Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Pivo umí nejlépe čepovat studenti z opavské hotelovky

Opava |

Studenti soutěžili v čepování piva. V Opavě se sešlo 24 nejlepších z celého kraje, aby poměřili nejen svou šikovnost, ale také teoretické znalosti. Soutěž opanovali studenti z pořádající opavské Střední školy hotelnictví a služeb a VOŠ, kteří zvítězili nejen v týmech, ale obsadili také 1. a 3. místo.

Ačkoliv jim ještě mnohdy ani není osmnáct a tudíž alkohol pít nemohou, soutěžili v čepování piva. 24 studentů ze středních škol z Moravskoslezského kraje, kteří se připravují na povolání v pohostinství, se zúčastnilo 16. ročníku soutěže Zlatovar cup.

Pivo mohli načepovat na hladinku, tedy najednou a nebo maximálně na třikrát. Soutěžící bedlivým okem sledovala tříčlenná porota.

Adam Odnoha, předseda poroty a výčepní: „Pokud donese krásně orosenou sklenici vychlazeného piva s výškou pěny na tři prsty, tak je to vždycky v pořádku.“

Porota ale hodnotila také celkový projev a body za čepování piva sčítala s výslednky teoretického testu. Soutěžící museli vědět třeba co je to spilka, museli znát správnou teplotu vychlazeného piva nebo co je to křemelina. Často šlo o znalosti nad rámec běžného učiva, takže se budoucí výčepní museli poctivě na soutěž připravovat.

Miroslava Kozelská, učitelka, Střední škola prof. Zd. Matějčka, Ostrava - Poruba: „Neustále opakování, tak snad ten test dopadlo dobře.“

Na přípravu dvou nápojů měl každý 3 minuty. Ten povedenější pak posuzovala porota. Většina soutěžících celý časový limit ani nevyužila a servírovala pivo mnohem dříve. A tak se leckdy nevyhnuli kritice.

Jiří Vizauer, organizátor soutěže, Střední škola hotelnictví a služeb a VOŠ Opava: Příprava skla. Nemyslím si, že by bylo špinavé, ale někdy tam zapomenou po opláchnutí vodu, někdy mají příliš bublinkovou pěnu.“

Porota ocenila nejen správně načepované pivo, ale také přirozenost soutěžících a nadšení pro profesi.

David Mikolášík, Hotelová škola a obchodní akademie Havířov: „Já myslím, že to bylo v pořádku. A myslím, že jsem tady i pár lidí pobavil svým vtipem, zajímavostí.“
Adéla Mikolášová, Střední škola hotelnictví a služeb a VOŠ, Opava: „Chyby tam určitě byly. Nejdříve jsem si měla uklidit. Ale jinak jsem spokojená.“

Soutěžící se vzájemně povzbuzovali a zvlášť vyvedené pivo odměnili potleskem.

Vítězem regionálního kola Zlatovar cup se nakonec stal s nejvyšším součtem bodů za teorii i praxi Adam Žyla z pořádající opavské hotelové školy.

Adam Žyla, Střední škola hotelnictví a služeb a VOŠ, Opava: „Důležité čepovat po skle. Nejdříve pěnu a pak pivo. Já chodím na brigády, tak už mám něco odčepováno.“

Druhé místo patřilo Denisu Willertovi ze Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce. A třetí příčku obsadil opět domácí soutěžící Adam Černoch.


Nahlásit chybu


K tématu

Soutěž Podbeskydský ještěr ve Frýdku-Místku opět hledala nejlepší cukráře

Slavnostní dort do čtyř kilogramů na libovolné téma. To bylo úkolem tradiční soutěže Podbeskydský ještěr, kde mezi sebou pravidelně měří síly studenti oboru cukrář. Jejím cílem je motivovat studenty, aby u oboru zůstali i po škole a dál se mu věnovali naplno.

Frýdek-Místek opět hledá recept na nejlepší sváteční vánočku

23. listopadu 2023 16:44 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek vyhlásil třetí ročník soutěže o nejlepší sváteční vánočku. I letos se tak mohou přihlásit profesionální i amatérští kuchaři nebo i různé týmy. Do hodnocení se opět zapojí veřejnost na Adventním městečku a nejlepší recept město po vyhlášení také zveřejní.

Zoo Ostrava pořádala Soutěž mladých zoologů

25. listopadu 2023 17:09 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Která je největší šelma Evropy, kolik drápů mají kočkovité šelmy na předních tlapách, odkud se vzalo pojmenování medvěda „brtník“, proč se šelmám říká zdravotní policie? Na tyto a další otázky k tématu Evropské šelmy odpovídali v sobotu dopoledne žáci moravskoslezských škol ve výukovém centru Zoo Ostrava, kde se uskutečnilo finále Soutěže mladých zoologů 2023.


