Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V SNO jako první v ČR použili nové magnetické zrno Sirius Pintuition. Je absolutně nezávadné a přesné

Opava |  | Opavský expres

Slezská nemocnice v Opavě jako první v Česku operovala dvě pacientky s maligním nádorem prsu magnetickým zrnem. Oproti jodovému je absolutně nezávadné a lze jej detekovat s mnohem větší přesností.

První dvě operace v Česku s použitím magnetického zrna Sirius Pintuition, které pochází z Nizozemí, provedli operatéři ve Slezské nemocnici v Opavě u dvou onkologických pacientek s karcinomem prsu.

Jan Žatecký, chirurg SNO: “Toto je první použití magnetického Sirius Pintuition v ČR. Jsme rádi, že jsme tuto metodu mohli využít, protože proti například lokalizaci jódovým zrnem má výhodu, že my přesně víme vzdálenost špičky té sondy od zrna v milimetrech. Pro chirurga to znamená lepší představivost, kde se ten nádor přesně nachází, což samozřejmě pro pacientky, doufáme, že to bude znamenat přesnější resekci toho nádoru. Druhá velká výhoda je, že ta sonda umí přesně říct směrovost. To znamená, jestli nemíříme náhodou mimo ten nádor, ale jestli jsme přímo nad ním.”

Obě operace proběhly bez komplikací a trvaly zhruba 3 hodiny.

Jan Žatecký, chirurg SNO: “Použití toho zrna pro nás v chirurgii bylo velice intuitivní, takže splnilo naše očekávání a doufáme, že i nadále splní a budeme tuto metodu moci využívat dál. Přijel vlastně z Nizozemska pan evropský ředitel firmy Serious medical, která vyrábí tato zrna a spolu s českým zastoupením, s firmou Aspironix nám přijel toto zrno prezentovat a asistovat i u první operace, takže jsme vlastně tady měli i zahraniční zastoupení.”
Matúš Peteja, primář chirurgického oddělení SNO: “Jsme rádi, protože samozřejmě nové technologie přináší spoustu výhod a benefitů jak pro nás tak pro pacienty, nebo pacientky v tomto případě. Je to absolutně nezávadné. To znamená, je to v podstatě pro tělo, když to řeknu úplně jednoduše, tělo ani neví, že to tam má. Není tam nic, co by jakýmkoliv způsobem ovlivnilo tu tkáň, nebo samotný organismus pacientky.”

Magnetické zrno Sirius se bude prozatím používat pouze na operace onkologických pacientů s nádorem prsu.

Matúš Peteja, primář chirurgického oddělení SNO: “Používání na jiné nádory momentálně nejsem si úplně jistý. To použití jakoby nedokážu říct, jestli se to bude používat na nějaké jiné, mám určitou představu, na co by se to dalo použít jako štítná žláza a podobně, ale to ukáže samozřejmě čas a vývoj. Takže momentálně jen na tu mamologii a upřímně jenom pro onkologická onemocnění.”

Dané magnetické zrno je zdravotními pojišťovnami v ČR schváleno teprve od letošního března. V několika centrech se používají starší magnetická zrna jiného výrobce, která ovšem postrádají možnost přesnější lokalizace jako tato nová metoda.

Nahlásit chybu


K tématu

Slezskou nemocnici v Opavě navštívili Mikuláš s čertem a andělé. Dětem vykouzlili úsměvy na tváři

6. prosince 2023 20:07 | Opava | Yvona Fajtová

Mikuláš s čertem a anděly zavítali i do opavské Slezské nemocnice, kde potěšili nemocné děti, které tento předvánoční čas nemohou trávit doma se svými rodiči.

VISEGRAD CUP měl i charitativní podtext. Část výtěžku z aukce dresů putovala na dětské oddělení SNO

8. listopadu 2023 15:36 | Opava | Yvona Fajtová

Letošní 10. ročník fotbalového turnaje VISEGRAD CUP, který se přesunul z Kravař do Malých Hoštic, měl jako každoročně charitativní podtext. Výtěžek z aukce dresů, sportovních knih a relikvií putoval na Domov pro seniory v Kravařích a na dětské oddělení Slezské nemocnice v Opavě.

Fotbalisté SFC Opava uspořádali sbírku pro SNO. Hospitalizovaným dětem donesli spoustu dárků

9. prosince 2023 18:13 | Opava | Yvona Fajtová

Děti hospitalizované ve Slezské nemocnici v Opavě dostaly krásný předvánoční dárek. Se spoustou dárků je navštívili fotbalisté Slezského FC Opava.


