Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ve Slezské Ostravě se bude investovat do hřbitovů, velké rekonstrukce čekají téměř všechny

Slezská Ostrava se společně s městem pustí do rekonstrukce hřbitovů. V městském obvodu se nachází celkem 6 pohřebišť a investiční akce se letos budou týkat většiny z nich. V plánu je celkem sedm projektů s cílem zdůstojnit tato pietní místa.

Městský obvod pravidelně opravuje jak velký Ústřední hřbitov, tak taky všechny menší hřbitovy na svém území. Na jejich údržbu jsou každoročně vyčleněny nemalé finance.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Ročně vynakládáme na správu hřbitovů včetně investičních akcí něco přes tři desítky milionů korun. Každoročně dostáváme od města osmimilionový příspěvek právě na provoz Ústředního hřbitova, protože právě zde je pohřbeno nejvíce lidí a občané Slezské Ostravy zde netvoří ani pětinu pohřbených. Zároveň dostáváme příspěvky na jednotlivé investiční akce."

Na Ústředním hřbitově realizuje městský obvod minimálně jednu velkou investiční akci ročně. Rekonstrukcí v současnosti prochází prostranství před kostelem svatého Josefa a buduje se nová květinová síň.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Současně jsou na ústředním hřbitově připraveny další dvě investiční akce. Jedná se jednak o velkou akci města, kterou je rekonstrukce krematoria, kde z architektonické soutěže vzešel návrh a dnes se tedy dokončuje projektová dokumentace a mělo by se začít krematorium rekonstruovat. A současně se jedná také o rozšíření technického zázemí naší správy hřbitova, kde by měli mít právě dělníci starající se o hřbitov své nové zázemí."

Budova technického zázemí bude sloužit pro uskladnění techniky a materiálu pro údržbu, parkování vozidel, ale také jako šatny pracovníků. Ostravské krematorium, které je jediné v kraji, pak už má hotové i vizualizace.

Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu), náměstek primátora města Ostravy: "Momentálně se finišuje s projektovou přípravou. Pokud by všechno šlo i s procesem povolování dobře, tak si myslím, že ke konci příštího roku, pokud veřejná zakázka bude plynulá, by se dalo začít. Nejpozději v roce 2026, ale rok 2026 je už jistota."

K rekonstrukcím a estetizacím dojde i na menších hřbitovech v Kunčičkách, Muglinově a Heřmanicích.

Nataša Lukášová, vedoucí oddělení hřbitovní správy Slezská Ostrava: "V letošním roce se připravují estetizace těch malých hřbitovů, protože je tam hodně opuštěných hrobů, které jsou v docela havarijních stavech, nikdo se k nim nehlásí a likvidace těch hrobů představuje vysoké náklady na odstranění těch betonových rámování, takže na většině těch hřbitovů proběhnou tyhle likvidace a v Heřmanicích, na hřbitově u kostela, je taková stará márnice, kdy se městský obvod rozhodl, že ji opraví."

Budova márnice bude po rekonstrukci pronajata místní farnosti, která zde plánuje zřídit trvalou výstavu o historii Heřmanic. Přístupná by měla být široké veřejnosti v návštěvních hodinách hřbitova.

Leoš Ryška, farář Farnosti Heřmanice: "Tato márnice už je tady hodně dlouho a vidíme, že chátrá. A teď došlo k tomu, že se rozhodovalo, jestli ji zbourat a byly hlasy, že se zbourá a nám to přišlo líto, protože jednak to patří do toho prostoru, lidé si na to zvykli, a pak nás napadlo, že je to pěkná místnost, kde bychom mohli vzpomínat na to, jak se kdysi žilo. Takže bychom z toho rádi vytvořili takové muzeum starých tradic a já bych si představoval, že by to bylo takové všemi smysly vnímatelné, že by tam bylo něco, co bude pěkně znít, že tam bude nějaká skulptura, která bude třeba pro zrakově postižené, že tam budou krásné obrazy, možná tam bude třeba něco vonět, nevím, to je taková moje představa."

Na starém hřbitově v Heřmanicích přibude také vodovodní stojan a dojde ke zpevnění ploch. V Kunčičkách se opraví kříž, který tvoří hlavní dominantu hřbitova.

