Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Do ulic Opavy vyrazili tříkráloví koledníci. Charitě pomáhá i Praktická škola Slezského odboje

Opava |

Až do poloviny ledna budeme v ulicích potkávat tříkrálové koledníky. Tři děti v doprovodu dospělé osoby chodí se zapečetěnými pokladničkami s logem charity a žádají příspěvek do Tříkrálové sbírky, jejíž výtěžek poputuje na pomoc lidem v nouzi.

S Tříkrálovou sbírkou už od roku 2017 pomáhá charitě. Základní a Praktická škola Slezského odboje v Opavě. Byl to nápad dětí oboru středního vzdělávání, které po škole samy využívají jejich služeb.

Jana Silná, učitelka, ZŠ a Praktická škola Slezského odboje 5: “Část sbírky putuje do rehabilitační dílny Radost, kterou spravuje Charita Opava a je tam asi 5 chráněných dílen, kam děti, když u nás ukončí studium na tom středním oboru vzdělávání, mohou jít do práce, mohou se zapojit do pracovního procesu, protože některé jsou velmi šikovné, tak je fajn, že mají ten pocit, že taky můžou něco udělat pro tu společnost.”

Zatímco zpočátku děti koledovaly pouze ve škole, teď už docházejí i do domovů důchodců a denních stacionářů.

Jana Silná, učitelka, ZŠ a Praktická škola Slezského odboje 5: “Ráno už jsme koledovali v domově seniorů Bílá Opava, zítra budeme koledovat v denním stacionáři Sírius, odkud také vozí děti do rehabilitačních tříd a protože část těch dětí přechází k nám ze ZŠ Dostojevského, je to ZŠ pro tělesně postižené, takže tyto děti se rozhodly, že by chtěly koledovat taky paním učitelkám a pánům učitelům, takže se ve čtvrtek vrátíme k nim zpátky do školy.”

Koledovat chodí vždy jedna skupina nejstarších děti ve věku 18 až 20 let

Jana Silná, učitelka, ZŠ a Praktická škola Slezského odboje 5: “Za jeden den je toho docela hodně. Obejdeme 16 tříd, které máme tady ve škole, to je nejpočetnější skupina a zbytek, dneska jsme asi hodinu koledovali právě v domově seniorů. Některé babičky přišly do jídelny a některé jsme obcházeli na pokojích, což bylo velmi hezké a je to takové propojení mladé a starší generace.”

Na koledování ve škole se v rámci tříkrálového týdne připravují všechny děti.

Zuzana Kupcová, učitelka, ZŠ a Praktická škola Slezského odboje 5: “My jsme v rámci Tříkrálové sbírky už chystali s dětma, aby byly namotivované, aby si přinesly nějaké penízky, aby to i rodiče věděli, no a dneska vyrábíme. Děláme si korunky, vysvětlujeme si ta písmenka K, M, B, děti mají omalovánky, bludiště, koruny. V rámci i matematiky to děláme, počítáme, protože my teď počítáme do sedmi, takže můžeme počítat kolik je těch korun, využíváme to i v české jazyce, ve čtení, ale taky ve zpěvu, protože jsme se museli tu písničku naučit.”
anketa: žáci, ZŠ a Praktická škola Slezského odboje 5: “Sama jsem si vyrobila korunku, moc mě bavila ta výroba. Dostala jsem cukr.”
“Vyrobila jsem si korunku. Moc mě to bavilo.”
“Vyrobil jsem sám korunku.”

Co se týká koledníků charity, tak po Opavě a okolí chodí od domu k domu na 380 skupinek. Každoročně nevynechají ani radnici.

Tomáš Navrátil, primátor Opavy: “Tříkrálová sbírka samozřejmě je charitativní akce, jsme za ni každý rok strašně rádi, dnes nás tři králové navštívili, dostali jsme požehnání tady Hlásky, mohli jsme přispět na Tříkrálovou sbírku, takže samozřejmě na charitativní účely. Jsme rádi, že se tyto akce dělají.”

