Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

FN Ostrava otevřela ambulanci perinatální psychiatrické péče

4. března 2024, 13:53

Oddělení psychiatrické FN Ostrava otevřelo ambulanci pro ženy, které mají v průběhu těhotenství anebo po porodu psychické problémy. Lékař, který se na tuto problematiku zaměřuje, poskytne ženám odbornou pomoc, případně zváží nasazení léčiv relativně bezpečných pro plod. K odhalení zhoršeného psychického stavu napomůže i dotazník, který je dispozici na Oddělení šestinedělí Gynekologicko-porodnické kliniky FN Ostrava a LF OU a ve vybraných gynekologických ambulancích.

Stavební skupina HSF System se hlásí k udržitelnému podnikání

4. března 2024, 13:37

Mezinárodní stavební skupina HSF System, která je součástí holdingu PURPOSIA Group, se aktivně zapojila do ESG reportingu udržitelnosti podle EU standardů. Letos plánuje vlastní střešní fotovoltaické elektrárny nebo začlenění elektromobilů do firemní flotily.

Svatováclavský hudební festival 2024 zahajuje předprodej

4. března 2024, 2:48

Svatováclavský hudební festival otevírá kompletní programovou nabídku svého 21. ročníku. Letos nabídne od 4. do 28. září jak v kostelích, tak i v muzeu, divadle nebo na univerzitě celkem 22 špičkových koncertů.

Karvinská hornická nemocnice pořídila s přispěním společnosti Mölnlycke elektrochirurgický přístroj

29. února 2024, 11:49

Karvinská hornická nemocnice (KHN) pořídila nový elektrochirurgický přístroj v hodnotě přes 470 tisíc korun, na který jí přispěly v našem regionu působící továrny společnosti Mölnlycke, jež jsou součástí celosvětově působící švédské skupiny Mölnlycke. „Jde o šetrný moderní chirurgický přístroj využívající vysokofrekvenční proudy, který je nezbytný pro současnou moderní operativu. Jak v ortopedii, tak v jednodenní chirurgii,“ upřesnil ředitel KHN Tomáš Canibal.

Zvuky rozmanitosti. Soudobá hudba na pomezí Česka, Slovenska a Polska

29. února 2024, 11:36

Již za tři týdny odstartuje pilotní ročník unikátního projektu Sounds of Diversity (Zvuky rozmanitosti), který vznikl s cílem propojit scény současného umění a umělců České republiky, Slovenska a Polska. Mezinárodní koncertní turné představí na třech koncertech celkem pět autorských kompozic, které zazní ve světových premiérách, i nový ansámbl. Součástí scénicky pojatého koncertu budou rovněž výtvarné objekty. Trojice koncertů se uskuteční v Ostravě (18. března, Komorní sál Fakulty umění OU), Katovicích (19. března, Koncertní studio Radia Katowice) a v Žilině (20. března, Nová synagóga).

Prodej knih, besedy, autogramiády, top autoři z ČR. Knižní festival Ostrava 2024 už zítra

29. února 2024, 11:20

Prodej knih, besedy, autogramiády, top autoři z ČR. Knižní festival Ostrava 2024 zve na bohatý program na třech scénách a nejzajímavější novinky autorů a nakladatelů z celé České republiky. V pátek 1. a sobotu 2. března od 10:00 do 18:00 na Černé louce v Ostravě.

Trio Noble-Slavík-Clarvis zahraje v březnu v Ostravě

28. února 2024, 4:00

Hudební výlety SHF letos odstartuje špičkový jazz! Klub Parník v centru Ostravy navštíví ve středu 13. března 2024 jazzové legendy Liam Noble a Paul Clarvis společně s geniálním multiinstrumentalistou Jiřím Slavíkem. Jejich program Nostalgia zavede přes jejich autorskou tvorbu až do dob George Gershwina.

Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024 nebo balet Rapsodie Bohemia letos v NDM

28. února 2024, 3:54

Rok české hudby v Národním divadle moravskoslezském slavnostně začíná v sobotu 2. března. První operou Bedřicha Smetany Braniboři v Čechách zahajuje divadlo v den 200. výročí Smetanova narození první blok Smetanovského operního cyklu Ostrava 2024. Druhý blok se odehraje v květnu a skončí dnem 140. výročí Smetanova úmrtí (12. května). V devíti dnech tak divadlo dvakrát za sebou odehraje všech osm dokončených oper v pořadí, v jakém díla Smetana psal. Výjimkou je slavnostní Libuše – ta zazní jen 2x koncertně v podání Janáčkovy filharmonie Ostrava, se sólisty a Pražským filharmonickým sborem.

Přeplatky za léky rostou. ČPZP loni vrátila rekordních 133 milionů korun

28. února 2024, 3:50

Za rok 2023 vrátila Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) svým klientům za překročení takzvaného ochranného limitu u doplatků za léky rekordních 132,8 milionu korun. Peníze dostalo zpět bezmála 88 tisíc pojištěnců.

Den otevřených dveří letos na čtyřech nádržích, v laboratořích a dispečinku

27. února 2024, 7:33

U příležitosti Světového den vody vodohospodáři z Povodí Odry opět zpřístupní veřejnosti přehrady Slezská Harta, Kružberk, Šance a nově po rekonstrukci nádrž Morávka. V rámci Dne otevřených dveří bude možné v sobotu 23. března 2024 od 9:00 do 15:00 (poslední vstup 14:30) kromě uvedených vodních děl navštívit také vodohospodářský dispečink a vodohospodářské laboratoře státního podniku Povodí Odry v Ostravě na ulici Varenská č.49.

Komerční sdělení více

NDL uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Pavelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více