Nahlásit chybu


K tématu

Bazilika ve Frýdku-Místku se po novém roce uzavře kvůli velké rekonstrukci

6. listopadu 2023 12:33 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Bazilika Navštívení Panny Marie ve Frýdku-Místku projde rozsáhlou rekonstrukcí. Největší práce čekají kryptu, která se má zpřístupnit veřejnosti. Při té příležitosti jsou naplánovány i další opravy. Bazilika se tak po Vánocích na dva a půl roku zcela uzavře.

Bývalá márnice v Heřmanicích se mění v muzeum, ukáže historii a zajímavosti obce

Bývalá márnice na starém hřbitově v Heřmanicích změní svůj účel. Vznikne zde nové muzeum, které představí historii a zajímavosti obce. V současnosti probíhají potřebné stavební práce a hotovo by mělo být už na podzim.

Ostrava letos přispěje na opravu 14 hřbitovů. Mariánské Hory chtějí kolumbárium

15. března 2024 13:32 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

I v letošním roce mohou ostravské městské obvody počítat s penězi na opravy svých hřbitovů. Letos je pro ně připraveno 29 milionů korun a speciální dotace pak půjde ještě na Ústřední hřbitov ve Slezské Ostravě. Asi největší investice plánují Mariánské Hory a Hulváky.


Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Dnes 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

V Ostravě-Třebovicích vznikl nový park. Vysadili ho studenti v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Včera 12:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

Novojičínská vila byla domovem lékaře, 30 let je v ní mateřinka

Mateřská škola Beruška v Novém Jičíně otevřela historickou vilu, ve které sídlí 30 let, veřejnosti. Představila její příběh rodinného domu, který kdysi patřil významnému lékaři.

Elektrárna Třebovice obnovila svůj provoz v rekordním čase

Zaměstnancům společnosti Veolia Energie se po 11 dnech po povodni podařilo zprovoznit Elektrárnu Třebovice v Ostravě, která byla odstavena od 15. září. A už také obnovuje dodávky i pro průmysl.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i chodem života ve školách a firmách

1. října 2024 18:09 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

Včera 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

1. října 2024 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Včera 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.

Ranní nehoda dvou nákladních aut v Ostravě zastavila dopravu, řidiče museli vyprostit hasiči

Včera 10:25 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ve středu ráno se v Ostravě na ulici Plzeňská srazila dvě nákladní vozidla. Nehoda zcela zastavila provoz. Hasiči museli vyprošťovat jednoho z řidičů pomocí hydraulického zařízení. Po vyproštění byl zraněný řidič předán do péče záchranářů.

Park u Zámku Zábřeh láká k relaxaci i sportu. Revitalizace mu velmi prospěla

Ostrava patří k nejzelenějším městům v zemi a rozhodně nespí na vavřínech. Novou podobu nyní získal Park u Zámku Zábřeh. Nabízí spoustu místa pro relaxaci, ale i sport nebo pořádání menších akcí. Park ozdobil také nový mobiliář a umělecké plastiky.

Dobrovolníci hromadně pomáhali uklízet Novou Ves

1. října 2024 16:25 | Ostrava-město | Andrea Holeszová | Eko magazín

Desítky dobrovolníků se v pátek nahrnuli do ostravského obvodu Nová Ves, aby pomohli s úklidem po povodních v rámci tradiční podzimní celorepublikové akce Ukliďme Česko. Nová Ves patří k nejzasazenějším oblastem Ostravy a stále se zde ještě odčerpávala voda

Studenti vysazovali nový park v Ostravě-Třebovicích v rámci soutěže Lipová ratolest

1. října 2024 16:19 | Ostrava-město | Andrea Holeszová | Eko magazín

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Miroslava Obrová dostala poděkování za reprezentaci ČR na paralympiádě

1. října 2024 15:53 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Oštěpařka Miroslava Obrová si na letošní paralympiádě v Paříži vybojovala krásné 11. místo. Za reprezentaci České republiky na prestižní soutěži ji přijel na vítkovický stadion, kam jezdí trénovat, poděkovat i místostarosta Radim Ivan.

