Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Kostel sv. Václava v Opavě byl na státní svátek volně přístupný lidem

Opava |

Na státní svátek Den české státnosti se po celé České republice koná celá řada zajímavých akcí. V Opavě si sv. Václava, patrona naší země, připomněli v unikátním prostoru kostela sv. Václava.

28. září si celé Česko připomíná Den české státnosti a zároveň patrona země, knížete sv. Václava, kterého v roce 935 zavraždil jeho bratr Boleslav. V Opavě si lidé mohli zcela zdarma prohlédnou nádherný prostor kostela sv. Václava a připravena byla i přednáška „Svatý Václav ve výtvarném umění a architektuře”.

Martin Pavlíček, odborník na dějiny umění a architekturu: “Já tam budu sledovat ty jednotlivé motivy, které vychází z těch nejstarších svatováclavských legend, které máme už z konce 10. století. Takže si něco povíme o jednotlivých motivech jako sv. Václav, který nechává bořit pohanské modly, ty máme tady namalované i na klenbě kostela, a potom tím nejhlavnějším motivem, tím nejčastěji zobrazovaným je jeho smrt, zavraždění sv. Václava Boleslavem, jeho bratrem.”

To je také námětem slavného a údajně největšího obrazu na světě, který se nachází právě tady v kostele sv. Václava. Na výšku má 8 a půl metru a na šířku více než 5 metrů.

Martin Pavlíček, odborník na dějiny umění a architekturu: “Ten obraz původně vznikl v 19. století pro dom sv. Václava v Olomouci, ale tehdejší olomoucký arcibiskup nebyl úplně spokojený s tím řešením a nelíbily se mu tam některé detaily, hlavně to upozadění světce v druhém plánu. Byl srolován a umístěn na půdě arcibiskupského zámku v Kroměříži, kde ho před asi 15 lety objevil svého času můj učitel a pak kolega, profesor Ivo Hlobil.”

Obraz byl poté restaurován a na chvíli vystaven v ostravském Gongu. Poté putoval právě sem do kostela sv. Václava s ohledem na to, že bývalý dominikánský klášterní kostel je zasvěcen sv. Václavovi.

anketa: návštěvníci přednášky: “Já jsem Opavačka a protože jsem to ještě nikdy neslyšela, mám jenom takové kusé vědomosti, tak jsem to chtěla slyšet po pravdě.”
“Prostor toho kostela mě uchvacuje, takže vždycky rád sem přijdu.”
“Prohlídku kostela jsme už absolvovali s výkladem několikrát, ale tady jsme se rozhodli, že když je takový významný den, tak je třeba nějakou významnou akcí zpečetit.”
Ivana Maloušková, historička a kurátorka, OKO: “Nacházíme se vlastně v původně středověkém kostele, který patřil klášteru řádu Dominikánů. Od konce 18. století už jako církevní stavba nesloužil, ale bylo zde skladiště. Patřilo to vojenské správě a dá se říct, že až od 2. poloviny 20. století tady tento kostel stejně jako klášter slouží ke kulturním účelům.”

Na svatého Václava byla lidem přístupná i gotická kaple sv. Dominika, která je jedním z původních prostor kostela sv. Václava a je jednou ze dvou míst, kde se v Opavě nacházejí gotické malby. První je švédská kaple v Kateřinkách.

Ivana Maloušková, historička a kurátorka, OKO: “Čím je ta kaple unikátní a moc se to neví, tak namaloval si tady autoportrét přímo malíř těchto fresek. Najdeme ho tady, dokonce se tam podepsal, je tam napsáno tedy Nikolaus pictor, takže Mikoláš, malíř. Takže opravdu víme, kdo tady tyto malby dělal.”

Kostel sv. Václava je chloubou Opavy, konají se zde nejen koncerty, vernisáže, nebo divadelní představení, ale také svatby. Ročně jim projde několik desítek tisíc lidí.

Nahlásit chybu


K tématu

Plesová sezona v Opavě vyvrcholila tradičním Reprezentačním plesem města v kostele sv. Václava

20. března 2024 17:16 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Kostel sv. Václava v Opavě zaplnili milovníci tance a dobré zábavy. Uskutečnil se tady reprezentační ples města a opět byl vyprodaný do posledního místa.

Státního svátku se v Novém Jičíně ujali skauti, připravili geocachingovou hru

27. října 2023 9:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

105. výročí vzniku československého státu připomněla vzpomínková akce na Masarykově náměstí. Setkání proběhlo před bustou prvního prezidenta i za účasti skautů, kteří na téma státního svátku připravili geocachingovou hru.

Kostel sv. Václava a Dům umění v Opavě vás zavedou do světa fantazie

18. listopadu 2023 14:21 | Opava | Yvona Fajtová

Dům umění a kostel sv. Václava v Opavě patří hned dvěma kouzelným výstavám. IMAGINÁRIU bratří Formanů a Světu fantazie Jindry Čapka. Obě výstavy doplní pestrý doprovodný program včetně mnoha animačních programů nejen pro děti.