Tragický incident na tramvajové zastávce v Ostravě, zemřel 32letý muž

Včera 21:49 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ostravští kriminalisté se zabývají okolnostmi tragického incidentu, ke kterému došlo dnes krátce před 18. hodinou na ulici Horní v Ostravě. Podle předběžných informací se 32letý muž pokoušel dostat do přijíždějící tramvaje, přitom však upadl pod její kola.

Speciální systém COBRA pomohl uhasit požár střechy v Rychvaldu

Včera 16:42 | Rychvald | Lukáš Zavadil

Požár střechy rodinného domu v Rychvaldu na Karvinsku způsobil škodu za 800 tisíc korun. K zásahu vyjíždělo pět jednotek hasičů, kteří díky rychlému zásahu uchránili majetek v hodnotě 2 milionů korun. Při hašení byl využit unikátní systém COBRA, který hasičům umožnil efektivní zásah přímo v ohnisku požáru.

Moravskoslezský kraj přikryla sněhová peřina. Po víkendu ale sníh zase roztaje

Moravskoslezský kraj přes noc přikryla sněhová peřina. Ráno si tak možná někteří lidé zanadávali, že musí odhrabávat auto, ale děti byly jistě nadšené. Silničáři hlavní tahy zprůjezdnili ještě v průběhu noci. Podle meteorologů by měl po víkendu sníh zase roztát.

O školení v první pomoci byl v havířovské nemocnici velký zájem

Havířovská nemocnice uspořádala školení první pomoci, na kterém si účastníci osvojili postupy resuscitace a ošetření úrazů. Pod vedením odborníků si vyzkoušeli, jak správně stlačovat hrudník, kdy zahájit umělé dýchání a jak poskytnout pomoc dětem i dospělým.

Tragický požár v Ostravě: policisté evakuovali 16 lidí, hasiči našli v bytě mrtvého muže

Včera 9:18 | Ostrava-Jih | Lukáš Zavadil

Dramatické chvíle zažili obyvatelé domu na ulici Smirnovova v Ostravě-Zábřehu. Noční požár bytu si tam vyžádal evakuaci šestnácti lidí, včetně malého dítěte. Zasažený byt hasiči prohledali a nalezli zde muže bez známek života.

Úzká a frekventovaná silnice na Mezidolí v Havířově se dočká chodníku

Radnice v Havířově zahájila výstavbu dlouho očekávaného chodníku na ulici Mezidolí. Stavba zahrnuje i osvětlení, odvodnění i přeložky nízkého napětí a má být dokončena v srpnu příštího roku. Vše ale bude záležet na počasí.

Projekt Rodinného centra Mozaika a města splní další vánoční přání

Rodinné centrum Mozaika ve spolupráci se sociálním odborem města připravuje další ročník projektu Vánoční překvapení. Jeho cílem je obstarat pod stromeček dárky pro novojičínské děti ze sociálně znevýhodněného prostředí.

Krevní centrum přijelo odebírat krev na radnici Moravské Ostravy a Přívozu

Mobilní odběrové stanoviště Krevního centra Fakultní nemocnice Ostrava vyrazilo podruhé do terénu. Tentokrát zavítalo na radnici Moravské Ostravy a Přívozu, kde krev darovalo 30 úředníků, z toho 23 úplně poprvé.

Školáci si přejí fast food, to jim ale město splnit nemůže

V základních školách se konala mladá školní fóra. Žáci se mohli vyjádřit jednak ke své škole a také k dění ve městě. Třeba na Komenského 66 získal nejvíce hlasů požadavek na zřízení fast foodu.

Transfuzní oddělení SNO potřebuje více dárců

21. listopadu 2024 17:25 | Opava | Yvona Fajtová | Magazín TV medicína

Hematologicko-transfuzní oddělení Slezské nemocnice v Opavě zajišťuje krev nejen pro své pacienty, ale také pro pacienty krnovské nemocnice, která kvůli zářijovým povodním přišla o odběrové místo. Aktuálně tak chybí dárci krve všech krevních skupin.

Archeologové v Opavě objevili středověké sídliště i velmi vzácnou poutní láhev

20. listopadu 2024 19:13 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Na budoucí stavbě jižního obchvatu Opavy od léta probíhal archeologický výzkum. A přinesl vzácné objevy. Vedle velmi dobře dochovaných pozůstatků germánského osídlení z mladší doby římské byl velkým překvapením objev středověkého sídliště.

