Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostravská Komorní scéna Aréna obnovuje kreativní Komůrku

1. února 2024, 17:12

Ostravská Komorní scéna Aréna se při příležitosti své jubilejní třicáté sezóny rozhodla navázat na své počátky a od února otevírá staronovou scénu Komůrka. Předchůdcem Arény bylo Divadlo hudby, které uvádělo hudební pořady sestavené z tehdy málo dostupných gramofonových nahrávek. Na konci šedesátých let, a naplno pak v devadesátých letech 20. století, se v prostorách Divadla hudby prosadila i činohra a ze skromných, amatérských základů se zde začalo formovat současné špičkové profesionální divadlo.

Hosté Meltingpot 2023 ve filmu. Uvidíte Matthew Walkera, Patricka McKeowna či Saru Polak

1. února 2024, 16:16

Mezinárodní diskusní fórum Meltingpot přináší originální filmové zpovědi natočené s předními hosty minulého ročníku, který loni v červenci již pošesté proběhl v ostravských Dolních Vítkovicích po boku festivalu Colours of Ostrava. O své osobní či profesní zkušenosti a myšlenky se tentokrát podělilo patnáct výjimečných osobností z Česka i zahraničí.

Hledá se stavařská hvězda roku 2024. Čeští a slovenští středoškoláci postaví plovoucí město

1. února 2024, 15:23

Začíná 16. ročník mezinárodní soutěže Modelium 2024. Tentokrát se rekordních 38 českých a slovenských středních škol se zaměřením na stavebnictví utká ve vytváření modelů z vlnité lepenky na téma „Plovoucí město". Celkem se do soutěže zapojí 53 týmů mladých a talentovaných stavařů. Nejlepší si rozdělí více než 100 000 Kč.

Tradiční lidový masopust rozjaří Slezskoostravský hrad

30. ledna 2024, 16:30

Masopustní veselí je spojeno s dobrým jídlem, tancem a hudbou. Toho si na Slezskoostravském hradě užijí návštěvníci dosyta. V neděli 4. února zde dorazí řezník Krkovička, který připraví zabíjačkové hody, konat se budou soutěže pro malé i velké, několikrát projde rej masek a bude se hrát i zpívat.

Při plánování operací složitých zlomenin lékařům FN Ostrava nově pomáhají 3D modely kostí

30. ledna 2024, 15:31

Lékaři FN Ostrava nově před operacemi složitých zlomenin používají modely kostí, které vyrábějí na 3D tiskárně. Díky nim si nanečisto vyzkouší správný postup celého náročného výkonu a zkrátí také čas strávený na sále.

Výstava o osudech malých řeckých a makedonských utečenců v poválečném Československu

30. ledna 2024, 15:20

Od čtvrtku 8. února bude v městské knihovně ve Vítkově možné navštívit výstavu Interitus Macedonum – Svědectví, která připomíná osudy řeckých a makedonských dětí, jež v důsledku občanské války v Řecku musely opustit svou vlast. Jedním z nich byl také Dimitri Kirjakovský, autor výstavy, o kterou aktuálně projevila zájem muzea v Gdaňsku a Berlíně.

Čistá energie z vody z Beskyd a Jeseníků díky SmVaK Ostrava

30. ledna 2024, 9:23

4,72 GWh elektřiny vyrobilo v roce 2023 sedm malých vodních elektráren v areálech centrálních úpraven vody a významných vodojemů Ostravského oblastního vodovodu. Všechny tři centrální úpravny pitné vody SmVaK Ostrava (Podhradí u Vítkova, Nová Ves u Frýdlantu nad Ostravicí a Vyšní Lhoty na Frýdecko-Místecku) dokázaly v loňském vyrobit více elektrické energie, než tyto provozy spotřebovaly pro svou činnost.

Nejvýznamnější investiční akce roku 2024 v povodí Odry

30. ledna 2024, 9:20

V roce 2024 vodohospodáři plánují investiční akce ve výši cca 439 mil. Kč, z toho 238 mil. Kč z vlastních zdrojů a zbytek z dotací Ministerstva zemědělství, Ministerstva životního prostředí a ze spolupráce s OKD a.s. Jedná se o stavby protipovodňové ochrany, revitalizační stavební projekty, odstraňování důlních škod i škod povodňových. Hlavními stavbami jsou ochranné hráze Bohumín – Pudlov nebo modernizace nádrže Baška. Současně se intenzivně věnují přípravě protipovodňových opatření na řece Opavě včetně nádrže Nové Heřminovy.

FN Ostrava pořádala největší středoevropský kongres intenzivní medicíny

30. ledna 2024, 9:17

Tři stovky přednášek, odborných workshopů a panelových diskuzí nabídl více než dvěma tisícům odborníků z celého světa největší středoevropský kongres intenzivní medicíny Colours of Sepsis. Jeho už 26. ročník se konal tradičně v Clarion Congress Hotelu Ostrava.

Český Huisman modernizoval svařovacího robota. Nově zvládne 15tunové svařence

29. ledna 2024, 16:42

Huisman Czech Republic vylepšil svařovacího robota ve svém vývojovém a výrobním závodě ve Sviadnově. Nyní pomáhá vyrábět větší, těžší a tvarově náročnější ocelové komponenty, které bylo dříve možné svařit jedině ručně. Díky instalaci víceosého polohovadla se také rozšířily jeho možnosti v použití 3D tisku.

Komerční sdělení více

NDL uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Pavelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více