Tragédie ve Frýdku-Místku: 27letý muž měl ubodat mladší partnerku a spáchat sebevraždu

Dnes 10:20 | Frýdek-Místek | Lukáš Zavadil

Krajští kriminalisté prověřují násilný trestný čin, ke kterému došlo v neděli 13. října 2024 ve Frýdku-Místku. Policie na místě našla dvě mrtvé osoby, 22letou ženu a 27letého muže. Podle prvotních závěrů měl muž napadnout ženu a poté spáchat sebevraždu. Motivem tragédie byl pravděpodobně rozchod.

Mladý sportovec během přes Česko podpořil nemocné fenylketonurií

Nejvýchodnější bod České republiky, který se nachází v Bukovci na Jablunkovsku, se stal cílem další cesty pro dobrou věc. Tentokrát se jednalo o podporu nemocných s fenylketonurií.

Univerzita III. věku v Educe vzdělává zájemce více než dvacet let

V Novém Jičíně začal další semestr Univerzity III. věku. Tento vzdělávací projekt funguje více než dvacet let pod křídly Střední odborné školy Educa.

Tragická nehoda při opravě koryta řeky v Ostravě, muž zemřel po pádu nakladače ze srázu

Dnes 10:12 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Tragický pracovní úraz se odehrál včera odpoledne v ostravské části Mariánské Hory, kde řidič nakladače sjel po srázu při opravě koryta řeky Odry. Muž, který nebyl připoután, vypadl z kabiny a zůstal zaklíněn pod převráceným vozidlem. I přes snahu zdravotníků svým zraněním na místě podlehl.

Policisté v Karlovicích zachránili muže, který několik dní nereagoval na volání sousedů

Včera 13:35 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Žena z Karlovic na Bruntálsku měla obavy o svého souseda, který několik dní nereagoval na volání ani bušení na dveře. Po rychlém zásahu přivolaných policistů byl muž nalezen v kritickém stavu a přepraven do nemocnice.

15. ročník soutěže Útěk v řetězech opět nezklamal, do akce se neplánovaně zapojila i policie

V Havířově se konal již 15. ročník adrenalinové soutěže Útěk v řetězech. Dvojice s spojené vězeňskými pouty tentokrát byly odvezeny do Ostravy a musely se vrátit do cíle. Do akce se zapojila i policie, protože lidé volali, že zřejmě viděli vězně na útěku.

Senior uvízl v bahně při houbaření v Beskydech, zachránila ho rychlá akce složek IZS

Včera 13:19 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V neděli 13. října zasahovaly složky integrovaného záchranného systému u záchrany 77letého houbaře, který při sběru hub zapadl do bahna a nemohl se sám vyprostit. Díky rychlé pátrací akci byl nalezen, vyproštěn a převezen do nemocnice s příznaky podchlazení.

Složité problémy v obcích po povodních – opravy, obnovy, humanitární pomoc

Zcela nové zásadní problémy teď řeší obce na Bruntálsku. Záchrana lidí po povodni byla pouze prvním krokem. Bourají se domy a zachraňují ty, co mohou přežít zimu. K tomu je ale potřeba zajistit další život v obcích především obnovou cest, silnic a mostů přes povodní rozvodněné řeky.

Nebe nad frýdlantským letištěm patřilo drakům

Areál letiště ve Frýdlantě nad Ostravicí patřil po roce opět dětem a jejich rodičům. Společně zdolávali nejrůznější soutěže a ve finále pouštěli draky. Přestože vanul jen velmi slabý vítr, dobře připravení draci zaplnili oblohu.

Žena naletěla na sociální síti falešnému vojákovi. Postupně přišla o 900 tisíc korun

Včera 10:29 | Bruntál | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Podvody prostřednictvím sociálních sítí už jsou pro kriminalisty na denním pořádku. Jedním z nejčastějších, cílících hlavně na osamělé ženy, je falešný voják, který se chce vrátit z války a pouze potřebuje nějaké peníze. Žena z Bruntálska takto přišla o téměř milion korun.

Pokrývači

Hlučín Nástup: od 1. listopadu 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Knihovna města Opavy má nové teens oddělení. Slouží pro vzdělávání i zábavu

Knihovna města Opavy má nové teens oddělení. Vzniklo rekonstrukcí nevyužívaných prostor bývalé internetové učebny v prvním patře hlavní budovy, otevřeno je od října a už si sem našli cestu nejen náctiletí.

Povodeň se nevyhnula ani opavské Charitě. Voda vytopila chráněné bydlení i byty a domy zaměstnanců

12. října 2024 20:39 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Velká voda, která se prohnala Opavou, napáchala značné škody i Charitě Opava. Voda zaplavila například dům chráněného bydlení U Trojice a vyplavila i byty nebo domy řady zaměstnanců a jejich příbuzných.

Knihovna Petra Bezruče v Opavě zřídila Teens klub. Poskytuje zázemí pro setkávání, studium i zábavu

12. října 2024 19:35 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Knihovna města Opavy má nové teens oddělení. Vzniklo rekonstrukcí nevyužívaných prostor bývalé internetové učebny v prvním patře hlavní budovy, otevřeno je od října a už si sem našli cestu nejen náctiletí.

