Milovníci zlatého moku by při sledování soutěže o nejlepšího výčepního jásali: pivo tady má krásnou pěnu, servíruje jej číšník s úsměvem a navíc do tří minut. To jsou jen tří základní kritéria, která museli mít soutěžící na paměti. Tříčlenná porota je totiž sledovala a hodnotila velmi přísně. “ Celkový dojem, jak se k tomu postaví, jestli dodržuje správnou míru, kompaktnost a hustota pěny a způsob servírování,” vysvětluje organizátor soutěže Jiří Vizauer.
Zdá se, že mladí výčepní se nejvíce soustředili na pěnu. Tato pivní koruna mohla ledacos zhatit. Soutěžící čepovali v časovém limitu tří minut dvě piva. To povedenější servírovala porotě, která také testovala, zda má pivo správnou chuť. Každý žejdlík piva byl odměněný potleskem publika.
Jakub Dobrovolný, předseda poroty a sládek říká: “Není klišé, když se říká, že sládek pivo vaří a číšník pivo dělá. To správné čepování dělá hodně chuť toho piva.”
Ale pozor: nestačily jen praktické zkušenosti. Porota hodnotila také znalosti o výrobě, současných trendech a nebo také historii piva. Nejlépe si vedlo domácí družstvo
opavské hotelové školy a obhájilo loňské vítězství. Druhé místo patřilo studentům z Přerova a třetí skončili budoucí číšníci ze Vsetína.