Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

K zápisu se do opavských mateřských škol hlásí 662 dětí

Opava |

Na začátku května tradičně probíhají zápisy nejmenších dětí do školek. Opava nabízí dvacet sedm mateřských škol. Oproti minulému roku se navýšil počet přihlášených dětí, na druhé straně se zvětšily i kapacity. I tak se může stát, že se na všechny děti nedostane.

Zápisy do mateřských škol v Opavě probíhaly od druhého do třetího května. Žádost o přijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání mohli rodiče přinést do 27 mateřských škol zřizovaných městem. Každá škola měla svá kritéria pro přijímání dětí.

Markéta Vašáková, vedoucí učitelka MŠ Vaníčkova: “Budeme přijímat 40 dětí na Mateřskou školu 17. Listopadu a na Mateřskou školu Vaníčkovou budeme přijímat 24 dětí, plus ještě vzhledem k tomu, že máme speciální logopedickou třídu, tak tam se nám kapacitně vleze ještě 5 dalších dětí.”
Andrea Štenclová, vedoucí odboru školství, Magistrát města Opavy: “Vzhledem ke kapacitám mateřských škol jsme přistoupili stejně jako v loňském roce ke kritériím, kdy budou přijaty pouze děti narozené ve statutárním městě Opava.”

Opavští rodiče, při rozhodování kam s dítětem, dávali přednost mateřským školám v blízkosti svého bydliště. Zajímali se také o nabízené aktivity, přístup pegagogů nebo vybavení mateřinky. Mateřská škola v Kylešovicích vlastní květinovou zahradu a často jezdí s dětmi na výlety.

Anketa: “Přišla jsem zapsat dceru. Vybírali jsme hlavně tu, kterou máme blízko. Před rokem jsme se tu přestěhovali do vlastního domečku takže jsme spíš vybrali školku, která je nám nejblíž.”
“Vybrala jsem si tuhle školku, protože tady bydlí v blízkosti moje maminka, takže by to mohlo být vhodné kvůli vzdálenosti, ale není moje první volba.”
Lenka Radová, ředitelka MŠ Kylešovice a MŠ Vaníčkova: “Odlišnost od jiných mateřských škol máme dvě nejdůležitější. Mateřská škola Vaníčkova má finskou saunu, kam děti chodí pravidelně v rámci výuky a taky máme na Vaníčkové otevřenou speciální logopedickou třídu, kterou navštěvují děti, které mají nějakou vývojovou vadu řeči.”

Do mateřských škol se zapsalo celkem 622 dětí, z toho 364 jsou děti tříleté a starší, které mají na umístění do mateřských škol nárok. V letošním roce rodiče podali o třicet tři přihlášek více.

Andrea Štenclová, vedoucí odboru školství, Magistrát města Opavy: “Může se stát, že nebudou přijaty na konkrétní mateřskou školu, protože to neumožní kapacitní možnosti, ale bude jim nabídnuta jiná mateřská škola, která má volné kapacity. Stejně tak tyto školy s volnou kapacitou budou moct přijmout přijetí také děti mladší tří let, které nemají na přijetí právní nárok.”

Minulý rok měla být otevřena další mateřské školy v Liptovské ulici. Ta se ale v září neotevře.

Andrea Štenclová, vedoucí odboru školství, Magistrát města Opavy: “Rekonstrukce na této škole bude ukončena v lednu resp. v únoru 2024 a navíc nezískali jsme souhlasné stanovisko krajské hygienické stanice s náhradním umístěním dětí do základní školy Kylešovice.”

Z toho důvodu zápisy do mateřské školy Liptovská neprobíhají. Od prvního září letošního roku ale přibude po jednom oddělení v Mateřské škole Edvarda Beneše a Mateřské a Základní škole Malé Hoštice.

Nahlásit chybu


K tématu

Čeladenská Beruška zahájila spolupráci s mateřinkou z Polska

29. listopadu 2023 10:30 | Čeladná | Petra Dorazilová

Mateřská škola Čeladenská Beruška navázala spolupráci s mateřinkou z města Živice, které leží v Polsku asi hodinu jízdy z Čeladné. První osobní setkání se v listopadu odehrálo na české straně.

ZŠ a MŠ Naděje ve Frýdku-Místku chce vylepšit zahradu a zřídit Snoezelen místnosti

20. listopadu 2023 12:36 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Základní a mateřská škola Naděje ve Frýdku-Místku usiluje o další speciální vybavení a také unikátní terapeutické místnosti. Město v tomto ohledu vyjde školce vstříc a společně s ní připraví vylepšení herních prvků na zahradě a také zřízení a vybavení místností Snoezelen.

