Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Mimořádné projekce v Kině Luna – Pocta Františku Vláčilovi

8. února 2024, 18:59

Sté narozeniny by letos oslavil výjimečný režisér a scénárista František Vláčil (19. 2. 1924 – 27. 1. 1999). Tento básník a malíř stříbrného plátna obdržel v roce 1994 ocenění Český lev za celoživotní umělecký přínos českému filmu a na MFF v Karlových Varech získal v roce 1998 hlavní cenu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Při této příležitosti připravilo Kino Luna speciální cyklus filmů.

OSTROJ pokračuje v investicích do energetických úspor. Loni ušetřil téměř 3 miliony Kč

8. února 2024, 18:52

OSTROJ, jedna z předních strojírenských firem v České republice s více než sedmdesátiletou historií, čelí v posledních letech rapidnímu nárůstu nákladů na energie, a to v desítkách milionů korun. V roce 2023 se tak OSTROJ zaměřil na úspory ve snižování spotřeby energie, například ve formě investic do fotovoltaické elektrárny nebo projektu na optimalizaci nové zinkovací linky.

Na rynku bude opět veselo! Masopust na Jihu vypukne tuto neděli

8. února 2024, 18:50

Svátkem plným bujarého veselí, masek, zábavy a hodování ožije tuto neděli 11. února náměstí Ostrava-Ji v Hrabůvce. Veřejné prostranství se na jeden den promění v historický rynek, na kterém se mezi 10 a 16 hodinou bude slavit jeden z nejrozvernějších svátků v roce, známý pod názvy masopust, fašank nebo karneval.

Transplantační centrum FN Ostrava loni provedlo historicky nejvíce odběrů orgánů

7. února 2024, 18:27

Tým Transplantačního centra FN Ostrava loni provedl 33 odběrů orgánů od zemřelých dárců s prokázanou nevratnou ztrátou funkce celého mozku a nevratnou zástavou krevního oběhu. A to je nejvíce za jeho jednatřicetiletou historii. Centrum se tak v počtu provedených výkonů na milion obyvatel zařadilo na 2. místo v České republice.

Přehled o výši daňového základu podávají OSVČ na zdravotní pojišťovnu

7. února 2024, 11:13

Pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) opět nadešel čas na odevzdání jak daňového přiznání na finanční úřad, tak i přehledu o výši daňového základu ze samostatně výdělečné činnosti a zaplacených zálohách na pojistné za rok 2023 na zdravotní pojišťovny. To se týká každého podnikatele a například jen Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) očekává přehled o daňovém základu od bezmála 109 tisíc fyzických osob vykonávajících samostatně výdělečnou činnost. Od ledna 2024 jsou OSVČ povinny hradit minimální zálohu předpisu pojistného ve výši 2 968 Kč měsíčně.

Máte v rodině nebo ve svém okolí člověka, který hůře slyší?

6. února 2024, 19:15

Chcete vědět, jaké existují kompenzační pomůcky a k čemu slouží? Potřebujete vyřídit sluchadlo a nevíte, zda máte nárok na finanční příspěvek, a jak žádost o něj vyřídit?

„Přeber, přines, vyměňuj!“ Prémiový swap v Ostravě

5. února 2024, 18:52

Provětrejte si skříň a vyzkoušejte si směnný obchod neboli swap. Velká swapovací akce v Ostravě se už úspěšně odehrává v prostorách Avion Shopping Parku. Měnit může každý, kdo do „směnárny“ donese nové nebo zachovalé kousky, které už ve stávající domácnosti nemají uplatnění, ale s radostí je upotřebí ještě někdo další.

Stavbaři odřezali v rámci rekonstrukce a zateplení lůžkového pavilonu nemocnice poslední balkón

5. února 2024, 18:48

Dálkově ovládaný brusný kotouč o průměru jeden metr odřezal symbolicky poslední lednový den i poslední z celkem 340 balkónů lůžkového pavilonu FN Ostrava. Byly v nevyhovujícím technickém stavu a v rámci rekonstrukčních prací, které mají snížit energetickou náročnost budovy, bylo nutné je všechny odstranit.

OKD dokončuje sérii generálních oprav dobývacích kombajnů za 66 milionů korun

5. února 2024, 18:48

Těžební společnost OKD je před dokončením generální opravy posledního ze tří dobývacích kombajnů, která je předpokladem pro dosažení plánovaného objemu těžby. Stroje, na jejichž renovaci vynaložila celkem 66 milionů korun, budou spolehlivější a efektivnější.

Festival Spring: Originální festival, kde se setkává jóga, tanec i duchovní osvícení se blíží!

1. února 2024, 17:13

Prožijte nevšední setkání s jógou a tancem! Na oblíbené slavnosti jógy a lidského ducha ve výjimečném prostředí Dolních Vítkovic vás čeká to nejlepší, čím můžete nastartovat své jaro. Festival Spring, který zahájil svou cestu v roce 2011, nabízí širokou škálu aktivit - od dynamických jóga stylů jako ashtanga a power jóga, až po relaxační a meditační praxe. Učíme se od předních českých a mezinárodních lektorů, kteří přinášejí svěží i tisíci lety prověřené pohledy na jógové techniky, pohyb, jógu a její filozofii.

Komerční sdělení více

NDL uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Pavelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více