Ve Slezské Ostravě se bude investovat do hřbitovů, velké rekonstrukce čekají téměř všechny
Vydáno 3. dubna 2024 11:30, Ostrava-Slezská Ostrava, Michal Slonina
Slezská Ostrava se společně s městem pustí do rekonstrukce hřbitovů. V městském obvodu se nachází celkem 6 pohřebišť a investiční akce se letos budou týkat většiny z nich. V plánu je celkem sedm projektů s cílem zdůstojnit tato pietní místa.

Městský obvod pravidelně opravuje jak velký Ústřední hřbitov, tak taky všechny menší hřbitovy na svém území. Na jejich údržbu jsou každoročně vyčleněny nemalé finance.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Ročně vynakládáme na správu hřbitovů včetně investičních akcí něco přes tři desítky milionů korun. Každoročně dostáváme od města osmimilionový příspěvek právě na provoz Ústředního hřbitova, protože právě zde je pohřbeno nejvíce lidí a občané Slezské Ostravy zde netvoří ani pětinu pohřbených. Zároveň dostáváme příspěvky na jednotlivé investiční akce."

Na Ústředním hřbitově realizuje městský obvod minimálně jednu velkou investiční akci ročně. Rekonstrukcí v současnosti prochází prostranství před kostelem svatého Josefa a buduje se nová květinová síň.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Současně jsou na ústředním hřbitově připraveny další dvě investiční akce. Jedná se jednak o velkou akci města, kterou je rekonstrukce krematoria, kde z architektonické soutěže vzešel návrh a dnes se tedy dokončuje projektová dokumentace a mělo by se začít krematorium rekonstruovat. A současně se jedná také o rozšíření technického zázemí naší správy hřbitova, kde by měli mít právě dělníci starající se o hřbitov své nové zázemí."

Budova technického zázemí bude sloužit pro uskladnění techniky a materiálu pro údržbu, parkování vozidel, ale také jako šatny pracovníků. Ostravské krematorium, které je jediné v kraji, pak už má hotové i vizualizace.

Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu), náměstek primátora města Ostravy: "Momentálně se finišuje s projektovou přípravou. Pokud by všechno šlo i s procesem povolování dobře, tak si myslím, že ke konci příštího roku, pokud veřejná zakázka bude plynulá, by se dalo začít. Nejpozději v roce 2026, ale rok 2026 je už jistota."

K rekonstrukcím a estetizacím dojde i na menších hřbitovech v Kunčičkách, Muglinově a Heřmanicích.

Nataša Lukášová, vedoucí oddělení hřbitovní správy Slezská Ostrava: "V letošním roce se připravují estetizace těch malých hřbitovů, protože je tam hodně opuštěných hrobů, které jsou v docela havarijních stavech, nikdo se k nim nehlásí a likvidace těch hrobů představuje vysoké náklady na odstranění těch betonových rámování, takže na většině těch hřbitovů proběhnou tyhle likvidace a v Heřmanicích, na hřbitově u kostela, je taková stará márnice, kdy se městský obvod rozhodl, že ji opraví."

Budova márnice bude po rekonstrukci pronajata místní farnosti, která zde plánuje zřídit trvalou výstavu o historii Heřmanic. Přístupná by měla být široké veřejnosti v návštěvních hodinách hřbitova.

Leoš Ryška, farář Farnosti Heřmanice: "Tato márnice už je tady hodně dlouho a vidíme, že chátrá. A teď došlo k tomu, že se rozhodovalo, jestli ji zbourat a byly hlasy, že se zbourá a nám to přišlo líto, protože jednak to patří do toho prostoru, lidé si na to zvykli, a pak nás napadlo, že je to pěkná místnost, kde bychom mohli vzpomínat na to, jak se kdysi žilo. Takže bychom z toho rádi vytvořili takové muzeum starých tradic a já bych si představoval, že by to bylo takové všemi smysly vnímatelné, že by tam bylo něco, co bude pěkně znít, že tam bude nějaká skulptura, která bude třeba pro zrakově postižené, že tam budou krásné obrazy, možná tam bude třeba něco vonět, nevím, to je taková moje představa."

Na starém hřbitově v Heřmanicích přibude také vodovodní stojan a dojde ke zpevnění ploch. V Kunčičkách se opraví kříž, který tvoří hlavní dominantu hřbitova.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/slezska-ostrava/11000042379/ve-slezske-ostrave-se-bude-investovat-do-hrbitovu-velke-rekonstrukce-cekaji-temer-vsechny