Děti ze škol a školek Ostravy-Jihu prodávaly domácí výrobky na vánočních jarmarcích

15. prosince 2023 13:23 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová

Sváteční nálada přichází i do škol a školek na Jihu. Například na základní škole Mitušova pořádalo vedení školy již tradiční vánoční jarmark. Prodejem ve stáncích si děti z jednotlivých tříd vydělávají peníze do třídního fondu.


Zdravotnice z havířovské nemocnice prošly kurzem sebeobrany, nakládačku od nich dostal i ředitel

Hned dva kurzy sebeobrany zaplnily zdravotnice z havířovské nemocnice. Strážníci je učili, jak reagovat na nejrůznější krizové situace. A že to ženy pochopily správně, pocítil na vlastní kůži i ředitel nemocnice.

DPO modernizuje zastávky v Ostravě. Nejvíc jich je v obvodu Ostrava-jih

V těchto dnech se dokončuje první fáze modernizace devíti tramvajových zastávek v obvodu. Cílem je jednotný vzhled podle nového městského standardu. DPO navíc aktuálně vypisuje výběrové řízení na zhotovitele modernizace dalších zastávek.

Obnova infrastruktury na Vrbensku po povodni pokračuje, některé cesty a mosty neexistují

Ve Vrbně pod Pradědem a okolí pokračují práce na postupném obnovování infrastruktury, kterou poškodila nedávná povodeň. Některá místa jsou však stále neprůjezdná, protože voda strhla mosty i celé úseky silnic.

Slezskoostravské ZŠ se zapojily do projektu proti menstruační chudobě, Škrobálkova je v první řadě

Základní škola Škrobálkova ve Slezské Ostravě je jednou ze čtyř pilotních škol v rámci projektu zaměřeného na menstruační chudobu. Jako jedna z prvních ostravských škol vstoupila do jeho druhé části, která žákyním zprostředkuje volný odběr menstruačních pomůcek.

Prostor před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce je po rekonstrukci

Veřejný prostor před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce má novou tvář. První rekonstrukce od 70. let minulého století, která byla zahájena loni v srpnu, skončila. Souběžně byla dokončena oprava přilehlých parkovišť.

Městský obvod Ostrava-Vítkovice letos investuje 13 milionů Kč do opravy hřbitova

Na hřbitově v Ostravě-Vítkovicích probíhá oprava chodníků a kanalizace. Některým lidem se tak zkomplikuje cesta ke hrobům za což se radnice omlouvá a prosí občany o shovívavost.

Děti společně s rodiči a hasiči pouštěly draky

Včera 13:39 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Děti z mateřské školy na Hořanech zažily nezapomenutelné podzimní odpoledne. Společně se svými staršími sourozenci, rodiči a stonavskými dobrovolnými hasiči se sešly u hasičárny na Novém Světě, aby si užily odpoledne plné zábavy.

Kraj motivuje úspěšné středoškoláky každoročním oceněním

Ti nejlepší studenti z celého MS kraje byli pozváni na Frýdecký zámek ve Frýdku-Místku, kde získali ocenění za své studijní i soutěžní výsledky. Kraj se tak snaží motivovat talentované žáky středních škol.

Projekt třídění odpadu u domu se osvědčil. Ostrava ho proto rozšiřuje

Jak už z našeho zpravodajství víte, Ostrava je v naší zemi lídrem v nakládání s odpadem a poté, co dokončila separační linku na odpad, nyní rozšiřuje úspěšný projekt třídění přímo u rodinných domů. Princip je jednoduchý - jedna nádoba je určena pro společný sběr papíru, plastu i kovových obalů.

Důl Trojice si letos připomíná tři výročí, mezi nimi i krvavě potlačenou hornickou stávku

Slezskoostravský Důl svaté Trojice si v letošním roce připomíná hned tři důležité události své historie. Významná výročí souvisejí s jeho založením, uzavřením i s krvavě potlačenou hornickou stávkou, která si vyžádala celkem dvanáct životů.

Izolatéři

Hlučín Nástup: od 1. listopadu 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Domov Bílá Opava vyčíslil škody po povodních. Voda zničila kotelnu, kuchyni i prádelnu

21. října 2024 11:58 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Domov Bílá Opava už vyčíslil škody, které napáchala zářijová povodeň. Částka se vyšplhala na více než 330 milionů korun. Voda zničila kotelnu, kuchyň, prádelnu a také nádvoří u hlavní budovy.

Na most v Ratibořské ulici v Opavě se v listopadou vrátí auta. Mostní provizorium už stojí

20. října 2024 20:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města z roku 1983

18. října 2024 11:55 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města. Ten vznikl na počátku 80. let v souvislosti s novým územním plánem a vystavuje se jen při výjimečných příležitostech.