Už žádné převážení pacientů venkem. Slezská nemocnice v Opavě má nové nadzemní koridory

20. listopadu 2024 18:52 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Slezská nemocnice v Opavě slavnostně otevřela nadzemní tubusové koridory. Jejich stavba trvala déle než rok a přinesla zejména komfort jak zaměstnancům, tak pacientům a návštěvníkům tohoto zdravotnického zařízení.

Oslavy Dne boje za svobodu a demokracii v Opavě ukončil lampionový průvod s pohádkovými postavami

20. listopadu 2024 18:39 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den boje za svobodu a demokracii. Zapojilo se do nich jak vedení města, tak studenti Slezské univerzity a Slezského gymnázia a také herci Slezského divadla.

Slezská nemocnice slavnostně otevřela nové nadzemní koridory. Zvýšily komfort pacientům i zaměstnancům

20. listopadu 2024 9:52 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Slezská nemocnice v Opavě slavnostně otevřela nadzemní tubusové koridory. Jejich stavba trvala déle než rok a přinesla zejména komfort jak zaměstnancům, tak pacientům a návštěvníkům tohoto zdravotnického zařízení.

Pivo umí nejlépe čepovat studenti z opavské hotelovky
Vydáno 4. března 2023 16:35, Opava, Katka Geryková
Studenti soutěžili v čepování piva. V Opavě se sešlo 24 nejlepších z celého kraje, aby poměřili nejen svou šikovnost, ale také teoretické znalosti. Soutěž opanovali studenti z pořádající opavské Střední školy hotelnictví a služeb a VOŠ, kteří zvítězili nejen v týmech, ale obsadili také 1. a 3. místo.

Ačkoliv jim ještě mnohdy ani není osmnáct a tudíž alkohol pít nemohou, soutěžili v čepování piva. 24 studentů ze středních škol z Moravskoslezského kraje, kteří se připravují na povolání v pohostinství, se zúčastnilo 16. ročníku soutěže Zlatovar cup.

Pivo mohli načepovat na hladinku, tedy najednou a nebo maximálně na třikrát. Soutěžící bedlivým okem sledovala tříčlenná porota.

Adam Odnoha, předseda poroty a výčepní: „Pokud donese krásně orosenou sklenici vychlazeného piva s výškou pěny na tři prsty, tak je to vždycky v pořádku.“

Porota ale hodnotila také celkový projev a body za čepování piva sčítala s výslednky teoretického testu. Soutěžící museli vědět třeba co je to spilka, museli znát správnou teplotu vychlazeného piva nebo co je to křemelina. Často šlo o znalosti nad rámec běžného učiva, takže se budoucí výčepní museli poctivě na soutěž připravovat.

Miroslava Kozelská, učitelka, Střední škola prof. Zd. Matějčka, Ostrava - Poruba: „Neustále opakování, tak snad ten test dopadlo dobře.“

Na přípravu dvou nápojů měl každý 3 minuty. Ten povedenější pak posuzovala porota. Většina soutěžících celý časový limit ani nevyužila a servírovala pivo mnohem dříve. A tak se leckdy nevyhnuli kritice.

Jiří Vizauer, organizátor soutěže, Střední škola hotelnictví a služeb a VOŠ Opava: Příprava skla. Nemyslím si, že by bylo špinavé, ale někdy tam zapomenou po opláchnutí vodu, někdy mají příliš bublinkovou pěnu.“

Porota ocenila nejen správně načepované pivo, ale také přirozenost soutěžících a nadšení pro profesi.

David Mikolášík, Hotelová škola a obchodní akademie Havířov: „Já myslím, že to bylo v pořádku. A myslím, že jsem tady i pár lidí pobavil svým vtipem, zajímavostí.“
Adéla Mikolášová, Střední škola hotelnictví a služeb a VOŠ, Opava: „Chyby tam určitě byly. Nejdříve jsem si měla uklidit. Ale jinak jsem spokojená.“

Soutěžící se vzájemně povzbuzovali a zvlášť vyvedené pivo odměnili potleskem.

Vítězem regionálního kola Zlatovar cup se nakonec stal s nejvyšším součtem bodů za teorii i praxi Adam Žyla z pořádající opavské hotelové školy.

Adam Žyla, Střední škola hotelnictví a služeb a VOŠ, Opava: „Důležité čepovat po skle. Nejdříve pěnu a pak pivo. Já chodím na brigády, tak už mám něco odčepováno.“

Druhé místo patřilo Denisu Willertovi ze Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce. A třetí příčku obsadil opět domácí soutěžící Adam Černoch.


Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000036021/pivo-umi-nejlepe-cepovat-studenti-z-opavske-hotelovky