Výtěžek Tříkrálové sbírky, který připadne Charitě Opava, pomůže seniorům a vážně nemocným pacientům, o které se starají terénní služby v jejich domácím prostředí.

Marie Hanušová, koordinátorka Tříkrálové sbírky: “Dalším záměrem je podpora chráněného bydlení, protože poskytujeme chráněné bydlení lidem s mentálním postižením, lidem zrakově postiženým a lidem s psychickým onemocněním.”

V minulém ročníku se na Opavsku podařilo v rámci Tříkrálové sbírky vybrat bezmála 2 miliony 800 tisíc korun, to je o zhruba 800 tisíc korun více než v roce 2022.

Nahlásit chybu


K tématu

Hlavním koledovacím dnem bude ve Studénce přímo ten Tříkrálový

29. prosince 2023 15:30 | Studénka | Petra Dorazilová

V Charitě Studénka už je v těchto dnech vše připraveno na zahájení Tříkrálové sbírky. Do ulic města vyrazí nejvíce koledníků přímo 6. ledna, tento den vychází na sobotu.

Koledníci se chystají do ulic, blíží se dobročinná Tříkrálová sbírka

24. prosince 2023 7:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Blíží se Tříkrálová sbírka. Novojičínská Charita má už v těchto dnech vše připraveno. Očekává, že hlavním koledovacím dnem bude přímo 6. leden, což je sobota.

Charita Opava se připravuje na Tříkrálovou sbírku. Do ulic vyrazí na 380 skupinek

19. prosince 2023 12:01 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Charita Opava se připravuje na další ročník Tříkrálové sbírky. Jde o největší dobročinnou akci v Česku, která má více než dvacetiletou tradici a jejíž výtěžek každoročně putuje na pomoc lidem v nouzi. Probíhat bude od 1. do 14. ledna příštího roku.


DPO modernizuje zastávky v Ostravě. Nejvíc jich je v obvodu Ostrava-jih

V těchto dnech se dokončuje první fáze modernizace devíti tramvajových zastávek v obvodu. Cílem je jednotný vzhled podle nového městského standardu. DPO navíc aktuálně vypisuje výběrové řízení na zhotovitele modernizace dalších zastávek.

Obnova infrastruktury na Vrbensku po povodni pokračuje, některé cesty a mosty neexistují

Ve Vrbně pod Pradědem a okolí pokračují práce na postupném obnovování infrastruktury, kterou poškodila nedávná povodeň. Některá místa jsou však stále neprůjezdná, protože voda strhla mosty i celé úseky silnic.

Prostor před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce je po rekonstrukci

Veřejný prostor před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce má novou tvář. První rekonstrukce od 70. let minulého století, která byla zahájena loni v srpnu, skončila. Souběžně byla dokončena oprava přilehlých parkovišť.

Kraj motivuje úspěšné středoškoláky každoročním oceněním

Ti nejlepší studenti z celého MS kraje byli pozváni na Frýdecký zámek ve Frýdku-Místku, kde získali ocenění za své studijní i soutěžní výsledky. Kraj se tak snaží motivovat talentované žáky středních škol.

Nemocnice v Havířově uspořádala v kostele další benefiční koncert na podporu paliativní péče

Evangelický kostel v Havířově-Bludovicích se stal již tradičním místem, kde nemocnice pořádá benefiční koncerty. Tentokrát si mohli návštěvníci poslechnout písně od Martina Maxy. Výtěžek bude věnován na podporu paliativní péče, konkrétně na muzikoterapii.

Ministři jednali se zástupci povodní zasažených obcí v Moravskoslezském kraji

Financování obnovy území, pomoc státu, výstavba protipovodňových opatření i zpětná vazba ze strany povodněmi zasažených obcí. O tom všem jednali ministři práce a sociálních věcí, financí, místního rozvoje, životního prostředí, zemědělství a dopravy se starosty a zástupci měst a obcí Moravskoslezského kraje.

