Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nová výstava v Gongu nabízí umělecky i lidsky silný příběh polské abstrakce

25. března 2024, 9:42

V Galerii Gong v ostravských Dolních Vítkovicích začala jedinečná výstava. Pod nenápadným názvem „Polská abstrakce & svět“ představuje počátky polské abstraktní tvorby, která vznikala ve spolupráci se zahraničními umělci ze slavné skupiny Abstraction-Création a zrodila se navzdory mnoha osudovým protivenstvím.

V Bílovci se podařil husarský kousek – po roce bude znovu otevřen obchod v místní části Lubojaty

25. března 2024, 8:49

V pondělí 25. března v 7 hodin bude v Lubojatech, místní části Bílovce se zhruba 400 obyvateli, zhruba po roce znovu otevřen obchod se smíšeným zbožím. Možnost opět nakupovat v místě bydliště vítají zejména místní senioři a hendikepovaní občané.

Pařízkovy dny přilákaly více než 300 odborníků na onemocnění krve

25. března 2024, 8:46

Fakultní nemocnice Ostrava se i letos spolupodílela na organizaci největšího tuzemského setkání odborníků z oblasti poruch krevního srážení, které nesou název Pařízkovy dny. Výsledkem jubilejního XXX. ročníku je, stejně jako v uplynulých letech, tvorba a publikování doporučených léčebných postupů. Jedno ze stěžejních témat bylo tentokrát zaměřeno na prevenci trombózy u těhotných a žen v šestinedělí.

OSTROJ dodá 120tunové mobilní bednění pro betonáž první etapy metra D v Praze

21. března 2024, 18:30

Společnost OSTROJ, významný český strojírenský výrobce, získala zakázku na dodávku bednění pro sekundární ostění tunelů metra D v Praze. Toto zařízení bude klíčovým prvkem pro betonování tunelové skořepiny mezi stanicemi Pankrác a Olbrachtova v rámci první etapy výstavby. Budoucím uživatelem bednění je přední stavební společnost HOCHTIEF CZ.

SmVaK Ostrava: Nová dmychadla ušetří až pětinu elektrické energie

21. března 2024, 18:28

SmVaK Ostrava v uplynulých letech instalovaly do čistírenských provozů nová dmychadla, zprovoznění dalších zařízení se připravují. Nové šroubové dmychadlo bylo v třinecké čistírně uvedeno do provozu během loňského února. Roční úspora elektřiny v provozu celé čistírny dosáhla 18 % a návratnost investice je s ohledem na cenu nového zařízení o málo delší než jeden rok.

Světový den vody 2024: zajištění nejcennější suroviny v nejisté době

21. března 2024, 11:45

Voda pro mír je mottem letošních oslav Světového dne vody, k nimž se tradičně připojují nejvýznamnější vodohospodářské subjekty v Moravskoslezském kraji: Povodí Odry, Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava a Ostravské vodárny a kanalizace.

Světový den vody s OVAKem

21. března 2024, 11:35

Vodu máme v domácnostech k dispozici téměř neomezeně. Ne všichni lidé na planetě Zemi mají takové štěstí. Věnujme ve Světový den vody pár myšlenek tomuto velkému privilegiu. Přečtěte si pár opravdu důležitých informací o vodě od OVAKu a přijměte pozvání na DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ, který se uskuteční v sobotu 20.4. 2024 v areálu Úpravny vody Ostrava-Nová Ves a areálu Ústřední čistírny odpadních vod Ostrava-Přívoz.

Na hradě přivítají jaro tradičním velikonočním jarmarkem s programem

20. března 2024, 14:19

Jarmark, dobré jídlo a pití a bohatý program včetně tvůrčích dílniček. Slezskoostravský hrad se v sobotu 23. března stane místem konání tradiční velikonoční akce, která si letos odbude svůj 17. ročník.

Beats for Love vytahují další eso z rukávu - legendární Eric Prydz poprvé na festivalu v ČR!

20. března 2024, 14:10

Již za necelé čtyři měsíce odstartuje největší taneční párty marathon pod širým nebem. Ostravský festival elektronické hudby Beats for Love slaví své desáté výročí a při té příležitosti přivezou jeho organizátoři do Česka ty největší hvězdy světové taneční scény. Kromě již dříve avizovaného Davida Guetty přijede do Ostravy také švédská legenda, DJ a producent Eric Prydz, který již léta okupuje přední příčky světových hitparád a na festivalu v ČR vystoupí vůbec poprvé.

Velikonoce na ostravském Jihu: Tradiční jarmark i radostné oslavy jara

20. března 2024, 14:02

Pomlázky, kraslice, folklor, zkrátka vše, co tradičně patří ke svátkům jara, najdete v sobotu 23. března na náměstí Ostrava-Jih. Oblíbená velikonoční akce, která bude probíhat od 10.00 do 17.00 hodin, tradičně láká nejen obyvatele Jihu, ale i návštěvníky z okolí.

Komerční sdělení více

NDL uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Pavelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více