Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Dobrovolní hasiči se utkali o Putovní pohár primátora Opavy. První místo obhájil SDH Komárov

Opava |

Členové jednotek sborů dobrovolných hasičů města Opavy se utkali o Putovní pohár primátora v požárním sportu. Letos se uskutečnil už 19. ročník a tentokrát probíhal na hřišti ve Vávrovicích - Palhanci.

V Opavě porovnali své síly, rychlost a připravenost dobrovolní hasiči. Už po 19. se utkali o Putovní pohár primátora města Opavy.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Tentokrát tady na Palhaneckém hřišti. Každoročně to točíme, aby jsme byli pokaždé u jiného družstva, v jiné obci, takže je to super. Tady máme krásné zázemí dnes připraveno. Hasičům přeji, aby soutěž zvládli, samozřejmě vyhrají ti nejlepší, takže jsem popřál i rozhodčím, aby měli bystré oko a správné stopky.”
Kamil Pastušek, ředitel Územního odboru Opava, HZS MSK: “Snoubí se tady jednak část soutěžní s prověrkou připravenosti všech jednotek SDH, které město zřizuje, ověří se tady jejich akceschopnost a samozřejmě je ta část společenská, kdy se jednotliví členové mezi sebou potkávají. Je to v podstatě upravený požární útok. Základ pochází z požárního útoku, ale je to mírně upraveno na místní podmínky. takže je to taková specifická soutěž.”

Soutěžilo se nejen o putovní pohár, ale i o dárkové poukazy, které jsou určeny na vybavení jednotky.

Jaroslav Čech, hlavní rozhodčí, starosta 1. okrsku: “Po odstartování starterem Závodníci na místa, připravte se, start odtáhnou k základně, sundají mašinu, napojí béčka, rozdělovač a céčka, sestřelí první terče, rozhodí další hadice a sestřelí terče nástřikové, které mají 10 litrů vody. Takže kdo má nejkratší čas, tak ten vyhrává? Vyhrává a my je hlídáme.”
anketa: dobrovolní hasiči: “Kluci trénovali průběžně v týdnu asi 2x, šlo jim to pěkně, očekávám pěkný výsledek, takže doufám, že ukážou svoje výkony a půjde jim to dobře.”
“Mohlo to být o něco lepší. Tam jsme se trošku zamotali kolem toho jednoho terče, ale uvidíme. Byli jsme to dvakrát zkusit a uvidíme jak kolegové a soupeři, jestli budou lepší.”
“Příprava se konala už od středy a podle toho taky vypadal výsledek toho útoku, že se nám nezdařil, protože všichni jsme se sešli na ten útok až těsně předtím útokem. Nebyl čas úplně potrénovat.”

S devadesátimetrovou tratí si nakonec nejlépe poradili hasiči z Komárova a obhájili tak loňské vítězství. Druzí skončili dobrovolní hasiči z Podvihova a třetí příčka patří družstvu Suchých Lazců. Na své dobrovolné hasiče je Opava pyšná.”

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “My si to moc neuvědomujeme, ale my ty hasiče potřebujeme a když je potřebujeme, tak je tam máme a za to jsem hasičům nejen tady v našem regionu. ale všem hasičům moc vděčný, protože opravdu nám pomáhají v těch nejtěžších situacích a teď se nám to v posledních měsících zase ukázalo. Měli jsme tady vichřici, měli jsme tady opět záplavy. Takže jsou to kluci šikovní a za jejich práci jsem moc vděčný.”
Kamil Pastušek, ředitel Územního odboru Opava, HZS MSK: “Profesionální hasiči určitě dobrovolné hasiče potřebují. Spolupracujeme s nimi intenzivně a využíváme je v celé šíři zásahů. Tady zrovna je oblast, kde je relativně často zásahy spojené s vodou, takže místní jednotky tady působí, mají místní znalost a jsou pro nás samozřejmě neocenitelné.”

Dobrovolným hasičům tak patří velký dík.

Nahlásit chybu


K tématu

Senior v Kozmicích nezvládl řízení a srazil se s protijedoucím autem

10. listopadu 2023 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Senior za volantem v Kozmicích na Opavsku nezvládl průjezd zatáčkou a srazil se s protijedoucím autem. Nehoda si vyžádala tři zraněné, včetně jednoho dítěte. Okolnostmi se dál zabývají policisté.

Osobní auto spadlo u Fulneku ze srázu, vytahoval ho hasičský speciál

25. listopadu 2023 10:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Tři hasičské jednotky se v sobotu dopoledne zapojily do řešení následků dopravní nehody osobního automobilu ve fulnecké místní části Děrné. Vůz spadl ze srázu a vytáhnout ho musel hasičský speciál Bison. Řidička skončila v péči záchranářů.

Dobrovolní hasiči ze Slezské se sjeli ke společnému cvičení. V Hrušově hasili obytný dům

8. listopadu 2023 11:07 | Ostrava-Slezská Ostrava | Tomáš Kořistka

Slezská je rozsahem největším městských obvodem v celé Ostravě a je unikátní také tím, že na jejím území je hned 5 dobrovolných sborů hasičů. Aby spolu dobře fungovaly setkávají se na pravidelných cvičeních. To poslední se uskutečnilo v Hrušově.