Obnova infrastruktury na Vrbensku po povodni pokračuje, některé cesty a mosty neexistují

Ve Vrbně pod Pradědem a okolí pokračují práce na postupném obnovování infrastruktury, kterou poškodila nedávná povodeň. Některá místa jsou však stále neprůjezdná, protože voda strhla mosty i celé úseky silnic.

Ministři jednali se zástupci povodní zasažených obcí v Moravskoslezském kraji

Financování obnovy území, pomoc státu, výstavba protipovodňových opatření i zpětná vazba ze strany povodněmi zasažených obcí. O tom všem jednali ministři práce a sociálních věcí, financí, místního rozvoje, životního prostředí, zemědělství a dopravy se starosty a zástupci měst a obcí Moravskoslezského kraje.

V Pustkovci začne rekonstrukce sportovní haly. Po opravě se do ní vrátí děti přilehlé ZŠ

V Ostravě-Pustkovci začne po letech příprav rekonstrukce sportovní haly. Objekt je v tak špatném stavu, že už do něj několik let nemohou chodit děti z přilehlé základní školy a energetická náročnost je extrémně vysoká. O náklady na opravu se dělí město a Národní sportovní agentura.

Imobilní muž zemřel po požáru rodinného domu na Opavsku

Včera 11:48 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Všechny záchranné složky zasahovaly v pondělí večer u požáru rodinného domu v Pusté Polomi na Opavsku. Dům opustilo pět lidí, uvnitř ale zůstal imobilní muž. Toho vynesli až hasiči a museli ho oživovat. Záchranáři ho v kritickém stavu přepravili do nemocnice, kde bohužel zemřel. Zraněna byla i mladá žena. Oheň způsobil škodu 1,5 milionu korun. Příčina požáru je v šetření.

Miniveletrh sociálních služeb nabídl lidem poradenství i výrobky klientů

Centrální tržnice v Karviné patřila poskytovatelům sociálních a návazných služeb a to v rámci miniveletrhu, kde se všichni společně prezentovali. Návštěvníci tak mohli získat na jednom místě potřebné informace a měli možnost zakoupit si výrobky uživatelů.

Ve Studénce žije jeden z nejlepších vytrvalců světa

Neuvěřitelný výkon má za sebou extrémní sportovec Jurij Tarča ze Studénky. Úspěšně absolvoval další ultratriatlon a stal se dokonce už třicetinásobným Ironmanem. Zařadil se tak mezi nejlepší vytrvalce světa.

Fajne školní bistro je velmi oblíbené. Jídelny se učí i inspirují

V Ostravě je velmi oblíbený projekt Fajne školní bistro, jehož cílem je učit i motivovat školní jídelny k vaření nejen zdravých, ale i chutných jídel. Letos pokračuje už pátou sezónu.

V Ostravě se konalo ustavující zastupitelstvo MS kraje. Hejtmanem byl zvolen Josef Bělica

Hejtmanem MS kraje se stal podle očekávání Josef Bělica z Hnutí ANO. Dosavadní hejtman získal na ustavujícím krajském zastupitelstvu 47 hlasů od 65 přítomných zastupitelů. Hnutí ANO tak povede náš kraj už třetí volební období.

Stavba železničního podjezdu a objízdné trasy začne na jaře, téměř deset let po srážce kamionu a Pendolina

21. října 2024 13:40 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Na jaře příštího roku začne stavba podjezdu pod železniční tratí v Nádražní ulici ve Studénce. Stane se tak zhruba 10 let po té, co zde došlo k tragické srážce kamionu a Pendolina.

Trh vzdělávání a uplatnění pomáhal žákům ve Frýdku-Místku s výběrem dalšího studia

Frýdek-Místek ve spolupráci s Úřadem práce uspořádal další ročník tradičního Trhu vzdělávání a uplatnění. Ten pomáhá především žákům základních škol s výběrem dalšího studia. Prezentaci zde mělo i několik zaměstnavatelů a nechyběla ani nabídka vzdělávání pro dospělé.

Domov Bílá Opava vyčíslil škody po povodních. Voda zničila kotelnu, kuchyni i prádelnu

21. října 2024 11:58 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Domov Bílá Opava už vyčíslil škody, které napáchala zářijová povodeň. Částka se vyšplhala na více než 330 milionů korun. Voda zničila kotelnu, kuchyň, prádelnu a také nádvoří u hlavní budovy.

