Týden slezské kuchyně propaguje dávné tradiční pokrmy. Na jídelním lísku se tak objeví záhadné názvy. Třeba krkavička se šmorákem, tedy šťouchanými brambory a kyselým zelím nebo šurimajzl s uzeným bůčkem, což je směs fazolí a krup. Nebo chlebjanka – polévka ze starého chleba. Smysl Týdne slezské kuchyně vysvětluje organizátor akce Alexandr Burda: “Našim cílem je upozornit na zapomenutou regionální kuchyni stejně tak, jako na místní potravinářské výrobky, které díky globalizovanému obchodu dlouho zůstaly ve stínu.”
Specifika slezské kuchyně vysvětluje Jana Zezulová z Restaurace U tří jabloní: “Slezská kuchyně je samý škvarek, bůček špek a sádlo. Samozřejmě, že my jsme ty recepty upravili tak, aby to jídlo nebylo úplně tučné.”
Navzdory záplavě tuku je ale v mnohých podnicích oblíbená pečená kachna. Na jídelníčku se drží po celý rok.
Během týdne slezské kuchyně jste mohli ochutnat tradiční místní speciality v 19 podnicích. Mnohé se zapojily už v minulém roce. A protože hostům chutnalo, kuchaři vyčlenili slezským specialitám stálé místo na jídelním na lístku: “Máme tam slezský bigos a polévku slezskou chlebjanku,” říká David Matula z Restaurace U náhonu
Kuchaři často pokrmy připravovali z produktů od regionálních dodavatelů. Tak jste mohli zjistit, jak skvělé sýry,pečivo, zeleninu , mléčné výrobky nebo maso lze dostat na farmách na Opavsku.
Během týdne Slezské kuchyně nejvíce chutnalo hostům v brumovicko-skrochovickém Motorestu R11, další místa obsadily opavské podniky Středověké pivní sklepy a Restaurace U tří jabloní.