Tragédie ve Frýdku-Místku: 27letý muž měl ubodat mladší partnerku a spáchat sebevraždu

Dnes 10:20 | Frýdek-Místek | Lukáš Zavadil

Krajští kriminalisté prověřují násilný trestný čin, ke kterému došlo v neděli 13. října 2024 ve Frýdku-Místku. Policie na místě našla dvě mrtvé osoby, 22letou ženu a 27letého muže. Podle prvotních závěrů měl muž napadnout ženu a poté spáchat sebevraždu. Motivem tragédie byl pravděpodobně rozchod.

Mladý sportovec během přes Česko podpořil nemocné fenylketonurií

Nejvýchodnější bod České republiky, který se nachází v Bukovci na Jablunkovsku, se stal cílem další cesty pro dobrou věc. Tentokrát se jednalo o podporu nemocných s fenylketonurií.

Univerzita III. věku v Educe vzdělává zájemce více než dvacet let

V Novém Jičíně začal další semestr Univerzity III. věku. Tento vzdělávací projekt funguje více než dvacet let pod křídly Střední odborné školy Educa.

Tragická nehoda při opravě koryta řeky v Ostravě, muž zemřel po pádu nakladače ze srázu

Dnes 10:12 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Tragický pracovní úraz se odehrál včera odpoledne v ostravské části Mariánské Hory, kde řidič nakladače sjel po srázu při opravě koryta řeky Odry. Muž, který nebyl připoután, vypadl z kabiny a zůstal zaklíněn pod převráceným vozidlem. I přes snahu zdravotníků svým zraněním na místě podlehl.

Policisté v Karlovicích zachránili muže, který několik dní nereagoval na volání sousedů

Včera 13:35 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Žena z Karlovic na Bruntálsku měla obavy o svého souseda, který několik dní nereagoval na volání ani bušení na dveře. Po rychlém zásahu přivolaných policistů byl muž nalezen v kritickém stavu a přepraven do nemocnice.

15. ročník soutěže Útěk v řetězech opět nezklamal, do akce se neplánovaně zapojila i policie

V Havířově se konal již 15. ročník adrenalinové soutěže Útěk v řetězech. Dvojice s spojené vězeňskými pouty tentokrát byly odvezeny do Ostravy a musely se vrátit do cíle. Do akce se zapojila i policie, protože lidé volali, že zřejmě viděli vězně na útěku.

Senior uvízl v bahně při houbaření v Beskydech, zachránila ho rychlá akce složek IZS

Včera 13:19 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V neděli 13. října zasahovaly složky integrovaného záchranného systému u záchrany 77letého houbaře, který při sběru hub zapadl do bahna a nemohl se sám vyprostit. Díky rychlé pátrací akci byl nalezen, vyproštěn a převezen do nemocnice s příznaky podchlazení.

Složité problémy v obcích po povodních – opravy, obnovy, humanitární pomoc

Zcela nové zásadní problémy teď řeší obce na Bruntálsku. Záchrana lidí po povodni byla pouze prvním krokem. Bourají se domy a zachraňují ty, co mohou přežít zimu. K tomu je ale potřeba zajistit další život v obcích především obnovou cest, silnic a mostů přes povodní rozvodněné řeky.

Nebe nad frýdlantským letištěm patřilo drakům

Areál letiště ve Frýdlantě nad Ostravicí patřil po roce opět dětem a jejich rodičům. Společně zdolávali nejrůznější soutěže a ve finále pouštěli draky. Přestože vanul jen velmi slabý vítr, dobře připravení draci zaplnili oblohu.

Žena naletěla na sociální síti falešnému vojákovi. Postupně přišla o 900 tisíc korun

Včera 10:29 | Bruntál | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Podvody prostřednictvím sociálních sítí už jsou pro kriminalisty na denním pořádku. Jedním z nejčastějších, cílících hlavně na osamělé ženy, je falešný voják, který se chce vrátit z války a pouze potřebuje nějaké peníze. Žena z Bruntálska takto přišla o téměř milion korun.

Knihovna města Opavy má nové teens oddělení. Slouží pro vzdělávání i zábavu

Knihovna města Opavy má nové teens oddělení. Vzniklo rekonstrukcí nevyužívaných prostor bývalé internetové učebny v prvním patře hlavní budovy, otevřeno je od října a už si sem našli cestu nejen náctiletí.

Povodeň se nevyhnula ani opavské Charitě. Voda vytopila chráněné bydlení i byty a domy zaměstnanců

12. října 2024 20:39 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Velká voda, která se prohnala Opavou, napáchala značné škody i Charitě Opava. Voda zaplavila například dům chráněného bydlení U Trojice a vyplavila i byty nebo domy řady zaměstnanců a jejich příbuzných.

Knihovna Petra Bezruče v Opavě zřídila Teens klub. Poskytuje zázemí pro setkávání, studium i zábavu

12. října 2024 19:35 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Knihovna města Opavy má nové teens oddělení. Vzniklo rekonstrukcí nevyužívaných prostor bývalé internetové učebny v prvním patře hlavní budovy, otevřeno je od října a už si sem našli cestu nejen náctiletí.