V Pustkovci začne rekonstrukce sportovní haly. Po opravě se do ní vrátí děti přilehlé ZŠ

V Ostravě-Pustkovci začne po letech příprav rekonstrukce sportovní haly. Objekt je v tak špatném stavu, že už do něj několik let nemohou chodit děti z přilehlé základní školy a energetická náročnost je extrémně vysoká. O náklady na opravu se dělí město a Národní sportovní agentura.

Imobilní muž zemřel po požáru rodinného domu na Opavsku

Včera 11:48 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Všechny záchranné složky zasahovaly v pondělí večer u požáru rodinného domu v Pusté Polomi na Opavsku. Dům opustilo pět lidí, uvnitř ale zůstal imobilní muž. Toho vynesli až hasiči a museli ho oživovat. Záchranáři ho v kritickém stavu přepravili do nemocnice, kde bohužel zemřel. Zraněna byla i mladá žena. Oheň způsobil škodu 1,5 milionu korun. Příčina požáru je v šetření.

Miniveletrh sociálních služeb nabídl lidem poradenství i výrobky klientů

Centrální tržnice v Karviné patřila poskytovatelům sociálních a návazných služeb a to v rámci miniveletrhu, kde se všichni společně prezentovali. Návštěvníci tak mohli získat na jednom místě potřebné informace a měli možnost zakoupit si výrobky uživatelů.

Ve Studénce žije jeden z nejlepších vytrvalců světa

Neuvěřitelný výkon má za sebou extrémní sportovec Jurij Tarča ze Studénky. Úspěšně absolvoval další ultratriatlon a stal se dokonce už třicetinásobným Ironmanem. Zařadil se tak mezi nejlepší vytrvalce světa.

Domov Bílá Opava vyčíslil škody po povodních. Voda zničila kotelnu, kuchyni i prádelnu

21. října 2024 11:58 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Domov Bílá Opava už vyčíslil škody, které napáchala zářijová povodeň. Částka se vyšplhala na více než 330 milionů korun. Voda zničila kotelnu, kuchyň, prádelnu a také nádvoří u hlavní budovy.

Na most v Ratibořské ulici v Opavě se v listopadou vrátí auta. Mostní provizorium už stojí

20. října 2024 20:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města z roku 1983

18. října 2024 11:55 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města. Ten vznikl na počátku 80. let v souvislosti s novým územním plánem a vystavuje se jen při výjimečných příležitostech.

V Opavě už stojí mostní provizorium přes řeku Opavu. Zprovozněno bude začátkem listopadu

17. října 2024 11:36 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

Velká voda způsobila milionové škody na rozestavěném zimním stadionu v Opavě

16. října 2024 17:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zářijová ničivá povodeň se dotkla nejen náhradní ledové plochy v Městských sadech, ale také zimního stadionu na Zámeckém okruhu, který prochází kompletní rekonstrukcí. Škody po záplavách byly vyčísleny na 6 a půl milionů korun.

Videomapping na novou fasádu Bredy připomněl historii Opavy, která letos slaví 800 let

16. října 2024 17:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Veškeré akce spojené s Bredou mají u Opavanů velký ohlas. Ukázaly to nejen komentované prohlídky, ale i promítání na fasádu bývalého obchodního domu. Poslední videomapping proběhl v rámci oslav 800 let od první písemné zmínky o městě.

Do ulic Opavy vyrazili tříkráloví koledníci. Charitě pomáhá i Praktická škola Slezského odboje
Vydáno 10. ledna 2024 17:31, Opava, Yvona Fajtová
Až do poloviny ledna budeme v ulicích potkávat tříkrálové koledníky. Tři děti v doprovodu dospělé osoby chodí se zapečetěnými pokladničkami s logem charity a žádají příspěvek do Tříkrálové sbírky, jejíž výtěžek poputuje na pomoc lidem v nouzi.

S Tříkrálovou sbírkou už od roku 2017 pomáhá charitě. Základní a Praktická škola Slezského odboje v Opavě. Byl to nápad dětí oboru středního vzdělávání, které po škole samy využívají jejich služeb.

