Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Třicet let s oderskou přehlídkou církevních škol. Za talentovanými studenty přijede i Jiří Mádl

20. března 2024, 13:59

V Odrách začíná 30. Celostátní přehlídka církevních škol v umělecké a zájmové činnosti. Do města přijíždějí talentovaní studenti církevních základní a středních škol, aby se navzájem inspirovali a sdíleli radost z hudby, divadla i výtvarného umění. Dorazí také režisér a herec Jiří Mádl, který se před lety přehlídky zúčastnil jako jeden ze studentů.

OKD investuje do vybavení laboratoří přes 8 milionů korun

20. března 2024, 13:51

Těžební společnost OKD modernizuje vybavení svých laboratoří a pořizuje pro ně přístroje za více než 8 milionů korun. Laboratoře, které provádějí rozbory pevných paliv a k zajišťování bezpečnosti také analýzy důlního ovzduší a plynů, tak mohou díky dostatečné kapacitě a výkonu přístrojů dodávat výsledky pracovištím OKD i externím firmám do 24 hodin. S provozem laboratoří počítá OKD i po ukončení hornické činnosti.

Podcast FNO: Cévní mozková příhoda postihuje také děti. Někdy už v prvních dnech života

20. března 2024, 13:49

Jak se projevuje lidově řečeno „mrtvice“ v dětském nebo i novorozeneckém věku? Jakou má souvislost s planými neštovicemi nebo úrazem? A hrozí, že se objeví znovu? Nejen na tyto otázky nabídne odpovědi primářka Oddělení dětské neurologie FN Ostrava MUDr. Hana Medřická, MBA.

Projekt Veolia a D-energy zajistil Psychiatrické nemocnici Bohnice energetické i finanční úspory

18. března 2024, 17:52

Společnosti Veolia Energie ČR a D-energy dokončily jeden z největších projektů garantovaných úspor energie v České republice. Psychiatrická nemocnice Bohnice díky tomu spotřebuje o 30 procent méně energie a ušetří téměř 15 milionů korun ročně. Úspory má zaručené na 10 let.

Tématem letošní Noci divadel v Česku je PROMĚNA

18. března 2024, 17:46

Tématem letošní Noci divadel v Česku je PROMĚNA. Noc divadel se v termínu posunula na jaro – blíže ke Světovému dni divadla, který slavíme 27. března.

Na jógovém festivalu v DOV vás čekají přednášky Janečka, Kostky, Blahůška i Záthurecké

18. března 2024, 13:01

Devátý ročník YOGA & DANCE Spring Festivalu, který se uskuteční od 26. do 28. dubna v Ostravě, přináší přednášky výrazných osobností nejen jógy, ale i mnoha dalších oborů. Na své si přijdou i zájemci o hluboká a komplexní témata vědomí a jeho projevů či forem inteligence stejně jako témata fungování zdravé společnosti. Festivalová ředitelka Lenka Knag k tomu říká: „Připravili jsme skutečně jedinečné minifórum. Doporučuji ho v programu rozhodně nevynechat.“

ČPZP vydává desítky tisíc potvrzení o bezdlužnosti

15. března 2024, 21:01

Potvrzení o bezdlužnosti je dokladem o tom, že zaměstnavatel nebo pojištěnec nemá u zdravotní pojišťovny evidovány nedoplatky na pojistném a penále na veřejném zdravotním pojištění. Jen Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) přijala za rok 2023 téměř 37 000 žádostí o potvrzení bezdlužnosti. Od ledna již ČPZP eviduje přes 9 500 takových žádostí.

Chcete si půjčit? Nikdy neplaťte poplatky předem

15. března 2024, 20:55

Máte v plánu půjčit si nějaké peníze? Dobře zvažte, u koho si půjčujete. Někteří zprostředkovatelé po vás mohou požadovat poplatky předem. Vy je ale rozhodně neplaťte, ať uvádí důvody sebevíc pádné. Proč?

Karvinský JÄKL nabírá zaměstnance

14. března 2024, 15:56

Společnost ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových trubek a profilů pod značkou JÄKL, oznamuje po vyjednávání a dohodě s odborovou organizací zvýšení mezd o 6 % pro rok 2024. Nové zaměstnance bude karvinská firma nabírat i letos. Zájem je nejen o zámečníky, svářeče, ale i technology a kontrolory.

Povodí Odry: Aktuální hydrologická situace – březen

14. března 2024, 10:54

Hydrologická situace je na začátku jara z pohledu vodohospodářů v povodí Odry velice dobrá. Průtoky v tocích se pohybují od 270 do 30 denních vod, což jsou průtoky průměrné až zvýšené, ale pro toto období normální. Všechny vodní nádrže mají své zásobní prostory téměř plné, retenční prostory, které slouží pro zachycení povodní, jsou připravené reagovat na případné větší úhrny srážek. Současně mají nádrže dostatek vody pro zásobování obyvatel i průmyslu pro případ déle trvajícího sucha během léta.

Komerční sdělení více

NDL uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Pavelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více