Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Podcast FNO: Co je to dyslipidemie a jak se dá léčit?

7. března 2024, 12:07

Hlavním tématem je tentokrát dyslipidemie, tedy porucha normálního složení tuků v krvi. Jak se projevuje? Jaké možnosti u této nevyléčitelné nemoci mají lékaři Lipidového centra Interní a kardiologické kliniky FNO a LF OU? A co všechno by měl dodržovat člověk, u kterého už se těžko léčitelný vysoký cholesterol prokázal? Řadu praktických rad a doporučení nabízí MUDr. Pavla Jadrníčková, která se touto diagnózou intenzivně zabývá.

Nabitý program Colours of Ostrava 2024 vyvrcholí hvězdnou sobotou

7. března 2024, 11:50

Letošní Colours of Ostrava nabídnou nejsilnější sobotní line-up ve své historii. K dosud ohlášeným hvězdám, mezi které se řadí superproducent James Blake, uhrančivý písničkář Dennis Lloyd, nejoriginálnější kapela brazilského Sao Paula Bixiga 70, zpěvačka kultovního soundtracku Pána prstenů Emilíana Torrini či legendární Infected Mushroom, nyní přibývají nová jména: švédská popová senzace Zara Larsson, dancehallová ikona z Jamajky Sean Paul a americké duo Sofi Tukker.

Cévní mozková příhoda postihuje i děti. Dva případy v týdnu řešili lékaři FN Ostrava

7. března 2024, 9:58

Lékaři FN Ostrava diagnostikovali v průběhu jednoho týdne u dvou dětských pacientů cévní mozkovou příhodu (CMP), což není obvyklé. V obou případech se shodou okolností jednalo o osmileté chlapce. Krevní sraženiny jim odborníci odstranili intervenčním výkonem na angiolince a do postiženého místa zavedli výztuže. Díky vysoce specializovanému mezioborovému přístupu lékařů se podařilo oba chlapce zachránit a jsou bez vážných trvalých následků.

Legendární Farma zvířat ožije na jevišti Divadla loutek

7. března 2024, 4:41

Na hlavní scéně Divadla loutek Ostrava bude mít 8. března premiéru legendární bajka George Orwella Farma zvířat. Pro diváky od 13 let ji režíruje mladá divadelní tvůrkyně a režisérka Viktorie Vášová.

Zimní sezónu ve Velkých Karlovicích uzavře Maškarní (ne)lyžovačka

6. března 2024, 4:40

Lyžařská sezóna v Beskydech kvůli teplému počasí ve většině ski areálů již skončila. V Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích ji symbolicky uzavřou tuto sobotu 9. března tradičním karnevalem pro děti.

Kurz pečení frgálů, zdravého spánku i galavečer s Romanem Paulusem v Resortu Valachy

6. března 2024, 4:23

Naučte se pravidla etikety s Ladislavem Špačkem, či si skvěle pochutnejte na galavečerech vyhlášených šéfkuchařů Tomáše Černého a Romana Pauluse. Anebo se chcete konečně dobře vyspat? Pak je tu pro vás workshop Zdravý spánek a spánková psychohygiena. A co se naučit péct pravé valašské frgály? Resort Valachy ve Velkých Karlovicích připravil na jaro skutečně pestrou paletu akcí, z nichž si vybere každý.

V Dolních Vítkovicích otevřeli hotel, který je současně galerií

6. března 2024, 4:19

Netradiční objekt, který spojuje funkce galerie, hotelu a restaurace se včera otevřel v Dolních Vítkovicích. VP1 ART, jak se nový prostor jmenuje, vznikl podle projektu AP Atelieru mezinárodně uznávaného architekta Josefa Pleskota. Zapadá tak do celkového kontextu oceňované industriální architektury a národní kulturní památky v Dolních Vítkovicích (DOV). Symbolicky stojí přímo proti někdejší vysoké peci číslo jedna, z níž architekt Pleskot udělal unikátní šroubovicovou nástavbou dnešní Bolt Tower. Bolt Tower byla současně prvním Pleskotovým počinem v DOV.

Démoni CZ zvou na Slezskoostravský Pekelný hrad

6. března 2024, 2:35

Zveme všechny malé i velké milovníky strašidel na akci „Pekelný hrad“, která se koná dne 9. 3. 2024 na Slezskoostravském hradě v Ostravě od 12:00 hodin. Zažijete zde spoustu dobrodružství, potkáte čarodějnice, černokněžníka, krampus čerty a démony. Pro nejmenší budou připraveni „Veselí čertíci“ s programem. Pro ty odvážnější bude připravena stezka odvahy.

Na výstavu Alfons Mucha ve Zlíně zavítá malířova vnučka, uskuteční se dvě besedy

5. března 2024, 3:35

Mimořádně vzácná návštěva zavítá v příštím týdnu na výstavu Alfons Mucha v Obchodním domě Zlín. Expozici si přijede prohlédnout malířova vnučka Jarmila Mucha Plocková. Při té příležitosti se s ní přímo ve výstavním sále uskuteční dvě veřejné besedy, a to v úterý 12. a středu 13. března.

Kino Luna oslaví Mezinárodní den žen speciální projekcí

4. března 2024, 14:05

Ostravské kino Luna v pátek 8. března nabídne (nejen) ženám za zvýhodněné vstupné speciální projekci dvou filmů, zaměřených na ženská témata a postavení žen ve společnosti.

Komerční sdělení více

NDL uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Pavelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více