Jana Silná, učitelka, ZŠ a Praktická škola Slezského odboje 5: “Část sbírky putuje do rehabilitační dílny Radost, kterou spravuje Charita Opava a je tam asi 5 chráněných dílen, kam děti, když u nás ukončí studium na tom středním oboru vzdělávání, mohou jít do práce, mohou se zapojit do pracovního procesu, protože některé jsou velmi šikovné, tak je fajn, že mají ten pocit, že taky můžou něco udělat pro tu společnost.”

Zatímco zpočátku děti koledovaly pouze ve škole, teď už docházejí i do domovů důchodců a denních stacionářů.

Jana Silná, učitelka, ZŠ a Praktická škola Slezského odboje 5: “Ráno už jsme koledovali v domově seniorů Bílá Opava, zítra budeme koledovat v denním stacionáři Sírius, odkud také vozí děti do rehabilitačních tříd a protože část těch dětí přechází k nám ze ZŠ Dostojevského, je to ZŠ pro tělesně postižené, takže tyto děti se rozhodly, že by chtěly koledovat taky paním učitelkám a pánům učitelům, takže se ve čtvrtek vrátíme k nim zpátky do školy.”

Koledovat chodí vždy jedna skupina nejstarších děti ve věku 18 až 20 let

Jana Silná, učitelka, ZŠ a Praktická škola Slezského odboje 5: “Za jeden den je toho docela hodně. Obejdeme 16 tříd, které máme tady ve škole, to je nejpočetnější skupina a zbytek, dneska jsme asi hodinu koledovali právě v domově seniorů. Některé babičky přišly do jídelny a některé jsme obcházeli na pokojích, což bylo velmi hezké a je to takové propojení mladé a starší generace.”

Na koledování ve škole se v rámci tříkrálového týdne připravují všechny děti.

Zuzana Kupcová, učitelka, ZŠ a Praktická škola Slezského odboje 5: “My jsme v rámci Tříkrálové sbírky už chystali s dětma, aby byly namotivované, aby si přinesly nějaké penízky, aby to i rodiče věděli, no a dneska vyrábíme. Děláme si korunky, vysvětlujeme si ta písmenka K, M, B, děti mají omalovánky, bludiště, koruny. V rámci i matematiky to děláme, počítáme, protože my teď počítáme do sedmi, takže můžeme počítat kolik je těch korun, využíváme to i v české jazyce, ve čtení, ale taky ve zpěvu, protože jsme se museli tu písničku naučit.”
anketa: žáci, ZŠ a Praktická škola Slezského odboje 5: “Sama jsem si vyrobila korunku, moc mě bavila ta výroba. Dostala jsem cukr.”
“Vyrobila jsem si korunku. Moc mě to bavilo.”
“Vyrobil jsem sám korunku.”

Co se týká koledníků charity, tak po Opavě a okolí chodí od domu k domu na 380 skupinek. Každoročně nevynechají ani radnici.

Tomáš Navrátil, primátor Opavy: “Tříkrálová sbírka samozřejmě je charitativní akce, jsme za ni každý rok strašně rádi, dnes nás tři králové navštívili, dostali jsme požehnání tady Hlásky, mohli jsme přispět na Tříkrálovou sbírku, takže samozřejmě na charitativní účely. Jsme rádi, že se tyto akce dělají.”

Výtěžek Tříkrálové sbírky, který připadne Charitě Opava, pomůže seniorům a vážně nemocným pacientům, o které se starají terénní služby v jejich domácím prostředí.

Marie Hanušová, koordinátorka Tříkrálové sbírky: “Dalším záměrem je podpora chráněného bydlení, protože poskytujeme chráněné bydlení lidem s mentálním postižením, lidem zrakově postiženým a lidem s psychickým onemocněním.”

V minulém ročníku se na Opavsku podařilo v rámci Tříkrálové sbírky vybrat bezmála 2 miliony 800 tisíc korun, to je o zhruba 800 tisíc korun více než v roce 2022.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000040959/do-ulic-opavy-vyrazili-trikralovi-kolednici-charite-pomaha-i-prakticka-skola-slezskeho-odboje