Od návrhu po realizaci. Studenti SŠPU v Opavě oživili vstupní prostor soc. rehabilitace Animy Vivy

9. října 2024 20:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Centrum sociální rehabilitace Anima Opava v Kylešovicích zkvalitňuje své služby. Lidem s mentálním postižením poskytuje mimo jiné rehabilitace metodou snoezelen, kterou před pár lety zavedla jako první v Opavě díky spolupráci se Slezskou univerzitou.

Opava ocenila významné osobnosti města. Díky 800. výročí města udělila mnohem více cen než obvykle

9. října 2024 19:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské Slezské divadlo se stalo místem oceňování významných osobností města. Slavnostní galavečer byl vyvrcholením oslav 800 let od první písemné zmínky o Opavě.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

9. října 2024 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Kostel sv. Václava v Opavě byl na státní svátek volně přístupný lidem
Vydáno 1. října 2023 15:03, Opava, Yvona Fajtová
Na státní svátek Den české státnosti se po celé České republice koná celá řada zajímavých akcí. V Opavě si sv. Václava, patrona naší země, připomněli v unikátním prostoru kostela sv. Václava.

28. září si celé Česko připomíná Den české státnosti a zároveň patrona země, knížete sv. Václava, kterého v roce 935 zavraždil jeho bratr Boleslav. V Opavě si lidé mohli zcela zdarma prohlédnou nádherný prostor kostela sv. Václava a připravena byla i přednáška „Svatý Václav ve výtvarném umění a architektuře”.

Martin Pavlíček, odborník na dějiny umění a architekturu: “Já tam budu sledovat ty jednotlivé motivy, které vychází z těch nejstarších svatováclavských legend, které máme už z konce 10. století. Takže si něco povíme o jednotlivých motivech jako sv. Václav, který nechává bořit pohanské modly, ty máme tady namalované i na klenbě kostela, a potom tím nejhlavnějším motivem, tím nejčastěji zobrazovaným je jeho smrt, zavraždění sv. Václava Boleslavem, jeho bratrem.”

To je také námětem slavného a údajně největšího obrazu na světě, který se nachází právě tady v kostele sv. Václava. Na výšku má 8 a půl metru a na šířku více než 5 metrů.

Martin Pavlíček, odborník na dějiny umění a architekturu: “Ten obraz původně vznikl v 19. století pro dom sv. Václava v Olomouci, ale tehdejší olomoucký arcibiskup nebyl úplně spokojený s tím řešením a nelíbily se mu tam některé detaily, hlavně to upozadění světce v druhém plánu. Byl srolován a umístěn na půdě arcibiskupského zámku v Kroměříži, kde ho před asi 15 lety objevil svého času můj učitel a pak kolega, profesor Ivo Hlobil.”

Obraz byl poté restaurován a na chvíli vystaven v ostravském Gongu. Poté putoval právě sem do kostela sv. Václava s ohledem na to, že bývalý dominikánský klášterní kostel je zasvěcen sv. Václavovi.

anketa: návštěvníci přednášky: “Já jsem Opavačka a protože jsem to ještě nikdy neslyšela, mám jenom takové kusé vědomosti, tak jsem to chtěla slyšet po pravdě.”
“Prostor toho kostela mě uchvacuje, takže vždycky rád sem přijdu.”
“Prohlídku kostela jsme už absolvovali s výkladem několikrát, ale tady jsme se rozhodli, že když je takový významný den, tak je třeba nějakou významnou akcí zpečetit.”
Ivana Maloušková, historička a kurátorka, OKO: “Nacházíme se vlastně v původně středověkém kostele, který patřil klášteru řádu Dominikánů. Od konce 18. století už jako církevní stavba nesloužil, ale bylo zde skladiště. Patřilo to vojenské správě a dá se říct, že až od 2. poloviny 20. století tady tento kostel stejně jako klášter slouží ke kulturním účelům.”

Na svatého Václava byla lidem přístupná i gotická kaple sv. Dominika, která je jedním z původních prostor kostela sv. Václava a je jednou ze dvou míst, kde se v Opavě nacházejí gotické malby. První je švédská kaple v Kateřinkách.

Ivana Maloušková, historička a kurátorka, OKO: “Čím je ta kaple unikátní a moc se to neví, tak namaloval si tady autoportrét přímo malíř těchto fresek. Najdeme ho tady, dokonce se tam podepsal, je tam napsáno tedy Nikolaus pictor, takže Mikoláš, malíř. Takže opravdu víme, kdo tady tyto malby dělal.”

Kostel sv. Václava je chloubou Opavy, konají se zde nejen koncerty, vernisáže, nebo divadelní představení, ale také svatby. Ročně jim projde několik desítek tisíc lidí.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000039379/kostel-sv-vaclava-v-opave-byl-na-statni-svatek-volne-pristupny-lidem