěžící Adam Černoch.