Od návrhu po realizaci. Studenti SŠPU v Opavě oživili vstupní prostor soc. rehabilitace Animy Vivy

9. října 2024 20:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Centrum sociální rehabilitace Anima Opava v Kylešovicích zkvalitňuje své služby. Lidem s mentálním postižením poskytuje mimo jiné rehabilitace metodou snoezelen, kterou před pár lety zavedla jako první v Opavě díky spolupráci se Slezskou univerzitou.

Opava ocenila významné osobnosti města. Díky 800. výročí města udělila mnohem více cen než obvykle

9. října 2024 19:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské Slezské divadlo se stalo místem oceňování významných osobností města. Slavnostní galavečer byl vyvrcholením oslav 800 let od první písemné zmínky o Opavě.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

9. října 2024 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dobrovolní hasiči se utkali o Putovní pohár primátora Opavy. První místo obhájil SDH Komárov
Vydáno 1. října 2023 16:14, Opava, Yvona Fajtová
Členové jednotek sborů dobrovolných hasičů města Opavy se utkali o Putovní pohár primátora v požárním sportu. Letos se uskutečnil už 19. ročník a tentokrát probíhal na hřišti ve Vávrovicích - Palhanci.

V Opavě porovnali své síly, rychlost a připravenost dobrovolní hasiči. Už po 19. se utkali o Putovní pohár primátora města Opavy.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Tentokrát tady na Palhaneckém hřišti. Každoročně to točíme, aby jsme byli pokaždé u jiného družstva, v jiné obci, takže je to super. Tady máme krásné zázemí dnes připraveno. Hasičům přeji, aby soutěž zvládli, samozřejmě vyhrají ti nejlepší, takže jsem popřál i rozhodčím, aby měli bystré oko a správné stopky.”
Kamil Pastušek, ředitel Územního odboru Opava, HZS MSK: “Snoubí se tady jednak část soutěžní s prověrkou připravenosti všech jednotek SDH, které město zřizuje, ověří se tady jejich akceschopnost a samozřejmě je ta část společenská, kdy se jednotliví členové mezi sebou potkávají. Je to v podstatě upravený požární útok. Základ pochází z požárního útoku, ale je to mírně upraveno na místní podmínky. takže je to taková specifická soutěž.”

Soutěžilo se nejen o putovní pohár, ale i o dárkové poukazy, které jsou určeny na vybavení jednotky.

Jaroslav Čech, hlavní rozhodčí, starosta 1. okrsku: “Po odstartování starterem Závodníci na místa, připravte se, start odtáhnou k základně, sundají mašinu, napojí béčka, rozdělovač a céčka, sestřelí první terče, rozhodí další hadice a sestřelí terče nástřikové, které mají 10 litrů vody. Takže kdo má nejkratší čas, tak ten vyhrává? Vyhrává a my je hlídáme.”
anketa: dobrovolní hasiči: “Kluci trénovali průběžně v týdnu asi 2x, šlo jim to pěkně, očekávám pěkný výsledek, takže doufám, že ukážou svoje výkony a půjde jim to dobře.”
“Mohlo to být o něco lepší. Tam jsme se trošku zamotali kolem toho jednoho terče, ale uvidíme. Byli jsme to dvakrát zkusit a uvidíme jak kolegové a soupeři, jestli budou lepší.”
“Příprava se konala už od středy a podle toho taky vypadal výsledek toho útoku, že se nám nezdařil, protože všichni jsme se sešli na ten útok až těsně předtím útokem. Nebyl čas úplně potrénovat.”

S devadesátimetrovou tratí si nakonec nejlépe poradili hasiči z Komárova a obhájili tak loňské vítězství. Druzí skončili dobrovolní hasiči z Podvihova a třetí příčka patří družstvu Suchých Lazců. Na své dobrovolné hasiče je Opava pyšná.”

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “My si to moc neuvědomujeme, ale my ty hasiče potřebujeme a když je potřebujeme, tak je tam máme a za to jsem hasičům nejen tady v našem regionu. ale všem hasičům moc vděčný, protože opravdu nám pomáhají v těch nejtěžších situacích a teď se nám to v posledních měsících zase ukázalo. Měli jsme tady vichřici, měli jsme tady opět záplavy. Takže jsou to kluci šikovní a za jejich práci jsem moc vděčný.”
Kamil Pastušek, ředitel Územního odboru Opava, HZS MSK: “Profesionální hasiči určitě dobrovolné hasiče potřebují. Spolupracujeme s nimi intenzivně a využíváme je v celé šíři zásahů. Tady zrovna je oblast, kde je relativně často zásahy spojené s vodou, takže místní jednotky tady působí, mají místní znalost a jsou pro nás samozřejmě neocenitelné.”

Dobrovolným hasičům tak patří velký dík.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000039381/dobrovolni-hasici-se-utkali-o-putovni-pohar-primatora-opavy-prvni-misto-obhajil-sdh-komarov