Na most v Ratibořské ulici v Opavě se v listopadou vrátí auta. Mostní provizorium už stojí

20. října 2024 20:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města z roku 1983

18. října 2024 11:55 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města. Ten vznikl na počátku 80. let v souvislosti s novým územním plánem a vystavuje se jen při výjimečných příležitostech.

V Opavě už stojí mostní provizorium přes řeku Opavu. Zprovozněno bude začátkem listopadu

17. října 2024 11:36 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

Velká voda způsobila milionové škody na rozestavěném zimním stadionu v Opavě

16. října 2024 17:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zářijová ničivá povodeň se dotkla nejen náhradní ledové plochy v Městských sadech, ale také zimního stadionu na Zámeckém okruhu, který prochází kompletní rekonstrukcí. Škody po záplavách byly vyčísleny na 6 a půl milionů korun.

Videomapping na novou fasádu Bredy připomněl historii Opavy, která letos slaví 800 let

16. října 2024 17:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Veškeré akce spojené s Bredou mají u Opavanů velký ohlas. Ukázaly to nejen komentované prohlídky, ale i promítání na fasádu bývalého obchodního domu. Poslední videomapping proběhl v rámci oslav 800 let od první písemné zmínky o městě.

V SNO jako první v ČR použili nové magnetické zrno Sirius Pintuition. Je absolutně nezávadné a přesné
Vydáno 30. března 2024 16:52, Opava, Yvona Fajtová
Slezská nemocnice v Opavě jako první v Česku operovala dvě pacientky s maligním nádorem prsu magnetickým zrnem. Oproti jodovému je absolutně nezávadné a lze jej detekovat s mnohem větší přesností.

První dvě operace v Česku s použitím magnetického zrna Sirius Pintuition, které pochází z Nizozemí, provedli operatéři ve Slezské nemocnici v Opavě u dvou onkologických pacientek s karcinomem prsu.

Jan Žatecký, chirurg SNO: “Toto je první použití magnetického Sirius Pintuition v ČR. Jsme rádi, že jsme tuto metodu mohli využít, protože proti například lokalizaci jódovým zrnem má výhodu, že my přesně víme vzdálenost špičky té sondy od zrna v milimetrech. Pro chirurga to znamená lepší představivost, kde se ten nádor přesně nachází, což samozřejmě pro pacientky, doufáme, že to bude znamenat přesnější resekci toho nádoru. Druhá velká výhoda je, že ta sonda umí přesně říct směrovost. To znamená, jestli nemíříme náhodou mimo ten nádor, ale jestli jsme přímo nad ním.”

Obě operace proběhly bez komplikací a trvaly zhruba 3 hodiny.

Jan Žatecký, chirurg SNO: “Použití toho zrna pro nás v chirurgii bylo velice intuitivní, takže splnilo naše očekávání a doufáme, že i nadále splní a budeme tuto metodu moci využívat dál. Přijel vlastně z Nizozemska pan evropský ředitel firmy Serious medical, která vyrábí tato zrna a spolu s českým zastoupením, s firmou Aspironix nám přijel toto zrno prezentovat a asistovat i u první operace, takže jsme vlastně tady měli i zahraniční zastoupení.”
Matúš Peteja, primář chirurgického oddělení SNO: “Jsme rádi, protože samozřejmě nové technologie přináší spoustu výhod a benefitů jak pro nás tak pro pacienty, nebo pacientky v tomto případě. Je to absolutně nezávadné. To znamená, je to v podstatě pro tělo, když to řeknu úplně jednoduše, tělo ani neví, že to tam má. Není tam nic, co by jakýmkoliv způsobem ovlivnilo tu tkáň, nebo samotný organismus pacientky.”

Magnetické zrno Sirius se bude prozatím používat pouze na operace onkologických pacientů s nádorem prsu.

Matúš Peteja, primář chirurgického oddělení SNO: “Používání na jiné nádory momentálně nejsem si úplně jistý. To použití jakoby nedokážu říct, jestli se to bude používat na nějaké jiné, mám určitou představu, na co by se to dalo použít jako štítná žláza a podobně, ale to ukáže samozřejmě čas a vývoj. Takže momentálně jen na tu mamologii a upřímně jenom pro onkologická onemocnění.”

Dané magnetické zrno je zdravotními pojišťovnami v ČR schváleno teprve od letošního března. V několika centrech se používají starší magnetická zrna jiného výrobce, která ovšem postrádají možnost přesnější lokalizace jako tato nová metoda.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000042345/v-sno-jako-prvni-v-cr-pouzili-nove-magneticke-zrno-sirius-pintuition-je-absolutne-nezavadne-a-presne