Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Včelařský veletrh VČELA!!! 2024 již brzy na Černé louce

20. února 2024, 18:51

Na Černé louce v Ostravě se v pátek 15. a sobotu 16. března 2024 setkají nadšenci včelaření a milovníci včel, ať už jde o zkušené včelaře, začátečníky, výrobce a prodejce včelích produktů nebo návštěvníky z řad laické veřejnosti.

Finanční prostředky do vodovodů a kanalizací v Ostravě v roce 2024

20. února 2024, 14:47

Ostrava patří kvalitou vody a úrovní poskytovaných vodohospodářských služeb ke špičce mezi velkými městy v České republice. Udržování vysoké úrovně služeb vyžaduje nemalé investice do nákupu moderních technologií, obnovy stávajících provozních zařízení a infrastruktury, ale zejména do kvalifikace a odborné připravenosti zaměstnanců. Jedná se o dlouhodobý a nikdy nekončící proces. Jedním z příkladů, kdy propojením investic s vysoce kvalifikovanou prací při provozu došlo k významnému zlepšení kvality služeb je dosažení nízkých ztrát vody v trubní síti.

Nemocnice ve Frýdku-Místku pokračuje v rozvoji a modernizaci i v roce 2024

20. února 2024, 14:45

V roce 2024 se Nemocnice ve Frýdku-Místku připravuje na ambiciózní investice v celkové výši přibližně 240 milionů Kč, s cílem posunout kvalitu poskytované zdravotní péče na zcela novou úroveň. V rámci mnoha projektů se zaměříme na dvě nejnáročnější investice, jak stavebně, tak finančně.

Braniboři v Čechách - Smetanova první opera opět v NDM

19. února 2024, 19:37

Poslední obnovenou operní premiérou před zahájením Smetanovského operního cyklu Ostrava 2024 budou 22. února v Národním divadle moravskoslezském Braniboři v Čechách. Historická zpěvohra o třech aktech z roku 1863 (s premiérou roku 1866) je první Mistrovou operou a vznikla pro tehdejší soutěž o nejlepší českou operu. Slavnostním představením této opery Bedřicha Smetany (1824–1884) začne pak 2. března a 4. května každý z bloků cyklu, v němž ostravské divadlo uvede v devíti po sobě jdoucích dnech osm skladatelových dokončených oper.

Podcast FNO: Dětská chirurgie není jen slepé střevo

19. února 2024, 19:34

V tomto díle se zaměříme na nemoci, které řeší lékaři Centra dětské traumatologie a chirurgie, Chirurgické kliniky FNO a LF OU. Víte, že většinu vývojových vrozených vad operují bezprostředně po porodu? Že není vzácností žaludeční vřed u předškoláka, který je způsoben stresem? A proč výrazně přibývá sebepoškozování i pokusů o sebevraždu u adolescentů? Témata, na které zná odpověď MUDr. Ivana Slívová, Ph.D., vedoucí lékařka centra.

Petr Janda v Desítce: série unikátních koncertů na střeše Obchodňáku pokračuje

19. února 2024, 18:50

ZLÍN – Tradice originálních hudebních večerů na střeše Obchodního domu Zlín, kterou v listopadu zahájil vyprodaným koncertem zpěvák Vojtěch Dyk, bude pokračovat i v letošním roce. Obchodní dům Zlín a Agentura Velryba chystají na úterý 2. dubna další akci – stojí za to, udělat si na ni výlet!

Lékařka přispěla k odhalení vzácného genetického onemocnění u mladé ženy. Má ho jen pár lidí

16. února 2024, 13:54

Do péče Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava a LF OU se dostala 32letá žena, u které laboratorní výsledky prokázaly v České republice doposud nevídaně vysoké hodnoty lipidů. Tedy tuků v krvi, které pacientku ohrožovaly na životě. V České republice známá a dostupná léčba ale nezabírala. Ošetřující lékařce se nakonec po intenzivních konzultacích s odborníky z celého světa podařilo prokázat, že pacientka trpí velmi vzácným genetickým onemocněním, které má na světě potvrzeno jen několik lidí.

Jóga a psychedelika? Jarní YOGA & DANCE Spring Festival nabídne obojí

16. února 2024, 13:33

Jarní festival jógy a tance představí kromě tradičního cvičení jógy na všechny způsoby také řadu přednášek z oblasti psychologie, filozofie, psychosomatiky a zdraví. Na programu se objeví Mgr. Jan Blahůšek z České Psychedelické Společnosti, který přiblíží téma úlohy psychotropních látek a psychedelik ve spirituálním kontextu.

Nová úpravna vody pro Odry v ostrém provozu

16. února 2024, 13:32

Díky investici 30 milionů korun byla vybudována nová úpravna vody s novým vrtem. Umožní další rozvoj města a napojování nových odběratelů. Po ukončení stavebních prací a instalaci potřebné technologie do nové úpravny vody úspěšně proběhly dvě etapy komplexních zkoušek. Ty ověřily spolehlivý a bezvadný chod všech zařízení a technologií tak, aby mohla být kvalitní pitná voda dodávána do vodovodní sítě pro obyvatele Oder. První litry pitné vody z nové úpravny přitekly do domácností v Odrách 13. února 2024.

Kdo zná a umí, ten si píská. Soutěže v praktických dovednostech pro žáky osmých ročníků ZŠ

16. února 2024, 13:24

Tak zní název oblíbené interaktivní soutěže v praktických dovednostech pro žáky osmých ročníků základních škol, která má za cíl zvýšit zájem o technické a řemeslné obory. Letošní 17. ročník proběhne ve dnech 21. - 22. února v Kulturním domě K–TRIO.

Komerční sdělení více

NDL uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Pavelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více