V Opavě už stojí mostní provizorium přes řeku Opavu. Zprovozněno bude začátkem listopadu

17. října 2024 11:36 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

Velká voda způsobila milionové škody na rozestavěném zimním stadionu v Opavě

16. října 2024 17:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zářijová ničivá povodeň se dotkla nejen náhradní ledové plochy v Městských sadech, ale také zimního stadionu na Zámeckém okruhu, který prochází kompletní rekonstrukcí. Škody po záplavách byly vyčísleny na 6 a půl milionů korun.

Videomapping na novou fasádu Bredy připomněl historii Opavy, která letos slaví 800 let

16. října 2024 17:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Veškeré akce spojené s Bredou mají u Opavanů velký ohlas. Ukázaly to nejen komentované prohlídky, ale i promítání na fasádu bývalého obchodního domu. Poslední videomapping proběhl v rámci oslav 800 let od první písemné zmínky o městě.

K zápisu se do opavských mateřských škol hlásí 662 dětí
Vydáno 6. května 2023 16:40, Opava, Adéla Pluhaříková
Na začátku května tradičně probíhají zápisy nejmenších dětí do školek. Opava nabízí dvacet sedm mateřských škol. Oproti minulému roku se navýšil počet přihlášených dětí, na druhé straně se zvětšily i kapacity. I tak se může stát, že se na všechny děti nedostane.

Zápisy do mateřských škol v Opavě probíhaly od druhého do třetího května. Žádost o přijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání mohli rodiče přinést do 27 mateřských škol zřizovaných městem. Každá škola měla svá kritéria pro přijímání dětí.

Markéta Vašáková, vedoucí učitelka MŠ Vaníčkova: “Budeme přijímat 40 dětí na Mateřskou školu 17. Listopadu a na Mateřskou školu Vaníčkovou budeme přijímat 24 dětí, plus ještě vzhledem k tomu, že máme speciální logopedickou třídu, tak tam se nám kapacitně vleze ještě 5 dalších dětí.”
Andrea Štenclová, vedoucí odboru školství, Magistrát města Opavy: “Vzhledem ke kapacitám mateřských škol jsme přistoupili stejně jako v loňském roce ke kritériím, kdy budou přijaty pouze děti narozené ve statutárním městě Opava.”

Opavští rodiče, při rozhodování kam s dítětem, dávali přednost mateřským školám v blízkosti svého bydliště. Zajímali se také o nabízené aktivity, přístup pegagogů nebo vybavení mateřinky. Mateřská škola v Kylešovicích vlastní květinovou zahradu a často jezdí s dětmi na výlety.

Anketa: “Přišla jsem zapsat dceru. Vybírali jsme hlavně tu, kterou máme blízko. Před rokem jsme se tu přestěhovali do vlastního domečku takže jsme spíš vybrali školku, která je nám nejblíž.”
“Vybrala jsem si tuhle školku, protože tady bydlí v blízkosti moje maminka, takže by to mohlo být vhodné kvůli vzdálenosti, ale není moje první volba.”
Lenka Radová, ředitelka MŠ Kylešovice a MŠ Vaníčkova: “Odlišnost od jiných mateřských škol máme dvě nejdůležitější. Mateřská škola Vaníčkova má finskou saunu, kam děti chodí pravidelně v rámci výuky a taky máme na Vaníčkové otevřenou speciální logopedickou třídu, kterou navštěvují děti, které mají nějakou vývojovou vadu řeči.”

Do mateřských škol se zapsalo celkem 622 dětí, z toho 364 jsou děti tříleté a starší, které mají na umístění do mateřských škol nárok. V letošním roce rodiče podali o třicet tři přihlášek více.

Andrea Štenclová, vedoucí odboru školství, Magistrát města Opavy: “Může se stát, že nebudou přijaty na konkrétní mateřskou školu, protože to neumožní kapacitní možnosti, ale bude jim nabídnuta jiná mateřská škola, která má volné kapacity. Stejně tak tyto školy s volnou kapacitou budou moct přijmout přijetí také děti mladší tří let, které nemají na přijetí právní nárok.”

Minulý rok měla být otevřena další mateřské školy v Liptovské ulici. Ta se ale v září neotevře.

Andrea Štenclová, vedoucí odboru školství, Magistrát města Opavy: “Rekonstrukce na této škole bude ukončena v lednu resp. v únoru 2024 a navíc nezískali jsme souhlasné stanovisko krajské hygienické stanice s náhradním umístěním dětí do základní školy Kylešovice.”

Z toho důvodu zápisy do mateřské školy Liptovská neprobíhají. Od prvního září letošního roku ale přibude po jednom oddělení v Mateřské škole Edvarda Beneše a Mateřské a Základní škole Malé Hoštice.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000037088/k-zapisu-se-do-opavskych-materskych-skol-hlasi-662-deti